aktiediagram grafik

Del 3 – Aktiediagram för nybörjare

Som nybörjare kan det vara svårt att läsa av diagram, men det är speciellt viktigt att kunna göra det om man ska handla med aktier. Allt ifrån näringsidkare till vanliga investerare läser av rörelser i aktiediagram genom tekniska analyser för att fastställa specifika ingångar och utgångar vid köp- och sälj.

Den här snabbkursen går igenom hur man läser, vart man läser och varför man ska läsa diagram.

Vart hittar man diagram för aktier?

Diagram finns tillgängliga utan kostnad på webbplatser som Google Finance och Yahoo Finance. Dessutom inkluderas nästan alltid diagram via den handelsplattform man använder. Det ska alltså inte vara några problem att hitta ett diagram som fungerar för dig.

Gratis aktiediagram

Idag kan man utan problem hitta kostnadsfria diagram för aktier. Det innebär att man kan göra tekniska analyser utan att betala något. Man kan samtidigt hitta analyser skapade utav andra, så att man får lite andra perspektiv innan man tar beslut. Här nedan kommer en lista på vart man kan hitta gratis aktiediagram:

 • DI.se
 • Finansportalen.se
 • Avanza.se
 • Nordnet.se
gratis aktiediagram
På bilden ser man kurspriser som genererats till användaren utan vidare kostnad.

Hur är ett aktiediagram konstruerat?

Ett aktiediagram är konstruerat på olika sätt beroende på vilka inställningar man har satt. Majoriteten av ställen där man kan läsa av diagram erbjuder möjligheten att välja hur diagramet ska se ut genom att själv ändra inställningar.

Här nedan kommer de olika diagramtyper som finns:

 • Stapeldiagram
 • Ljusstakdiagram
 • Linjediagram
 • Punkt- och figurdiagram

Ett diagram indikerar också tidsperspektiv som man själv kan ändra. Diagrammet ändrar sig visuellt beroende på vad man väljer. Man kan välja följande tidsperspektiv:

 • Intradag
 • Veckovis
 • Månadsvis
 • Årsvis
 • Femårsvis
 • Tioårsvis
 • Livstid

Du kan utöver detta även lägga till tekniska indikatorer som kan hjälpa dig att ta beslut.

Beroende på vilken typ av handlare man är så finns det för- och nackdelar med diagrammen. Det gäller som investerare att hitta den typ som passar en själv bäst och som man själv kan läsa av utan några problem. Det är viktigt att förstå att ett diagram är till för att du ska få värdefulla indikationer på sannolika aktiekursrörelser, och därför ska man göra det så enkelt för sig som möjligt.

Så här tittar man på ett aktiediagram

Ett av de mest populära sätten att se på ett aktiediagram är att välja typen ljusstaksdiagram. Där tyder man kursen genom att kolla på färgen på ljusstakarna. Här nedanför är en bild på ett aktiediagram som visar aktien Google (GOOGL) på tidsperspektivet intradag.

Google aktiediagram

Som standard visar en ljusstake grönt för att indikera uppgång, och visar det rött så indikerar det nedgång. Man kan själv välja färger, men detta är vad som kommer förinställt på de flesta diagram.

Eftersom att detta diagram är inställt på intradag så innebär det att varje ljusstake indikerar resultatet för dagen. Längst till höger kan man kolla kurspriset, dvs. vad en aktie av Google kostar just nu i realtid. Längst till vänster finns diverse verktyg, och det är bland annat där man lägger till tekniska indikatorer.

Läsa aktiediagram

När man läser ett aktiediagram så är de till exempel som när man kollar på stockholmsbörsen realtid. De flesta diagram för aktier kan man läsa på tradingview avanza och andra företag som erbjuder denna typ av visualisering. Där går det också bra att kolla börsen live stream om så önskas.

När det kommer till att läsa aktiediagram via mobilen så kan man se aktiekurser realtid app. Det erbjuds oftast via Google Play eller Apple App store. Nu för tiden är det nästan det vanligaste eftersom att man gärna sköter sina affärer via mobiltelefonen.

lasa aktiediagram
Bilden visar skärmar med aktiediagram som en trader ska läsa av.

Vikten av volym i aktiehandel

Längst ner på diagrammet så hittar du volymen i marknaden och är något som finns med på nästan alla aktiekartor. Handelsvolymen anses vara en av de viktigaste indikatorerna när man handlar av den enkla anledningen att majoriteten av alla köp- och sälj görs av institutionella handlare som t.ex investeringsbanker och fondförvaltare.

När dessa handlare gör köp- och sälj så görs det i stora volymer vilket gör så att dessa ljusstakar rör på sig och påverkar handlarens resultat. Har man koll på volymen i aktiemarknaden så kan man därför ta bättre beslut.

volym i aktiehandel
Här ser man en hel del volym i aktiemarknaden.

Olika volymmönster i marknaden

Som handlare tittar man normalt sett på fyra grundläggande volymmönster:

Hög handelsvolym på uppåtgående dagar – Ser man hög volym på dagar det går uppåt så indikerar det ofta på att kursen kommer att fortsätta stiga.

Låg handelsvolym på nedåtgående dagar – Det här indikerar motsatsen till hög handelsvolym och innebär ofta att kursen kommer att fortsätta gå ned. Detta beror på att det inte är särskilt många investerare involverade i handeln.

Hög handelsvolym under nedåtgående dagar – Detta är en indikation på att institutionella handlare säljer av aktien agressivt. Det kan därför anses vara en signal på att kurspriset på aktien kan fortsätta.

Vanliga Frågor och Svar

Hur ser man aktier i realtid?

För att se aktuell data direkt när man handlar aktier så behöver man följa ett aktiediagram. Det behöver dessutom vara direktuppkopplat till aktiemarknaden.

Hur gör man en teknisk analys?

Om man vill kolla till de tekniska aspekterna av ett aktiediagram så kan man antingen ta hjälp av indikatorer eller rita upp stod- och motståndslinjer. När man genom någon av dessa metoder får fram en indikation på vart marknaden är på väg, så har man gjort en teknisk analys.

Hur går världens börser idag?

Det som påverkar priskurser på finansiella marknader är bland annat tillgång och efterfrågan, händelser, nyheter och politik. Beroende på dessa tillstånd så rör sig alla världens börser upp eller ned.

Summering

Det finns många inställningar och olika sätt att använda sig av ett diagram så vi hoppas att ni har fått lite mer kött på benen. Tänk på att anpassa ditt diagram efter dina preferenser och håll det enkelt så att din handel får de bästa förutsättningarna för att Du ska göra så bra resultat som möjligt.

Gå vidare till Del 1Aktieindex för nybörjare