Aktier via handelsplattform

aktier handelsplattform maklare

Ett av de mer populära finansiella produkterna som Svenskar väljer att handla med är aktier på en handelsplattform. Det kan både vara roligt och lönsamt när det görs på rätt sätt. Eftersom att det finns en djungel med handelsplattformar och olika sätt att utföra det på så har vi valt att hjälpa nybörjare att välja rätt!


Vilken handelsplattform handlar man aktier i?

Om du vill handla med aktier på nätet så behöver du välja en mäklare som erbjuder rimliga avgifter. Man vill också välja en handelsplattform som erbjuder bra verktyg för aktiehandel med en snabb support utan några dolda avgifter.

Många Svenskar som väljer att handla med aktier gör det via Avanza eller Nordnet då de uppfyller dessa krav. Avanza och Nordnet är två Svenska banker som erbjuder digital aktiehandel för privatpersoner. Nordnet är Sveriges första internetmäklare som förutom aktiehandel erbjuder bank- och pensionstjänster.

Är priset på aktier likadant på alla handelsplattformar?

Det är ovanligt att priset på aktier är olika beroende på vilken handelsplattform du väljer. Skulle det ske så kan man börja misstänka fusk, men eftersom att aktiemarknaden nu är helt digital, opartisk och väldigt transparent så brukar det inte äga rum.

Priset på aktier beror på samtidiga ekonomiska förhållanden samt efterfrågan och utbud på marknaden. Priset är därför oberoende av handelsplattformen och bör därför vara universalt lika.

Handla aktier via handelsplattformens app

En av många fördelar med att handla aktier på en handelsplattform är att man kan göra det vart som helst där det finns mobilnät via en app. Majoriteten av handelsplattformar som erbjuder aktiehandel har även en app till mobilen. Det är många som föredrar att använda sin mobiltelefon men det finns vissa nackdelar.

En annan nackdel med aktiehandel via mobilen är att skärmen inte är lika stor som vid en dator. Det blir därför svårare att göra tekniska analyser som kan vara viktigt när man tar beslut. Det är också mindre batteritid på en mobil som gör att du riskerar att missa marknadsrörelser ifall mobiltelefonen skulle stängas av.

Vilka indikatorer använder man till aktiehandel?

Precis som för övrig handel så kan man göra tekniska analyser specifikt för aktier. En av de mest använda indikatorerna är MACD som står för The Moving-Average Convergence/Divergence och är en momentum oscillator. Den indikerar trender samtidigt som den ger momentum-signaler samtidigt som den jämför kortsiktigt samt långsiktigt momentum för att estimera vilket håll kursen kan gå åt.

Förutom MACD så använder man ofta Stochastic, RSI, SMA och EMA vid aktiehandel. Alla dessa indikatorer erbjuds hos både Avanza, Nordnet och de flesta handelsplattformar.

Vill du lära dig mer om handelsplattformar? Du kan läsa vår nybörjarguide här!

Peter Fridberg
Peter Fridberg
Chefsanalytiker på TA Gruppen och direkt ansvarig för Autotrader projektet TA Algo. Jag har tradat i snart 15 år sedan början av internethandel uppstod och delar med mig av mina erfarenheter till mina läsare.
Certifierad mjukvara för handel

TA algo har presterat sedan 2011 inom derivatbranschen. Den handlar automatiskt optioner, warranter och terminer med full automatiserad riskhantering.

  • Du får en gratis VPS där din terminal handlar från.
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Robotrågivaren är kostnadsfri i enlighet med ESMAs regelverk.
  • Installationen av VPS och robotrådgivaren är kostnadsfri.