Så här ser aktiekurser ut

Lär dig mer om aktiekurser och hur du kan använda det till dina investeringsbeslut 2023 – för att undvika kostsamma misstag!

Om du vill handla med aktier är det viktigt att förstå aktiekurser, men också hur man kan använda det till sina egna investeringsbeslut. Annars finns det risk för att göra felaktiga val som kan slå hårt mot plånboken!

Aktiekursen är en återspegling av hur bra eller dåligt företaget har klarat sig. Spekulativ handel kan påverka priserna, eftersom rykten och förväntningar svänger från tid till annan.

Marknaderna är ett fascinerande och komplext system som vi på TA Gruppen studerar på djupet. Från den mest grundläggande informationen om aktier, prisfaktorer till realtidskurser för några populära namn på Stockholmsbörsen – allt finns tillgängligt!

Vad är aktiekurser?

Aktiekurser är priserna som anges för aktier. De flesta aktiekurser ändras kontinuerligt under handelsdagen baserat på efterfrågan, vilket gör att investerare måste följa dem för att fatta informerade investeringsbeslut. Aktiekurser visas som ett antal dollar per aktie, vanligtvis som ett förenkat tal (som 30,50) eller ett decimaltal (som 30,50). Det finns flera sätt att följa aktiekurser, inklusive finansportalen aktiekurser, realtidsdata och databaser som innehåller historiska aktiekurser. Genom att följa aktuella och historiska aktiekurser kan investerare fatta informerade investeringsbeslut och förhoppningsvis maximera sin avkastning.

En video som pedagogiskt förklarar hur man analyserar aktiekurser.

Olika typer av aktiekurser

Genom att förstå de olika typer av aktiekurser kan investerare fatta informerade investeringsbeslut och förhoppningsvis maximera sin avkastning.

 • Aktiekurser idag: Aktiekurser ändras kontinuerligt under handelsdagen, så att veta vilka aktiekurser som är idag är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad. Det finns flera sätt att få tillgång till aktuella aktiekurser. Många investerare följer aktier med hjälp av en finansportal. På så sätt får investerare tillgång till aktuella och historiska aktiekurser.
 • Historiska aktiekurser: För att förstå hur aktier har presterat över tid är det viktigt att se till historiska aktiekurser. Att titta tillbaka på historiska aktiekurser kan hjälpa investerare att förstå hur aktien har presterat över tid och tillåta investerare att skapa en strategi för att generera avkastning. Det finns flera sätt att få tillgång till historiska aktiekurser, t.ex genom Tradingview.
 • Dagens aktiekurser: För att fatta informerade investeringsbeslut måste investerare följa dagens aktiekurser. En annan populär metod är att följa aktiekurser i realtid. Aktiekurser i realtid är ofta tillgängliga online gratis, men investerare kan också betala för mer avancerad realtidsdata.
 • Aktiekurser Stockholmsbörsen: Stockholmsbörsen är den största aktiebörsen i Skandinavien och är hem för flera stora företag. Många investerare följer aktiekurserna som noteras på Stockholmsbörsen för att fatta informerade investeringsbeslut.
 • Aktiekurser NASDAQ: NASDAQ är en av de största aktiebörserna i världen och är hem för några av de största teknikbolagen i världen. Många investerare följer aktiekurserna som noteras på NASDAQ för att fatta informerade investeringsbeslut.
 • Aktiekurser Swedbank: Swedbank är en av de största banker i Sverige och är hem för många av de största företagen i landet. Många investerare följer aktiekurserna som noteras på Swedbank för att fatta informerade investeringsbeslut.

Grundläggande om aktiekurser – Tabell

Aktiekurser är det pris som aktiehandlare betalar och får för att köpa och sälja aktier. Följande tabell förklarar de grundläggande faktorerna som påverkar aktiekurser.

FaktorBeskrivning
Företagets intäkter och vinstIntäkter och vinst är avgörande för att bestämma aktiekurser. Om ett företag har en långsiktigt lönsamhet tenderar aktiekurser att stiga.
Omvärldens stämningAktiemarknadens stämning har en direkt inverkan på aktiekurser. Om marknaden är bullrig, ökar aktiekurser. Om den är bearish, sjunker aktiekurser.
InflationInflation är den ökning av priserna på varor och tjänster som påverkar aktiekurser. Ju högre inflation desto lägre aktiekurser.
RäntorAktiemarknaden är känslig för räntor. När räntorna stiger, tendenser aktiekurser att falla och vice versa.
ValutakurserValutakurser har en direkt inverkan på aktiekurser. Om växelkursen för den lokala valutan är hög, ökar aktiekurser. Om den är låg, sjunker aktiekurser.
En tabell som förklarar grunderna i aktiekurser.

Aktiekurser stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen, även känt som Nasdaq-börsen i Sverige har funnits sedan 1863. Den grundades av en grupp svenska investerare och blev snabbt den främsta börsen för alla nordiska länder. Den är fortfarande verksam i dag under sitt ursprungliga namn: ”Nasdaq Stockholm”.
Sammanlagt är över 300 företag för närvarande noterade på denna marknad, vilket gör den unik, inte bara bland de europeiska börserna, utan även i hela världen!

[stock_market_widget type=”card” template=”chart4″ assets=”^OMXSPI” display_currency_symbol=”true” api=”yf” chart_range=”1mo” chart_interval=”1d”]

Aktiekurser och Öppettider

Stockholmsbörsen är den största svenska handelsplatsen för aktier i börsnoterade företag. Den är öppen för handel alla vardagar, måndag-fredag 09:00-17:30. Nasdaq Stockholm har stängt lördag-söndag och röda dagar, se listan över avvikande öppettider nedan.

Idag sker alla affärer på Nasdaqs nordiska börser via en elektronisk orderbok. De finns krav på antagning och tillsyn för företag som vill ha sina aktier handlade på Nasdaqs nordiska marknader. De erbjuder också marknadsaktörer effektiva clearing- och avvecklingstjänster genom deras partner Centraled Clearing Corporation (NCC).


Några exempel på välkända företag vars aktier handlas på Nasdaqs nordiska marknader är:

 • Volvo

[stock_market_widget type=”card” template=”chart4″ assets=”VOLV-B.ST” display_currency_symbol=”true” api=”yf” chart_range=”1mo” chart_interval=”1d”]

 • Ericsson

[stock_market_widget type=”card” template=”chart4″ assets=”ERIC” display_currency_symbol=”true” api=”yf” chart_range=”1mo” chart_interval=”1d”]

 • H&M

[stock_market_widget type=”card” template=”chart4″ assets=”HNNMY” display_currency_symbol=”true” api=”yf” chart_range=”1mo” chart_interval=”1d”]

För närvarande finns det mer än 300 företag som är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm
Investerare kan köpa och sälja aktier genom sin bank eller mäklare via telefon eller internetbank/mäklartjänster. De flesta banker och mäklare erbjuder kurser i realtid samt andra tjänster som forskningsrapporter och analyser

Vad är det som påverkar aktiekurser?

En aktiekurs är priset på en enskild aktie av ett antal säljbara aktier i ett företag. I lekmannatermer är aktiekursen det högsta belopp som någon är villig att betala för aktien, eller det lägsta belopp som den kan köpas för. Aktiemarknaden är alltid fluktuerande, och aktiekurserna går upp och ner hela tiden. Vilka faktorer påverkar aktiekurserna? Låt oss ta en titt.

Utbud och efterfrågan

Den mest grundläggande ekonomiska lagen är den om utbud och efterfrågan; när det finns mer efterfrågan på en produkt än vad det finns tillgängligt utbud, stiger priset på produkten. När det finns mer tillgängligt utbud än vad som efterfrågas, sjunker priset. Samma princip gäller för aktier.

När det finns fler människor som är intresserade av att köpa en viss aktie än det finns aktier tillgängliga (dvs. när efterfrågan överstiger utbudet), kommer aktiekursen att stiga. Om det å andra sidan finns fler aktier tillgängliga för försäljning än det finns människor som är intresserade av att köpa dem (dvs. när utbudet överstiger efterfrågan), kommer aktiekursen att sjunka.

Intressant nog, även om det finns fler aktier tillgängliga än det finns människor som är intresserade av att köpa dem, om de som säljer tror att de kan få mer pengar för sina aktier senare, kanske de inte säljer dem med en gång. Detta kan bidra till att stödja priserna även när efterfrågan inte nödvändigtvis är stor.

Ekonomiska förhållanden

Förändringar i de allmänna ekonomiska förhållandena kan också påverka aktiekurserna. Om det till exempel kommer nyheter om att arbetslöshetssiffrorna har stigit eller att inflationstrycket börjar byggas upp kan detta leda till en försäljning av aktier eftersom investerarna blir oroliga för potentiella framtida förluster.

Om det å andra sidan kommer nyheter om att arbetslöshetssiffrorna har sjunkit eller att inflationstrycket har avtagit kan detta leda till ett rally i aktierna eftersom investerarna känner sig mer säkra på framtidsutsikterna. Generellt sett tenderar aktier att gå bra när de ekonomiska förhållandena är goda (t.ex. låg arbetslöshet och/eller inflation); när de ekonomiska förhållandena är dåliga (t.ex. hög arbetslöshet och/eller inflation) tenderar aktier att gå dåligt.

Nyhetshändelser

En annan faktor som kan påverka aktiekurserna är nyhetshändelser. Om ett företag till exempel offentliggör resultat som är bättre än väntat kan detta leda till en ökning av dess aktiekurs eftersom investerare bjuder upp aktiekursen i väntan på framtida vinster. Om ett företag släpper resultat som är sämre än väntat kan detta leda till en minskning av aktiekursen eftersom investerare säljer aktien av rädsla för framtida förluster. Andra nyhetshändelser som kan påverka aktiekurserna är t.ex. förändringar i räntenivåer, förändringar i analytikernas vägledning och så vidare.

Slutsats

Det finns många faktorer som kan påverka aktiekurserna; vissa är inom ett företags kontroll (t.ex. vinstmeddelanden) medan andra inte är det (t.ex. förändringar i de allmänna ekonomiska förhållandena). Att förstå hur dessa faktorer fungerar kan hjälpa dig att fatta bättre informerade investeringsbeslut framöver.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Prisvinnande valutarobot från Finansbranschen.se
TA algo

TA algo

Handla på börsen automatiskt

Med över 4000 kunder & över 422% i avkastning under perioden 2018-2023 är vi utan tvekan Sveriges mest pålitliga och välkända valutarobot.

 • Fullt automatisk handel
 • Verifierade resultat
 • Avkastning i både upp och nedgång
 • Lättanvänd för småsparare

Handel med TA Algo är helt gratis för dig som kund.

Öppna konto

Dagens industri aktiekurser: Samtliga börslistor

I dagens industri hittar man 1100 aktiekurser i realtid som är avgörande för investerare när man ska handla. Det gör det möjligt för dem att fatta snabba och välgrundade beslut om sina investeringar. För många investerare är aktiekurser i realtid skillnaden mellan att göra en vinst och ta en förlust.

Aktiekurser i realtid är de aktuella priserna på aktier som handlas på aktiemarknaden. De förändras ständigt i takt med att marknaden förändras. Investerare använder realtidskurser för att fatta beslut om köp och försäljning av aktier.

Förutom hos dagens industri så går det att få tillgång till aktiekurser i realtid på andra ställen. Vissa webbplatser och appar erbjuder gratis aktiekurser i realtid. Andra webbplatser och appar tar ut en avgift för att få tillgång till aktiekurser i realtid. Många mäklarfirmor erbjuder också data om aktiekurser i realtid till sina kunder.

Vanliga Frågor & Svar – FAQ

Vad är aktiekurser?

Aktiekurser är priserna som anges för aktier. De flesta aktiekurser ändras kontinuerligt under handelsdagen baserat på efterfrågan, vilket gör att investerare måste följa dem för att fatta informerade investeringsbeslut. Aktiekurser visas som ett antal dollar per aktie, vanligtvis som ett förenkat tal (som 30,50) eller ett decimaltal (som 30,50).

Hur får jag tillgång till aktuella aktiekurser?

Det finns flera sätt att få tillgång till aktuella aktiekurser. Många investerare följer aktier med hjälp av ett finansportal, som exempelvis finansportalen aktiekurser. På så sätt får investerare tillgång till aktuella och historiska aktiekurser.

Hur får jag tillgång till historiska aktiekurser?

Det finns flera sätt att få tillgång till historiska aktiekurser, inklusive finansportalen aktiekurser.

Hur kan jag följa dagens aktiekurser?

Det finns flera sätt att få tillgång till dagens aktiekurser, inklusive finansportalen aktiekurser. En annan populär metod är att följa aktiekurser i realtid. Aktiekurser i realtid är ofta tillgängliga online gratis, men investerare kan också betala för mer avancerad realtidsdata.

Hur får jag tillgång till aktiekurser på Stockholmsbörsen?

Det finns flera sätt att få tillgång till aktiekurser på Stockholmsbörsen, inklusive finansportalen aktiekurser.

Hur får jag tillgång till aktiekurser på NASDAQ?

Det finns flera sätt att få tillgång till aktiekurser på NASDAQ, inklusive finansportalen aktiekurser.

Hur får jag tillgång till aktiekurser på Swedbank?

Det finns flera sätt att få tillgång till aktiekurser på Swedbank, inklusive finansportalen aktiekurser.

Hur jämförs valutakurser med aktiekurser?

Valutakurser och aktiekurser har båda stor inverkan på investerarens avkastning. Om aktiekursen ökar samtidigt som valutakursen också ökar, kan investeraren förvänta sig en högre avkastning på sina investeringar. Se nedanstående tabell för att jämföra valutakurser med aktiekurser.