aktier

Del 1 – Aktier för nybörjare

vad ar en aktie 1
Aktier är andelar av ett företag.

Aktier för nybörjare är en snabbkurs för dig som vill fördjupa sig i denna finansiella produkt och kanske inom sinom tid börja handla själva. Eftersom även vi på TA-Nyheter.se varit nybörjare en gång i tiden så vill vi lära ut aktiehandel så grundligt som möjligt så att ni får en bra start på er finansiella karriär.

Vad är en aktie?

En aktie är en typ av investering som representerar en ägarandel i ett företag. Om man som investerare tror att ett företag kommer att öka i värde så köper man en aktie.

En person som äger aktier i ett företag kallas för aktieägare. Det innebär att man har rätt till en del av företagets tillgångar och intäkter. I finansiellt språkbruk använder man termer som ”aktier”, ”andelar” och ”eget kapital”.

Om man väljer en karriärväg inom finansbranschen så kommer man på ett eller annat sätt att vara involverad i aktier. Antingen som köpare, emittent eller rådgivare.

Varför ska man köpa en aktie?

Det finns flera potentiella fördelar till varför man ska äga en eller flera aktier.

Här nedan har vi listat några fördelar:

  1. Fordran på tillgångar – En av anledningarna till varför man ska köpa en aktie är för att om man äger aktier i ett företag som står inför en likvidation så kan man göra anspråk på de tillgångar som kvarstår. Det är dessvärre så att man alltid betalar borgenärer först innan aktieägare och det är en av anledningarna till att det anses mer riskfyllt att handla med aktier än lån bland annat. Om det inte finns några tillgångar kvar efter skulden så får heller inte aktieägaren någonting.
  2. Utdelningar och kapitalvinster – Aktieägare kan åtnjuta vinst som betalas ut i form av utdelning. Man kan även ta fördel av kapitalvinst när aktiekursen ökar.
  3. Rätten att rösta – En annan anledning till varför man ska köpa aktier är för att man kan påverka ledningen genom att rösta ifall det är något som missköts. Varje år så håller styrelsen ett årsmöte för att rapportera resultat. Man avslöjar då även framtida planer och andra beslut. Som aktieägare kan man alltså göra en påverkan på ledningen i ett företag.
  4. Begränsat ansvar – Man kan inte bli skuldsatt som aktieägare ifall ett företag t.ex får skulder eller eventuella förluster. Detta är fördelaktigt som aktieägare.

Risker med att äga aktier

Precis som att det finns fördelar så finns det också risker med aktier. Som investerare behöver man ta hänsyn till följande:

1. Man riskerar att förlora sitt kapital

Syftet med att köpa en aktie är för att den potentiellt ska öka i värde, men det finns inga garantier för detta och vid ett köp så riskerar man att förlora sitt kapital. Om man inte förlorar hela sitt kapital så kan man förlora en del av sitt kapital utan att aktien någonsin stiger i värde något mer.

2. Man kan stå tomhänt vid en likvidation

Som vi tidigare skrev så kan man stå tomhänt vid en likvidation om en större del av skulden betalas av till en fordringsägare först. De prioriteras alltid före aktieägare.

3. Rösträtten är inte särskilt kraftfull

Även om man som aktieägare tekniskt sett har inflytande vid styrelsemöten så är inflytandet och makten väldigt begränsad. Det är vanligtvis så att majoritetsägaren vanligtvis har den starkaste rösten vid bolagsstämmor.

Modern aktiehandel

Idag så sker modern aktiehandel elektroniskt via mäklare på handelsplattformar som är uppkopplade på internet. Förr fanns aktierna på papper som ett certifikat. På den tiden behövde man fysiskt besöka mäklare för att göra en transaktion och då fick man fysiskt motta aktiebreven. Det var helt klart annorlunda tider förr.

5/5 Stjärnor av Finansbranschen.se
TA Algo

Vill du skydda ditt kapital mot börsfall och samtidigt tjäna pengar?

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor med ett beprövat track record av vinster. När börsen föll 2022 vände algoritmen förluster till vinst.

Med TA Algo kan du automatisera din handel utan avgifter och behålla full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019. Det bästa av allt, det är gratis för alla kunder.

Ta kontroll över ditt kapital och börja tjäna pengar med TA Algo – Sveriges mest pålitliga handelsrobot. Registrera dig redan idag!

Vad är det som påverkar priset på en aktie?

Det är flera faktorer som påverkar priset på en aktie. Det kan bland annat handla om branschens resultat, regeringspolitik, den globala ekonomin och naturkatastrofer. Framförallt så påverkar hur investerarna faktiskt känner inför företagets framtidsutsikter. Det är oftast det som dikterar priset på en aktie.

Det finns två viktiga nyckeltal, som även kallas för P/E-tal (Price/Earnings) som används för att utvärdera aktier:

  • Vinsttillväxt
  • Intäktstillväxt

Detta är två indikatorer som används för att avgöra om det är värt att köpa en aktie eller inte. Det är dock inte de enda indikatorerna utan man ser på flera faktorer – men det är två viktiga nyckeltal som i många fall kan avgöra ett beslut.

Summering

Det här var första delen i vår snabbkurs om aktier för nybörjare. Vi har i den här delen gått igenom det mest grundläggande och hoppas att det har varit till hjälp.

Gå vidare till Del 2 – Aktiemarknad för nybörjare