Aktieraketer 2022 | Bästa aktierna 2022

Det har varit ett tufft år för aktieraketer 2022, men även i denna kris har det funnits aktier som går strömmen och fortfarande gjort fina vinster trots nedgångar. En stor del av de bolag som är i toppen i år trots börsras är energiaktier, så som oljebolag, raffinaderier och läkemedelsbolag. Även spelbranschen går bra, när världen går dåligt. Spelbolag kan klassificeras som såkallade missnöjes-aktier när folk mår dåligt börjar dem spela mer enligt statistik från Spelinspektionen.

När det gäller att investera i aktier och aktieinnehav är det viktigt att förstå att tidigare avkastning inte är en indikation på framtida resultat. Detta gäller särskilt när man jämför investeringar gjorda i svenska företag med investeringar gjorda på utländska marknader. Generellt anses utländska aktier vara mer riskfyllda än svenska, men sanningen är att de ofta är mer stabila och mindre påverkade av makroekonomiska svängningar.

Sverige är ett litet land, och som sådant är det mer känsligt för ekonomiska svängningar än större länder som USA. Detta, i kombination med att svenska företag tenderar att ha lägre likviditet än sina amerikanska motsvarigheter, bidrar till högre fluktuationer i aktiekurserna.

Vad innebär detta för investerare?
Investerare måste vara medvetna om dessa risker när de bestämmer sig för var de ska investera sina pengar. Bara för att en viss aktie eller ett visst värdepapper har presterat bra tidigare betyder det inte att den kommer att fortsätta att göra det i framtiden. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om makroekonomiska förhållanden både i Sverige och utomlands, samt om eventuella förändringar inom själva företaget som kan påverka dess aktiekurs.

Ett företag som historiskt sett har varit lönsamt kan till exempel börja få ekonomiska svårigheter på grund av förändrade marknadsförhållanden. Om du inte är uppmärksam på dessa förändringar kan du förlora en stor summa pengar när aktiekursen rasar.
Samma sak gäller för makroekonomiska förhållanden. Om det blir en recession i Sverige kommer detta sannolikt att ha en negativ effekt på alla svenska aktier, oavsett hur bra företagen själva går. Omvänt, om det råder en ekonomisk högkonjunktur kommer detta generellt sett att vara positivt för aktier överlag.

För dig som vill investera i utländska aktier finns det olika möjligheter, du kan exempelvis använda en kapitalförsäkring hos både avanza och nordnet när du köper en aktie.

Det enklaste sättet att hitta en potentiell aktieraket 2022 är att göra en grundlig research och att läsa denna artikel från toppen till botten. Börja investera idag genom att öppna ett konto med en onlinemäklare via denna länken

Vilka är de bästa aktieraketer 2022

Denna frågan får samma svar som alltid, ett bolag som ger bra avkastning och har bra framtidsutsikter är alltid bra att investera i. Ett bolag som har en begränsand framtidsutsikt även om kassan är bra idag kommer på sikt att sjunka nedåt.

För att citera en av världens rikaste män och Medgrundare till Bershire Hathaway Charlie Munger. Ett bra bolag är ett bolag där varje beslut som skall tas är enkelt, om besluten blir svårare och svårare att ta är bolaget sämre och sämre för det skapar komplexitet vilket inte är bra för business Charlie munger enligt CNBC.

När det kommer till marknadens bäst presterande bolag, bör investerare inte nödvändigtvis förvänta sig mer av samma sak. Som en allmän tumregel bör investerare alltid komma ihåg att tidigare resultat inte är en indikator på framtida resultat. Om en av dessa aktier har skjutit i höjden i värde betyder köp nu att du sannolikt kommer att betala ett högt pris för aktierna.

Därför skall man vara försiktig vid investering i aktieraketer 2022.

Det betyder inte att någon aktie på listan inte kommer att fortsätta att gå upp. Men det går till den punkten att köp av en enskild aktie kräver seriös analys av företagets underliggande fundament och en förståelse för verksamhetens framtida bana.

Det är ingen hemlighet att aktiemarknaden har varit på topp de senaste åren. Om du vill vara med på noterna är vår sida om börsintroduktioner ett bra ställe att börja. Vi samlar information om svenska och utländska företag som är på väg till börsen eller som nyligen har noterats. Under de senaste åren har vi sett några fantastiska framgångssagor, där nya rekord satts när det gäller antal noteringar, storlek och extrema kursuppgångar.

Naturligtvis har inte alla börsnoteringar varit en fullträff, men vi har sett några riktiga vinnare, till exempel CTEK, som steg med 150 procent på sin första handelsdag, eller Klarna-grundaren Flat Capital, som steg med över 350 procent på sina tre första dagar! Om du letar efter de bästa aktierna för 2022, se till att kolla in våra artiklar om IPO-nyheter för den senaste informationen. Med lite forskning kan du hitta nästa stora vinnare!

Investera i aktieraketer 2022

Att investera i aktieraketer 2022 kan tyckas riskfyllt men det behöver inte vara så riskfyllt som man tror, speciellt inte om man lever i en kapitalistisk stat. Ett bolag är skapat för att göra vinst åt sina bolagsägare, det är dess enda syfte.

En ekonomi som växer och har en ökande befolkning har därför alltid en positiv utveckling för ett aktiebolag så länge befolkningen växer ökar den generella efterfrågan. Ett index i en skuldbelagd ekonomi fortsätter därför alltid uppåt och med tanke på att index rör sig uppåt utvecklas även ekonomin i samma riktning.

Av ovan nämnda anledningar skall man aldrig bli orolig när man placerar i aktier även om det är mer riskfyllt än fonder med tanke på att den generella utveckling på aktier alltid går uppåt. Se till att sprida ut dig på 20-30 Large cap bolag och 20% av portföljen i aktieraketer 2022.

 • Historiskt sett när man investerade i värdepapper gjorde man detta genom att gå efter P/E tal detta fungerade i en normal marknadsekonomi men efter 2008 och specifikt 2016 och Quantitative Easing (QE) har denna metod presterat sämre.
 • Ett annat misstag småsparare gör när dem vill hitta dem bästa aktierna är att dem går efter pris och tänker denna var billig. Problemet med detta förfarande är att man inte tar i beaktning hur många utställda värdepapper det faktiskt finns En aktie som är värd 3kr men som har 1 000 000 uställda aktier ser billigare ut än en aktie som kostar 30kr men man skall även se hur många aktier som är utställda gentemot priset när man värderar aktieraketer 2022 överlag.
 • När du handlar en aktie, se till att du hamnar den när Den ligger under Glidande medelvärde på en 30 dagars horisont, det betyder att du får den billigt och du har minst en 2x att tjäna. Det kan till och med bli så att köper du dem billigt kan det bli aktieraket 2022.

Frågor och svar om aktieraketer 2022

Ordet Aktieraketer myntades först på Facebook i en grupp som kan betraktas som en Pump & Dump grupp, man bör vara försiktig när man tar råd av andra utan att ha gjort sin egen research. Aktieraketer 2022 som går fort upp kan lika väl gå fort ner när dem som tipsade dig säljer av, fall inte i den fällan.

Nya aktier på börsen 2021 bör man avstå ifrån, sanningen är att aktieraketer sällan händer, och när dem gör det bör man vara skeptisk. En riktigt bra aktieraket är ofta ett bolag som gör en fantastisk upphandling som dramatiskt sänker sina kostnader och det är det du bör leta efter på just Stockholmsbörsen.

Billiga aktier med potential 2022 är en fråga som ofta dyker upp på diverse forum och facebookinlägg men här bör man passa sig för den som rekommenderar dig en aktie kanske inte vet mer än du själv. Som vi skrev ovan P/E tal är en förlegad metod att mäta billiga aktier när ekonomin använder hjälpmedel så som QE.

Hitta de bästa aktierna 2022

För att hitta de bästa aktierna bör du gå igenom våra kurser i teknisk analys och skapa dig ett konto med billigare courtage än hos Svenska aktörer till exempel Accuindex.
Fördelarna med att handla de mest fartfyllda aktieraketer 2022 i CFD format är att du inte behöver oroa dig för att marknaden är likvid eller inte, när du stänger stänger du vid marknadspris och ibland helt utan prisgap.
Det är därför extremt fördelaktigt för dig som kund att handla just värdepapper med ett underliggande värdepapper som slutnota. När du sitter på en raket vill du inte vara orolig för om den går att sälja utan att förlora 20-30% i prisgap utan du vill stänga den till marknadspris.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Först och främst med tanke på att du handlar med marginalhandel skall du se till att du har tillräckligt med marginal för en svängig marknad se alltid till att du aldrig öppnar med än 2% av ditt konto i en position. Fördelen är att om marknaden går emot dig kan du öppna en position i motsatt riktning eller stänga postionen för att inte betala en premie eller swap på din aktieraketer 2022.

Se alltid till att använda en stoploss på varje position för att du sysematiskt skall ha möjlighet att sköta din riskhantering, då vet du exakt hur mycket du kan förlora på en position.

Se alltid till att använda en Take profit på varje position så att du har möjlighet att på ett systematiskt sätt ta risken i dina händer och ge dig en edge när du hämtar hem vinsterna.

Bästa aktien idag

 • Ett gammalt bolag som tidigare tillhörde Lundin Petroleum som nu är International petroleum med säte i Vancouver har toppat börsens aktieraketer 2022.
  Dem har haft en fenomenal tillväxt till grund av just Crude oil priset som rusat sedan invasionen av Ukraina. Aktien International petroleum IPCO är upp hela 102% i Juni 2022.
 • Maha energy MAHA-A även det ett ingenjörs/energibolag slår börsen med hela 145% på tre år vilket även det måste anses vara en fantastisk avkastning även om det är över längre sikt än International petroleum.
 • Aramco aktie SAR har en värde ökning på 38 procent och är en fantastisk anskaffningsvärd aktie. Aramco är saudiarabiens kungiga bolag för oljeutvinning i gulfen och är världens största energibolag. När det gäller olja finns det inget mer stabilt bolag än Aramco.
 • Viking som är ett rederi för isbrytare i Nordsjön och den arktiska sektorn går mycket bra och kommer med stor sannolikhet att fortsätta stiga.

Överlag ser man en icke oväntad styrke i just energisektorn men även dem drabbas av problem tack vare den skarpt stigande inflationen som sker globalt över värdepappersmarknaden.

Inflationen påverkar aktierna överlag negativt tack vare att riksbankerna blir tvungna att höja räntan kraftigt för att motverka den. En höjd ränta gör att det blir dyrare att låna pengar vilket slår mot en stor del av börsens bolag med hög belåningsgrad.

Avanza eller Nordnet?

Dem flesta Svenskar använder idag just Avanza eller Nordnet för sin aktiehandel, detta grundar sig i flera anledningar. Man har koll på det som är Svenskt och Svenskar litar blint på sina institutioner. Svenskar blir lätt blinda för det som finns i utlandet även om deras kapital mår bättre hos en börser så som Accuindex i dubai där du hittar flera aktieraketer 2022.

Det är är precis som när vi går på ICA, vi vet om att Lidl och Willys är billigare men ändå tar vi bilen och går in på ICA. Vi människor är vanedjur och hur vi agerat är till stor del av ren vana. Det skall gå långt innan vi inser att vi förlorat mycket av vår avkastning genom att stanna hos Avanza eller Nordnet.

Mitt i marknadens sämsta första halvår på över fem decennier har teknik och kryssningsaktier varit bland de sämst presterande i S&P 500, medan energi, hälsovårds- och konsumentföretag alla har sett aktier överträffa trots stigande rädsla för lågkonjunktur.

Jämförelseindexet S&P 500 har fallit med mer än 21 % i år, och faller officiellt till björnmarknadens territorium tidigare denna månad: Nästan 400 aktier i indexet är negativa hittills under 2022, medan ungefär 150 aktier har fallit med mer än 20%.

Om du tycker att det ser dystert ut på aktiemarknaden i dag, ägna en stund åt att tänka tillbaka på mars 2020. Den 20 mars samma år hade S&P 500 upplevt sin brantaste och snabbaste nedgång i björnens territorium i historien, och föll med nästan 34 %.

När marknaden stängde den fredagen tillbringade många nervösa investerare helgen med att undra hur mycket värre saker och ting skulle bli. Faktum är att marknaden studsade tillbaka på ett ihållande och imponerande sätt.

Den 23 mars är det tvåårsjubileum av vad som blivit en fantastisk tjurmarknad: Trots den senaste volatiliteten har aktieraketer 2022 i S&P 500 avkastat 101 % under de senaste 24 månaderna.

Man kan alltså på Båda Avanza och Nordnet anser att det är billiga aktier som är mycket anskaffningsvärda 2022.

Vilka är de bästa aktierna att investera i 2022 i Sverige

En fråga som alltid uppstår är just vilka som är dem bästa aktieraketer 2022 att investera i. Hur du investerar är självfallet en smakfråga men vi kommer ta några av våra stjärnskott som vi tycker om när det gäller just, aktier man ska köpa. Det är ibland inte heller helt lätt att förstå skillnaden på bra bolag eller mindre bra bolag men en sak är saker, investmentbolag styrs alltid av erfarna finansmän.

Investor A | INVE A

Sedan 1985 har Investor presterat över 16500 procent i avkastning, det är en fantastisk framgångssaga när vi pratar om den kapitalistiska familjen Wallenbergs investmentbolag. Bolaget är ett av Sveriges mest framgångsrika med en enormt stark ledning som fortsätter att prestera år efter år.
Bolaget har gått ner lite under krisen 2022 men är numera ett mycket billigt köp som fortsätter prestera med fantastiska investeringar i large cap bolag.
Investor är uppdelade i A och B aktier och representerar med stor sannolikhet en av dem bästa aktierna idag 2022 när börsen rasar.

Under 2022 slog Investor A index med över 100 procent och det förklarar bara ännu mer varför familjen Wallenberg har sett Investor som sin största framgångssaga. Investor drivs idag av Johan forsell som VD och Jacob Wallenberg som Ordförande för dessa aktieraketer 2022.

Kinnevik A | KINV A

Hade du investerat 100kr fredagen i augusti 1996 hade du idag haft 768% på din investering. Efter Jan Stenbecks bortgång har bolaget från den gamla bruksorten haft problem. Bolaget har alltid varit en av grundbulterna i Svensk industrialism och hade en enorm uppgång 2020-2021 och fall 2022.

Kinnevik representerar allt som är härligt med Svenska bruksorter och hur du genom Svensk kapitalism kan bli mycket förmögen genom generationer.
Vi tror fortsatt på Kinnevik som idag tyvärr är lite väl tekniktungt i jämförelse med andra investmentbolag och faller kraftigt till grund av detta.

AB Industrivärden | INDU C

Industrivärden från Lundbergsfären äger en stor del av flertalet stora Svenska bolag som Sandvik, Volvo B, Handelsbanken och flera andra. Industrivärden är en av Sveriges dyraste och mest populära aktier. Familjen Lundberg äger nästan 19% av bolaget vilket får anses högt av en familjeägd koncern. Lundbergspfären har lyckats hålla en stark ägandekontroll i bolaget som ökat substansvärdet vilket även ökat totalavkastningen för dem som investerat.

Om du hade investerat i Industrivärden 1988 hade du idag gjort nästan 1000 procent på ditt kapital vilket får anses vara fantastisk avkastning för gemene man.

Är man mer intresserad över att se vilka aktier som stigit kraftigt under just 2022 är det viktigt att se till omvärldens situation. Oljepriset och gassektorn har skjutit i höjden tack vare Rysslands krigsföring i Ukraina, ser man då till bolagen som är fokuserade på gas och olja inser man att deras marginaler mer än fördubblats.

De bästa aktierna för 2022 är en svår fråga. Många faktorer kommer att påverka marknaden under det kommande året, bland annat geopolitisk instabilitet, COVID-19-pandemin och ekonomisk osäkerhet. Det finns dock några få sektorer som förväntas prestera bra trots dessa utmaningar. Teknik, hälsovård och dagligvaror kommer sannolikt alla att vara bra investeringar under 2022.

De bästa aktierna för nybörjare kan inkludera namn som Apple, Amazon och Walmart. Mer erfarna investerare kan titta på företag som Regeneron, Moderna och Johnson & Johnson. Oavsett vilken investeringsstrategi du har, kommer det garanterat att finnas några fantastiska möjligheter på aktiemarknaden 2022-2023.

Ser man till amerikanska aktieraketer 2022 på Avanza så kanske man börjar klia sig i huvudet, men frågan som alla glömmer är ju varför tryckte man så mycket pengar under corona, är det egentligen inte det värdetappet vi ser nu?

Den sämst presterande aktien i år är streamingjätten Netflix, som har fallit mer än 70%, följt av e-handelsföretaget Etsy (ned 66%) och ortodontiföretaget Align Technology (ned 63%).

Medans Federal Reserve kämpat för att höja räntorna i ett försök att bekämpa hög inflation, har teknikaktier drabbats särskilt hårt 2022: Digitala betalningsjätten PayPal är nere med mer än 60%, Facebooks moderbolag Meta 51 % och chiptillverkaren Nvidia 48%.

Kryssningsrederier har också varit i kaos på grund av svag efterfrågan och högre kostnader, där Carnival faller 56%, Royal Caribbean 53% och Norwegian Cruise Line 47%.

Andra anmärkningsvärda nedgångar hittills i år inkluderar äldre biltillverkare som Ford och General Motors, ned 46% respektive 45%, medan vaccintillverkaren Moderna har sett aktier falla 44%.

Även om marknadsförsäljningen har besparat få delar av marknaden, har flera aktier fortfarande presterat bättre: Energibolaget Occidental Petroleum har hoppat ungefär 100%, medan läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb är upp 23% och bryggaren Molson Coors 18%.

Billiga aktier med potential 2022

Billiga aktier med potential kan vara ett utmärkt tillfälle för investerare som vill göra vinst. Per definition är dessa aktier undervärderade av marknaden, vilket innebär att det finns utrymme för aktiekursen att öka. Denna typ av investering kan vara riskabel, men om den tajmas rätt kan den leda till stora vinster.

En av de viktigaste sakerna att titta efter när man investerar i billiga aktier är företagets finansiella hälsa. Ett företag som har god finansiell hälsa har större sannolikhet att se sitt aktiekurs öka med tiden, eftersom investerarna bestämmer sig för att det är en säker investering. En annan faktor att ta hänsyn till är de allmänna marknadsförhållandena. Om marknaden upplever tillväxt är det mer sannolikt att billiga aktier också kommer att öka i pris.

Om marknaden däremot kämpar, är billiga aktier kanske inte den bästa investeringen. Timing är allt när det gäller billiga aktier med potential, så det är viktigt att göra din forskning innan du fattar några beslut.
Detta är något som kan anses svåra att hitta med tanke på börsläget. Teoretiskt sätt borde dem flesta aktier idag vara billiga men frågan är hur djupt ner trenden kommer gå i björnmarknad under 2022.

Om man såg till billiga aktier med potential 2021 så insåg man rätt snabbt i efterhand att inga av dessa aktier var billiga och samtlig uppgång skulle raseras under 2022.

Det är såklart enkelt att vara efterklok när det gäller aktieraketer 2022 och bästa tillväxtaktier 2022. Men om man skall vara konstant exponerad mot börsen kan man historiskt sett ändå se bästa aktierna 2021 avanza som en generell måttstock för vilket aktier som presterar bra i högkonjunktur.

Tillväxtbolagen har nått exponentiell ökning under 2022 speciellt dem såkallade FAANG-bolagen i USA. Jättar så som Google, Wework, Facebook, Apple, Amazon, Netflix är alla giganter och dominerande inom sin egen industri.
Alphabet (Google) har dessutom haft en fantastisk utveckling tack vare Corona och behovet om att marknadsföra online till konsumenter och bolag.

Utdelningsaktier har inte blivit några aktieraketer 2022 som vanligt utan har utklassats av tillväxtsaktier precis som vanligt.
Drivkrafter för kursutvecklingen har till stor del varit nya fantastiska innovationer från jättarnas R&D avdelningar i samband med en gyllene tidsålder för digitala produkter.

Teknik och Detaljhandelsjättarna utklassar samtliga andra aktieraketer 2022 och dem enda jättarna som fortfarande finns kvar att konkurrera mot dessa sektioner är oljebolagen.

Det är ett trendskifte i världen om man jämför detta resultat med innan 2008 krisen på gott och ont.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Vilka investmentbolag ska man köpa 2022?

De svenska investeringsbolagen Industrivärden och Investor är kända för sin förmåga att klara ekonomiska kriser. Detta beror delvis på deras aktiepaket, som gör att de kan behålla en stark närvaro på marknaden även när andra företag kämpar. Dessutom har båda företagen välfinansierade ägare och erfarna ledningsgrupper. Därför kan de göra smarta investeringar som håller dem flytande under svåra tider.
Många andra investeringsföretag saknar däremot den finansiella stabiliteten och expertisen för att klara av ekonomiska stormar. Av dessa skäl tenderar Industrivärden och Investor att prestera bättre än sina konkurrenter när världen befinner sig i kris.

Vilka aktier kommer stiga 2022?

För närvarande ser aktiekurserna för fastighetsbolag med låg skuldsättning mycket attraktiva ut. Dessa företag har tillgångar med låg belåning, vilket innebär att deras kassaflöde är jämnare och starkare jämfört med andra typer av företag. Detta gör dem till en mycket säkrare investering, särskilt i osäkra ekonomiska tider som vi för närvarande upplever.
Företag med låg skuldsättning är också mindre benägna att ställa in sina lån, vilket gör dem till en säkrare investering för långivarna. Så om du letar efter en trygg och säker investering är fastighetsbolag med låg belåning definitivt värda att överväga.

Var hittar jag en aktieraket?

Det finns ett antal sätt att hitta aktier som har potential att lyfta och göra dig rik på 2022. Det enklaste sättet är att titta på tillväxtaktier över tid. Företag som har mycket utrymme att växa tenderar att prestera mycket bättre än utdelningsaktier.
Ett annat sätt att hitta aktier som kommer att gå bra 2022 är att titta på vilka branscher som förväntas växa mest. sektorer som hälsovård, teknik och e-handel förväntas alla ha en betydande tillväxt under de kommande åren. Slutligen kan du också hålla ett öga på nyhetsbrev och webbplatser för aktietips för deras bästa aktieval för året. Genom att göra din forskning och hålla dig uppdaterad om aktuella trender bör du kunna hitta ett antal aktieval som har potential att ge dig mycket pengar 2022.

Vilka aktier kommer stiga?

Många tror att aktieraketer är ett bra sätt att tjäna pengar, men det är viktigt att komma ihåg att aktiemarknaden kan vara volatil. I tider av finansiell kris klarar vissa företag stormen bättre än andra. När man tittar på historiska data är det möjligt att se vilka företag som har klarat sig bra under kriser tidigare. Denna information kan hjälpa till att förutsäga vilka aktier som kommer att stiga under perioder av turbulens på marknaden. I allmänhet tenderar företag med starka ledningsgrupper och diversifierade portföljer att klara sig bättre under finanskriser. Därför kan detta vara de aktier man bör hålla ögonen på under tider av ekonomisk osäkerhet.

Vad är en aktieraket?

Aktieraket är en term som myntas för en aktie som snabbt ökar i värde under ett år och som mer än fördubblar en investering som gjorts av en privat investerare. Denna typ av situation uppstår ofta på grund av onormala marknadsförhållanden, till exempel när ett företags vinst oväntat stiger eller när det finns en ökad efterfrågan på dess produkter eller tjänster.
Oavsett orsaken kan en aktieraket ge en stor vinst för dem som har turen att investera i en sådan. Det är dock viktigt att komma ihåg att tidigare resultat inte är någon garanti för framtida resultat, så varje beslut om att investera bör fattas med noggranna överväganden och efterforskningar.

Vilka aktier kommer gå bra 2022?

När det gäller aktier finns det inget enkelt svar på vilka som kommer att gå bra under ett visst år. Det finns dock några sektorer som tenderar att vara mer stabila i osäkra tider och erbjuder investerare ett alternativ med lägre risk. En sådan sektor är energi.
Tack vare den nuvarande politiska situationen i Ukraina finns det en risk för ett globalt krig, vilket driver upp oljepriserna. Detta ger ett bra tillfälle för investerare att engagera sig i energisektorn. En annan sektor som går bra just nu är hälsovård.
Detta är tack vare en åldrande befolkning och de ökande kostnaderna för hälso- och sjukvård. Hälsovårdsaktier är ett bra val för långsiktiga investeringar. slutligen, en annan sektor som är värd att överväga är teknik. Detta tack vare den fortsatta tillväxten i den globala ekonomin och den ökande efterfrågan på nya produkter och tjänster. Teknikaktier är ett bra val för tillväxtorienterade investerare.

P/E tal för Aktieraketer

Det viktigaste med P/E tal som står för (Price / Earnings) är att priset delat på vinsten ofta struktureras på ett sådant sätt att man mäter det på framtida avkastning. Detta är en laggande indikator för småsparare då ett högt P/E tal även tyder på att aktien redan är inprisad. Det betyder att om bolaget skulle missa sitt mål i framtiden så kommer aktien dyka avsevärt och kommer med stor sannolikhet att bli en förlustaffär för dem flesta småsparare.

Tänk på att en aktieraket som redan stuckit uppåt har större chans att den har en stor nedsida än en uppsida. Ett P/E tal som är högt kan därför ses som en övervärdering av aktien då det är ett värde som sätts efter att något har skett, det ger dig ingen indikation om framtida värde.

Det är även otroligt viktigt att förstå att ett högt P/E tal inte garanterar en framtida avkastning, det är avkastning som redan har hänt, det kan dock tyda på i liknande marknadsförhållanden att vinsten bör fortsätta.

Jämförelse av P/E tal i olika branscher

När du jämför bolag med P/E tal är det även extremt viktigt att du enbart jämför bolag inom samma industri, olika industrier har nämligen olika förutsättningar och du kan inte gå efter en jämförelse av P/E tal i olika industrier för att hitta aktieraketer.

P/B är viktigare än P/E av flera anledningar

I Engelskans (price to book) förklarar man vad ett bolag faktiskt är värt idag om det skulle likvideras imorgon det visar på dagens värdering av tillgångarna kontra dagens aktiepris.

P/B får anses vara en bättre värdeindikator än P/E av anledningen att P/E bygger på förhoppning om att vinsten skall hålla i sig, vilket det ofta inte brukar göra. När en aktieraket väl tagit fart är det snarare viktigt att förstå vad den egentligen är värd & om den idag är övervärderad. P/B ger dig ett tillförlitlig indikator på vad teknologin i ett IT-bolag samt vad verkstäderna i ett industribolag faktiskt är värda, speciellt i oroliga tider som under 2022.

Det fria kassaflödet i en aktieraket är enormt viktigt i kristider som under 2022

En aktie kan vara högt värderad men med uppbunden likviditet, det tyder på en svag krigskassa för dåliga tider och kan vara förödande för bolag som har uppbunden likviditet.

När ett bolag inte har fria likvida medel tyder det på att bolaget kan komma att behöva sälja av tillgångar till reducerade priser i kristider, vilket aldrig är ett bra tecken. Detta är något man vill undvika och det kan därför vara mycket viktigt att den aktieraket 2022 du väljer att investa i har fria likvider.

Det man bör tänka på är att:

Medan aktieraketer 2022 har kämpat för att hitta en riktning sedan de föll in på en björnmarknad den 13 juni, är det inte bara undergång och dysterhet vid horisonten, enligt analytikerna på DI.

Aktiemarknaden tog bara 161 kalenderdagar att gå från sin topp i januari till en nedgångströskel på 20% i jämförelse med i genomsnitt 245 dagar på tidigare björnmarknader, enligt Simon Matsson, investeringsstrateg för TA gruppen.
Det är ”goda nyheter” för aktier, säger han och tillägger, en ”snabb” nedgång till en björnmarknad tenderar ofta att signalera mindre nedgångar framöver snarare än fritt fall på 40% eller mer.

Det stora problemet just nu är att dem tryckt en stor del av USAs kapital under ett par år vilket är det vi ser nu i hur marknaden försöker hitta det riktiga värdet på aktieraketer 2022 vilket verkar ibland lättare sagt än gjorde med tanke på kapitalet som trycktes under COVID pandemin.

Aktieraketer 2022 är flera men det är också viktigt att komma ihåg att har den väl stuckit iväg kanske du betalar ett lite för högt pris om den redan stuckit i höjden.

Anna hovstrandh
Anna hovstrandh
Föredetta Journalist och numera trader, aktiefanatiker, frilansande skribent & RSI fantast för tidsskriften för ekonomika tidsskriften TA Nyheter.
En Svensk profitabel handelsrobot

3700+ Svenskar gjorde vinster när börsen föll 2022 med hjälp av TA algo.

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor & derivatprodukter. Roboten har ett gediget track record av vinster och skyddar dig som kund mot börsfall.
När börsen föll 2022 förlorade ingen av våra kunder pengar utan tjänade istället. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019.

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto.
 • Roboten är helt gratis för alla kunder.