Algoritmisk handel för nybörjare

robothandel
Bilden visar en robot med dollar i handen.

Algoritmisk handel för nybörjare är en snabbkurs som går igenom de viktigaste delarna av den autonoma delen av handel. Det har på senare år ökat i popularitet bland investerare, främst på grund av de fantastiska resultat man kan uppnå på kort tid.

Vi går igenom vad en algoritm är, hur det fungerar samt för- och nackdelar med denna typ av handel!

Vad är algoritmisk handel?

Om man handlar algoritmiskt så innebär det att man har förinställda regler som programmerats in i den handelsplattform man använder. Den analyserar, öppnar och stänger positioner efter förinställda regler samtidigt som den sätter stopp- och ta vinst nivåer efter en algoritm. Man kan som investerare skriva egen kod som utför affärer eller så kan man betala en programmera för att koda reglerna.

Exempel på förinställda regler

Här nedan följer ett par exempel på hur en algoritmisk handlare kan arbeta åt dig:

  • Om man handlar med EUR/USD och kursen stiger över 1.3012 så ska programmet automatiskt lägga en säljposition med 20 lots.
  • Köp 100.000 aktier av Google (GOOGL) ifall priset faller under 300. För varje 0.2% ökning i pris över 300 så ska den köpa 1000 aktier.

En populär algoritm för handel är ”Moving average” eftersom att den är väldigt enkel att implementera. Algoritmen fungerar på så sätt att om marknadspriset är lägre än dess genomsnittliga marknadspris under en viss period så köper den aktier autonomt.

Detta är ett av många sätt att handla med algoritm men används flitigt av många investerare i Sverige.

Fördelar med algoritmisk handel

Minimera stora marknadsrörelser

Om det sker handel med story volym på marknaden så kan marknadspriset förändras drastiskt. För att undvika en sådan situation så kan investerare med hjälp av algoritmisk handel köpa t.ex aktier i partier om tusen aktier i steg. Man kan t.ex bestämma att algoritmen ska handla var femte minut under ett par timmar och sen analysera inverkan på marknadspriset. Gör man på detta sätt så möjliggör man att fortsätta köpa aktier utan att priset ökar.

Du följer din plan bättre

Eftersom att vi människor har lätt för att påverkas av sentiment och känslor så är det också lätt att strunta i sina handelsstrategier. Med ett program som går efter algoritmiska regler så håller du dig också till din förinställda plan.

Om man tittar tillbaka på den globala finanskrisen 2008 så kan man se ett tydligt exempel på när människor ignorerat tecken på kris eftersom att det stirrade blint på tjurrallyt.

Nackdelar med algoritmisk handel

Samtidigt som det är bra att en handelsalgoritm följer din plan så innebär det också att den missar potentiella affärer som ligger utanför programmeringen. Man kan dock expandera indikatorerna som algoritmen ska leta efter, men det är svårt att täcka alla delar.

Expert advisor Metatrader 4 & 5

Hos Metatrader eller mer känt som MT4/5 finns det en hel uppsjö av algoritmer att välja bland. Man bör vara vaksam på att alla algoritmer inte behöver vara profitabla. En algorithm eller handelsrobot behöver heller inte göra vinst i framtiden även om den har ett bra track record. Risken för att investera med en handelsrobot hamnar därför helt på investerarna. Dem som är professionella investerare väljer därför att skapa sin egen.

Expert advisor hur fungerar det?

En handelsrobot på Metatraders plattform kallas för expert advisor och den är som ett plugin du installerar i din metatrader platform. Du kan ofta ställa in olika risknivåer och ändra förinställda parametrar, dock på egen risk.

ea inputs

Gå vidare till Teknisk analys för nybörjare

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Therese Vingåker är forskarassistent i tillämpad matematik vid TA-gruppen med en gedigen bakgrund på Chalmers tekniska högskola. Hon avslutade sina grundstudier i matematik och fysik vid Uppsala universitet 2016. Hennes nuvarande forskning ligger inom området spektralteori och matematisk fysik, med tillämpningar på plasmafysik och kvantmekanik.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

  • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
  • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.