Avanza Auto

Avanza Auto Omdöme Recension 2022

Med Avanza Auto har man sex olika specialfonder samlade från 1 till 6. För varje Auto så ökar både den förväntade avkastningen och risken. Huvudsaklingen så investerar varje enskild specialfond i andra fonder med så låga avgifter som möjligt. Detta är alltså en automatisk fondförvaltning för sparare som kallas för ”Auto”.

Så Fungerar Avanza Auto

Det enda man egentligen behöver göra är att ta ställning till den typen av sparare man är och vilken tidsram som passar bäst. Man kan ställa in så att handlaren både månadssparar och köper vid enstaka tillfällen.

Avanza Autos upplägg är att man erbjuder sex olika specialfonder, som istället för att baseras för de kunskaper som en enskild förvaltare har istället baseras på modern portföljteori.

Hur Bra Är Avanza Auto?

Man har skapat det här automatiska handelssystemet för att erbjuda en optimerad fördelning av innehaven, så att investerare kan nå en så hög avkastning som möjligt till så låg risk som möjligt.

Man erbjuder även en låg förvaltningsavgift på 0,35% där de underliggande avgifterna aldrig överstiger 0,15%. Det är dessutom möjligt att när som helst sälja av sin auto – oavsett om det är hela eller bara en del av den!

Vad Är Skillnaden Mellan Avanza Auto och Avanza Auto 6?

Avanza Auto 6 är en fond som består av sex specialfonder. Alla dessa fonder har olika risk och förväntad avkastning. Tanken är att de underliggande fonderna ska ha en bred marknadsexponering med låga kostnader. De har dessutom en placeringsstrategi som baseras på modern portföljteori.

Denna grupp av fonder har en aktieexponering som normalt ligger mellan 80 och 100 procent. Detta gör den huvudsakligen i aktiefonder och alternativa investeringar.

Avanza Auto 6
Bilden visar fyra stycken utvecklingskurvor.

Vad Kostar Avanza Auto 6?

Avanza Auto 6 avgift, även kallad fondavgift är något man får tillbaka tills man har kommit över 50,000 kr. Avgiften som man betalar för en underliggande fond får aldrig överstiga 0,15% enligt Avanzas regler.

När man använder deras fondrobot så betalar man både förvaltningsavgifter och fondavgifter. Själva förvaltningsavgiften ligger på 0,2%, som betyder att man enbart betalar 0,2% av fondkostnaden i avgift till Avanza.

Fondavgiften är en avgift som man betalar för de utvalda räntefonder, indexfonder, råvaror och aktiefonder som Avanza Auto investerar i. Tanken är dock att man ska kunna spara i fonderna till ett lägre pris eftersom den hela tiden optimerar din portfölj, till skillnad från när du väljer fonder manuellt.

Om man kollar till utvecklingen för fondgruppen så gick den under hela 2021 upp med 28,72%.

Avanza Fonder

Avanza startade som ett fondbolag redan år 2006 med sin första fond ”Avanza Zero””. Detta blev Sveriges första fond som var helt utan avgifter. De har idag över 1,300 fonder att välja mellan på sin handelsplattform.

Mäklaren har totalt 18 fonder som är deras egna. Dessa fonder är bara tillgängliga för spar via deras egna plattform. Tack vare att sparare idag saknar tid, kunskap och intresse att välja fonder själv så har man istället skapat tjänster som Avanza Auto.

Anledningen till att Avanza har egna fonder är för att de vill ha billigare, bättre och enklare fonder jämfört med andra man kan spara i. Därför har man valt att fokusera på lägre avgifter, eftersom de har en direkt påverkan på avkastningen.

Avanza Månadssparande

Hos Avanza kan man månadsspara genom att investera i en eller flera fonder löpande varje månad. Man får då sin portfölj riskhanterad och man behöver därför själv inte tänka på att köpa eller sälja i rätt läge. Tanken är också att man ska kunna återkopa om priskursen hamnar på ett bättre pris än tidigare.

På deras hemsida har de en kalkylator där man kan se hur mycket ett månadssparande hos dem skulle kunna ge. Man ställer in hur mycket man vill månadsspara, startbelopp samt hur länge man ska spara.

Med ett månadssparande hos Avanza sprider man ut risken på flera olika tillfällen istället för att lägga allt på ett större fondköp. På så sätt minskar man att sina fonder på sikt ska sjunka i värde.

avanza manadssparande
Bilden visar en kalkylator, en penna och några tabeller.

Avanza Auto Omdöme Recension

Om man tittar på vad andra tycker om tjänsten i Sverige så är det blandat. En hemsida som heter SparaCash.se tycker t.ex att deras sänkning av fondavgift är positivt, samtidigt som man är skeptisk till dessa typer av sparprodukter.

Recensenten drar sedan en jämförelse med Lysa, som man i deras omdöme inte tycker är särskilt mycket bättre. Avanza Auto anses inte deras recension inte vara något revolutionerande och man skriver också att iman inte förstår varför man ska välja Avanza Auto framför Avanzas globalfond och Sverigefonder, som både är billigare med ett bättre track record.

Avanza Auto rika tillsammans-omdöme var också något speciellt. Där skriver en användare att tjänsten blivit billigare men samtidigt så exponeras den alldeles för dåligt med Svenska fonder. En annan användare ser inte riktigt fördelarna med roboten i jämförelse med månadsspar.

Även Avanza Auto flashback-omdöme cirkulerar på det välkända forumet. Även där håller man med om att fondroboten ligger alldeles för mycket i Svenska fonder. Överlag så tycker dock användare på flashback.org att det är ett okej val för svenska investerare.

Recension Avanza Auto

Vi på TA Gruppen tycker att Avanza Auto är en bra tjänst för den som inte är intresserad av att handplocka fonder själv. Dessutom är dessa tjänster kända för att arbeta åt kundens pengar, och inte att kunden ska arbeta för pengar.

Att göra sin research och handplocka sina egna fonder tror vi dock är det absolut bästa i längden. Även fast det är en jättebra tjänst som faktiskt fungerar så kan man, om man har tid läsa på och välja ut de absolut bästa fonderna för det tidsperspektiv som man själv har. Avanza Auto är trots allt något begränsat (även fast man erbjuder 6 olika fonder).

Fördelar- och nackdelar

En väldigt bra funktion när man handlar med Avanza Auto är att man till skillnad från konkurrenter som Lysa faktiskt själv kan välja mellan olika portföljer. Dessutom slipper man att välja fonder själv, då Avanzas fondrobot anpassar portföljen automatiskt beroende på hur länge man vill spara och vilken spartyp man är.

Fördelar:

  • Tjänsten är utformad för att handla automatiskt
  • Det är väldigt enkelt att komma igång
  • De underliggande fonderna har ett rabatterat pris
  • Avgiftera har haft en prissänkning under Oktober 2021
avanza auto fordelar nackdelar
På bilden visas en funderande man som undrar vad fördelarna- samt nackdelarna är med Avanza Auto.

Det som kan kännas något negativt med Avanza Auto är att de marknadsför sig själva som störst, bäst och vackrast när de i själva verket bara är en fondrobot, precis som sina konkurrenter. Visserligen har de andra avgifter och går under Avanzas vingar, men sanningen är att de inte har någon funktion som faktiskt sticker ut från sina konkurrenter.

Nackdelar:

  • Ingen större skillnad på Avanza Auto och konkurrenter
  • Kostar mindre att använda Avanzas globalfond
  • För de flesta en onödig tjänst