björnmarknad

Så Länge Varar En Björnmarknad

Du kanske har hört talas om en björnmarknad utan att riktigt förstå vad det innebär. Dessutom finns det något som kallas för tjurmarknader och är man ny på finansmarknaden så är det enkelt att blanda ihop dessa två. Det finns nämligen massor av olika termer inom finans och det är inte alltid lätt att hålla reda på alla.

I den här artikeln går vi igenom vad det är och hur man kan identifiera detta.

Björnmarknad – Vad Betyder Det?

För att man ska ha identifierat en björnmarknad så behöver börsen under en längre tidsperiod gå ned med minst 20 procent. Man brukar också känneteckna detta när man märker att en majoritet av investerare känner rädsla och osäkerhet på marknaden. Att läsa om panikslagna investerare som inte håller sig till sin investeringsstrategi är inte ovanligt under dessa tider.

Pandemin skapade en björnmarknad

En av de senare björnmarknaderna var år 2020 när det amerikanska indexet Dow Jones Industrial Average gick in i en sådan för första gången på 11 år. Strax därefter följde S&P 500 varav Nasdaq. Detta var på grund utav pandemin och är ett praktexempel på när panik och oro för framtiden påverkar en hel marknad.

Förutom pandemier så kan även världskrig och andra katastrofer i vissa fall skapa björnmarknader. Det kan t.ex vara en negativ ekonomisk händelse som får en hel ekonomi att hamna i en lågkonjuktur, när man egentligen inte var beredd på de.

Så här identifierar du en björnmarknad

Det är inte helt lätt att identifiera dessa marknadsförhållanden. Om man däremot gör noggrana analyser och har en viss erfarenhet så kan man se fundamentala tecken på att en björnmarknad är på väg. Det gör att man i sin tur kan undvika den innan den har hunnit påverka en större del av sitt investerade kapital.

För att identifiera andra typer av marknadsförhållanden så kan man använda enstaka indikatorer som t.ex Stochastic för aktier (överköpt/översålt), men för en björnmarknad finns det inga sådana. Däremot kan man kombinera olika indikatorer med fundamentala signaler som är negativa, t.ex bolagsvinster som är svaga, intäktstillväxt som är sviktande eller räntekurvor som är inverterade. Man kan även titta till positiva, nästan euforiska sentiment som bolagsskulder som stiger och börsintroduktioner till överkurs.

En björnmarknad återhämtar sig

Under en björnmarknad är det som oerfaren investerare lätt att ge upp sina positioner när de visar röda siffror och man har förlustpositioner öppna. Skulle man dock identifiera att man är mitt i denna marknad med öppna positioner så kan det vara smartare att låta positionerna vara öppna, än att stänga med förlust. Det beror på att björnmarknader, precis som allt annat har ett slut och ifall man ändå investerar på längre sikt, kan det vara bättre att hänga kvar än att realisera förluster.

En björnmarknad har tendens att återhämta sig i de flesta fall, så sannolikheten är att man till slut vänder till vinst. Många oerfarna investerare tänker ofta att det kommer innebära garanterad förlust, men det stämmer inte (iallafall inte i det långa loppet). Faktum är att om man behållit sina positioner i majoriteten av dessa marknadsförhållanden som någonsin existerat, så hade man slutat på plus! Man har alltså mer lönsamma marknader att vänta sig, om man håller ut ett tag till.