Allt Om Fonder Konsumenternas Favorit

Det är många som idag ställer sig frågan: ”Vad är fonder och aktier för typ av värdepapper?”. Faktum är att det är ett populärt investeringsalternativ för dem som vill investera i något som är säkert, stabilt och pålitligt. Till skillnad från aktier som kan vara volatila eller gå ner såväl som upp ändras värdet odramatiskt. Detta gör dem attraktiva eftersom man lättare kan förvänta sig en viss avkastning.

Om du letar efter en säker investering som har potential att tjäna mer än bara inflation över tid kan fonder 2022 vara ditt bästa alternativ. En fond kommer från en part som lånar ut pengar eller andra resurser till en annan med vissa villkor – vanligtvis betalningar till fast ränta och avkastning på förfallodagen/förfallodagarna.

Investerare köper obligationer för att finansiera pågående verksamhet, nya projekt eller förvärv. Regeringar säljer dessa instrument som ett sätt att komplettera skatteintäkter och använder dem också för finansiering. När du investerar på fondmarknaden ingår du ett avtal om en viss summa pengar som kommer att betalas ut över tiden om vissa villkor uppstår (till exempel betalningsinställelse).

Fonder av hög kvalitet är en stabil investering med låg risk som kan ge en stadig inkomst under pensionstiden, samtidigt som man bevarar sitt kapital. Aktier kan vara mer volatila och riskfyllda, men de har också potential för högre avkastning – vilket gör dem mycket attraktiva under vissa omständigheter!

Denna video går igenom fonder för nybörjare på ett pedagogiskt sätt!

Investera i fond

Indexfonder är ett utmärkt alternativ för dem som inte vill vara allt för aktiva i sina investeringar. Faktum är att vanligtvis klarar sig bäst när de lämnas i fred och ges tid att öka sitt värde i takt med att marknadspriserna stiger! Det är också ett jättebra sätt att investera långsiktigt, särskilt om du vill ha säkerhet och stabilitet. Delvis tack vare att de i allmänhet är billigare än aktivt förvaltade värdepappersfonder som kräver högre förvaltningsavgifter eller handelskostnader – vilket innebär att dina pengar går mindre långt när du investerar genom dem!

Dessa typer är utformade för att prestera i linje med marknadsindex, så deras resultat kommer varken att vara bättre eller sämre än sådana som aktivt blir förvaltade över tid. Detta innebär att nedgången kanske inte alltid känns lika brant, men det finns ingen garanti för vinster heller!

Man kan också investera i globala fonder som även dem är utmärkta för att diversifiera sin portfölj och sprida risken över ett stort geografiskt område. Många globala fondförvaltare har dock USA-centrerade portföljer som kan vara farliga om du inte är medveten om hur bra eller dåligt dollarn klarar sig mot andra valutor i olika regioner runt om i världen – så se till att göra research!

Mest populära fonder

Om man är ute efter de bästa fonderna och vill ha fonder tips så finns det en mängd olika alternativ. Här nedan kommer en lista på några man ska hålla utkik på:

Indexfonder & Globala fonder

 • Avanza Global (Indexfond)
 • Avanza Zero (Indexfond)
 • DNB Global Indeks (Global fond)
 • Swedbank Robur Access Asien (Indexfond)
 • Länsförsäkringar Global Indexnära (Indexfond)
ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Ymer Exchange är mellanösterns främsta onlinemäklare
Ymer Exchange är mellanösterns främsta onlinemäklare

Ymer exchange är mellanösterns snabbast växande börs för robothandel, Detta får du som förmånskund:

 • Förmånskundspaketet – Gratis
 • Aktiehandel på autopilot – Gratis
 • Riskhanteringspaketet – Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen

Vanliga Frågor och Svar – FAQ

Är det smart att spara i fonder?

Det är ett utmärkt sätt att spara pengar för något långsiktigt mål. De är särskilt populära när du vill ha den trygghet och stabilitet som kommer med vetskapen om att din investering kommer att finnas kvar även om något går snett i andra delar av livet, som pensionering eller räkningar för övriga utgifter!

Kan man förlora sina pengar i fonder?

När räntorna stiger är det inte bara ditt eget kapital som kan drabbas – utan även värdet på de obligationer du äger. En fondförvaltare måste ta hänsyn till vad som kommer att hända när de säljer sina äldre obligationer med hög ränta-

Kan man bli skyldig pengar på fonder?

Trots att de anses vara säkrare än andra typer av investeringar så kan man förlora pengar på de. Vad som är viktigt att veta är att man inte kan förlora mer pengar än de man har investerat. Därför kan man inte bli skuldsatt för fondförluster.

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Therese Vingåker är forskarassistent i tillämpad matematik vid TA-gruppen med en gedigen bakgrund på Chalmers tekniska högskola. Hon avslutade sina grundstudier i matematik och fysik vid Uppsala universitet 2016. Hennes nuvarande forskning ligger inom området spektralteori och matematisk fysik, med tillämpningar på plasmafysik och kvantmekanik.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

 • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
 • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
 • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
 • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.