automatisk trading

Automatisk Trading Med Aktier 2023 | Fördelar- och Nackdelar

Vad är ett automatiskt trading system?

Ett automatiskt trading system, även känt som automatisk trading, möjliggör regelbaserade ingångar och utgångar i marknaden för investerare utan något mänskligt ingripande. När man använder ett system programmerat för trading kan en dator automatiskt exekvera positionerna. Faktum är att nästan 75% av de aktier som handlas via svenska mäklare görs genom automatiska handelssystem, enligt rapport.

Traders och investerare kan få exakta ingångar, utgångar och riskhanteringregler programmerade till ett automatiskt tradingsystem som tillåter datorer att exekvera, men också övervaka positioneringar. En av de största anledningarna till att folk väljer detta är att det tar bort den mänskliga faktorn som känslor, tack vare det automatiska tradingsättet.

Reglerna för ingångar och utgångar kan vara baserade på simpla förhållanden som t.ex glidande medelvärden, eller så kan de vara baserade på avancerade strategier som kräver omfattande förståelse av programmeringsspråk, som är specifik till användarens tradingplattform.

Automatiska tradingsystem kräver oftast att man använder en mjukvara som är kopplad till den mäklare man använder, varav specifika regler behöver skapas enligt deras språk. Om man tar MetaTrader som exempel, så använder de ett programmeringsspråk som heter MQL4, medan TradeStation använder EasyLanguage.

En riktigt bra video som går igenom vad spotmarknad är inom trading.
HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Fördelar med automatisk trading

Det finns många fördelar med att låta ett programmerat system övervaka och analysera marknaden efter investeringsmöjligheter. Här nedan är några av dem:

 • Minimera känslor: Automatiska tradingsystem tar bort känslor från tradingprocessen. Genom att hålla känslorna i styr har man som trader oftast lättare att hålla sig till planen. Eftersom att tradingordrar är exekverade automatiskt efter de regler som är inställda, behöver man inte ändra eller ifrågasätta tradingen. Dessutom minimerar man risken att överhandla, dvs. köpa eller sälja vid alldeles för många tillfällen.

 • Förbättra hastigheten på ordrar: Eftersom datorer reagerar direkt på marknadsförhållanden, har automatiska system möjligheten att skapa ordrar så tidigt som kriterierna är mötta. Att ta sig in eller ut från en trade några sekunder tidigare kan göra en stor skillnad på resultatet. Så fort som en position är öppnad så går även riskhantering igång där både vinsthämtning och en skyddande stopp-nivå automatiskt blir satt. Eftersom att marknader kan röra sig snabbt och det kan vara förödande för kapitalet att inte sätta något stopp så är detta viktigt. Ett automatiskt trading-system förhindrar detta.

 • Sprid ut din risk: Genom att använda sig av dessa typer av system möjliggör man handel med flera olika strategier på samma gång. Man kan därför sprida risken på flera olika finansiella instrument samtidigt som man hedgar sig mot positioner som går mot förlust. Det som är väldigt krävande för en människa klarar en dator av på en millisekund.
HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Nackdelar med automatiserade system

Det finns flera fördelar med den här typen av trading, men också några motgångar som man bör vara medveten om.

 • Datorer kan krascha: Att använda sig av ett automatiskt system kan verka simpelt, men i verkligheten är det en väldigt sofistikerad (men icke ofelbar) metod för att investera. Beroende på den trading plattform du använder kan systemet exekvera reglerna från en dator istället för en server. Vad det innebär är att systemet inte skickar dina ordrar till marknaden om din internetanslutning slutar fungera.
 • Man behöver monitorera: Även om det teoretiskt sätt skulle vara fantiskt att enbart behöva sätta igång datorn och lämna den på utan någon monitorering så fungerar det inte i praktiken. Det beror helt enkelt på att tekniken inte är helt pålitlig eftersom uppkoppling, strömavbrott och datorkrascher kan uppstå. Det är möjligt att ett sådant avbrott skulle kunna resultera i att ordrar inte blir av eller att det blir fel. Om systemet istället monitoreras då och då så kan man istället identifiera och lösa problemet snabbt.

Undvik bedrägerier

När du letar upp de system som du föredrar att använda, kom ihåg: Låter det för bra för att vara sant, så är det oftast de. Det finns massor av bedrägerier. En del system lovar alldeles för höga vinster för en väldigt liten kostnad. Men hur ska man då tänka när man väljer ett system? Här är några tips:

 1. Se till att du inte använder pengar som verkligen behöver. Betala av det viktigaste eller lägg över en tid undan pengar för detta ändamål. Ställ alltid frågor innan du kör igång så att det känns bra. Gör du inte detta kanske du förlorar pengarna i slutändan.
 2. Gör din research och se till så att du vet allt om systemet i fråga. Läs även det finstilta!
 3. Finns det några rekommendationer där ute? Kolla efter tredje-partssidor som recenserat roboten.

Ett automatiskt tradingsystem som är baktestat, har ett trackrecord och varit aktivt i flera år är TA Algo. Det finns ett flertal recensioner och användare på Google som kan rekommendera samt att de har en aktiv kundbas som väljer deras automatiska system som är programmerat för MT4 i språket MQL4.

Om man väljer att använda dem så ingår även en VPS (Virtual Private Server) kostnadsfritt så att roboten alltid är igång.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Serverbaserad automation

Investerare har en möjlighet att köra sitt automatiska tradingsystem genom virtuell server. På så sätt är både plattformen och systemet alltid aktivt. Vanligtvis tillkommer en avgift men den är relativt låg (cirka 100 kronor i månaden).