avanza zero

Avanza Zero Eller Spiltan? Fördelar- Och Nackdelar | 2023

Avanza Zero fonden följer SIX30RX som är de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen. Det anses vara en av deras populäraste fonder idag, även i frågan om man ska satsa på Avanza Zero eller Spiltan. Vad som sticker ut med den är att den kan handlas helt utan avgifter. Man behöver alltså inte betala något courtage överhuvudtaget då det inte finns några dolda avgifter med fonden.

Förutom att den är billig så är Avanza Zero även en passivt förvaltad indexfond. Det betyder att man slipper att handla aktivt då det sker automatiskt.

avanza zero fonden
Bilden visar en björn och en tjur som symboliserar nedgång samt uppgång i finanstermer.

Fördelarna med att investera i fonden Avanza Zero

Avanza Zero Fund är en passivt förvaltad indexfond som följer indexet SIX30RX, som består av de 30 mest aktivt handlade aktierna på Stockholmsbörsen. När du investerar i fonden följer du automatiskt dessa företags utveckling, både uppåt och nedåt. Kolla in deras fondsida för den exakta fördelningen av innehav

Vilka är fördelarna med att investera i den här typen av fonder? Läs vidare för att ta reda på det!

 1. Diversifiering – En av de viktigaste fördelarna med att investera i Avanza Zero Fund är att den ger diversifiering. Genom att inneha en blandning av aktier från olika sektorer och branscher kan du sprida din risk och undvika att lägga alla dina ägg i en och samma korg
 2. Tillgång till professionell förvaltning – När du investerar i fonden får du också tillgång till professionella kapitalförvaltare som är experter på att analysera och välja aktier. Detta kan spara dig mycket tid och arbete om du inte har erfarenhet eller kunskap att göra det själv
 3. Bekvämlighet – Att investera i Avanza Zero Fund är också bekvämt eftersom du inte behöver oroa dig för att välja och välja enskilda aktier själv. Fondförvaltarna gör det åt dig, och allt du behöver göra är att luta dig tillbaka och se din investering växa (eller krympa)!

Nackdelar med fonden

 1. Kostnadsförhållande – En av de största nackdelarna med indexfonder är deras kostnadsförhållande. Kostnadsandelen är den årliga avgift som fondförvaltaren tar ut för att täcka de kostnader som är förknippade med driften av fonden. Kostnadsandelen för Vanguard S&P 500 Index Fund är till exempel 0,14 %. Detta kanske inte verkar vara så mycket, men det kan äta upp din avkastning över tid. Om du till exempel investerar 10 000 dollar i en fond med ett kostnadsförhållande på 0,14 % betalar du 14 dollar i avgifter varje år
 2. Spårningsfel – En annan nackdel med indexfonder är att de är utsatta för spårningsfel. Tracking error är skillnaden mellan fondens avkastning och avkastningen för det underliggande indexet. Om till exempel S&P 500-indexet stiger med 10 % under ett år och din indexfond bara stiger med 8 %, har din fond ett spårningsfel på 2 %
 3. Indexfonder är inte garanterat bättre än aktivt förvaltade fonder – En sista nackdel med indexfonder är att de inte är garanterade att överträffa aktivt förvaltade fonder. Även om indexfonder historiskt sett har överträffat aktivt förvaltade fonder finns det ingen garanti för att detta kommer att fortsätta att vara fallet i framtiden.
Se varför SparaCash inte tycker man ska investera i Avanza Zero.

Morningstars klassificeringssystem för fonder är bristfälligt

Avanza Zero-fonden blir klassificerad dåligt (2 av 5 stjärnor) i Morningstars betygsystem. Problemet med Morningstars betygssystem är att det inte tar hänsyn till den risk som en fond tog för att uppnå sin avkastning. Till exempel kan en fond med ett femstjärnigt betyg ha tagit större risker än en fond med ett fyrstjärnigt betyg, men den femstjärniga fondens avkastning kan inte ha varit lika hög som den fyrstjärniga fondens avkastning. Detta innebär att den 5-stjärniga fonden skulle ha haft en lägre riskjusterad avkastning än den 4-stjärniga fonden.

Ett annat problem med Morningstars klassificeringssystem är att det är bakåtblickande. Det innebär att det endast tar hänsyn till en fonds avkastning under de senaste tre åren. Detta är inte nödvändigtvis en indikation på hur en fond kommer att prestera i framtiden.

SIX30RX

Om man letar efter ett index som följer de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen med utdelning så ska man kolla på SIX30RX. Man kan alltså kolla på de som även OMXS30 gör förutom att man här även får återinvesterad utdelning.

Ränta På Ränta Avanza

Om man väljer att investera med en indexfond som denna så kan man ta fördel av ränta-på-ränta effekten. Det innebär helt enkelt att ens investerade pengar snabbar växer då man tjänar ränta på redan intjänad ränta.

Denna typ av vinst kallar man även för en snöbollseffekt då mindre belopp på längre sikt kan växa sig större.

Avanza Zero

Eftersom det är en indexfond så innebär det att ett flertal olika bolag handlas i fonden. Här nedan kommer en sammanfattning på alla de inkluderade bolagen och hur många procent de täcker.

BolagProcentandel
Atlas Copco8,0%
Volvo B7,1%
Ericsson B7,1%
Investor B6,0%
Hennes & Mauritz B5,8%
Hexagon B5,5%
Sandvik5,3%
Assa Abloy B4,7%
SEB A4,3%
Swedbank A3,9%

Avanza Zero Utveckling 2022

Trots att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning var Avanza:s fond, inte bara en populär fond att handla år 2021 utan presterade även väldigt bra. Från första Januari till sista December så gjorde fonden en värdeökning på 32,60%.

Om man istället kollar till år 2022 från den första Januari till dagens datum (12/6/2022) så ser vi istället en värdeminskning på 15,73%. Mycket av detta har att göra med den tuffa finansmarknaden som är, både i Sverige och internationellt. Mycket har hänt och händer just nu, vilket inkluderar ett krig mellan Ryssland och Ukraina som påverkar marknaden helt.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Riskerna med Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en fond som har presterat bra de senaste åren, bättre än index faktiskt. Nu finns det dock en stor risk som kan påverka fondens framtida resultat. Är det dags att sälja?

 • Riskerna med Spiltan Aktiefond Investmentbolag: Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en fond som har presterat bra de senaste åren, faktiskt bättre än index. Nu finns det dock en stor risk som kan påverka fondens framtida resultat. Risken är att samma faktor som gav fonden stor potential för några år sedan nu är en stor risk!
 • Faktorn som gav fonden stor potential: För några år sedan fanns det en faktor som gav fonden stor potential. Faktorn var att fonden fokuserar på små och medelstora företag. Denna inriktning innebar att fonden kunde dra nytta av tillväxtpotentialen i dessa företag. Problemet nu är att dessa företag är mer riskfyllda än vad de var för några år sedan. Detta beror på att de är mer benägna att drabbas av en ekonomisk nedgång.
 • Bör du sälja Spiltan Aktiefond Investmentbolag?: Beslutet om huruvida man ska sälja Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller inte är ett svårt beslut. Å ena sidan har fonden presterat bra de senaste åren. Å andra sidan finns det nu en stor risk som kan påverka fondens framtida resultat. Om du är villig att ta denna risk kanske du inte vill sälja fonden. Om du däremot inte är villig att ta denna risk kan du kanske vilja sälja fonden.

Vanliga Frågor och Svar – FAQ – Avanza Zero eller Spiltan?

Vad är Avanza Zero fonden?

Avanza Zero fonden är en passivt förvaltad indexfond som följer SIX30RX, som består av de 30 mest aktivt handlade aktierna på Stockholmsbörsen.

Vad är fördelarna med att investera i Avanza Zero fonden?

Fördelarna med att investera i fonden inkluderar diversifiering, tillgång till professionell förvaltning, och bekvämlighet.

Finns det några nackdelar med att investera i Avanza Zero fonden?

En av de största nackdelarna kan vara kostnadsförhållandet, dvs. den årliga avgift som fondförvaltaren tar ut för att täcka de kostnader som är förknippade med driften av fonden. Det kan äta upp din avkastning över tid.

Vad är skillnaden mellan Avanza Zero och Spiltan?

Information om skillnaden mellan Avanza Zero och Spiltan saknas i artikeln.

Kan jag handla Avanza Zero fonden utan avgifter?

Ja, du kan handla Avanza Zero fonden helt utan avgifter eftersom det inte finns några dolda avgifter med fonden.