Avanza Zero | Fördelar- Och Nackdelar | 2022

Avanza Zero fonden följer SIX30RX som är de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen. Det anses vara en av deras populäraste fonder idag, även i frågan om man ska satsa på den eller Spiltan. Vad som sticker ut med den är inte bara att den är skapad för att få pengar att växa, utan även att den kan handlas helt utan avgifter. Man behöver alltså inte betala något courtage överhuvudtaget då det inte finns några dolda avgifter med fonden.

Förutom att den är billig så är Avanza Zero även en passivt förvaltad indexfond. Det betyder att man slipper att handla aktivt då det sker automatiskt.

avanza zero fonden
Bilden visar en björn och en tjur som symboliserar nedgång samt uppgång i finanstermer.

Fördelarna med att investera i fonden Avanza Zero

Avanza Zero Fund är en passivt förvaltad indexfond som följer indexet SIX30RX, som består av de 30 mest aktivt handlade aktierna på Stockholmsbörsen. När du investerar i fonden följer du automatiskt dessa företags utveckling, både uppåt och nedåt. Kolla in deras fondsida för den exakta fördelningen av innehav

Vilka är fördelarna med att investera i den här typen av fonder? Läs vidare för att ta reda på det!

 1. Diversifiering – En av de viktigaste fördelarna med att investera i Avanza Zero Fund är att den ger diversifiering. Genom att inneha en blandning av aktier från olika sektorer och branscher kan du sprida din risk och undvika att lägga alla dina ägg i en och samma korg
 2. Tillgång till professionell förvaltning – När du investerar i fonden får du också tillgång till professionella kapitalförvaltare som är experter på att analysera och välja aktier. Detta kan spara dig mycket tid och arbete om du inte har erfarenhet eller kunskap att göra det själv
 3. Bekvämlighet – Att investera i Avanza Zero Fund är också bekvämt eftersom du inte behöver oroa dig för att välja och välja enskilda aktier själv. Fondförvaltarna gör det åt dig, och allt du behöver göra är att luta dig tillbaka och se din investering växa (eller krympa)!

Nackdelar med fonden

 1. Kostnadsförhållande – En av de största nackdelarna med indexfonder är deras kostnadsförhållande. Kostnadsandelen är den årliga avgift som fondförvaltaren tar ut för att täcka de kostnader som är förknippade med driften av fonden. Kostnadsandelen för Vanguard S&P 500 Index Fund är till exempel 0,14 %. Detta kanske inte verkar vara så mycket, men det kan äta upp din avkastning över tid. Om du till exempel investerar 10 000 dollar i en fond med ett kostnadsförhållande på 0,14 % betalar du 14 dollar i avgifter varje år
 2. Spårningsfel – En annan nackdel med indexfonder är att de är utsatta för spårningsfel. Tracking error är skillnaden mellan fondens avkastning och avkastningen för det underliggande indexet. Om till exempel S&P 500-indexet stiger med 10 % under ett år och din indexfond bara stiger med 8 %, har din fond ett spårningsfel på 2 %
 3. Indexfonder är inte garanterat bättre än aktivt förvaltade fonder – En sista nackdel med indexfonder är att de inte är garanterade att överträffa aktivt förvaltade fonder. Även om indexfonder historiskt sett har överträffat aktivt förvaltade fonder finns det ingen garanti för att detta kommer att fortsätta att vara fallet i framtiden.
Se varför SparaCash inte tycker man ska investera i Avanza Zero.

SIX30RX

Om man letar efter ett index som följer de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen med utdelning så ska man kolla på SIX30RX. Man kan alltså kolla på de som även OMXS30 gör förutom att man här även får återinvesterad utdelning.

Ränta På Ränta Avanza

Om man väljer att investera med en indexfond som denna så kan man ta fördel av ränta-på-ränta effekten. Det innebär helt enkelt att ens investerade pengar snabbar växer då man tjänar ränta på redan intjänad ränta.

Denna typ av vinst kallar man även för en snöbollseffekt då mindre belopp på längre sikt kan växa sig större.

Avanza Zero

Eftersom det är en indexfond så innebär det att ett flertal olika bolag handlas i fonden. Här nedan kommer en sammanfattning på alla de inkluderade bolagen och hur många procent de täcker.

BolagProcentandel
Atlas Copco8,0%
Volvo B7,1%
Ericsson B7,1%
Investor B6,0%
Hennes & Mauritz B5,8%
Hexagon B5,5%
Sandvik5,3%
Assa Abloy B4,7%
SEB A4,3%
Swedbank A3,9%

Avanza Zero Utveckling 2022

Trots att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning var Avanza:s fond, inte bara en populär fond att handla år 2021 utan presterade även väldigt bra. Från första Januari till sista December så gjorde fonden en värdeökning på 32,60%.

Om man istället kollar till år 2022 från den första Januari till dagens datum (12/6/2022) så ser vi istället en värdeminskning på 15,73%. Mycket av detta har att göra med den tuffa finansmarknaden som är, både i Sverige och internationellt. Mycket har hänt och händer just nu, vilket inkluderar ett krig mellan Ryssland och Ukraina som påverkar marknaden helt.

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Mellanösterns främsta onlinemäklare
Mellanösterns främsta onlinemäklare

Mellanösterns snabbast växande börs för robothandel

 • Förmånskundspaketet - Gratis
 • Aktiehandel på autopilot - Gratis
 • Riskhanteringspaketet - Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen

Vanliga Frågor och Svar

Hur bra är Avanza Zero?

Det är en indexfond där resultatet speglar alla de 30 bolag som fonden innefattar. Historiskt sett har de presterat väldigt bra och prognosen ser stark ut den kommande tiden framöver.

Varför går Avanza Zero ner?

År 2022 har varit ett instabilt år på världsmarknaden som även påverkar de svenska bolagen. På rund utav detta så har Avanza:s fond samt andra indexfonder haft sämre resultat än väntat.

Får man utdelning på Avanza Zero?

Pengarna återinvesteras alltid i fonden vilket innebär att det inte sker någon utdelning.

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Therese Vingåker är forskarassistent i tillämpad matematik vid TA-gruppen med en gedigen bakgrund på Chalmers tekniska högskola. Hon avslutade sina grundstudier i matematik och fysik vid Uppsala universitet 2016. Hennes nuvarande forskning ligger inom området spektralteori och matematisk fysik, med tillämpningar på plasmafysik och kvantmekanik.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

 • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
 • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
 • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
 • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.