Del 1 – Bemästra valutamarknaden

bemästra valutamarknaden
bemästra valutamarknaden med stegteknik.

För att bemästra valutamarknaden så gäller det att man förstår de viktigaste egenskaperna för att bli en framgångsrik valutahandlare på valutamarknaden och veta hur man hanterar samt stänger av sina känslor. Man behöver lära sig att inte vara girig och följa sin riskhantering till punkt och pricka. Att vara konsistent inom forex trading och valutahandel är nyckeln till framgång, men det kan stundvis vara mycket påfrestande.

Av denna anledning har vi på TA-Nyheter.se bestämt oss för att bidra med guider om hur man kan bemästra valutamarknaden som ska underlätta din resa att bemästra valutahandel.

Vi kommer i dessa guider att gå igenom följande:

 • Grunderna i FX-handelspsykologi
 • Att förstå rädslan för att missa något
 • Hur man övervinner girighet
 • Förhållandet mellan risk och belöning
 • Att ta del av en framgångsrik handelstänkande

Hur kan jag bemästra valutamarknaden med trading-psykologi?

Trading-psykologi är en bred term som omfattar känslor och betéenden hos handlare. Det inkluderar upphetsning, otålighet, ångest och rädsla. Precis som många andra skills så är psykologin är nyckelaspekt för att bemästra valutamarknaden så att man kan bli framgångsrik inom det.

Här är de tre vanligaste orsakerna till att handlare börjar göra dåliga beslut:

 1. Man börjar gambla när man har förlorande trades
 2. Man stänger positioner innan de har nått sitt mål pga. rädsla
 3. Man blir girig och börjar handla pga. rädslan att missa något stort

Det man måste förstå är att den finansiella marknaden inte bryr sig om dina känslor. Den som kan hantera både de positiva och negativa aspekterna av trading kommer att ha en fördel på valutamarknaden.

Hur man undviker FOMO (Fear Of Missing Out)

Rädslan över att missa stora händelser är ett känslomässigt tillstånd som många måste handskas med. Detta tillstånd triggar ofta handlare när man känner avundsjuka och är otålig till resultat vilket i sin tur leder till stress och snabba val som oftast inte är särskilt genomtänkta. Det är inte bra med för mycket FOMO om man ska bemästra valutamarknaden.

Hur kan handlare undvika FOMO?

Här är fyra tips som kan få dig att undvika detta:

 1. Skapa dig en rutin och eliminera distraktioner. Fokusera på ingångar och utgångar samtidigt som du håller dig till din plan. Gör du detta så finns det ingen anledning till ytterligare impulsiva positioner som du kanske löser om på sociala medier.
 2. Fokusera på nuet och framtiden. Undvik negativitet och att leva i det förflutna. Bara för att du har förlorat en eller flera positioner så betyder det inte att du kommer göra det nästa gång. Viktigt att intala sig det här.
 3. Skapa dig en handelsplan och blir mer konsistent. På så sätt följer många positiva fördelar eftersom att man sköter allt mer organiserat och får mer tid att planera.
 4. Hitta glädjen i handel – annars ta en paus. Samtidigt som handel ska skötas som en affärsverksamhet så kommer positiv energi att ge dig bättre resultat i det långa loppet. Känner man sig negativ så är det lättare att hamna i fällor som t.ex FOMO.

Vad girighet gör med handlare

Att vara girig kan vara en stor nackdel och i värsta fall skapa förluster. Oftast så grundar det i sig att man är ute efter en snabb förmögenhet som i sin tur ska generera lycka. Tyvärr så speglar det inte verkligheten då det här oftast istället bidrar till det motsatta och är direkt skadligt.

I trading så kan girighet spegla sig på följande sätt:

 1. Man använder alldeles för hög hävstång än vad man kan hantera.
 2. Man försöker dubbla förlorande positioner
 3. Man investerat mer kapital än vad man har råd med för att vinna positioner

Hur man kan hantera girighet för att tjäna pengar

En handlare som är disciplinerad och organiserad är oftast betydligt mindre girig. Detta beror på att man spenderar mycket tid till förberedelser och minimerar därför misstag som kan leda till girighet.

En förberedelse kan se ut på flera sätt, men för en trader så handlar det oftast om att man planerar sina ingångar och utgångar samt lägger stop loss och vinsthämtning på alla sina positioner i valutamarknaden.

Summering

Det är mycket att tänka på när det kommer till psykologin bakom valutahandel, men det viktigaste är att man tar ett steg tillbaka så fort man känner att det inte går sin väg. Stanna upp och tänk till en extra gång innan du kör igen.

Gör inget förhastat och planera dina positioner, precis som planerar din företagsverksamhet eller ditt schema – och följ det noggrant!

Gå vidare till Del 2 – Vad påverkar en valutamarknad?

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Therese Vingåker är forskarassistent i tillämpad matematik vid TA-gruppen med en gedigen bakgrund på Chalmers tekniska högskola. Hon avslutade sina grundstudier i matematik och fysik vid Uppsala universitet 2016. Hennes nuvarande forskning ligger inom området spektralteori och matematisk fysik, med tillämpningar på plasmafysik och kvantmekanik.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

 • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
 • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
 • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
 • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.