bolån

Bolån | Ansök om bostadslån | SEB Bolånekalkyl

I det här fullständiga inlägget om bolån går vi igenom vad det är och vad man måste göra för att få ett. Vi ger en övergriplig sammanfattning kring allt som rör sig om det, så att du som läser ska förstå vad det är bättre. Det kan nämligen kännas krångligt om man inte är insatt och kanske aldrig har köpt en bostad tidigare. Man behöver heller inte ta detta typ av lån för att köpa en bostad, men det är något som underlättar och därför har vi valt att täcka detta ämnet.

Lån- och bostad guide för dig som ska köpa

Bolån är lån som används för att köpa eller underhålla en bostad, mark och andra typer av fastigheter. Man kallar även det för hypotekslån. Låntagaren förbinder sig att betala över tiden i regelbundna betalningar, istället för att betala allt på en gång, till exempel månatliga betalningar. Man betalar det lånade kapitalet plus ränta som vanligtvis anges som en årlig procentsats. Sedan fortsätter man att betala tills bolånet är avbetalat. Misslyckas man med att betala av lånet så kan man bli utestängd och förlora det man har köpt för de lånade pengarna.

Processen för att ansöka kan vara lång och tråkig, men det är värt ansträngningen för att få det perfekta huset. Du behöver en viss inkomst eller handpenning för att din önskade långivare ska acceptera ansökningar från dig – så se till att de uppfylls innan du ansöker!

Sammanfattning av Bolån

  • Man tar dessa lån när man vill köpa hus eller andra typer av fastigheter.
  • Betalningar för lånet sker regelbundet.
  • Man betalar ränta på lånet.
  • För att få ett lån beviljat behöver man betala lite själv eller tjäna en viss summa pengar varje månad.

Hur mycket får jag låna?

Juniorlån gör det möjligt för dig att ta ett extra lån utöver ditt första lån, som vanligtvis utfärdas av långivarna när de godkänner ansökan. Dessa juniora hypotekslån har två funktioner: att ge mer pengar till husägare som redan har betalat av på sitt huvudsaldo eller att öka säkerheten mot skulder om någons kreditvärdighet inte är tillräckligt stark ännu – men det finns ingen gräxns!

Jämför bolån

Att handla bolån är en komplicerad process, men en onlinekalkylator kan hjälpa dig att uppskatta dina månadsbetalningar. Den tar hänsyn till vilken typ av bolån som övervägs samt räntor och storlek på handpenning så att det blir lättare att jämföra priser mellan olika institut innan du bestämmer dig för ett!

En bolånekalkylator kan alltså vara ett bra verktyg för att hjälpa dig att jämföra uppskattade månadsbetalningar, baserat på typ av lån och ränta. Den visar också vilken typ av fastighet som är vettig för din ekonomiska situation om den är större än förväntat!

Räkna på bolån

Det är viktigt att veta vad man har råd med och hur mycket räntorna troligen kommer att stiga innan man tar ett bolån. Om man räknar på denna typ av lån så kan man se månatliga amorteringar och räntekostnader för bolånet via en kalkylatorn. Du kan se vad din lånekostnad kommer att bli under det första året, samt att skattelättnader har räknats in i dessa siffror efter en höjning av räntan med 1 %.

Du kan också se hur mycket du kommer att bli skyldig baserat på ditt hems värde och vilken typ av lån det är. Ju högre kvoten är, desto högre betyder det att kostnaden blir om något går fel.

SEB Bolånekalkyl

Om man vill veta hur mycket man får låna så har SEB en jättebra kalkyl för just bolån. Den som ska köpa bostad kan alltså räkna på vad det skulle kosta om man skulle låna pengar från dem. Deras bolånekalkylator är helt enkelt ett av de bättre sätten att se hur sina månadsbetalningar kommer att se ut.

SEB bolanekalkyl 2
Bilden visar SEB’s kalkylator för bolån.

Lånelöfte SEB

Ett lånelöfte hos SEB är ett dokument som ges av långivare och som anger hur mycket pengar man kan låna för att köpa en fastighet. Det är ett preliminärt uttalande som visar hur stort belopp du är berättigad till. Att få ett sådant innebär goda nyheter eftersom det ger en trygghet för alla inblandade parter, särskilt när du köper ett hus eller annan fastighet eftersom det blir mycket lättare att planera därefter. Den visar också aktuella situationen utifrån inkomst eller andra faktorer.

Dessa löften varar vanligtvis i cirka tolv månader innan förändring kräver en ny uppdatering med ny information om till exempel dig själv. Låneåtaganden är en väldigt viktig del av bostadsköpsprocessen, eftersom de gör det möjligt för dig att bli förhandsgodkänd. Detta innebär att ditt erbjudande kommer att accepteras snabbare än om det inte fanns något sådant intyg från banker som erbjuder lån!

Hos SEB får du en bolåneränta som är individuell. Räntenedsättningen beror bl. a. på dina ekonomiska förutsättningar, bolånets storlek i förhållande till bostadens värde och hur mycket affärerdu i övrigt har i SEB. Även på övriga bindningstider gäller bolåneränta som är individuell.

Compricer bolån

En av anledningarna till att många väljer just compricer är för att ens personuppgifter direkt skickas till Lendo vid ansökan. På så sätt får man en mycket snabb kontakt, så att man kan hitta det bästa bolån man kan få. Man kan låna mellan 200,000 – 10,000,000 kronor för att köpa bostad. Man kan också utöka sitt befintliga bolån genom att låna ett mindre belopp.

Så här fungerar det:

  1. Man skickar in en ansökan om bolån
  2. En personlig handläggare från Lendo kontaktar en för att hjälpa till med ansökningen
  3. Man blir erbjuden olika alternativ
  4. Olika bankalternativ erbjuds som man själv väljer
  5. Man får lånehandlingarna direkt ifrån den bank man väljer

Denna process för hypotekslån är jätteenkel och okomplicerad. Allt man behöver göra är att följa några enkla steg. Det är precis som att skaffa en ansökan från sin lokala bank eller rådgivare som sedan erbjuder personlig hjälp, så att man slipper göra de själv.

Bästa banken för bolån

Om man vill hitta den mest fördelaktiga banken för sitt bolån så kan man använda sig av Lendo. De tar nämligen ut en avgift av bankerna för att koppla ihop dem med lånetagare, utan några räntetillägg eller extra kostnader för dig som kund! De sammarbetar med stora banker som Swedbank och SEB.

Som kund får man helt enkelt ett flera olika erbjudanden och man kan därefter jämföra, för att sedan välja det mest passande bolånet.

Flytta bolån

Räntorna är låga just nu, men det kan ändras snabbt. Om du vill säkra din ränta för framtiden är det bäst att inte vänta och se vad som händer med inflationen eller marknadsfluktuationer – utnyttja dessa möjligheter medan du kan!

För att få ett bättre erbjudande på ett redan bra hypotekserbjudande så behöver man oftast bara fylla i ett ansökningsformulär online och sedan luta sig tillbaka medan man väntar. Ansökan om bolånsflytt beviljas sedan baserat på kriterier som kreditvärdighet, historik etc. Man får oftast svar inom 24 timmar.