Bollinger bands

Bands Bollinger: Vad Är Bollinger Bands? 2023

bollinger bands indikator

Vad är Bollinger Band?

Bollinger Bands är en indikator som man använder för teknisk analys. Det är en av de vanligaste indikatorerna för finansiella marknader. Den indikerar olika priskanaler i marknaden genom att måla upp band i diagrammet. Priskanalerna representerar volatilitetsintervall där kurspriset rör sig upp eller ner.

Bollinger Bands använder sig av tre linjer. Man kallar dessa linjer för följande:

  • Det nedre bandet
  • Det mellersta bandet
  • Det övre bandet

Det mellersta bandet indikerar en 20-periods enkelt glidande medelvärde (SMA). På båda sidor av SMA-linjen dras både det övre och undre bandet.

bollinger bands
Bilden visar ett valutapar med indikatorn Bollinger Bands.

Man kan ändra perioden för Bollinger Bands men normalt sett använder man 20-perioder. Det finns dock investerare som ändrar dessa perioder och kör på en mer långsiktig strategi på dagsbasis. Som investerare lär man sig med tiden vad som fungerar bäst för en själv, men det rekommenderas att börja med 20-perioder.

Så här läser man av Bollinger Band

De övre och undre banden representerar något som heter standardavvikelser. Det betyder att banden är baserade på prisvolatilitet. Om man kollar på diagrammet och bandet runt om drar ihop sig, så indikeras en period av låg volatilitet.

Om banden gör tvärtom och expanderar så indikerar de på en ökning av prisrörelse på marknaden.

Man kan också analysera marknaden och istället se en svag lutning där banden följer en nästan parallel kurs. Det indikerar oftast att priset kommer svänga mellan banden, upp och ner som i en kanal. Det innebär att det finns ett stöd och motstånd i marknaden där båda banden även representerar detta.

Tanken bakom Bollinger Bands är att man som handlare på finansiella marknader ska kunna se indikationer på marknadsrörelser beroende på vart banden är. Man får tydligare indikationer på om marknaden är överköpt eller översålt eftersom att banden visar marknadsvolatilitet.

Varför ska man använda Bollinger Band?

Det finns många indikatorer på marknaden men Bollinger Bands är bland de mest pålitliga och effektiva handelsverktygen. På grund av indikationer på prisrörelser så är det lättare att anpassa sig till aktuella marknadsförhållanden i realtid. Man har alltså möjlighet att göra riktigt bra trades när det utförs på rätt sätt!

Som investerare får man mycket fördelar med Bollinger Bands. Man kan fastställa kursmönster, läsa av trendstyrka. Man kan också hitta inträden på ett dynamiskt och anpasttningsbart sätt. Om man dessutom kombinerar Bolinger Bands med ytterligare analysverktyg så kan man lättare ta beslut eftersom man får en bättre överblick av marknaden.

Hur handlar man med Bollinger Band?

Det finns olika sätt att handla med Bollinger Bands-indikatorn beroende på vilken handelsstrategi och stil man kör på. Målsättning är också en viktig aspekt. Man behöver heller inte enbart fokusera på aktier utan det går bra att köra vilken CFD-produkt som helst.

En del kör strategin att man köper in sig när priset rör det nedre bandet. Då stänger man också sin position när det rör det glidande medelvärdet som ligger i mitten av banden.

Man kan också köra strategin att man säljer när priset bryter det nedre bandet och köper när det bryter det övre bandet.

5/5 Stjärnor av Finansbranschen.se
TA Algo

Vill du skydda ditt kapital mot börsfall och samtidigt tjäna pengar?

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor med ett beprövat track record av vinster. När börsen föll 2022 vände algoritmen förluster till vinst.

Med TA Algo kan du automatisera din handel utan avgifter och behålla full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019. Det bästa av allt, det är gratis för alla kunder.

Ta kontroll över ditt kapital och börja tjäna pengar med TA Algo – Sveriges mest pålitliga handelsrobot. Registrera dig redan idag!

Så här beräknar man

Man börjar med att beräkna det glidande medeltalet. Efter de beräknar man standardavvikelsen över samma antal perioder som det enkla glidande genomsnittet.

Det övre bandet lägger man till till standardavvikelsen till det glidande medelvärdet. Man subtraherar sedan standardavvikelsen för det nedre bandet, från det rörliga genomsnittet.

Man använder oftast följande mått när man beräknar detta:

  • På kort sikt: 10-dagars glidande medelvärde. Banden ska vara inställda på 1.5 i standardavvikelser.
  • På medellång sikt: 20-dagars glidande medelvärde. Banden ska vara inställda på 2 i standardavvikelser.
  • På lång sikt: 50 dagars glidande medelvärde. Banden ska vara inställda på 2.5 i standardavvikelser.

Vad visar Bollinger Band-indikatorn?

Bollinger Band är en populär teknik som många använder för att få en indikation när marknaderna har en trend eller inte. Banden smalnar av inåt när priserna närmar sig sin övre gräns och sprider sig utåt därifrån. Det betyder att om du ser en tillgång som rör sig snabbt mot sina toppar är det troligen överköpt, medan de som är på väg nedåt kan ses som översålt.

Skaparen av denna indikatorn heter John Bollinger och säger att det är 22 saker man måste följa när man använder dessa band som en del av sitt handelssystem. Det bevisar hur viktigt det kan vara att förstå sig på och kunna läsa av en indikator som denna!

Om du vill besöka John Bollingers officiella hemsida så kan du följa länken: www.bollingerbands.com (Länken öppnas i ett nytt fönster)

När banden pressar ihop sig

När banden börjar pressa ihop sig säger man att det finns en ”squeeze” på plats. Detta innebär låg volatilitet och potentiella handelsmöjligheter framöver – men räkna inte med dem som något garanterat! De breda bandens förhållanden visar hur mycket osäkerhet som omger en viss marknad vid specifika tidpunkter. Som handlare kan man då överväga att lämna sina affärer innan det blir för riskabelt eller dyrt att ha kvar positionerna. Det är dock viktigt att förstå att det inte är officiella signaler, men åtminstonde indikationer.

Bolinger Band och dess begränsningar

John Bollinger skapade bollingerbanden för att hjälpa handlare att förstå marknadens volatilitet. De är inte ett fristående handelssystem, utan snarare en indikator som ger information om prisrörelser och bör användas tillsammans med andra icke korrelerade indikatorer. John föreslår att du använder dessa fyra typer av datapunkter när du bygger din egen strategi för att lyckas bättre som investerare.

När man använder glidande medelvärden för dataanalys är det viktigt att ta hänsyn till att dessa beräkningar bygger på gamla priser och nyare information. 20-dagars SMA kan vara missvisande eftersom nya affärer kan spädas ut av föråldrade affärer om deras standardavvikelser sätts för högt eller lågt utan att de övervakas tillräckligt noga. Handlare behöver ett sätt att justera i enlighet med detta så att de inte missar några förändringar i prisrörelsen.