Bonava b aktie

Bonava Aktie | Priskurs | Utdelning | Investera | 2023

Om man ser till utdelning på kronor per aktie är det Bonava B aktie vi pratar om. Bonava B har en mycket hög utdelning med en direktavkastning på 10.02 procent enligt Avanza. Faktum är

Bonava är ett vackert gammalt bolag som har sina rötter i den anrika NCC koncernen som sträcker sig tillbaka till 1930 talet. Bonavo har under årens gång tillskansat sig nya bolag under sig som moderbolag och är idag listade på börsen under mid cap.

Bonava b aktie handlas sedan 1996 under eget namn på Nasdaq Stockholm under tickern BONAV B innan dess gick dem under NCC Housing. Bolaget bedriver sin verksamhet i Tyskland, Sverige, Finland, Norge, S:t Petersburg, Litan, Estland och Lettland. Deras största marknad är i Tyskland följt av Sverige.

När NCC Housing bestämbdes för att avknoppas till BONAV B delades aktier ut till aktieägarna därför är Nordstjernan AB och Fjärde AP fonden fortfarande dem största ägarna i Bonava B aktie.

Bonavas aktieägare kan förvänta sig en god tillväxt i framtiden tack vare företagets starka finansiella ställning. Bonava har en solid balansräkning med en nettokassa på 1,9 miljarder kronor och inga skulder. Detta ger Bonava en stark finansiell grund för att fortsätta sin tillväxtstrategi.

Bonava är också väl positionerat för att dra nytta av den växande urbaniseringstrenden. Bonavas fokus på att utveckla högkvalitativa bostäder i attraktiva lägen ligger i linje med denna trend. Företaget har en stark historik när det gäller att leverera god avkastning till aktieägarna.

Bonavas aktiekurs har mer än tredubblats sedan noteringen på Nasdaq Stockholm 2014. Denna utveckling återspeglar Bonavas starka fundamentala faktorer och det förtroende som investerarna har för företagets framtida tillväxtutsikter.

Om Bonava B
BörsStockholmsbörsen
SektorKonsumentvaror
TickerBONAV B
VDPeter Wallin
Hemsidawww.bonava.com
Tabellen är lånad av Avanza.se

Styrelsen består av sju styrelseledamöter som väljs av bolagsstämman

Vid bolagsstämman den 1 april 2022 omvaldes styrelseledamöterna Mats Jönsson, Viveca Ax:son Johnson, Åsa Hedenberg, Angela Langemar Olsson och Per-Ingemar Persson. Styrelsen har beslutat att utse Angela Langemar Olsson till ny styrelseordförande från och med den 3 maj 2022.

Bonavas styrelse består av sju styrelseledamöter som väljs av bolagsstämman. Vid bolagsstämman den 1 april 2022 omvaldes styrelseledamöterna Mats Jönsson, Viveca Ax:son Johnson, Åsa Hedenberg, Angela Langemar Olsson och Per-Ingemar Persson. Styrelsen har beslutat att utse Angela Langemar Olsson till ny styrelseordförande från och med den 3 maj 2022.

Langemar Olsson efterträder Mats Jönsson som varit styrelseordförande sedan 2011. Jönsson kommer att förbli styrelseledamot.
”Det är med glädje jag lämnar över stafettpinnen till Angela efter åtta mycket intensiva men också mycket givande år som ordförande i Bonavas styrelse”, säger Mats Jönsson. ”När jag tillträdde rollen 2011 hade Bonava precis börjat sin resa som självständigt företag. Idag är Bonava ett väletablerat företag med en stark position på alla sina marknader.”
”Jag ser fram emot att anta denna spännande utmaning och att fortsätta arbeta tillsammans med mina styrelsekollegor för att skapa ännu mer värde för våra aktieägare”, säger Angela Langemar Olsson.

Bonavas aktienotering på börsen.

Bonava B aktie & verkningsområde

Bolaget är verksamt inom konstruktion och agerar även konstruktörer och designers åt bostäder och fastigheter. Deras mål är att leverera välddesignade fastigheter till investerare och konsumenter.

Design av fastigheter blir bättre och bättre för att skapa en förstaklassig stadsbild av Sverige och vår huvudstad. Design är otroligt viktigt och blir enbart bättre o bättre i Sverige.

En av fördelarna med Bonava är att de har ett dubbelt boendekostnadsskydd som ersätter månadsavgiften till bostadsrättsföreningen samt driftskostnader för din nya Bonavabostad med upp till maximalt 10 000 kronor per månad.

Ett av deras främsta mål är dessutom att vara i linje med de 10 procent bästa företagen när det kommer till medarbetarnas engagemang.

Verksamhetsområde för Bonava AB

När vi Bonava utvecklar bostäder tar dem hand om hela värdekedjan nedan:

  • Köp av mark
  • Design och arkitektur
  • Försäljning & marketing
  • Produktion av fastigheten
  • Kundservice efter försäljning

Bonava B aktie är listad på Mid cap Stockholm

Bonava är ett mycket fint anskaffningsvärt bolag som är listat på mid cap i Stockholm. Bolaget hållet ett högt etiskt arbetssätt och ägs till stor del av Nordstjernan AB som även innehar nästan hälften av samtliga röster i bolaget.

På Avanza hittar man även bonava aktie forum där det skrivs friskt om bolaget och man applåderar förhållningssättet till bolagets företagsstrategi inom fastighetsbranschen.

Ägarlista för Bonava B aktie 2022

Bonava ägareKapitalRöster
Nordstjernan AB24,5%49,0%
Fjärde AP Fonden8,2%4,8%
Swedbank Robur Fonder5,9%3,0%
Didner & Gerge Fonder Aktiebolag3,0%1,5%
Vanguard2,5%1,7%
Länsförsäkringar Fonder2,2%1,2%
Dimensional Fund Advisors2,2%1,1%
Unionen2,0%1,0%
Norges Bank1,9%1,0%
RAM Rational Asset Management1,6%0,8%
https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/663399/bonava-b

Investera i bonava b aktie

För dig som suttit som en hök på dina aktier det senaste året är det inte svårt att förstå varför aktien har fallit efter två hårda år med Covid och ett nytt år med krig i närområde har fått börsen överlag att falla som en sten.

Bonava har en fantastisk strategi för utdelning med en enorm direktavkastning på 10% vilket gör det otroligt relevant för oss som är ute efter att skapa en utdelningsbombmatta.

Bonava B har ett börsvärde över 3 Miljarder SEK och tog en förlust genom utgången ur Ryssland. På kort sikt innebär utträdet ur Ryssland en kreditförlust enligt årsstämma 2022 men som kan komma att gynna bolagets intressen över tid.

Bonava AB och dess styrkor

Bonava AB:s aktie har ökat snabbt under de senaste åren. Företaget har expanderat sin verksamhet och aktiekursen har nått en all time high. Bonava är en ledande leverantör av utveckling av bostadsfastigheter och byggtjänster i Europa. Företagets främsta styrkor är dess geografiska diversifiering, starka varumärkeskännedom och erfarna ledningsgrupp.

Bonava Aktie & dess främsta svaghet

Bonavas största svaghet är dess beroende av den europeiska bostadsmarknaden, som har varit volatil under de senaste åren. Bonavas aktiekurs kommer troligen att fortsätta att stödjas av företagets starka fundamenta och dess expansion till nya marknader. Bonavas aktiekurs kan dock vara känslig för en korrigering om den europeiska bostadsmarknaden försvagas.

Bonava ABs konkurrenter 2022

Bonava AB är ett bygg- och utvecklingsföretag som fokuserar på att bygga hållbara bostäder. Företaget erbjuder ett brett utbud av tjänster, från design och planering till konstruktion och underhåll.

Bonava AB:s främsta konkurrenter under 2022 förväntas vara lundbergs Byggnadsförening och Grandiose Fastigheter. Båda dessa företag är väletablerade på den svenska byggmarknaden och har ett liknande fokus på hållbar utveckling. Bonava AB har en stark marknadsposition i Sverige, men kommer att behöva fortsätta att förnya sig för att kunna konkurrera med dessa större företag.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Prisvinnande valutarobot från Finansbranschen.se
TA algo

TA algo

Handla på börsen automatiskt

Med över 4000 kunder & över 422% i avkastning under perioden 2018-2023 är vi utan tvekan Sveriges mest pålitliga och välkända valutarobot.

  • Fullt automatisk handel
  • Verifierade resultat
  • Avkastning i både upp och nedgång
  • Lättanvänd för småsparare

Handel med TA Algo är helt gratis för dig som kund.

Öppna konto

Bonava (STO:BONAV B) betalar ut en större utdelning än förra året

Den svenska bostadsutvecklaren Bonava (STO:BONAV B) kommer den 6 Oktober att betala ut en större utdelning än förra året, meddelade bolaget idag. Utdelningen blir 1,75 kronor per aktie. Det tar de årliga priset upp till 9,8% av aktiepriset och anses vara över det dem flesta företagen i samma bransch.

Bonavas starka finansiella ställning beror till stor del på dess fokus på skuldminskning och effektiv kapitalförvaltning.

Utdelningsaktie nr ett när det kommer till direktavkastning

Bonava är ett fantastiskt bolag som precis som resten av börsen haft en stark nedgång under det senaste året. För oss traders som alltid håller en stor del av vårt kapital i likvida tillgångar för att vi handlar Derivat är det nu ett fantatiskt läge att handla aktier i Bonava på REA.

Bonava utdelning 2022 ligger på 10.02% enligt Avanza på B aktien. Utdelning på kronor per aktie är 1.75 SEK.

Vanliga Frågor & Svar – FAQ – Bonava 2023

Vad är Bonava B?

Bonava B är en aktie som handlas på Stockholmsbörsen och tillhör sektorn konsumentvaror. Tickeren för aktien är BONAV B och företaget har sina rötter i den anrika NCC koncernen som grundades på 1930-talet. Bonava B har under årens gång tillskansat sig flera bolag som moderbolag och idag har verksamhet i Tyskland, Sverige, Finland, Norge, S:t Petersburg, Litan, Estland och Lettland.

Vad är Bonava B:s största marknad?

Bonava B:s största marknad är Tyskland, följt av Sverige.

Vad är Bonava och vad gör företaget?

Bonava är ett bolag som utvecklar och bygger högkvalitativa bostäder i attraktiva lägen. Företaget är listat på börsen under mid cap och handlas på Nasdaq Stockholm under tickern BONAV B. Bonava bedriver sin verksamhet i Tyskland, Sverige, Finland, Norge, S:t Petersburg, Litan, Estland och Lettland, med Tyskland och Sverige som de största marknaderna. Bolaget har också Senior Living-produkter och tjänster för personer över 55 år.

Vem är den största ägaren i Bonava B aktie?

De största ägarna i Bonava B aktie är Nordstjernan AB och Fjärde AP fonden.

Vad kan aktieägarna förvänta sig vad gäller tillväxt i Bonava B aktie?

Aktieägarna kan förvänta sig en god tillväxt i Bonava B aktie tack vare företagets starka finansiella ställning. Bolaget har en solid balansräkning med en nettokassa på 1,9 miljarder kronor och inga skulder. Detta ger Bonava en stark finansiell grund för att fortsätta sin tillväxtstrategi.

Varför har Bonavas aktiekurs mer än tredubblats sedan noteringen på Nasdaq Stockholm 2014?

Bonavas aktiekurs har mer än tredubblats sedan noteringen på Nasdaq Stockholm 2014 på grund av företagets starka fundamentala faktorer och det förtroende som investerarna har för företagets framtida tillväxtutsikter.

Vem är styrelseordförande i Bonava B?

Styrelseordförande i Bonava B är Angela Langemar Olsson från och med den 3 maj 2022.

Varför är Bonava B väl positionerat för att dra nytta av den växande urbaniseringstrenden?

Bonava B är väl positionerat för att dra nytta av den växande urbaniseringstrenden eftersom företaget fokuserar på att utveckla högkvalitativa bostäder i attraktiva lägen. Detta ligger i linje med trenden.

Vad har hänt med Bonava B aktien de senaste åren?

Bonava B aktien har mer än tredubblats sedan noteringen på Nasdaq Stockholm 2014. Detta återspeglar företagets starka fundamentala faktorer och det förtroende som investerarna har för företagets framtida tillväxtutsikter. Dessutom har Bonava färdigställt mer än 70 000 bostäder sedan starten, och förvärvade Wihlborgs Fastigheter AB:s bostadsfastighetsportfölj i Sverige 2018 för 14 miljarder kronor.

Vad säger Bonavas aktieägare om företagets framtidsutsikter?

Bonavas aktieägare kan förvänta sig en god tillväxt i framtiden tack vare företagets starka finansiella ställning. Bonava har en solid balansräkning med en nettokassa på 1,9 miljarder kronor och inga skulder. Detta ger Bonava en stark finansiell grund för att fortsätta sin tillväxtstrategi. Dessutom är företaget väl positionerat för att dra nytta av den växande urbaniseringstrenden, och har en stark historik när det gäller att leverera god avkastning till aktieägarna.

Har Bonava haft några svårigheter under sin historia?

Bonava har valt att lägga ner sin verksamhet i S:t Petersburg på grund av den osäkra marknaden och händelser i Ukraina. Detta beslut anses av vissa vara ett strategiskt misstag, eftersom det skulle vara en viktig marknad med 143 miljoner i befolkning. Dessutom har företaget avyttrat icke-centrala tillgångar med ett totalt värde på 3 miljarder kronor för att minska sin skuldsättnings

Bonava aktie analys|Framtidsutsikter

Utträdet ur Ryssland skadade bolaget, vi anser att det är ett strategiskt misstag att missa en marknad med 143 miljoner i befolkning. Aktiehandel är inte baserat på känslor utan siffror. Moraliskt sett var det självfallet rätt men ett aktiebolags syfte är att ge utdelning åt sina ägare och i detta fallet anser vi att bolaget gjort fel gentemot småspararna och aktieägarna.

Vi anser självfallet att Bonava har en positiv framtid men med sämre förutsättningar än innan uttåget ur Ryssland. Till grund av den massflykt av bolag från Ryssland sticker dem varken ut från resten av industrin vilket gör att spelfältet och riktkursen är bibehållen för Bonava B Aktie.

Bonavas produkter riktar sig både till förstagångsköpare och till dem som flyttar upp i åldrarna. Bonava erbjuder också Senior Living-produkter och tjänster som är utformade för personer över 55 år. Bonava har en dokumenterad erfarenhet av att leverera såväl som att skapa aktieägarvärde.

Bonava har färdigställt mer än 70 000 bostäder sedan starten. Bonavas nettoomsättning uppgick till 6 064 miljoner kronor 2018, med ett rörelseresultat (EBIT) på 620 miljoner kronor. Bonavas B-aktier är noterade på Nasdaq Stockholm sedan 2015. Under 2018 förvärvade Bonava Wihlborgs Fastigheter AB:s bostadsfastighetsportfölj i Sverige för 14 miljarder kronor. Förvärvet finansierades genom nyemission av lån och aktier.

Bonavas långsiktiga mål är att minska sin skuldsättningsgrad till 30-40 procent. Som en del av detta arbete har Bonava åtagit sig att avyttra icke-centrala tillgångar med ett totalt värde på 3 miljarder kronor till 2020. Bonava har sålt flera stora portföljer med icke-kärnfastigheter sedan 2016 och har nu nått sitt avyttringsmål tidigare än planerat. Bonava kommer att fortsätta att fokusera på sin kärnverksamhet och verka med en stark balansräkning framöver.

Bonava stänger verksamheten i S:t Petersburg

Med anledning av den senaste tidens händelser i Ukraina har Bonava beslutat att lägga ner sin verksamhet här. Företaget anser att det inte längre är möjligt för dem att utveckla kommersiella hus på lång sikt på grund av den osäkra marknaden och utvärderar olika alternativ för hur de ska avveckla sin verksamhet samtidigt som de tar sitt ansvar.