Börskrasch på aktiemarknaden

Börskrasch på aktiemarknaden: Så skyddar du dig 2023

När marknaderna är instabila kan det vara en börskrasch på väg och då är det bäst att vara beredd på allt. Nästa krasch kan inträffa när som helst och det finns inget du kan göra åt det, men förbered dig för säkerhets skull! Det kanske inte alltid verkar vara ett självklart sätt att göra det – men i det här inlägget tar vi fram steg som kommer att hjälpa dig att hålla din ekonomi säker under tuffa ekonomiska tider.

Aktiemarknaden är en nyckfull sak. Ena minuten rider du på historiens toppar, och sedan BAM – det kan krascha ner runt öronen på dig på ett ögonblick!

Vad är en börskrasch?

En börskrasch definieras vanligtvis som en plötslig och kraftig nedgång i aktiekurserna. Detta kan orsakas av ett antal faktorer, inklusive ekonomisk recession, inflation, krig eller till och med bara panik bland investerare. Även om krascher kan inträffa utan förvarning föregås de ofta av perioder av ökad volatilitet och ökande oro för framtiden

Håller aktiemarknaden på att krascha?

Investerare är alltid nervösa när det gäller aktiemarknaden, och många var övertygade om att vi skulle få se en ny krasch 2023. Marknaderna upplevde extrem volatilitet under hela året på grund av oro för stigande inflationstakter samt global geopolitisk osäkerhet. Detta har orsakat räntehöjningar av centralbanker runt om i världen, inklusive amerikanska Federal Reserve Board Chairwoman Janet Yellen som flera gånger meddelade hur mycket längre de kan hålla låga nivåer för arbetslöshet innan saker och ting börjar bli okontrollerbara igen eller ”överhettade”. Efter det uttalandet så blev det värre.

Marknaderna blev bättre i mitten på sommaren, men i Augusti var saker och ting tillbaka till det oroliga. De amerikanska indexen S&P 500 och Dow sjönk båda mer än 4 % vid ett tillfälle i år.

Även om historisk data kan visa oss hur länge en krasch på börsen brukar vara så finns det ingen indikator som kan säga exakt hur länge och hur stor den kommer att vara. Man får helt enkelt göra det bästa för att förbereda sig och hantera en krasch under tiden.

Så skyddar du dig om börsen kraschar

I tider som dessa är det viktigt för investerare att hålla sig lugna och ha tålamod. Det är också viktigt att komma ihåg att börskrascher ofta är tydligt identifierbara först i efterhand. Så även om det är omöjligt att säga med säkerhet om det kommer att bli en krasch 2023 eller inte är det viktigt att hålla sig diversifierad och övervaka situationen noga så att man är förberedd på vad som än kan komma.

Här nedan är fyra sätt att skydda sig på:

 1. Se till att alla konton har gott om kontanter till hands;
 2. Betala av lån eller kort med höga räntor (eller ta helt enkelt inte ut så många)
 3. Spara pengar genom att säga upp tjänster som kabel-tv
 4. Investeringar blir ännu viktigare nu eftersom aktier oundvikligen förlorar i värde under långa perioder

Det sista alternativet innebär att man kan skyddar sina pengar genom att fortsätta investera, men inte vilka investeringar som helst. Eftersom att trading på nätet innefattar stor risk och mer eller mindre kräver hela ens tid, så väljer många svenskar att använda sig av en automatisk trading-robot för detta ändamål.

En populär mjukvara för automatiska investeringar är den algoritmiska handelsroboten TA Algo som ökat Svenskars tillgångar och slagit investmentbolagen under björnmarknader (när aktiemarknaden kraschat). De senaste åren har den gjort över 360 % i avkastning, utan att kräva någon interaktion för användaren. Den sköter riskhanteringen på egen hand, så att man slipper ta beslut som påverkar ens kapital.

Du kan läsa mer om deras robottrader via genom att klicka här!

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Varför finns det en oro för en krasch år 2023?

Det finns ett antal anledningar till varför investerare är oroliga för en potentiell börskrasch 2023. För det första är det frågan om stigande räntor. När räntorna stiger blir det dyrare för företagen att låna pengar, vilket kan leda till långsammare tillväxt och lägre vinster. Detta kan i sin tur leda till lägre aktiekurser. Dessutom finns det frågan om inflation. Om priserna börjar stiga för snabbt kan det leda till en ekonomisk avmattning. Och slutligen finns det en geopolitisk fråga. Med höga spänningar mellan USA och Kina, liksom andra länder runt om i världen, kan det hända hur mycket som helst som kan skrämma marknaderna och utlösa en utförsäljning.

Historiska marknadskrascher

Även om aktiemarknaden har sitta upp- och nedgångar så är det inte särskilt vanligt med att den finansiella marknaden brakar. Det finns några stora amerikanska händelser de senaste hundra åren som inkluderar:

 • År 1929: Här rasade aktiemarknaden på grund av en krympande ekonomi med panik bland investerarna. Detta inebar början på den stora depressionen. Marknaden nådde sin botten år 1932 och tog över två decennier att återhämta sig.
 • År 1987: Detta år föll marknaden med 25 % tack vare marknadsnedgång där investerare fick panik. Dessutom var det en tidig datoriserad handel som gick snett och fick då namnet ”Svarta måndagen”. Inom två år lyckades marknaden återhämta sig och SEC (Securities and Exchange Commission” införde då handelsbegränsningar och brytare för att förhindra panikartade försäljningar.
 • År 2000: Under 1990-talet investerade och spekulerade man en hel del i internetrelaterade företag. Detta sprack i Mars 2000 under den omtalade Dot-Com-bubblan, där det amerkanska indexet S&P 500 sjönk med nästan 50%. Det tog hela sju år för marknaden att återhämta sig.
 • År 2008: Detta år var subprime-krisen och bostadsbubblan ett problem då S&P 500 förlorade nästan hälften av sitt värde. Det tog hela två år för marknaden att återhämta sig.
 • År 2020: I Februari 2020 föll marknaden med över 30 % på dryg en månad, tack vare den globala spridningen av COVID-19. Det tog cirka sex månader för marknaden att återhämta sig.
En bra video som visar tidigare historiska börskrascher.