bull olja

Köp Bull Olja|Så handlar du certifikat

Bull olja certifikat är en börshandlad produkt på en underliggande tillgång, det kan låta komplicerat och för en normal trader som handlar aktier kan det låta som raketforskning. Bull certifikat på olja är egentligen ett derivat med en konstant hävstång som mäts dag efter dag med förhoppning om att den underliggande tillgången skall gå upp i värde hos Avanza.

I detta inlägg går vi igenom certifikathandel och vad för likheter till denna typen av derivat som finns ute i Europa.

Avanza Olja & certifikatlistan

Vid en snabb googling på Avanza och dess olika former av certifikat så hittar vi flera olika former av produkter som exempelvis Bull olja x10 ava 19 och Bull olja x15 men vad betyder dessa kryptiska benämningar?

 • Bull Olja
  Står för ett derivat i certifikat form baserat på en förväntad uppgång av oljepriset. Man spekulerar alltså på om värdet på oljepriset kommer gå upp, går det ner förlorar du din insättning medans om det går upp vinner du motpartens insättning.
 • X 10,15
  När du ser ett X framför produkten betyder detta mängden av hävstång du är villig att ta men det är viktigt att förstå här att hävstången även kan slå hårt mot ditt sparande om du inte är försiktg.
  Hävstången är till för den girige brukar man säga och det stämmer lika väl på Avanza som ute i europa på CFD-mäklare.
Certifikat på OljaRiktningProduktPremiePrisgapKöpSäljOmsättning
BULL OLJA X6 AVA 1LångOlja6 ggr00,62203,14204,41
OLJA AVALångOlja1 ggr0,390,09194,08194,26
BULL OLJA X2 AVA 2LångOlja2 ggr00,31569,07570,85
BULL OLJA X5 AVA 8LångOlja5 ggr00,78819,92826,31
BEAR OLJA X6 AVA 6KortOlja6 ggr00,698,668,72
BULL EL X4 HLång4 ggr0,82,68827,52850
TRACK CO2 VONLång1 ggr2,50,0888,3788,44
BULL OLJA X6 AVA 2LångOlja6 ggr00,6414,0714,16
BEAR CARBON EMISSION X10 AVA 25Kort10 ggr02,794,594,72
BULL OLJA X5 AVA 5LångOlja5 ggr0144,04
Listan är tagen från Avanzas råvarulista för Bull & bear certifikat på Olja

Köp & Säljriktning på certifikat

Ett certifikat går både att placera en köp position men även en säljposition oavsett om du äger produkten eller inte, du kan därför spekulera på nedgång precis som i CFD-handel även om det är lägre hävstång.

Spekulativ handel

När du säljer en produkt genom en såkallad säljorder på ett Bull olja certfikat satsar du alltså på att oljan inte kommer gå upp och har du rätt får du mycket bra betalt.

Samtidigt är ju detta egentligen väldigt snarlikt att kasta tärningen och hoppas att du får rätt.

Certifikathandel på oljepriset

Såkallade mini futures or turbowarranter är börshandlade produkter på olika handelsplatser så som first north Growth market och Nordic derivatives exchange. Precis som aktier handlas dem under börsens öppetider 8:15 till 20:00 för dem flesta instrument.

Turbowarrant på olja

När du väljer att öppna en position med en turbowarrant så känner du direkt att här händer det grejer och marknaden kan röra sig hiskeligt snabbt, det är för att du använder just hävstång i din handel.
Man bör vara försiktig när man handlar med just derivat för det olikt aktiemarknaden kan gå fort nedåt och uppåt i din portfölj och bör inte beaktas som ett sparande utan snarare spekulativ handel.

Warranter ställs ut av banken

En warrant på olja kan exempelvis ställas ut av handelsbanken eller Swedbank och deras dealing desks, man skall vara vaksam när man tradar dessa då dem inte alltid har kundens intresse utan sitt eget. Det är nämligen så att när du förlorar kapital på en warrant vinner banken kapitalet du förlorar med tanke på att dem agerar motparti handeln, såkallad market making eller på Svenska systematisk internaliserare.

Det finns flera utställd mini futures eller warranter listade på Avanza och några av dessa är kända som exempelvis:

 • Bitcoin zero avanza
 • Vete avanza
 • Bull olja avanza

Tänk på att investeringsperioden på ditt certifikat är lägre baserat på den mängd hävstång du väljer att använda. Om du exempelvis använder X15 i hävstång är investeringsperioden kortade än om du använder X10.

Vad är bull olja?

Bull olja är ett CFD liknande instrument du hittar på Avanza som handlas som en warrant eller en mini-future

Hur investerar man i olja Avanza?

Du kan inte direkt investera i fysisk olja på Avanza men du kan investera i oljebolag, Warranter på oljepriset eller certifikat på oljepriset.

Hur fungerar bull och bear

Bull och bear är börshandlade produkter som är listade på olika former av exchanges det kan exempelvis vara first north Growth marke eller NDE.
När du handlar ett certifikat på Bull fungerar det på sådant sätt att du spekulerar inom investeringstiden att produkten kommer gå upp i värde.
Handlar du en Sälj på Bear olja spekulerar du på att värdet på oljepriset kommer gå ner under investeringsperioden.

Hur länge kan man hålla en Bull-certifikat

Certifikaten har inge bestämd tid utan du håller dem under löptiden hur länge du vill. Tänk på att det kan tillkomma avgifter baserat på hur länge du håller dem.

Kan du alltid köpa och sälja ett Bull & bear certifikat?

precis som med en aktie är ett certifikat på exempelvis Bull & bear utställt av banken som värdepapper. Du kan köpa och sälja den som ett börsnoterat värdepapper via bankens kontor eller online.

Banken kan dock förbehålla sig under abnormal marknadsförhållanden att inte lösa ut certifikatet genom att inte erbjuda likviditet.

Finns det andra former av derivat?

Ja i utlandet är det mindre vanligt med mini-futures eller warranter oftas handlas derivat via OTC genom såkallade dark pools. Om du vill handla kontrakt på Olja är det bättre att handla det i CFD format ett såkallat Contract for difference.

CFD produkter

När du handlar CFD på olja handlas det också med hävstång, till skillnad från Bull olja har du ingen specifik investeringstid oavsett vilken form av hävstång du använder. Det är därför lite högre risk men även betydligt mer luktrativt att handla med just CFD produkter, du kan hålla dem över längre tidsperspektiv och istället enbart betala swap.

Bull & bear

När man läser om CFD produkter på olja så kommer du även här höra namnet Bull eller bear eller om marknaden är Bullish eller Bearish, det beror på att Bull står för uppåtgående marknade och bear för nedåtgående marknad.
När du investerar i exempelvis US Crude oil i CFD format investerar du därför OTC (Over the counter) i ett värdepapper på en underliggande tillgång.

Bull olja CFD

En CFD produkt på Bull Olja har inga som helst tidsbegränsningar men det kan även skilja sig mellan mäklare som väljer att ta in kontrakt som har tidsbegränsningar så det är viktigt att kolla på kontraktinformationen på din CFD produkt.

En av världens bästa mäklare för att handla CFD produkter på aktier, råvaror och energiprodukter är etoro som du hittar i länken nedan.

Låt professionella traders sköta ditt sparande

Handla på autopilot med eToro

CFD produkter hos etoro

Hos etoro kan du låta profesionella förvaltare handla Bull olja och CFD produkter åt dig om det är så att du känner dig oerfaren i derivathandel.

Till skillnad från avanza warrantlistan har du en bättre översikt hos etoro för att din marginalhandel och dina marginalhandlade produkter.

Såhär investerar du i Bull olja CFD

För att investera i Bull olja CFD handel skall du göra följande:

 • Skapa ett konto via vår länk ovan för att få lägre avgifter.
 • Skicka in en faktura och pass som bevisar att du bor där du säger att du bor.
 • Investera kapital via VISA eller Mastercard och börja följ positioner från professionella traders.
 • Njut av vinsten som andra skapar åt dig.
 • Deklarera dina vinster.