CBDC

Så Kommer CBDC Ersätta Kontanter

Det senaste utbrottet av coronavirus har påskyndat utvecklingen och lanseringen av centralbankernas digitala valutor. Det finns nu fler projekt än någonsin tidigare, med en officiell lansering i Bahamas för deras första genomförande förra månaden – ett enormt steg framåt som kan leda till att kontanter ersätts snart nog!

Deutsche Banks analytiker tror att denna förändring kommer att ske med tiden; de förutspår att CBDC en dag skulle kunna ta över de flesta transaktioner i stället, om inte alla – precis som hur vi gör saker och ting nu, men utan att behöva ha några fysiska pengar till hands överhuvudtaget.

Vad Är CBDC?

Centralbanker runt om i världen arbetar med projekt som kommer att skapa en digital form av fiatpengar, kallad Central Bank Digital Currency. Denna nya valuta kan lanseras av vilken centralbank som helst och liknar kryptovalutor som Bitcoin på vissa sätt men har fler funktioner än vad de flesta inser. Detta eftersom den skapas genom traditionella bankkanaler istället för att vara decentraliserad som andra typer av mynt eller tokens gör idag!

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

  • Courtagefri automatiserad handel.
  • Full kontroll över ditt kapital.
  • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Varför Skapar Man Det Nu?

Den globala pandemin ger nytt liv åt gamla idéer. I en färsk rapport från Bank for International Settlements (BIS) meddelades att COVID-19 kommer att påskynda onlinebetalningar och uppdatera frågor som rör nationella digitala valutor eftersom människor har börjat överge kontanter till förmån för säkrare alternativ som kort eller mobiltelefoner där de kan spåras av bankerna trots att de är offline. Medlemmar i den amerikanska kongressen har nyligen krävt en ”Digitaldollar” som har samma egenskaper som vanliga dollar, men med några justeringar som gör den anonymitetsvänlig.

Centralbankerna reagerar på utmaningar från initiativ från den privata sektorn, till exempel Facebooks Libra Association. CBDC:s allmänna fördelar gör dem mycket attraktiva för forskning och utveckling. Dessutom kan dessa digitala valutor modernisera betalningar samtidigt som de minskar volymen svarthandel med valuta, genom att människor får tillgång till pengar utan att förlita sig på kontanter eller andra förskottsbetalningsmekanismer som kreditkortsförsäljning.

Det är troligt att Kina kommer att fortsätta vara ledande när det gäller att skapa digitala valutor och betalningsstandarder för ledande länder. Europa måste dock snabbt påskynda lanseringen av CBDC:er eftersom de kanske inte kommer att kunna hålla jämna steg med dessa framsteg om inte deras egna tekniska framsteg görs tillräckligt snart!

I en värld där kontanter blir allt mindre populära har ECB meddelat att de kommer att skapa en egen elektronisk form. Denna nya digitala valuta som kallas ”euron” hoppas ta bort vissa aspekter från nuvarande monetära system samtidigt som man lägger till många andra för att allt ska fungera sömlöst tillsammans. Detta eftersom människor har behov som redan uppfylls av dagens teknikdrivna liv som vi lever varje dag – utan några som helst problem eller svårigheter!

Rysslands centralbank har officiellt erkänt digital valuta som en form av rysk rubel, tillsammans med kontanter och icke-kontanta medel. Alla tre kommer att vara absolut likvärdiga – i det här fallet kan penningägare fritt överföra ryaler från en typ till en annan!

Programmeringsbara pengar

En av de viktigaste skillnaderna mellan traditionella valutor och digital centralbanksvaluta (CBDC) är programmerbarheten. Detta innebär att när ett land skapar nya tokens kommer de att ha regler för hur dessa mynt kan användas omedelbart – precis som med amerikanska matkuponger, som är ett exempel på dagens användning. Där får mottagarna kuponger som kan lösas in i livsmedelsbutiker, men inte kan använda dem till alkohol eller cigaretter eller spel. Dessa digitaliserade transaktioner med ”matkuponger” sker på blockkedjeplattformar med hjälp av smarta kontrakt som är tillgängliga i dag.

Idén att skapa en valuta som kan användas av specifika grupper är ett innovativt sätt att lösa vissa problem i samhället. Det finns till exempel planer för funktionshindrade eller låginkomsttagare som bara skulle ha tillgång till denna typ av kort så att de inte behöver någon annan form av legitimation, och det kommer att ge dem frihet från att ha kontanter med dess säkerhetsrisker när man delar ut stora belopp, eftersom tjuvar lätt kan stjäla dina pengar om du inte är försiktig. På så sätt verkar genomförandet utmärkt.

Om en programmerbar CBDC lanseras kommer det inte att vara fysiskt möjligt att spendera pengar på andra mål än de föreskrivna. Det skulle därför vara klokt för regeringar att använda denna form av transparent finansiell infrastruktur för att stoppa brottslig verksamhet och skatteflykt bland annat från att ske inom landets gränser.

En bra video som förklarar CBDC på ett mer ingående plan.

Den första officiella lanseringen av CBDC

Landet Bahamas har legat i framkant när det gäller digital valuta. De var ett av endast sex länder totalt som utvecklade sina egna CBDC, eller Central Bank Digital Currencies som de kallas, och de släppte något som kallas för ”Sand dollar” den 20 oktober – som nu kan användas både som pengar OCH elektronisk betalningshantering!

I framtiden kommer man att använda dessa digitala mynt med sina smartphones på ett sätt som är mer bekvämt än att bära med sig kontanter. De kan lagra dem i en appbaserad digital plånbok som godkänts av centralbanken (t.ex från Apples App Store eller Google Play).

Med Sand Dollar kan du använda digitala mynt för att göra inköp i alla köpcentrum. Provisionen för transaktioner är mycket låg och kostnaden för att göra affärer kommer att bli ännu lägre när CBDC-projektet blir verklighet!

Projektet syftar till att ge CBDC-användare anonymitet samtidigt som reglerna för dataskydd följs strikt. I framtiden, om efterfrågan växer och dollar dras tillbaka från marknadsbalansen som planerat av Bahamas kryptovalutaplattform, kommer nya tokens att släppas ut i cirkulation med stöd för fiatvalutor som också är tillgängliga utanför deras land. Detta så länge det förblir kompatibelt med andra blockkedjesystem globalt – både de som använder världsvalutor som USD eller euro men också andra som uteslutande använder kryptovalutor som Bitcoin i stället.

Att pandemier kan påskynda trender som redan har uppstått innan pandemin är i full gång kan ses i den senaste utvecklingen. Enligt Bank for International Settlements senaste rapport undersöker 80 procent av centralbankerna möjligheterna och experimenterar med nya betalningsmedel som nationella digitala valutor eller ”CBDC”. Denna grupp skulle kunna inkludera euroländer som Tyskland, Storbritannien och Kanada som har arbetat med sina egna projekt, medan andra i stället kan välja ett projekt inom denna rörelse som skulle ge dem alla bättre tillgång om de skulle behöva det senare.

Pengar förändras. Vi har redan sett en ny typ av pengar, programmerbara pengar, som kan anpassas för att utföra vilken funktion som helst med lätthet – och de kommer bara att öka i popularitet i takt med att fler människor blir frustrerade över de befintliga systemen! Nästa år kan upp till fem lanserade projekt med denna teknik komma att genomföras, vilket innebär att det finns massor av möjligheter här ute som väntar på dig om ditt företag också vill ha dem (eller kanske inte behöver något förbättrat).

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

  • Courtagefri automatiserad handel.
  • Full kontroll över ditt kapital.
  • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO