cfd

CFD-Handel: Komplett Guide 2023 | Fördelar- & Risker | TA

cfd-handel
Bilden visar en man person som skriver kontrakt.

Vad är CFD-handel?

CFD står för ”contract for difference” på svenska ”skillnadshandling”. Det är en finansiell derivatinstrument som gör det möjligt för investerare att spekulera i prisförändringar av tillgångar som aktier, råvaror, valutor och index utan att fysiskt äga tillgången.

Hur fungerar CFD-handel?

I CFD-handel köper och säljer man en kontrakt som representerar värdet på en underliggande tillgång. När man handlar CFD:er kan man göra både köp- och säljaffärer, vilket ger möjlighet att tjäna på både stigande och fallande marknader. Man kan också använda sig av hävstångseffekten, som innebär att man kan öka sin exponering mot en tillgång med hjälp av lånade pengar.

Vad är hävstångseffekt och hur fungerar den?

Hävstångseffekten, även kallad gearing eller leverage, innebär att man kan öka sin exponering mot en tillgång med hjälp av lånade pengar. På så sätt kan man få en större potentiell avkastning på sin investering, men det finns också en större risk för förlust.

Exempel: Om man handlar med en hävstång på 1:10 och investerar 1000 kronor i en aktie med en prisrörelse på 1%, så innebär det en vinst på 100 kronor (1000 x 1% = 10, 10 x 10 = 100). Om hävstången istället var 1:50 och prisrörelsen fortfarande var 1%, skulle vinsten bli 500 kronor (1000 x 1% = 10, 10 x 50 = 500).

Det är viktigt att komma ihåg att hävstångseffekten också kan innebära större förluster om marknaden rör sig mot en.

Fördelar- och risker med CFD-handel

Fördelar

  • Möjlighet att tjäna pengar på både stigande och fallande marknader.
  • Möjlighet att använda hävstångseffekten för att öka sin exponering och potentiella avkastning.
  • Möjlighet att handla med låga avgifter och en låg investeringssumma.
  • Möjlighet att handla med en mängd olika tillgångar, inklusive aktier, råvaror, valutor och index.
  • Möjlighet att handla på globala marknader utan att behöva äga den underliggande tillgången fysiskt.
  • Möjlighet att handla med en hög grad av flexibilitet, med möjlighet att handla både dagtid och under extended hours (tid utöver den vanliga handelsperioden).

Risker

Hur väljer man en CFD-mäklare?

Det finns många olika CFD-mäklare att välja mellan, och det är viktigt att välja en mäklare som man kan lita på och som erbjuder bra villkor. När man väljer en mäklare kan det vara bra att tänka på följande:

  • Reglering: Se till att mäklaren är reglerad av en respekterad tillsynsmyndighet, såsom Financial Conduct Authority (FCA) i Storbritannien eller Australian Securities and Investments Commission (ASIC) i Australien.
  • Handelsvillkor: Jämför olika mäklares handelsvillkor, såsom spreads (skillnaden mellan köp- och säljpriset), avgifter och hävstångseffekt.
  • Plattform: Se till att mäklaren erbjuder en användarvänlig och stabil handelsplattform som passar dina behov.
  • Kundservice: Se till att mäklaren erbjuder bra kundservice och hjälp med frågor och problem som kan uppstå.
  • Tillgänglighet: Se till att mäklaren erbjuder handel på de marknader och tillgångar som du är intresserad av.
  • Bonusar och erbjudanden: Vissa mäklare erbjuder bonusar och andra erbjudanden för att locka till sig nya kunder. Var dock noga med att läsa igenom villkoren för dessa erbjudanden, så att du vet vad som gäller.

Slutligen, det är viktigt att komma ihåg att CFD-handel innebär en hög grad av risk och kan inte vara lämpligt för alla. Det är viktigt att förstå de risker som finns och att bara investera pengar som man har råd att förlora.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

  • Courtagefri automatiserad handel.
  • Full kontroll över ditt kapital.
  • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Vanliga Frågor & Svar – FAQ

Vad är CFD-handel?

CFD-handel är en form av finansiell derivatinstrument som gör det möjligt för investerare att spekulera i prisförändringar av tillgångar utan att fysiskt äga tillgången.

Kan jag tjäna pengar på både stigande och fallande marknader genom CFD-handel?

Ja, genom att handla CFD:er kan man göra både köp- och säljaffärer, vilket ger möjlighet att tjäna pengar på både stigande och fallande marknader.

Vad är hävstångseffekten och hur fungerar den?

Hävstångseffekten, även kallad gearing eller leverage, innebär att man kan öka sin exponering mot en tillgång med hjälp av lånade pengar. Detta kan öka den potentiella avkastningen, men det finns också en större risk för förlust.

Vilka fördelar finns det med CFD-handel?

Det finns många fördelar med CFD-handel, inklusive möjlighet att tjäna pengar på både stigande och fallande marknader, möjlighet att använda hävstångseffekten, låga avgifter och låg investeringssumma, möjlighet att handla med en mängd olika tillgångar och möjlighet att handla på globala marknader utan att behöva äga tillgången fysiskt.

Vilka risker finns det med CFD-handel?

Det finns viss risk för förlust med CFD-handel, särskilt om man använder hävstångseffekten. Det finns också risk för margin call, där man kan bli tvungen att sätta in mer pengar för att hålla sin position öppen, och risk för snabba prisförändringar på grund av marknadens volatilitet.

Hur väljer man en CFD-mäklare?

När man väljer en CFD-mäklare kan det vara bra att tänka på faktorer som reglering, handelsvillkor, plattform, kundservice, tillgänglighet och bonusar och erbjudanden. Det är också viktigt att välja en mäklare som man kan lita på och som har bra villkor.

Är CFD-handel lämpligt för alla investerare?

CFD-handel innebär en hög grad av risk och kan inte vara lämpligt för alla investerare. Det är viktigt att förstå de risker som finns och att bara investera pengar som man har råd att förlora. Innan man börjar handla CFD:er bör man också säkerställa att man har tillräckligt med kunskap om marknaden och handelsstrategier.