Vad är Daytrading|Indikatorer & Robothandel

Trading

Handel med instrument inom Daytrading betyder att du byter en vara som du köpt för ett billigare pris till en annan vara för ett dyrare pris. Trading är konsten av byteshandel i realtid. Vi kan till exempel byta en Tesla-aktie som vi köpt för ett pris för att sälja den senare för ett dyrare pris. Vinsten återinvesteras i en ny aktie som vi anser billig för att sedan återupprepa processen.

Det viktigaste att tänka på med just trading är att det inte handlar om hur mycket vinster du gör utan hur få förluster du gör. När du handlar dagligen och i korta tidsintervall är riskhantering A och O.

Vad är Daytrading?

Daytrading är en metod som man bland annat köper och säljer aktier på med ett kort tidsperspektiv. Här pratar vi från så lite som minuter till timmar. Målsättningen är att hämta hem många små vinster som i slutet blir en större vinst.

Det har sedan boomen av handelsplattformar och mäklare online blivit mer populärt med daytrading. Det beror på att man enkelt kan öppna och stänga positioner i sin mobiltelefon.

Att daytrading har blivit såpass populärt beror till stor del på att tillgängligheten till internet ökade markant under 2000 talet, och vi fick tillgång till prisflöden i realtid. Är man istället intresserad av swing trading skall man läsa vår artikel om hur du blir en duktig swing trader.

Vi rekommenderar oftast att man till en början försöker handla manuellt för att förstå marknaden, men att man sedan även tar hjälp av en robotrådgivare som till exempel aquos gold trader som handlar guld per automatik.

Daytrader

Hur kan man lära sig att bli daytrader, kan man gå några gratis kurser inom Daytrading? Det är en fråga som ofta dykter upp hos TA gruppen. Av den anledningen ger vi ut gratiskurser till samtliga besökare i vår sektion: Lär dig online trading. Det är viktigt att vara förberred på att det snabbt kan gå fel som Daytrader och det är därför viktigt att du lär dig grunderna om riskhantering.


Landskapet för Daytrader sverige har ökat på senaste och vi en konstant ökning av nya talanger som besöker TA Gruppen. I våra lokaler i Läppstiftet i Göteborg lär vi upp daytraders från grunden via våra kurser inhouse. De är inte gratis men givande enligt våra elever, lektorn som undervisa är Doktorand Alumni vid London School of Economics men numera bosatt vid medelhavet. Han kommer in ett par gånger per år till kontoret och arbetar med våra daytrader för att ge en inblick i hur en mäklare agerar och vad du bör tänka på när du väljer en mäklare.

Dessutom har doktoranden även äran att vara Master Introducing Broker till just Accuindex och har ett mycket nära partnerskap med mäklaren vilket har givit oss och våra elever betydligt bättre villkor som daytraders. Vissa saker är viktiga för oss som daytraders att förstå när man börjar så vi har komponerat en lista med dem viktigaste punkterna.

  • Förvänta dig inte vinst första året som daytrader måste processen ta sin tid. Vi rekommenderar att du därför börjar med paper trading så att du inte förlorar den del av ditt framtida kapital.
  • Använd inte hävstång. Överdriven hävstång i din daytrading är det absolut enklaste sättet att förlora kapital. Överdriven hävstång är absolut felaktigt sätt att börja som nybörjare och erfarna handlare använder ofta inte mer än 20 i hävstång.
  • Daytrada inte aktier då detta inte kommer ge dig ett resultat du är intresserad av att arbeta med såvida inte ditt startbelopp är flera miljoner kronor. Aktier har helt enkelt för låg volatilitet för att göra vinst även om det är en fantastisk sparmetod.
  • Riskera aldrig mer än du har råd att förlora när du handlar på den globala marknaden. Hedgefonder och propdesks har gjort detta under hela sitt liv och rekryterar personer som är extremt insatta i finasiella marknaden som mer än gärna tar en sälj position när du håller en köp för att driva marknaden.
  • Se till att du har sinnesro. När det går dåligt i hemmet går det nästan alltid ut över din trading. Du gör misstag och missar saker som är viktigt för att du inte har möjlighet att fokusera. Se till att hålla en harmoni i hemmet innan du öppnar marknaden på datorn.
  • Använd robothandel vid förlustveckor. Även vid en serie av förluster se till att hålla humöret uppe, tappa inte hoppet. Ofta går marknaden mot dig en hel vecka och det känns väldigt tungt. Din självkänsla får sig en törn och gå därför där ifrån och låt roboten handla åt dig.
daytrading
Se till att du har sinnesro när du sitter och tradar.

Daytrading Avanza

Även om Avanza är sveriges mest populära sparplattform är det inte alltid det nödvändigtvis den bästa plattformen för en daytrader. När det gäller daytrading vill man ha möjlighet att ta sig in och ur en position snabbt och smidigt.

Avanza erbjuder dig att köpa en aktie men om aktien är likvid kan det vara svårt att gå ur aktien till ett bra pris och då förlorar man hela poängen med livet som daytrader där du skall handla under dagen.

Istället rekommenderar vi Accuindex där du kan handla tusentals aktier mot en likviditetsleverantör och därmed fylla ordern direkt. Men om man nu vill ta risken och försöka sig på day trading Avanza så skall man handla med ytterst små summor till att börja med. Passa isåfall på att ta en daytrading kurs hos till exempel aktiespararna.

Daytrading Nordnet

Nordnet var en uppstickare mot Avanza som nu ger dem en riktig ”run for the money”. Nordnet har dessutom Shareville som egentligen är samma sam som Etoros copytrading fast i Svenskt format.


Shareville var nytänkande och den ger dig möjlighet att kopiera andra personers köp och sälj. Detta var ett mycket efterlängtat sätt att handla på när den anlände till marknaden, men har idag blivit utkonkurrerad av internationella mäklare så som Accuindex som är lite mer stadgade i kassan.
Nordnet ligger oss trots allt varmt om hjärtat och skall man handla Svenska aktier 2021 eller 2022 så bör man se sig om efter just Nordnet och Shareville.

daytrader nordnet
Nordnet är en av Svenskarnas favoriter när det kommer till sparande.

Svenska aktier 2022

Det har varit ett turbulent år på aktiemarknaden inte minst i närområdet med tanke på krig och krigshets. Cancelkulturen har lett till att både Svenska och Västerländska bolag förlorar intäkter i Ryssland och Ukraina och vi går mot en dyster framtid i närområdet till mötes.
Dessutom har Riksbanken satt svenska aktiemarknaden i en rävsax i en oändligt uppåtgående spiral med tanke på att dem har svårt att höja räntorna till grund av belåningsgraden på bostäder.

Accuindex

Denna mäklaren har blivit mer och mer erkänd inom Sverige på senaste. Dem har även en fantastisk copy trading-funktion vilket gjort det lätt för dem sparare som inte riktigt har tiden att arbeta som Daytrader.

Börja med daytrading på Accuindex

Om du är intresserad av daytrading på en seriös och globalt reglerad mäklare så bör du välja Accuindex. Dem har tusentals aktier och inte bara Svenska aktier. Hos Accuindex kan du handla med en minsta insättning på enbart 50 dollar men fortfarande bibehålla en köpkraft med 888 gånger den summan. Det betyder att om du gör vinst på din första trade med en hävstång på 888, har du tjänat 888 gånger summan av 50 USD. Förlorar du har du bara förlorat 50 USD.

Kom igång på 2 minuter med Accuindex
Hos Accuindex har du möjlighet att handla med exakt det vi lär ut i kurserna. Du bör därför skapa dig ett konto så att du har möjlighet att hänga med i våra kurser som dessutom är helt gratis. Vi tjänar pengar på vårt samarbete med Accuindex så att vi kan hjälpa dig gratis.

Tjäna pengar på aktier – Nybörjare

Om du är ny inom daytrading rekommenderar vi att du börjar läsa på innan du kör igång. Tradingview erbjuder diagram du kan studera och du kan även använda dig av paper trading som egentligen betyder att du handlarmed virtuella pengar för att se om din strategi håller måttet.
När du sedan testat på att handla med virtuella pengar har du iaf testat din strategi och du ökar chansen för att göra vinst på Aktier. Hos TA gruppen av du dessutom alltid möjlighet att studera våra day trading svenska kurser som vi erbjuder gratis på hemsidan inom online trading.

Är man intresserad av att börja handla med aktier utan hävstång skall man även se till att man har ett rejält sparande, en minimum buffert för daytrading tycker vi bör ligga runt 250 000SEK har man mindre än detta bör man använda hävstång för det blir annars väldigt svårt att leva på det.

Trading program gratis

Vilka tradingmjukvaror finns det att välja på som är specifikt designade för daytraders? Det finns till exempel Accuindexs Metatrader 4 och deras uppgraderade version Metatrader 5 som är specifikt gjorda för att du som daytrader skall kunna öppna och stänga dina ordrar omedelbart mot en likviditetleverantör. Finansinspektionen kallar dessa för ”Systematiska internaliserare”.

Det är viktigt att förstå skillnaden med olika trading program speciellt när det kommer till robothandel. Våra robotar fungerar enbart på Metatrader 4 och vi ger dem gratis till dig som trader då vi tjänar pengar på volyme. Dessa robotar kan arbeta på Accuindex som erbjuder dig som trader MT4 gratis!

Bästa tradingplattformen

Det finns flera mäklare som vi vill ta upp. Låt oss nämna ett par plattformar som fungerar utmärkt och är direkt kopplade till likvida mäklare.

Metatrader 4
Denna plattform är i stort sett kungen av daytrading industrin. Den har varit det dem senaste 10-15 åren och är fortfarande den vanligaste plattformen som människor använder.

Metatrader 5

Det är en så kallad multi asset plattform där du kan handla flertalet olika typer av instrument, optioner, futures, aktier, fonder, CFD produkter etc. etc. Ctrader som är till för mer professionella handlare har även dem blivit mer och mer populära med tiden. De har dock lite högre tröskel för att börja använda.

Traderevolution

Detta är en av världens ledande plattformar har inte riktigt blivit lika accepterad men har ett gäng solklara följare som enbart vill använda just denna. TradingView har på dem senaste åren gått frammåt med stormsteg i tradingbranschen. Det är nu mycket vanligt att man ser även äldre mäklare ansluta sig till TradingView.

Hur fungerar daytrading?

Ett exempel på hur daytrading fungerar är att man köper en aktie kl 08.20 på morgonen och stänger affären kl 11:40 samma dag, och sen gör man likadant med en annan aktie. Man spenderar mycket tid framför datorn, surfplattan eller mobilen för att hålla koll på kurserna och nyheterna. Man letar ständigt efter möjligheter att ta fördel av marknaden.

När man utför daytrading så använder man oftast fler indikatorer och diagram för att få ut så mycket data från marknaden som möjligt. Man försöker oftast göra pengar genom att köpa en aktie som går upp om man tror att den ska gå ännu högre. Man säljer sedan aktien när man tror att den börjar närma sig sin fulla potential.

Skulle man däremot analysera marknaden och hitta en aktie som man tror kommer att gå ner den dagen så kanske man vill blanka aktien. Det betyder att man satsar mot aktien och man tjänar då pengar när priset på aktien går ned.

Många som utför daytrading lånar dessutom pengar av sin mäklare, dvs. handlar på marginal med en hävstång. Då kan man handla med mer aktier än man egentligen har råd med. Detta är ett väldigt riskfyllt sätt att handla på men kan också ge stora vinster. Vi rekommenderar dock att aldrig handla med pengar man inte har råd att förlora!

Det här ska man tänka på när man är daytrader

traders analyzing recent stock 2021 09 01 07 48 02 utc
Pensive traders analyzing recent stock exchange trends on computer monitors, view from the back

Daytrading är väldigt riskabelt

Många som utför daytrading älskar volatilitet i marknaden. Man vill helst inte förlita sig på en aktie utan diversifierar sin portfölj i flera eftersom att man kan tjäna pengar snabbt.

Eftersom att handel på den finansiella marknaden mer eller mindre är omöjlig att förutsäga under dagen så kan en felaktig gissning leda till förluster. Om man väljer denna typ av handel med flera positioner så kan därför förlusterna bli stora på en dag.

Det är dyrt med daytrading

När du handlar med t.ex aktier eller valutapar så är det förenat med avgifter som provisioner och courtage. Dessa avgifter kan lätt äta upp en större del av din vinst ifall din vinstmarginal inte är högre än dina förluster.

Dessutom kommer dina vinster omfattas av kortsiktig kapitalvinstskatt som är samma skattesats som din inkomstskattesats.

Det är känslomässigt påfrestande

Denna typ av handel innebär ofta ett flertal positioner samtidigt som kurser går upp och ned som en berg- och dalbana. Det innebär vinster och förluster som inte alltid är lätt att handskas med.

Det kan vara extremt svårt att hantera alla känslor som tillkommer och psykologiska aspekter. Nästan 75% slutar inom de första två första åren på grund av förluster eller stress.

Gratis trading kurs

Om man är intresserad av att lära sig att bli en trader bör man först förstå att det inte behöver kosta pengar. Ditt kapital gör sig bäst på marknaden och inte i våra fickor. Gå igenom våra onlinekurser så att du har möjlighet att vara bättre förbered på marknaden och testa även på paper trading med tradingview för att se om det du lärt dig fungerar i verkligheten.

Det skall vara kul att handla och vad är bättre när du sitter ensam framför datorn i hemmet än att handla i grupp. Du kan alltid ta del av TA gruppens telegram och traders room där vi kontaktar dig om du går med.

Skatt på daytrading?

Sist men inte minst, den tråkiga biten med skatteverket. Daytrading är dyrt och du blir direktbeskattad med kapitalskatt på dina vinster. Det kan dessutom vara svårt att deklarera från en MT4 till K4-blankett, men om du använder TA gruppens kurser och mäklare har vi löst detta åt dig.

Skattedeklarationen är något vi aldrig får missa för att inte förlora vår kreditvärdighet i Sverige och att överlag leva ett normalt liv. Det är viktigt att betala sin skatt i tid på just sin trading, även om den är hög i förhållande till till exempel Avanza och ISK.

Det som däremot väger upp är att du har möjlighet att handla med hävstång vilket gör dina vinster 20-30 gånger högre än på Avanza vilket fortfarande gör det lukrativt att handla med CFD produkter på Accuindex.

Kan man leva på daytrading?

Ja, det är fullt möjligt att leva på Daytradin, speciellt när du handlar med hävstång med ett kapital på 200.000 kr till 500.000kr kan du leva ett liv med avkastning på 10-20% per månad.

Hur lång tid tar det att lära sig daytrading?

Lära sig daytrading är en livslång process men vi räknar med att om du studerar ihop med TA Gruppen kommer du att börja göra vinst redan under år 1-2.

Hur mycket behöver jag för att bli daytrader?

Vi rekommenderar med en hävstång på 30 att du kan göra vinster på 50,000kr+ per månad med ett kapital med 200,000 kr till 500,000 kr

Hur tänker en daytrader?

En daytrader kollar på volymen i marknaden och använder indikatorer som MACD, RSI, Momentum och snabb Stochastic för att skapa sig en edge i marknaden. Negativa tankar slår man direkt bort.

Hur funkar daytrading?

Daytrading fungerar på ett sådant sätt att du handlar på låga time frames till exempel M5 candlesticks vilket gör att du kan hitta flera stöd och motstånd under en timma och handla upp och ner. Detta kan upprepas flera gånger per dag genom systematisk handel.

Hur blir man en daytrader?

Det enklaste sättet att bli en daytrader är att öppna ett konto med en daytrading mäklare så som den du hittar här under denna artikel.

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Therese Vingåker är forskarassistent i tillämpad matematik vid TA-gruppen med en gedigen bakgrund på Chalmers tekniska högskola. Hon avslutade sina grundstudier i matematik och fysik vid Uppsala universitet 2016. Hennes nuvarande forskning ligger inom området spektralteori och matematisk fysik, med tillämpningar på plasmafysik och kvantmekanik.
En Svensk profitabel handelsrobot

3700+ Svenskar gjorde vinster när börsen föll 2022 med hjälp av TA algo.

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor & derivatprodukter. Roboten har ett gediget track record av vinster och skyddar dig som kund mot börsfall.
När börsen föll 2022 förlorade ingen av våra kunder pengar utan tjänade istället. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019.

  • Courtagefri automatiserad handel.
  • Full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto.
  • Roboten är helt gratis för alla kunder.