Fem bästa och sämsta amerikanska aktierna

De 5 Bästa (Och Sämsta) Amerikanska Aktierna 2023

I en lista över aktier från året 2022 var det ingen överraskning att se Occidental Petroleum i topp medan Affirm Holding var största förloraren, trots en varierad lista.

Russell 1000 har varit en katastrof under det senaste året, med en genomsnittlig nedgång på 17 procent. Men det finns fortfarande några bra aktier i detta index, vilket vi kommer att gå igenom.

De fem högst avkastande aktierna har faktiskt klarat sig ganska bra medan deras lägre motsvarigheter kämpar för att ta igen efter stora förluster. Det kanske inte verkar alltför överraskande vid en första anblick att dessa topp-presterare skulle skilja sig från varandra, även om man enbart tittar på siffror. Men vid en närmare granskning blir det tydligt hur olika varje grupp av aktier fungerar, trots att de har liknande mål eller strider under svåra ekonomiska tider som detta år.

De fem främsta aktierna i det här inlägget är olje- och gasbolag, men tre av dem har fått se sina värden stiga tack vare Rysslands invasion av Ukraina i februari. Detta med ett avtal mellan OPEC+ (gruppen som inkluderar Iran) som sänkte produktionen under en period i slutet av förra året. De andra två är Constellation Energy Corp, som anses vara ett av USA:s främsta företag inom förnybar energi och Signify Health Inc , vars aktier fick ett uppsving. Detta tack vare förväntade federala investeringar i branschen där båda hade utmärkta månader framför sig, tills nyligen då det började gå utför igen.

År 2022 sjönk många aktier djupare som redan har sjunkit i åratal. De föll på grund av en accelererande inflation och försiktiga konsumenter. Tillväxtaktier har påverkats av stigande räntor, som sänker deras värde i förhållande till andra tillgångar, och en ekonomisk avmattning som tenderar att drabba cykliska aktier som i de fem nedersta.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO
En video som diskuterar 5 smarta aktier att köpa just nu!

Topp 5 Bästa Aktierna i USA

 1. Occidental Petroleum Corp. (OXY)
 • Avkastning (Just nu): 139,9%
 • Sektor: Energi
 • Marknadsvärde: $62.8B

Occidental Petroleum, ett olje- och gasprospekteringsföretag med vissa petrokemiska intressen samt tillgångar i mellanledet av energiförsörjningen. Occidental rapporterade en vinst på 2,5 miljarder dollar på en nettoförsäljning på 9,4 miljarder dollar för det tredje kvartalet 2022. Nettoresultatet ökade med 305 % och omsättningen med 38 % jämfört med året innan.

 1. Constellation Energy Corp. (CEG)
 • Avkastning (Just nu): 126,9%
 • Sektor: Verktyg
 • Marknadsvärde: $30.9B

Företaget som levererar el till hushåll, företag och myndigheter i hela USA är en innovativ aktör inom den hållbara energibranschen. Constellation Energy har använt utsläppsfria källor som solenergi i flera år nu, men de producerar också naturgas som hjälper dem att nå 10 % koldioxidfri produktion i hela landet!

Under det senaste kvartalet ökade intäkterna med 37 % från förra årets siffra på 6 miljarder dollar, medan vinsten sjönk med -193 miljoner dollar jämfört med tidigare rapporterade siffror på +603 miljoner pund. Det finns definitivt fortfarande några positiva tecken här.

Precis i tid för den nya administrationen garanterar president Bidens lag om minskning av inflationen företaget en möjlighet för livet. Med miljarder på spel och andra incitament tillgängliga från skattekrediter till infrastrukturstöd – kommer det att bli svårt att inte dra nytta av detta när det blir lag!

 1. Antero Resources Corp. (AR)
 • Avkastning (Just nu): 111,0%
 • Sektor: Energi
 • Marknadsvärde: $11.1B

Under det senaste kvartalet redovisade Antero Resources en nettovinst på 560 miljoner dollar, medan motsvarande siffra föregående år var en förlust på 550 miljoner dollar. Företaget rapporterade intäktssiffror som var nästan fyra gånger högre än de senaste tre månaderna tillsammans. Faktum är att de rapporterade 2 miljarder dollar jämfört med 880 miljoner dollar enbart under denna tidsperiod!

 1. Texas Pacific Land Corp. (TPL)
 • Avkastning (Just nu): 104,1%
 • Sektor: Energi
 • Marknadsvärde: $19.3B

Under det senaste kvartalet genererade Texas Pacific Land intäkter från markförsäljning och royaltyintäkter för oljegas. Företaget äger också 880 tusen hektar i Texas samt olika royaltyintressen för utvecklingen av dessa fastigheter. Det ger en ökning med 55 % jämfört med förra årets intäktsnivå (nu 130 miljoner dollar jämfört med 984 miljoner dollar).

 1. Signify Health Inc. (SGFY)
 • Avkastning (Just nu): 101,3%
 • Sektor: Hälsovård
 • Marknadsvärde: $6.8B

Signify Health erbjuder ett innovativt betalningsprogram för hälso- och sjukvård till regeringar, arbetsgivare och hälso- och sjukvårdssystem som söker efter sätt att förbättra sina resultat genom att minska kostnaderna. Med över 5 miljoner kunder i mer än 150 länder runt om i världen bidrar de med sin expertis för att se till att de får betalt snabbare samtidigt som upprätthåller en hög vårdintegritet.

Ibland måste förvärvande företag betala en premie på aktiekursen före förvärvet för att övertyga aktieägarna. Detta beror på att när företag går samman tenderar deras aktier inte bara att stiga utan också att skilja sig åt med ganska stora belopp. Detta trots ansträngningar från ledningsgrupper som gör sitt bästa under denna tidsperiod – det kan vara svårt att övertyga människor om att saker och ting kommer att bli bättre efter att ett förvärv har genomförts!

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Topp 5 Sämsta Aktierna i USA

 1. Affirm Holdings Inc. (AFRM)
 • Avkastning (Just nu): -87,3%
 • Sektor: Teknologi
 • Marknadsvärde: $3.7B

Affirms finansiella resultat för det senaste kvartalet, Q1 FY 2023, förbättrades med 55 miljoner dollar jämfört med förra året. De hade en nettoförlust på 251 miljoner med en intäktsökning på 34 %.

Efterfrågan på diskretionära inköp har varit svag i år på grund av inflation, räntehöjningar och oro för en recession. Till exempel har Peloton Interactive Inc (PTON), en viktig partner till Affirm, redovisat flera kvartal i rad med förlust när ökningen av dess produkter under karantäner ebbade ut.

 1. AppLovin Corp. (APP)
 • Avkastning (Just nu): -85,7%
 • Sektor: Teknologi
 • Marknadsvärde: $5.0B

AppLovin är ett mobilteknikföretag som erbjuder programvara och plattformar för att hjälpa apputvecklare att marknadsföra och tjäna pengar på sina produkter. Företagets erbjudande omfattar det senaste inom rekommendationsmotorer för appar samt molninfrastruktur, som gör det möjligt att få tillgång till dataanalystjänster var som helst och när som helst, även när de är offline.

Marknadens entusiasm för tillväxtaktier tog stryk under 2022, då stigande räntor avskräckte investerare och dämpade deras resultat. För AppLovin Tech Company Ltd. förvärrades den bredare tekniktrenden av nedslående utsikter och resultat under hela året. Det ledde till en rörelseförlust på 17 miljoner US-dollar jämfört med förra årets vinst på 3 miljoner US-dollar på intäktstillväxt.

 1. Wayfair Inc. (W)
 • Avkastning (Just nu): -83,3%
 • Sektor: Cyclisk
 • Marknadsvärde: $3.4B

Wayfair är en e-handelsplattform som säljer mer än 33 miljoner hemprodukter, bland annat möbler och inredning. Företagets nettoförluster har ökat med 205 miljoner dollar under de senaste kvartalen samtidigt som intäkterna sjunker med 9 %.

Wayfairs aktiekurs har sjunkit stadigt sedan början av 2008. I augusti 2017 meddelade företaget att det skulle skära ner hundratals jobb från sin personalstyrka för att minska kostnaderna och anpassa sig bättre till kundernas behov under denna pandemiska period.

 1. Coinbase Global Inc. (COIN)
 • Avkastning (Just nu): -82,9%
 • Sektor: Teknologi
 • Marknadsvärde: $9.7B

Coinbase är en kryptovalutabörs som erbjuder köp och försäljning av kryptovalutor och decentraliserade tillämpningar. De betjänar detaljhandelsanvändare, institutioner, utvecklare och kryptovaluta-användare. År 2020 redovisade de tre på varandra följande kvartal med förluster på grund av att intäkterna föll med 53 % från 576 miljoner dollar då, men lyckligtvis stoppade inte förlusterna detta företag.

Priserna på kryptovalutor och relaterade tillgångar, som t.ex. NFT:er, rasade under 2022, vilket minskade transaktionsintäkterna för börserna. Problem med leveranskedjan, som har gjort det dyrt och svårt att få tag på utrustning för gruvdrift (mining) av kryptovalutor, är till stor del orsaken till att transaktionerna fortsätter att gå trögt. Detta trots att de har ökat under de senaste månaderna, främst på grund av investerarnas intresse för stabila valutor.

 1. Twilio Inc. (TWLO)
 • Avkastning (Just nu): -82,6%
 • Sektor: Kommunikationstjänster
 • Marknadsvärde: $8.4B

I en värld där nästan alla företag letar efter sätt att kommunicera med sina kunder har Twilio byggt en app som ger utvecklare och företag av alla storlekar världen över möjlighet att inte bara kommunicera utan också samarbeta.

Molnkommunikationsföretagets förluster ökade med 225 miljoner dollar under det tredje kvartalet medan intäkterna sköt i höjden med 33 % bara från förra året. Det visar hur stor efterfrågan det verkligen fanns bland företag som söker innovativa lösningar som dessa som erbjuds av dem.

Twilios aktie har sjunkit dramatiskt under det senaste året samtidigt som företaget kämpar för att nå vinst. Det är tydligt att dessa förluster potentiellt kan uppväga den snabba försäljningstillväxten, som ligger på 43 % under 12 månader fram till idag enligt deras senaste kvartalsrapport också!

Några Sista Ord

De fem största tillväxtaktierna tillhörde alla energibranschen, eftersom de höga olje- och gaspriserna till följd av geopolitiska faktorer satte de flesta av dem på spel. I botten fanns en mycket mer diversifierad grupp där vissa liknade varandra på grund av deras ekonomiska känslighet – även om det inte är lika mycket när de jämförs sida vid sida på individuell basis. Det är dock värt att notera att de kan vara känsliga i tider med en avtagande ekonomi eller flykt mot kvalitet (vilket vi för närvarande ser).

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO