Ryska rubeln faller 50%

Ryska rubeln faller 50%

Mitt i kaoset är jag och familjen och besöker vänner i Moskva, ryska rubeln faller stenhårt och våra vänner förlorar 22% över en natt. Det var nog väntat säger Dima men kanske inte så hårt. Hans far berättar om 90 talet när dem förlorade allt och säger att det kan iaf inte blir värre. Vi gillar Putin men tycker kanske att det senaste beslutet var ett onödigt sådant. EUR/RUB sticker från 92 Rubel för en Euro till 118 över en natt. Moskvabörsen är nedstängd till grund av att Centralbanken får sina tillgångar frysta i olika typer av valutareserver i utlandet. Läs mer om krisen!

Hur påverkar avstängningen från SWIFT befolkningen?

Den ryska befolkningen har nog inte insett det ännu, språket är en stor barriär för gemene man att inse vad som pågår i världen man lyssnar med på inhemsk media rörande rubeln och ekonomin. Man tycker att priserna på mat har gått upp över tid men samtidigt är mycket inhemskt producerat i Ryssland, det är ett enormt land.

Hur påverkas EU av sanktionerna?

Sanktioner är alltid ett tveeggat svärd och gör lika ont för både den ryska rubeln och euron, om man använder sanktioner så bör man vara försiktig det var nämligen det USA gjorde mot japanarna som ledde till Pearl Harbor. EU kan komma att dras in i ett tredje världskrig som deras befolkning inte är redo att utkämpa. För en gammal nationalekonom tror jag personligen att Ryssland står sig bättre om det skulle komma till den punkten av anledning att deras befolkning redan lever ett hårt liv.

Goda tider fostrar svaga män som skapar hårda tider som i sin tur skapar Starka män

Rubeln i frifall

Rubeln om vi bra går tillbaka en vecka låg runt 79 rubel per 1 euro idag låg den som max på 118 det är nästan en halvering av den normale ryssens köpkraft. Dem flesta ryssarna har enligt dima inga innehav i aktier, man har istället sparkonto då räntan är hög. Läs mer om ryska rubeln här.

Centralbanken höjer räntan på rubeln till 20 Procent

För att i ett desperat försök rädda frifallet på Rubeln försöker man höja räntan, det är en dublering gentemot 9.5% som den var innan. Det drabbar mest dem med rörlig ränta på lån, dock är inte den ryska bostadsmarknaden belånad. Här lever man på vad man har råd med säger Dima. Så ränteläget gynnar privatpersoner i detta fall frågar vi? ja det gynnar oss väldigt mycket svarar Dima.