diversifiera dina investeringar

Vikten av att diversifiera dina investeringar

Diversifiera dina investeringar genom att investera i aktier, obligationer, fonder och andra finansiella instrument vilket är ett utmärkt sätt att bygga upp välstånd över tid. Men innan du investerar är det flera saker du måste tänka på. Den här guiden hjälper dig att förstå hur du väljer investeringar som passar dina behov av avkastning & risktolerans.

Det viktiga att förstå med alla investeringar är att om någon skall vinna måste en annan person förlora, man måste därför alltid vara villiga att riskera sitt kapital för att utöka det.

Förstå grunderna för investeringar

Det finns tre huvudkategorier som du bör diversifiera dina investeringar genom: aktier, obligationer och kontanter (även känd som penningmarknadskonton). Aktier representerar ägarandelar i företag; obligationer är räntebärande värdepapper utgivna av regeringar, företag eller individer; och kontanter representerar pengar som finns på check- eller sparkonton.

Dessa tre huvudkategorier kan även klassificeras enligt följande lista:

  • Likvida tillgångar
    Tillgånger som du kan sälja av idag men som fortfarande ökar i värde tills dess att du skall investera.
  • Semi-likvida tillgångar
    Tillgångar som diversieras i fonder, aktier och räntebärande värdepapper som tar tid att göra sig av med.
  • Ej likvida tillgångar
    Fastigheter, aktier i onoterade bolag där du aktivt arbetar etc etc.

Det är viktigt att förstå att den lägsta risken du kan ta med dina semi-likvida tillgångar är en diversifierad fondportfölj samtidigt står du för notan genom att betala avgifter till fondförvaltaren.

Diversifiera dina investeringar oavsett riskfaktor för även om det är högre risk är även avkastningen högre. Så länge du följer vår mall av att dela upp ditt liv i 3 tillgångstyper kommer det fortfarande löna sig även om du är en högrisk-individ.

Börja med aktier tidigt i livet

Om du investerar i aktier äger du en del av ett företag. Företag tillverkar produkter och tjänster som människor använder varje dag. De genererar också intäkter genom att sälja varor och tjänster till andra företag. Som ett resultat, när du köper aktier i ett företag, blir du delägare i den verksamheten.

Du kan sedan sälja din andel när som helst, vilket gör att du kan dra nytta av företagets tillväxt.
Du bör investera i aktier eftersom de ger möjlighet till högre avkastning än andra investeringsformer.

Det finns dock risker med aktieinvesteringar. Om du förlorar pengar på dina investeringar kommer du sannolikt att förlora mer än det kapital du investerat tack vare att pengarna växt över tid.

Välj Fonder som ligger rätt i tiden

Att investera i fonder ger dig tillgång till en större mängd portföljer av aktier. Det betyder att du kan investera i olika företag utan att behöva oroa dig för att välja vinnare och förlorare. Det låter dig också dra fördel av marknadstrender genom att köpa in dig i sektorer som växer snabbt.

Det finns två huvudtyper av investeringar: fonder och obligationer. Fonder representerar korgar av instrument som buntas ihop för en mer jämn avkastning och lägre risk medan obligationer representerar skuldinstrument utgivna av stater och företag. Båda typerna av investeringar ger olika fördelar och risker.

Vad är gröna investeringsfonder?

Tänk på att gröna fonder med stor sannolikhet kommer växa dem närmaste 20 åren då miljardbolag kommer skapas för den gröna omställningen i världen. Vissa fonder kommer därför diversifiera dina investeringar i gröna bolag som blir tillväxtaktier under din livstid.

Många unga gör misstaget att investera vad som kallas ”framgångsrik aktieportfölj” genom att koncentrera aktier i ett fåtal bolag istället för att sprida ut det. Detta är ofta ett misstag och man följer ofta utdelningsgurus utan att förstå att det inte är rätt strategi för dig under 40 år.

Lär dig om obligationer redan som ung

Du kan också investera i obligationer, som i huvudsak är lån mellan investerare och den Svenska eller amerikanska regeringen. Dessa investeringar ger högre avkastning än andra sparformer eftersom de betalar ränta varje år. Men det finns även risker med dem. Om ekonomin går dåligt kommer obligationspriserna att falla, vilket gör att investerare förlorar pengar.

Om du vill bygga upp välstånd genom investeringar är obligationer ett av de enklaste sätten att göra det. De erbjuder låg volatilitet och jämn avkastning, vilket gör dem idealiska för personer som behöver förutsägbara inkomstströmmar.

5/5 Stjärnor av Finansbranschen.se
TA Algo

Vill du skydda ditt kapital mot börsfall och samtidigt tjäna pengar?

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor med ett beprövat track record av vinster. När börsen föll 2022 vände algoritmen förluster till vinst.

Med TA Algo kan du automatisera din handel utan avgifter och behålla full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019. Det bästa av allt, det är gratis för alla kunder.

Ta kontroll över ditt kapital och börja tjäna pengar med TA Algo – Sveriges mest pålitliga handelsrobot. Registrera dig redan idag!

Men vad är obligationer?

En obligation är ett lån mellan två parter. Du lånar ut pengar till ett företag (låntagaren) och får tillbaka räntebetalningar. Om låntagaren inte betalar tillbaka lånet äger du tillgången (obligationen). Obligationer finns i olika former, såsom statsobligationer, företagsobligationer, inteckningsskyddade värdepapper och kommunala obligationer.

Vad är en ETF och varför behöver jag äga en?

En börshandlad fond (ETF) är en typ av värdepappersfond som handlas som en aktie. De är utformade för att spåra ett index som S&P 500 eller Dow Jones Industrial Average.

Det betyder att när marknaden går upp stiger värdet på ETF också. Och när marknaden går ner sjunker fondens värde.

Såhär fungerar en börshandlad fond

En börshandlad fond (ETF) liknar en värdepappersfond av anledningen att, förutom att du istället för att köpa aktier i enskilda företag köper aktier i en hel marknadssektor.

Detta gör ETF:er mer flexibla än traditionella fonder, eftersom du kan investera i vilket företag som helst inom en viss bransch utan att behöva sälja ut först.

Gröna ETF alternativ för framtiden

Detta är speciellt lönsamt om du tänker på att EU försöker fasa ut fossila bränslen och bygga mer grönt. Nya typer av tekniker för att framställa mat gör att matbranschen inom den gröna sektorn blir en fantastisk investering om du ser till en ETF inom grön mat.

Grön el kommer också att dominera energimarknaden som en ETF och därför är det viktigt att placera sig i marknader som har extremt goda framtidsutsikter.

Skillnaden mellan öppna och slutna fonder

En börshandlad fond (ETF) är en typ av värdepappersfond som handlas på en börs precis som aktier. Det kallas också en ”börshandlad produkt” eller ETF som är kort för ”Exchange traded fund”

Den vanligaste typen av ETF är en öppen fond men det finns även andra såsom Slutna fonder.
Hybridfonder kombinerar egenskaper hos både öppna och slutna fonder vilket kan vara hjälpsamt för dig som investerare för att diversifiera dina investeringar.

Såhär skall du diversifiera dina investeringar automatiskt

En investerare kan välja mellan olika investeringsstrategier när han investerar i en ETF, exempelvis genom TA algo som handlar korgar av valutor eller aktier men presterar bättre än normala ETF fonder du hittar hos Avanza.

Ta algo använder bland annat en strategi som kallas sektorrotation tillåter investerare att investera i flera sektorer samtidigt utan att ta risken av aktierna separat.
Ta algo hjälper dig även med tillgångsallokering och du kan ofta välja mellan sektorrotation & tillgångsallokering bland våra strategier.