Det svenska, digitala myntet E-Krona

E-Krona: Statliga Pengar i Digital Form

E-kronan är ett nytt projekt som utvecklas av den svenska Riksbanken med avsikt att ge ut statliga pengar i digital form. Detta kommer säkerställa att allmänheten har tillgång till statliga pengar, även om kontanter inte längre används. Projektet är fortfarande i ett tidigt skede, men har redan fått stöd av den svenska regeringen.

E-kronan kommer utfärdas av Riksbanken och ska kunna användas tillsammans med kontanter och kommersiella bankutgivna pengar. Den kommer att backas upp av den svenska regeringen, precis som kontanter gör idag. En av fördelarna med e-kronan är att den ska möjliggöra snabba och enkla betalningar mellan privatpersoner såväl som mellan företag. En annan fördel är att den kommer minska de kostnader som är förknippade med kontanter, t.ex. kostnaderna för att tillverka, distribuera och lagra dem.

Det finns ett antal utmaningar i samband med att utveckla och utfärda e-kronan. En utmaning är att se till att e-kronan kan användas på ett enkelt och säkert sätt, till exempel genom att använda en app på en mobiltelefon. En annan utmaning är att se till att systemet inte kan bli föremål för bedrägeri eller missbruk. En tredje utmaning är att utforma systemet så att det uppfyller människors behov och förväntningar.

Hur och var kommer man kunna köpa e-krona?

E-kronan kommer kunna köpas på ett antal olika ställen. Det vanligaste stället där e-krona säljs kommer till stor sannolikhet att vara från en online-börs. Det lär vara ett antal svenska börser som kommer erbjuda e-krona, och var och en kommer ha sina egna avgifter och villkor. Det är viktigt att jämföra olika börser innan man väljer en, för att få bästa möjliga erbjudande.

Ett annat alternativ för att köpa e-krona kommer vara från fysisk plats, till exempel en bank eller ett postkontor. Dessa platser kommer förmodligen ha en uttagsautomat där man kan köpa e-krona med sitt betal- eller kreditkort. Vissa banker kan också tillåta att du köper e-krona direkt från dem, även om detta beror på banken i fråga.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

  • Courtagefri automatiserad handel.
  • Full kontroll över ditt kapital.
  • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Kan man köpa e-krona?

Den officiella e-kronan som riksbanken ska ge ut är inte släppt än. Det går därför inte att köpa den ännu.

Vad menas med e-krona?

Det innebär att den är digital och inte finns i fysisk form. Tanken är att det digitala myntet enbart ska existera digitalt.

Varför digital valuta?

Man kan minska bedrägerier eftersom det går att spåra tillbaka riksbanken som utgivare. Förutom at det blir säkrare så blir det smidigare för både privatpersoner och företag att hantera pengar.