börja handla med olja

Investera I Olja: Handla Med Olja På Börsen 2023

Att börja handla med olja på börsen fungerar nästan som att handla med aktier. Det finns olika typer av olja och oljerelaterade tillgångar. Man kan både köpa och sälja dessa med syfte att göra vinst på både kort- och långsikt.

I denna artikel får du veta hur man kan handla med olja på börsen!

Vad är olja?

Innan vi kan gå igenom allt om investeringar så behöver vi först gå igenom vad olja faktiskt är. Så, vad är olja? Jo, olja är en vätska som kommer från organiska molekyler. Det är den som vi använder för att driva våra bilar och för att värma upp våra hem. De flesta människor vet inte att den också kan raffineras till olika typer av bränslen, t.ex. bensin eller diesel för transportändamål. Man kan också göra eldningsolja som bidrar till att generera elektricitet genom förbränning i maskiner som kräver stora volymer vid höga temperaturer (t.ex. masugnar), specialkemikalier som LPG (Liquefied petroleum gas), som bland annat används i köksmaskiner så att de fungerar effektivt.

Kan man handla med olja på börsen och vilken typ av olja?

Det går jättebra att handla med olja på börsen och det finns två olika sorter. På börsen kan man handla med dessa två:

Brentolja: Brent är en typ av råolja. Den är klassificerad som en söt lättölja och utvinns i Nordsjön. Man kallar den söt för att den bland annat har en svavelhalt på 0.5%. Oljan har också en låg viskositet samt densitet.

Råolja: Råolja är en tunnflytande mörk vätska som främst består av kol och väte. Den hittas naturligt i delar av berggrunden. Man brukar även kalla råolja för fossilt bränsle.

Vilka faktorer påverkar priset på olja?

Det finns en begränsad mängd olja i världen. På grund utav begränsningen så är marknaden för olja väldigt volatil. Priset fluktuerar kraftigt eftersom det ständigt sker en förändring i tillgång och efterfrågan. Det här är något som handlare på börsen föredrar eftersom man är ute efter stora vinster, som ibland resulterar i stora förluster.

Även oljekartellen OPEC styr priset på marknaden. När de beslutar om att öka eller minska produktionen av olja så påverkas priset på råolja. Många kritiserar den här påverkan på marknaden eftersom det öppnar upp för korruption.

Så här fungerar spotpris

Man brukar kalla det omedelbara köp- och säljpriset, i det här fallet olja för spotpris. Det är till skillnad från handel med terminskontrakt där priset istället är avtalat vid ett framtida köp.

Så här fungerar oljeterminer

En oljetermin är ett kontrakt med ett avtal på en mängd olja. Kontraktet är fastställt till ett pris på ett fastställt datum. Oljeterminer återspeglar efterfrågan på olika typer av olja och är en populär metod för köp- och sälj. Man kan både handla på kurser som går upp och ned.

Majoriteten av terminshandel utförs av företag för att säkra fördelaktigt oljepris. Det är också ett sätt för att skydda sig mot ogynnsamma prisrörelser. Förutom företagare så är det populärt bland privatpersoner som gillar att spekulera med olja. Det är fördelaktigt på så sätt att man inte behöver äga tunnor med oljor, men samtidigt kan handla med olja ändå.

Man handlar mest med ”Brent Crude” och ”West Texas Intermediate (WTI)”. Dessa två riktmärken handlas på ”Intercontinental Exchange (ICE)” respektive ”New York Mercantile Exchange (NYMEX)”.

Hur fungerar handel med optioner?

Med en oljeoption får man rätt till att köpa eller sälja en mängd olja till ett bestämt pris. Det liknar ett terminskontrakt förutom att man inte har en skyldighet att handla om man inte vill. Det som däremot är bestämt är förfallodatumet på optionen.

Öppna konto hos en nätmäklare – så kan du investera!

Oavsett om du vill satsa på råoljeprisets riktning eller inte finns det ett alternativ för alla som vill investera i olja. Investerare har nämligen många sätt de kan välja mellan när det gäller att välja sin investeringsstrategi i denna råvara. Man kan t.ex köpa terminer och optioner via online-mäklarkonton. Man kan investera direkt i energiaktier som Cheniere Energy LLC (CNE) via Avanza. Riskerna kommer att variera beroende på hur stor exponering man som investerare vill ta.

Är man bosatt i Sverige så rekommenderar vi handel med CFD via Accuindex. De har ett schysst upplägg och fungerar smidigt för svenskar.

5/5 Stjärnor av Finansbranschen.se
TA Algo

Vill du skydda ditt kapital mot börsfall och samtidigt tjäna pengar?

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor med ett beprövat track record av vinster. När börsen föll 2022 vände algoritmen förluster till vinst.

Med TA Algo kan du automatisera din handel utan avgifter och behålla full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019. Det bästa av allt, det är gratis för alla kunder.

Ta kontroll över ditt kapital och börja tjäna pengar med TA Algo – Sveriges mest pålitliga handelsrobot. Registrera dig redan idag!

Oljefonder

Oljemarknadsföretagen har traditionellt sett fått en kontant betalning från regeringen i stället för att ge egna subventioner. Detta är känt som en oljeobligation och hjälper till att finansiera de inköp som dessa företag gör. Oljebolag erbjuder nämligen obligationer till investerare för att de inte bara ska investera sina pengar utan också få en ränta på dessa investeringar. Dessa typer av värdepapper håller i cirka 15-20 år.

Oljepris 2023

Det här året så har priset på olja påverkats till det dyrare spektrakt under drastiska förhållanden, därför har det inte varit köpläge olja eller några riktigt köpvärda oljeaktier. Under kriget mellan Ryssland och Ukraina så har Sverige beslutat att bidra med 75,000 ton olja ur beredskapslagret som landet har. Detta gör man i syfte om att stabilisera oljemarknaden, eftersom att det just nu är väldigt rörigt. Detta är en nyckelfaktor som påverkar priset det nuvarande året.

Olje aktier

Tänk på aktier i oljebolag som ett sätt att investera i forskning och produktion av energi. Olja kan raffineras till bensin eller andra bränslen, till exempel diesel. Det innebär att det inte bara är begränsat av naturliga reserver från växter, som numera mest används för sina färgande egenskaper, snarare än för hur mycket energi de producerar när de bränns upp helt och hållet (vilket skulle ta för lång tid).

Den stora skillnaden mellan att investera i aktier och fonder är att du köper enskilda tillgångar i stället för stora pooler. Detta innebär att de kan stiga eller sjunka snabbare, eftersom att små förändringar kommer att ha större inverkan på vinstmarginalerna. Det betyder också att större svängningar kan tyda på att det finns ett problem med aktien. Det är därför viktigt att man håller koll när man ska handla olja börsen idag.

Vilka oljeaktier ska man köpa?

Oljekartellen OPEC bestämmer hur mycket olja som kommer ut på marknaden, och när den gör det så är det ett hett ämne på den globala finansmarknaden. Det påverkar även svenska investerares val av oljeaktier.

Under de senaste året har deras beslut fått priserna att stiga eller sjunka med hundratals dollar per fat, enligt en artikel från Reuters. Här nedan kommer en Topp 7-lista på oljeaktier som många väljer att köpa:

 • Denbury (DEN)
 • Exxon Mobil (XOM)
 • EnLink Midstream (ENLC)
 • ConocoPhillips (COP)
 • CVR Energy (CVI)
 • Hess Midstream Partners (HESM)
 • Devon Energy (DVN)

Certifikat Avanza

Om man är kund hos Avanza och vill handla med olja så kan man göra det via olja certifikat avanza. Detta gäller alltså om man vill köpa olja Avanza. Faktum är att det är en väldigt populär plattform för detta ändamål. Det kan vid första blick verka oklart vad namnet betyder, men om vi t.ex tar certifikatet ”BULL OLJA X2 H2” så innebär det att certifikatet gäller om man tror att kursen ska gå upp (BULL). Den visar också att det gäller olja med en hävstång på 2 (X2). Det sista som certifikatet kännetecknar är H2, vilket menas att det är per 2 timmar.

Man kan handla med följande certifikat:

 • BULL OLJA X2 H2
 • BULL OLJA X3 AVA 2
 • BULL WTI X4 AVA 5
 • BULL OLJA X5 AVA 7
 • OLJA AVA

Du hittar hela deras certifikatlista genom att klicka här: Avanza Olja Certifikat (Länken öppnas i ett nytt fönster)

Gå vidare till vår kurs om guldhandel genom att klicka här!

Vanliga Frågor & Svar – FAQ

När öppnar olja?

Marknaden för brentolja öppnar varje Söndag klockan 02:00 till Fredag 00:00 under svensk tid. Marknaden för råolja öppnar varje Söndag klockan 00:00 till Fredag 23:15 under svensk tid.

Kan man investera i olja?

Precis som man kan handla med råvaror som guld, kan man investera i olja som råolja. Det är väldigt populärt och går att handlas med i CFD-kontrakt, terminer, ETF:er och oljeaktier.

Var kan man investera i olja?

Det kan man göra hos en mäklare på nätet som erbjuder handel med oljekontrakt. Det finns olika sätt att handla på, så det gäller att kolla mäklarens utbud innan man bestämmer sig för att öppna ett konto.

Hur köper man olja i Sverige?

I Sverige är det vanligt att man köper olja via svenska mäklare så som Avanza eller Nordnet. Då handlas de i kontrakt, eftersom att vanliga investerare inte köper det i tunnor, då det är mer populärt att man handlar det som ett underliggande värde.

Olja är en råvara som handlas på börsen. Den används som energikälla och utvinningen påverkar naturen. I den här artikeln ska vi titta närmare på olja: vad det är, hur den utvinns och hur OPEC+ påverkar priset på denna råvara.

Olja är en vätska som finns i jordskorpan. Den består av kolväten, som är molekyler som innehåller både kväve och klor. Utvinning av olja innebär att man borrar i marken och sedan utvinner oljan med hjälp av pumpar. Denna process kan ha en negativ inverkan på miljön, eftersom den kan orsaka föroreningar och skador på landet.

Olja handlas på börser runt om i världen, bland annat New York Mercantile Exchange (NYMEX) och London Stock Exchange (LSE). Oljepriset påverkas av ett antal faktorer, bland annat produktionsnivåer, geopolitiska faktorer och väderförhållanden. OPEC+ är en grupp av länder som kontrollerar produktion och handel med olja. I gruppen ingår länder som Saudiarabien, Ryssland och Venezuela. OPEC+ har en betydande inverkan på oljepriset eftersom den kan påverka produktionsnivåerna.

Marknadsandelen för varje OPEC+ land är följande:

-Saudiarabien: 20 %

-Ryssland: 15 %

-Venezuela: 12 %

-Irak: 11 %

-Iran: 11 %: 11%

-Kuwait: 12 %

-FÖRENADE ARABEMIRATEN: 11 %

Algeriet, Ecuador, Angola, Nigeria och Libyen har den återstående marknadsandelen.

Produktionsminskningar inom OPEC+ har varit på plats sedan 2017 för att stötta upp priserna. Gruppen har lyckats med detta och oljepriset har stigit från 50 dollar per fat 2017 till över 70 dollar per fat 2018.

Vad är vad anser du om oljeutvinning? Tycker du att den är nödvändig eller kan man använda alternativa energikällor i stället? Låt oss veta det i kommentarerna nedan.

Tack för att du läste! Vi hoppas att den här artikeln har gett dig en bättre förståelse för olja: vad det är, hur den utvinns och handlas och hur OPEC+ påverkar priset. Om du om du har några frågor, tveka inte att fråga. Vi svarar gärna på dem.