Heikin-Ashi 1 bättre ljusstake i Daytrading

Heikin-Ashi är skapad som ett bättre alternativ till ”Candlesticks” eller på svenska ”Ljusstakar” i trading. Heiken ashi ger dig ett jämnare flöde i din graf som gör det betydligt lättare att läsa av marknaden.
När du läser ett normal ljusstake diagram blir det ofta som nedan bild visar väldigt stökigt och det kan vara svårt att läsa av trenden i marknaden, speciellt vid kortade intervall och daytrading.

Heikin-ashi
Normala candlesticks, väldigt svårlästa.

När vi istället slår på Heikin-Ashi ser vi tydliga skillnader o trenderna. Vi ser till exempel at trender egentligen inte avtar och blir gröna eller röda utan dem håller ett koncist flöde vilket underlättar för oss traders att ta beslut. Det som är bra med Heikin-Ashi är att man vill ta beslut när en ljusstake stänger sig.
När trenden ändrat riktning vet du enkelt o bra att nu skall jag gå ur min köpposition om trenden helt plötsligt blir röd. Se nedanliggande diagram för att förstå hur bra Heikin-Ashi är i skillnad mot candlesticks.

Heikin-ashi
heiken ashi visar skillnaden på bra läsförståelse av marknaden i realtid.

Hur fungerar Heikin-Ashi i jämförelse med en ljusstake?

Den största skillnaden är att en ljusstake är uppbyggd på tickdata i sig själv den tar inget average utan ger dig svart på vitt. Det kan vara en bra sak kan man tycka men om du är ute efter att följa trenden kan den ge dig onödig information.
Heikin-Ashi är ger dig en jämn och fin upplevelse i marknaden till skillnad från candlesticks. Den ger dig ett average på hur trenden rör sig utan att bry sig om tickdata för den specifika ljusstaken.


Indikatorn är speciellt bra för Swing traders som är intresserade av att hänga med lite längre i marknaden, komma in tidigt och komma ut efter x antal ljusstakar då är denna indikatorn ett måste för dig som trader i arbete inom daytrading. Se nedanstående video för att lära dig mer.

Hur använder jag indikatorn inom daytrading?

  • Gröna ljusstakar utan en längre skugga står ofta för en mycket stark upptrend
  • När vi byter från röda till gröna vill du stänga dina säljpositioner och öppna köppositioner
  • Ljusstakar med liten kropp och stor svans åt båda hålla tyder på att du har ett trendskifte i marknaden. är man en trader som behandlar risk bra går man in här, är man försiktigare kanske man börjar sätta upp pending orders.
  • Stora röda ljustakar utan svans i övre kant indikerar en mycket stark nedåtgående trend
  • När du ser din första röda ljusstake utan svans på toppen vill du gå in på säljpositioner tills dess att den första gröna ljusstaken är stängd då du bör gå ur marknaden med säljpositioner och öppna köp positioner.

Vem skapade indikatorn?

Munehisa Homma skapade tekniken Heikin Ashi på 1700 talet i Japan.

Resultat av indiktorn på live trading

Traderinformed rapporterar att dem backtestade indikatorn för att se hur den presterade över tid. Som vanligt handlar en indikator om att ha en edge i marknaden och att ha tillräckligt med kapital för att klara av djupa dalgångar av förluster. Trading är ett numbers game och det är viktigt att man har tillräckligt med fri marginal och håller sina positioner små.

Dem rapporterar följande resultat utan trailing stop loss

FaktaResultat
Brutto vinnande trades$206,109
Brutto förlorade trades$-177,809
Netto Vinst$28,300
Vinst faktor1.16
Vinnande positioner165
Förlorade positioner263
Resultat i procent38.6%
Största vinst positionen$6,947
Största förlust positionen$-3,696
Drawdown av portföljen16%
utan trailing stop loss

Det andra testet gjordes med trailing stoploss som följde efter vinsten för att låsa in den.

Brutto vinnande trades$173,415
Brutto förlorade trades$-139,753
Netto Vinst$33,661
Vinst faktor1.24
Vinnande positioner185
Förlorade positioner246
Resultat i procent42.9%
Största vinst positionen$5,249
Största förlust positionen$-3,548
Drawdown av portföljen10%
med trailing stoploss

Som vi kan se i enlighet med testerna från Traderinformed är just Heiken ashi mycket lönsamm om man följer algoritmen till punkt o prickar. Det skall även noteras att har du en introducing broker deal genom TA så tjänar du även pengar på volymen som du handlar och utökar vinsten ytterligare.

Lennart Johansson
Lennart Johansson
Lennart Johansson är student vid Luleå tekniska universitet i Sverige. Han har en bakgrund som systemingenjör på Microsoft på Irland. Lennart studerade rymdteknik, vilket gav bränsle åt hans kärlek till rymden och allt som har med den att göra. Han är en ivrig inlärare och älskar att utmana sig själv med nya saker. Lennart letar alltid efter möjligheter att utveckla sig själv och förbättra sina färdigheter. Han brinner också för att hjälpa andra att växa och uppnå sin potential.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

  • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
  • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.