hur köper man aktier

Hur köper man aktier 2022

Som nybörjare kan det vara svårt att först hur köper man aktier det finns en myriad av olika guider, gurus och en hel del jargong. Det viktigaste du behöver känna till är att så länge du är exponerad i marknaden det vill säga att du köpt aktier så kommer ditt kapital gå upp över tid. När du skall lära dig hur köper man aktier så bör du inte vänta utan det går snabbt att komma igång med en mäklare som exempelvis Avanza eller Accuindex.

Avanza är bättre för dem som är lite äldre och inte har så bra koll på engelska språket medans Accuindex erbjuder mycket bättre urval och andra instrument. När du skall köpa och sälja aktier samma dag avanza kallas detta för Daytrading eller dagshandel köper du och säljer aktier på veckovis och följer trender kallas det för Swingtrading.

Aktier vad är den bästa mäklaren?

Några av dem vanligaste frågorna man får som trader och skribent är exempelvis:

Hur köper man aktier nordea?

Du kan köpa aktie genom banken men det är både dyrt och långsamt, det är också svårt att avyttra din position i realtid, det är isåfall bättre att öppna ett konto med en daytrading mäklare så som skilling eller Accuindex.

Hur köper man aktier swedbank?

Du kan köpa aktier genom bankens depå, du måste först öppna ett aktiekonto, men vänta med det och öppna istället ett konto på exempelvis Accuindex om du letar efter en plattform för aktiv trading.

Hur köper man aktier handelsbanken

Handelsbanken är en av dem sämre bankerna att handla aktier på, det kan bli en mycket dyr historia och det bör undvikas. Använd hellre en courtagefri mäklare så som Accuindex.

Det skall du tänka på för att köpa aktier

Det absolut viktigaste när du handlar och skall köpa aktier är att du använder en mäklare som är gjord för aktiehandel, inte en bank för då kan det blir mycket dyrt. En mäklare så som Skilling eller Accuindex där du handlar mot en motpart gör att du kan avyttra fonder och aktier till ett fast pris utan att du behöver oroa dig för hur likvid marknaden är. Till dig som vill börja investera i aktier är det ytterst viktigt att du går igenom våra gratis guider för online trading. i Vår sektion för Online trading får du lära dig allt från dem mesta basala funktionerna i trading till riskhantering & tekniska analys.

Det är viktigt att du har full koll på hur köper man aktier när du skall lära dig investera.

head shot of happy businessman with blond hair smi 2021 08 27 14 37 56 utc
Johan segercreutz Analytiker på Finanstid & ansvarig för köpa aktier nybörjare.

Vad är aktier & vanliga frågor och svar

Aktier är delar av bolag som struktureras i legala värdepapper, när du äger en aktie äger du automatiskt en del av bolaget men det är inte säkert att du har samma rösträtt som dem som äger andra aktier.

 • A-aktier
  A Aktier ställs ofta ut till delägare som aktivt arbetar i bolaget för att inte förlora kontrol över rösträtten. Dem har ofta högre andel röster än B Aktier.
 • B-Aktier
  B Aktier ställs ut för att inbringa kapital till bolaget utan att förlora rösträtten som ofta inte är lika stark i B aktier som A Aktier.
 • Preferensaktier
  Preferensaktie eller obligation på en aktie, kärt barn har många namn. Denna aktie är både lurig att äga om du inte har direkt insyn o bolagets ekonomi och planer och kan även lösas ut till ett fastställt pris. Den ger dig dock pengarna tillbaka innan stamaktieägarna via utdelning.
 • Stamaktier
  Stamaktier är den normala typen av aktier den kan ställas ut som A eller B eller även C aktier.
 • Utdelningsaktier
  Utdelningsaktier är en definition på bolag som ger hög utdelning på börsen idag. Dem ger dig som småsparare utdelning men ser heller ingen stark värdeökning som tillväxtaktier.
 • Tillväxtaktier
  Tillväxtaktier är en definition på aktier som inte ger allt för hög utdelning utan fokuserar sitt kapital på att skapa tillväxt där avkastningen istället syns i värdeökningen på din aktie.

Spara i aktier

För dig som inte är ute efter att trada i aktier utan enbart spara så bör du tänka om. Inflationen ökar med 2-4 procent varje år och om du sparar har du kanske en snittavkastning på 12-13 procent årligen, men inte alla år. Vissa år får sig marknaden en krasch, det händer ungefär vart tionde eller femtonde år. Då är det viktigt att du inteförlorat för mycket på inflationen.

Hur köper man aktier är individuellt och dem flesta idag väljer att använda en robotrådgivare, det är bekvämt och riskhanteringen sköts automatiskt.

Man behöver därför inte förstå hur köper man aktier utan det sköts 100% automatiskt åt dig.

Om du vill spara i aktier rekommenderar vi en automatisk handelsrobot som sparar åt dig, du slipper då handla själv och den sköter riskhanteringen på ditt kapital mycket bättre än om det bara ligger på ditt konto.

TA gruppen har utvecklat TA Algo som har ett trackrecord på över 7 år av fantastisk trading, dem senaste två åren är vi upp 371%.

TA ALGO
Välj en robot som aktivt investerar åt dig & har ett trackrecord av vinster.

Såhär investerar man i aktier på autopilot

Genom att använda en handelsmjukvara varesig det är autotrader hos Nordnet, Avanza Auto eller TA Algo hos Accuindex så är det viktigt att den gör högre avkastning än vad du kan göra själv manuellt. Du vill inte betala avgifter för en handelsrobot månatligen som äter upp dina vinster.

Det är viktigt att förstå att en robotrådgivare inte lär dig hur köper man aktier och det är egentligen det enda negativa.

TA Algo har presterat följande i snitt på valutamarknaden:

 • 2013 – EBITDA +34% 
 • 2014 – EBITDA +61%
 • 2015 – EBITDA +42%
 • 2016 – EBITDA +89%
 • 2017 – EBITDA +79%
 • 2018 – EBITDA -28%
 • 2019 – EBITDA +32%
 • 2021 – EBITDA +59%
 • 2022 – EBITDA +31%

Notera att resultat för aktier och råvaror ej är inräknat här samt att 2022 inte är fulländat.

Öppna konto hos TA Algo idag!

Lär dig mer nedan om hur köper man aktier.

Frågar som ställs om hur köper man aktier

Hur mycket pengar bör man ha för att köpa aktier?

Du kan faktiskt börja spara med så lite som 15 000kr, detta växer sig snabbt som en snöboll med aktiv handel och ränta på ränta.

Hur vet man när man ska köpa en aktie?

Det som är bra med att handla med just en handelsrobot är att du inte behöver veta svaret på denna fråga, den sköter det automatiskt åt dig.

Hur ska man börja investera?

Det enklaste är att besöka www.ta-algo.io och starta ett konto hos dem via Accuindex, du blir sedan uppringd av din account manager och får hjälp att komma igång.

Varför ska man handla med aktier?

Det är en väldigt individuell fråga i jakten på pengar. Pengar betyder frihet för dig kanske inte just nu men senare i livet och ger dig en mycket tryggare vardag utan att du behöver förlita dig på din pension.

Hur ska jag investera 10 000?

Genom aktiv förvaltning med en investeringsrådgivare som TA Algo.

Vart hittar jag hur köper man aktier?

Du hittar hur köper man aktier i vår online trading sektion i toppen av sidan på https://TA-nyheter.se

Summering av aktiehandel på autopilot

I slutändan är det upp till dig om du vill investera manuellt eller via en robotrådgivare, du kanske känner att jag är inte tillräckligt teknisk för en robot men så skall du inte tänka. En robotrådgivare kommer ge dig mycket bättre avkastning och kapa förluster i tid när börsen rasar för att rädda ditt kapital.

Gör dig själv en tjänst och skapa ett konto med Accuindex idag nedan.