marknadsvolatilitet

Hur Man Investerar Under Marknadsvolatilitet

Marknadsvolatiliteten har ökat under de senaste åren, vilket innebär att investerare måste vara beredda på volatila marknader. Detta innebär bland annat att veta när man ska sälja aktier och när man ska köpa dem. Som investerare kommer man nämligen inte ifrån volatiliteten. Det är något som alla investerare måste vara med om för att man ska kunna vara med om den långsiktiga avkastningen.

Att känna av marknadsvolatilitet är dock inte alltid lätt. Det kan nämligen vara svårt att ha disciplin under stunder där ens investering går åt fel håll. När volatiliteten istället gör så att investeringen går åt rätt håll, så kan det istället framkalla girighet hos vissa investerare.

Tanken med det här inlägget är att du ska lära dig mer om marknadsvolatilitet och förstå volatilitet definition så att du kan trada bättre. Marknadsvolatilitet finns nämligen överallt, även hos svenska aktier. Genom att läsa det här hoppas vi att du ska kunna ta bättre beslut i marknaden och kunna identifiera ett momentum inom marknadsvolatiliteten.

Förstå Förhållandet Mellan Risk Och Belöning

Det är viktigt att förstå de risker man tar som är förknippade med investeringar. Om du inte är bekant med följande termer får du här en förklaring:

  • Risk: En risk är något som kan hända och som gör att du förlorar pengar. Att till exempel köpa aktier till 100 dollar per aktie i stället för 90 dollar per aktie skulle betraktas som riskfyllt, eftersom du skulle förlora 10 dollar.
  • Belöning: En belöning är det du får när du tar en risk. Att till exempel sälja aktier till 100 dollar per aktie i stället för 90 dollar per aktie skulle betraktas som en belöning, eftersom du skulle tjäna 10 dollar.

Diversifiera Din Portfölj

Ett av de största misstagen som människor gör när de investerar är att lägga alla ägg i samma korg. Detta innebär att de lägger alla sina pengar på en investering, t.ex. en aktie, obligation, fastighet etc., och sedan hoppas att allt går bra. Men om det går fel kan de förlora allt.

Stressa inte fram beslut

Om du letar efter sätt att investera under marknadsvolatilitet så innebär det att du tar en större risk. Du behöver därför ett lite större kapital så att din portfölj överlever rörelserna. Då är det viktigt att du inte är stressad och har panik. Sätt dig istället ned och analysera marknaden i lugn och ro. Du bör heller aldrig investera alla dina pengar på en gång, så börja med att avsätta en liten procentandel av dina besparingar varje månad. När du sedan har sparat ihop tillräckligt mycket kan du börja investera i olika tillgångar.

Men vad är bra volatilitet & vad är volatil motsats inom trading?

  • Volatilitet är bra när den är stark men under kontroll.
  • När marknaden går utanför orderdjupet sker ofta stark volatilitet med bra momentum.
  • Volatilitet standardavvikelser sker ibland när det rapporteras starka eller mycket nedvärderande siffror i den ekonomiska kalendern.
  • En volatil motsats kan betecknas som ett false breakout där du som trader ofta ser ett utbryt ment som snabbt blåser till reträtt inom en och sama timeframe.

Vad som är bra att veta är att det inte bara oerfarna investerare som gör misstag, utan även investerare med erfarenhet kan göra dåliga affärer. Vanligast är att man av någon anledning inte håller sig till sin strategi och istället gör något annat som påverkar sin portfölj negativt.

Det är inte bara björnmarknader som kan råka ut för volatilitet, utan även marknader som går bra. Det är vanligt att marknader som trendar uppåt får känna på stora rörelser längs vägen och det kan också skapa oro hos investerare.

Av samma anledningar bör du unvika aktier med låg volatilitet, då det inte kommer finnas en möjlighet att göra vinst. Avgifterna kommer dessutom potentiellt kosta mer än vad det smakar.

5/5 Stjärnor av Finansbranschen.se
TA Algo

Vill du skydda ditt kapital mot börsfall och samtidigt tjäna pengar?

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor med ett beprövat track record av vinster. När börsen föll 2022 vände algoritmen förluster till vinst.

Med TA Algo kan du automatisera din handel utan avgifter och behålla full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019. Det bästa av allt, det är gratis för alla kunder.

Ta kontroll över ditt kapital och börja tjäna pengar med TA Algo – Sveriges mest pålitliga handelsrobot. Registrera dig redan idag!

Skydda Dig Mot Förluster

Det är inte ovanligt att investerare förlorar pengar när marknaderna faller. Det finns dock åtgärder som du kan vidta för att minimera effekterna av dessa förluster. För det första bör du se till att du diversifierar dina investeringar. Det innebär att du ska ha exponering mot flera olika tillgångsklasser, till exempel aktier, obligationer, fastigheter, råvaror och valutor. För det andra bör du överväga att använda en investeringsfond med låga avgifter. Slutligen bör du komma ihåg att även om du förlorar pengar kan du fortfarande vinna på att din portfölj växer även i marknadsvolatilitet.

Var Tålmodig

Om du är orolig för att förlora pengar på grund av marknadens volatilitet ska du inte få panik. Följ istället dessa tre enkla regler:

1) Diversifiera dina investeringar.

2) Fortsätt att investera även vid marknadsvolatilitet.

3) Ha tålamod.

En korrelation i en tjurmarknad kan skapa volatilitet och det är nästan omöjligt att förutspå när det ska ske. Investerare blir under dessa stunder ofta rädda på ett känslomässigt plan och det är därför lätt att man börjar ta känslomässiga beslut. Man kanske blir bekymrad över att marknaden rör sig kraftigt nedåt, vilket gör att man säljer billigare än vad man hade tänkt. I sin tur kanske man missar återhämtningen i marknaden och gör därför en större förlust.

Det bästa i dessa situationer hade istället varit att ha lite tålamod, så att man hållit kvar sina investeringar och istället väntat ut marknadsvolatiliteten. På så sätt hade man kunnat fortsätta ta fördel av lönsamheten i tjurmarknaden, istället för att realisera förluster.