ICA Aktie|Livsmedel|Avnotering

1917 var starten på något stort, då skapades nämligen Haakon bolaget som kom till att det vi känner till som ICA och ICA Aktie.
Ideen var att sänka kostnaderna för handlare inom livsmedel för att köpa billigare tillsammans och utöka marginalerna gentemot kund.

Idag är ICA Sveriges äldsta, största och mest välkända livsmedelskedja. 36 Procent av alla svenskar handlar veckosvis genom en av ICAs 1300 butiker i Sverige och det är den absolut största hållaren av marknadsandelar i Sverige inom livsmedelssektorn.

Hur fungerar affärsmodellen?

Bolaget har som affärsmodell att bedriva handel med livsmedel och dagligvaruhandel, på senare har dem även expanderat till att äga Apoteket hjärtat och ICA-Banken som även ger ut krediter. Bolagets huvudsyssla är att bedriva butiker för mat och varor som vi som Svenskar behöver varje dag. Bolagets affärsmodell har varit en stark framgångssaga och har gett god avkastning i många år till sina delägare.

Kan jag investera i ica gruppen aktie?

Genom att köpa aktier i ICA Gruppen blir du en ICA aktieägare och du får tillgång till saker så som ICA aktie forum, ICA Aktie insider. Men idag är det inte lika lätt att köpa Sveriges bästa bolag för handel på börsen, den har nämligen anoteras från Nasdaq Stockholm. För er som inte hann sälja ica aktier så skulle jag inte vara allt för rädda det är fortfarande ett av Sveriges bästa bolag som inte har några dystra perioder på sikt och kommer ge er fin utdelning livet ut.

Budet på Ica

Ica-handlarnas förbund ihop med AMF pensionsförsäkring genom ett holdingbolag vid namn Murgröna Holding gav ett rekommenderat bud på ICA på 534kr per aktie, vilket skulle betalas kontant. Detta bud inkom till marknaden den 10 November 2021 Detta skulle leda till att bolaget avlistades från Stockholmsbörsen och det var inte längre möjlighet att investera i just ICA.

Det har tyvärr blivit en populär trend att avlista bolag dem senaste åren, till viss del tack vare bolagens höga värderingar på börsen som fruktar en krasch.

En passiv inkomst

För er som inte hann sälja aktien via Avanza eller Nordnet eller era banker så är nu läget så att ni fortfarande är berättigade till utdelning från bolaget och detta är något ni kan nyttja till ett livslångt sparande. Ica är fortfarande som sagt Sveriges bästa livsmedelskedja. Ica aktie avanza finns alltså inte längre kvar att investera i vilket vi tycker är mycket tråkigt men vi anser att gruppen i sig tog ett bra beslut för att motverka att ica gruppen aktie kurs faller när den förväntade ekonomiska bubblan spricker.

ICA Aktiekurs vid avnotering

När aktierna til 88% köptes ut var det till ett pris av 534 SEK per aktie kontant detta återspeglades i att större delen av den offentliga marknaden sålde sina aktier för att inte bli stående med onoterade aktier. Det kan ha varit ett historiskt misstag då ICA är en av dem bästa bolagen i Svensk historia att äga med en okomplex affärsmodell.

ICA Aktieskandalen & Ekobrottsmyndigheten

Under uppköpet verkade det som att allt inte hade gått rätt till och det visade sig sex månader senare att många skulle kopplas till en gigantisk insiderhärva hos ekobrottsmyndigheten. Detta rapporterades brett över hela Sveriges näringsliv genom bland annat Dagens nyheter.

Görna blomberg VD för gruppen slår dock ifrån sig undersökningen och menar på att det inte finns någo av intresse för ekobrottsmyndigheten bland ägarna överhuvudtaget.

Självklart tror vi inte att ICA Gruppen begått någon form av ekobrott, man har handlat i bolagets intresse för att inte sugas med i denna stora bubbla som aktiemarknaden placerat sig själv i. Vi har svårt att se att det blir några domar mot några ICA handlare.

Lennart Johansson
Lennart Johansson
Mitt intresse ligger i Svenska aktier, jag handlar fulltid med TA Algo och även Autotrader via Nordnet. Genom trading har jag hittat både ekonomiskt frihet och livsglädjen att göra något jag älskar att göra och det delar jag med mig till er.
Certifierad mjukvara för handel

TA algo har presterat sedan 2011 inom derivatbranschen. Den handlar automatiskt optioner, warranter och terminer med full automatiserad riskhantering.

  • Du får en gratis VPS där din terminal handlar från.
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Robotrågivaren är kostnadsfri i enlighet med ESMAs regelverk.
  • Installationen av VPS och robotrådgivaren är kostnadsfri.