Intrum Aktie

Intrum Aktie | Aktiekurs | Utdelning | Invest

Intrum aktie och verksamhet är inriktad på finansbranschen. Företaget är specialiserat på att hantera transaktioner som rör köp och försäljning av krediter. De erbjuder samtidigt andra tjänster som finansiell rådgivning, då deras kundkrets verkligen verkar trots sin storlek! De grundades ursprungligen 1924 men är nu verksamma över hela Europa och har kunder som sträcker sig från små butiker upp till medelstora företag, vilket är logiskt med tanke på att Stockholm i Sverige vanligtvis faller under dessa kategorier

Vad är Intrum?

Intrum AB är det ledande CMS-företaget i Sverige med över 50 års erfarenhet. De erbjuder tjänster som sträcker sig från prospektering och segmentering till betalningshantering, inkasso och finansiella servicealternativ för alla dina kreditbehov!

Företaget erbjuder en mängd olika tjänster, inklusive kreditoptimering och övervakning. De tillhandahåller också konsulttjänster utöver rådgivningsfunktioner för kunder som behöver hjälp med att hantera sin ekonomi eller minska risken för lån som de har tagit från andra finansinstitut, t.ex. banker.

Bolagets tjänsteutbud är skräddarsytt för alla typer av företag. Det är verksamt i Danmark, Italien och andra länder med dotterbolag som erbjuder olika lösningar för att passa de behov eller kunder som de tillgodoser bäst – som till exempel Schweiz där de har sitt huvudkontor.

[stock_market_widget type=”card” template=”chart4″ assets=”INTRUM.ST” display_currency_symbol=”true” api=”yf” chart_range=”5y” chart_interval=”1wk”]

Vad händer med Intrum aktie?

Styrelsen godkände ett långsiktigt incitamentsprogram för 2022 som omfattar upp till 78 deltagare fördelade på tre grupper. VD, CFO och CISO kommer att erbjudas prestationsaktier eller kontanter med en övre gräns baserad på deras fortsatta anställning fram till den 1 januari 2025. Andra medlemmar av Group Management Team (GMT) kan också delta i detta paket beroende på företagets behov vid en viss tidpunkt under det året.

Företaget har åtagit sig att öka sin prestation genom att investera i aktier. Tilldelningen av prestationsaktier kommer att vara beroende av styrelsens fastställda mål, TSR och Cash EPS, medan de totala IFRS 2-kostnaderna kan uppgå till 78 miljoner kronor om maximala resultat uppnås!

När har Intrum utdelning?

Intrum:s aktieutdelning är den 6 Maj 2022. Här nedan kommer en fullständig tabell med historik inkluderat:

Per AktieX-DagUtbetalningsdag
13,50 SEK2022-05-022022-05-06
12,00 SEK2021-04-302021-05-06
11,00 SEK2020-05-072020-05-13
9,50 SEK2019-04-292019-05-06
9,50 SEK2018-04-302018-05-07
9,50 SEK2017-06-302017-07-06

Vad är en X-dag?

Avstämningsdagen är vanligtvis två dagar efter bolagsstämman. Om du köper eller säljer din aktie på X-dagen (dagen efter en årlig sammankomst) handlas den då utan några utdelningsrättigheter om de inte överförs från någon annan som redan äger dem innan dess. Detta händer särskilt ofta med blue chip-företag, där det kan vara många olika ägare som säljer samtidigt eftersom alla vill ha sin del av något stort!

Investera i Intrum aktie

Om man vill komma igång med en investering så finns det en aktierekommendation hos Investing.com. Det är ett populärt val bland svenska aktieägare eftersom att aktien är listad på Stockholmsbörsen. Priset för en aktie är i skrivande stund 226.8 SEK.

Man kan även handla deras aktie hos Avanza genom att klicka här (Länken öppnas i ett nytt fönster). Där hittar du väsentlig information om aktien som t.ex mäklarstatistik, ägarlista och senaste avslut.

Anders Engdahl lämnar Intrum och styrelsen utser ny VD

På söndagskvällen meddelade Intrums styrelse att vd Anders Engdahl lämnar företaget. Styrelseledamoten Andrés Rubio utses till tillförordnad VD och koncernchef med omedelbar verkan.

Denna nyhet kommer som en överraskning för många, eftersom Engdahl bara har varit anställd på företaget i två år. Han utnämndes 2018 efter en lång karriär på Nordic Capital, där han var partner och Sverigechef. Dessförinnan hade han också haft flera ledande befattningar inom Volvokoncernen.

Det är oklart varför Engdahl lämnar Intrum, men det beror sannolikt på oenighet med styrelsen om företagets strategi. Intrum har haft det tufft de senaste åren och aktiekursen har fallit med mer än 50 procent sedan Engdahl tillträdde som vd.

Under Engdahls ledning inledde Intrum ett omfattande omstruktureringsprogram, vilket innebar försäljning av flera verksamheter och uppsägning av över 1 000 anställda. Även om dessa åtgärder har bidragit till att förbättra Intrums ekonomiska resultat på kort sikt har de också orsakat betydande störningar inom företaget.

Det är möjligt att styrelsen har beslutat att en förändring av ledarskapet är nödvändig för att ompröva Intrums strategi och inriktning. Rubio är en mångårig styrelseledamot och har varit anställd i företaget sedan 2003. Han var tidigare styrelseordförande mellan 2007 och 2013.