investeringssparkonto

Investeringssparkonto är det värt det 2022?

Enligt skatteverket taxeras ditt investeringssparkonto enligt schablonmetoden. ISK som det även kallas har blivit Sveriges mest användbara sparmetod i snart 2 generationer. Svenskar har skaffat sig en rejäl passiv inkomst, ofta via utdelning helt skattefritt, eller så skattefritt det kan bli. Du betalar enbart en mindre summa o schablonskatt på ditt totala belopp varje år och detta görs automatiskt via till exempel Avanza.

Det viktiga när du investerar är att se till att få en Edge mot marknaden, ett sätt att göra det är att sänka sina avgifter till en rimligare nivå. Sverige är ett högskatteland och det kan därför vara vikigt för ditt sparande att spara varje krona som du tjänar i en sparform där du inte får negativ ränta på ränta genom ytterligare skatt på redan skattade pengar.

ISK hur fungerar det?

När du daytradar aktier eller fonder på ditt handelskonto vill du inte betala skatt för varje position du öppnar och stänger, även redovisningen av ett sådant system skulle ta myckt lång tid och du skulle behöva professionell hjälp, därför finns ISK. Isk är en kontotyp där du inte betalar kapitalskatt på varje vinstposition utan du betalar istället en schablonskatt 0,375 % varje år.

I jämnförelse med en värdepappersdepå där du betalar kapitalskatt sparar du ca 29% i skatt varje år.

När du handlar aktivt sparar du därför mycket pengar som du annars hade betalat i skatt på den vinst du gör och det är antagligen den främsta anledningen idag att du har möjlighet att spara till en bostad på rekordtid.

Vilket är Sveriges bästa isk konto, är en fråga vi ofta får. Låt oss göra en jämnförelse hos bankerna, vi kommer jämnföra dem med avgifter men även insättningsgaranti och investerarskydd.

Isk konto Swedbank

Isk konto Handelsbanken

Isk konto Nordea

Isk konto Avanza

Skatt isk

Skatteverket applicerar schablonskattsmodellen för ditt handelskonto och därför betalar du enbart 0,375 % på ditt totala innehav på kontot varje år. Skattetabellen har utsatts för en rad politiska återgärder på senare år vilket gör att den kan komma att höjas om vi fortsätter med en socialdemokratisk regering.

avanza
Tänk på att du kan nästintill handla skattefritt hos nätmäklaren Avanza.

Skatt på tilgångar

I Sverige betalar vi redan hög skatt, det du investerar i ditt investeringssparkonto är redan beskattade pengar och löner, för att bibehålla en hög vinstmarginal på dina investeringar vill du därför inte bli beskattad igen. Se till att dina tillgångar växer genom att hålla dina avgifter låga.

Skatt på fonder

Precis som med aktier så har inte fonder en egen skatt som appliceras och heller ingen premium, det man betalar varje år är schablonskatt som appliceras av mäklaren till exempel Avanza.

Du betalar ingen premium eller specifik skatt på just aktier, det du betalar är en schablonskatt som är baserad på din totala investeringsportfölj.

Investera i fonder

Genom att investera i fonder sprider du ut risken på aktier som ofta handlas av fonderna, det är likvärdigt med att investera i en ETF, skillnaden är att du ofta slipper göra arbetet själv. Fondförvaltning har alltid ansetts säkert och tryggt i Sverige men var noggrann med vart du investerar ditt kapital i just fonder, ofta kan det vara dyra avgifter.

Du investerar enklast i fonder genom en onlinemäklare så som Nordnet eller Avanza men det finns även andra typer av fonder som du kan investera i internationellt så som Blackrock och Vanguard. Det kan vara skönt att slippa göra arbetet med aktier och då kan fonder vara en bra investeringsmöjlighet för just dig.

Investera i aktier

Genom ditt konto hos till exempel Avanza kan du simpelt investera skattefritt genom att använda ett konto för just investeringar. Vid vinst på kontot behöver du inte oroa dig för framtida skatter som skall äta upp dina vinster, detta sköts i slutet på året av banken själv och du fyller simpel ti din K4 blankett som du får hemskickad till dig.

Se till att välja rätt bank när du handlar med aktier eller fonder, Nordnet är ett bra alternativ men i det stora hela som nybörjare är Avanza ett bättre alternativ.

Hos Avanza har du möjlighet att utföra tekniska analyser men du har även tillgång till forum för investerare och indikatorer för handel.

När du investerar i aktier skall du även se till att du investerar i rätt typ av aktier det finns klasser av aktier så som preferensaktier, stamaktier och utdelningsaktier som du även bör läsa på om.

schablonskatt
Skattetabellen ser annorlunda ut för Svenskar som väljer att använda ett ISK-konto.

Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring

Först och främst är det viktigt att förstå skillnaden, en kapitalförsäkring är bättre för ett bolag att investera genom än ett isk-konto.

Skillnaden är att vid en kapitalförsäkring så dras schablonskatten direkt via försäkringen och behöver därför inte deklareras till skatteverket från dig då detta sker automatiskt. Genom ett Investeringssparkonto sköts detta vid deklarationen som exempelvis på Avanza också går automatiskt.

Viktiga skillnaderKAPITALFÖRSÄKRINGINVESTERINGSSPARKONTO
UtbetalningBetalas per månad eller vid uttagBetalas när du gör uttag
ÅldersskillnadKan anpassas efter din ålderInte möjligt
Återbetalningsskydd vid dödsfallVid dödsfall betalas 101% utKapitalet betalas ut till dödsboet
DödsfallFörmånstagarförordnande av öronmärkt kapitalUtbetalning sker enligt testamente
SkattEn symbolisk schablonskatt på försäkringenEn symbolisk schablonskatt på deklarationen
Uttag & insättningarEtt par timmarSker direkt
Utdelning & källskattKällskatten återbetalas 2 dagar efter ansökning som banken gör åt digDeklarationen står för detta i ett ISK konto
RösträttNejJa

Investera i robothandel

Det är inte så många Svenskar som känner till hur man investerar smart och automatiskt, Nordnet har en del verktyg för investeringar via Autotrader men systemet är komplext helt enkelt krångligt för den gemene personen som vill ha en ”set and forget” lösning.
3600+ Svenskar har investerat via TA Algo vilket är den nya tidens sätt att investera. TA Algo har ett samarbete med onlinemäklaren Accuindex som är baserade i dubai. Dubai är en skattefri zon och du sparar alltså även här skattepengar på att verka i en zon med 0% i beskattning på ditt konto.

Kan jag investera i aktier

Svaret är ja roboten handlar både värdepapper på fonder och aktier som underliggande tillgångar för snabba och smidiga ingångar och utgångar ur marknaden. Det du skall tänka på är att alltid se till att ha en god marginal när du handlar, det är viktigt att inte närma sig en knockout som dock bara händer i extremfall.

Kan jag investera i valutor?

Ja du har möjlighet att investera i terminer och valutor, roboten handlar direktterminer eller såkallade i utlandet CFD produkter vilket gör att du som kund får en fantastisk spridning och diversifikation på din investeringsportfölj. När du handlar valutor automatiskt behöver du inte heller oroa dig för volatilitet utan det är faktiskt det som du gör vinst på, med en korrekt riskprofil är det nära riskfritt att handla på autopilot.

Kan jag investera i råvaror?

Roboten investerar i det du väljer att handla, det viktigaste att tänka på vid investering i råvaror är att du inte behöver flytta produkterna från ett lager till en annan, det sköts automatiskt genom CFD-kontrakt. När du handlar guld automatiskt behöver du alltså inte flytta guldet när du köper och säljer utan detta görs via handel med värdepapper.

Vart hittar jag en bra handelsrobot?

Det enklaste sättet att hitta en handelsrobot byggd av Svenskar för Svenskar är att följa länken nedan för att komma till mer information.

Viktiga frågor du bör ställa dig själv när du skall öppna ett investeringssparkonto
  • Vet jag tillräckligt om marknaden?
  • Kan jag trading?
  • Har jag tilräckligt med erfarenhet att börja handla?
  • Har jag tillräckligt med erfarenhet att börja handla automatiskt?
  • Har jag tillräckligt med erfarenhet att handla manuellt?
  • Vill jag spendera lång tid framför datorn?

Om du svarar Nej på flertalet av ovanstående frågeställningar kanske inte ISK-konto är något för dig utan du kanske borde tänka till om du istället inte borede handla automatisk med en mjukvara som sköter både handel och riskhanteringen 100% gratis.

TA Algo är en revolutionerande mjukvara för Svenska marknaden som hjälper Svenskar att ha få en bättre ekonomi genom onlinehandel på autopilot.
Om du är intresserad av att göra fantastiska vinster tillsammans med vårt community så scrolla upp eller klicka här för att komma till vår handelsrobot, som sköter din trading av aktier, valutor och fonder automatiskt så att du som privatperson slipper tänka på det.

Vad är ett investeringssparkonto?

Ett ISK konto eller investeringsparkonto är ett skattesubventionerat konto du har möjlighet att ha i en Svensk bank för att spara genom investeringar med en schablonskatt.
Är isk konto bra eller dåligt? Det är en fråga man ofta får men sanningen är att det egentligen inte finns mycket nackdelar med att använda ett ISK-konto av anledningen att du tjänar betydande skattesummor på att använda det i ett högskatteland som Sverige.

Hur öppnar jag ett investeringssparkonto?

Du öppnar enklast ett ISK konto genom att skapa dig ett konto hos Avanza eller Nordnet.

Hur mycket pengar får man ha under ISK konto?

Det finns ingen gräns för hur mycket kapital du kan ha på ett investeringssparkonto men socialdemokraterna har pratat om att införa en beloppsgräns för skattebiten.