investmentbolag rabatt

Investmentbolag rabatt | så maxar du Avkastningen 2022

Vad betyder investmentbolag rabatt och premie, i denna artikeln går vi grundläggande igenom vad du behöver tänka på som nybörjare inom investmentbolag.

När man är helt grön på börsen kan det vara skönt att låta andra investera åt en, man är ju inte snickare så man kanske inte hade byggt sitt eget hus, så varför aktivt förvalta sina egna pengar?
När du investerar i ett Investmentbolag investerat du i ett bolag som investerar i andra bolag, du slipper alltså tänka själv.

Det viktiga med att lära sig denna metod är precis som Charlie Munger ofta säger, lär dig tänka rationellt. Om du diversifierar ditt sparande över hela börsen kommer du heller aldrig att tjäna mer eller mindre än börsen. Hitta 2 till 5 bolag som du gör grundlig efterforskning på och förstår hur dem arbetar och i vårt fall vad kan vara lättare än ett bolag som gör research åt oss, nämligen investmentbolag.

Investmentbolag rabatt och premie

Denna typ av bolag handlas ofta med rabatt och premie så låt oss förklara detta grundligt för dig som läsare. När vi tänker på ordet rabatt är det inte trädgården vi pratar om utan det du får i naturligt avdrag på priset vid ett köp.

Såhär kan det se ut när du överblickar investmentbolag rabattköp enligt investmentbolag index.

InvestmentbolagRabatt/PremieÄndrat Substansvärde Pris+/-%
VNV Global+66.71%80.8626.92-0.82-2.96%
VEF+59.44%6.582.670.000.00%
Abelco Investment Group+51.77%0.150.070.00-5.26%
Fastator+47.02%26.4214.00+0.06+0.43%
Karolinska Development B+42.59%4.772.74+0.03+1.11%
First Venture+40.95%7.794.600.000.00%
Kinnevik B+25.51%221.30164.85+4.20+2.61%
NAXS+24.04%74.3856.50+0.10+0.18%
Flat Capital+21.30%12.169.57-0.02-0.21%
Investor B+16.89%203.29168.96+1.94+1.16%
Industrivärden C+15.46%274.79232.30+2.20+0.96%
Datan är taget från IBindex.se

När man ser på denna tabell ser man två nämnvärda fält nämligen substansvärde och investmentbolag rabatt. Det är viktigt att förstå innebörden att att investera till rabatt.

Självfallet är det viktigt att du gör en grundlig research innan du gör en investering oavsett om det är ett investmentbolag eller någon annan form av bolag som ett byggbolag eller verkstadsbolag, det som skiljer sig från normala bolag är att investmentbolag rabatt ofta ger dig en god överblick hur billigt bolaget är.

Varför handlas investmentbolag till rabatt?

Normalt sett när man vill får fram värdet på ett bolag var det såkallade P/E talet måttstocken men tack vare manipulation från Riksbankens sida med obligationer i aktie och fondmarknaden har det talet blivit något manipulerat sedan 2016 till grund av QE (Quantitative easing).

Vi ger svaren nedan på viktiga ord att hålla koll på investeringar i bolag som investerar i andra.

  • Substansvärde
    NAV priset på ett bolag deriverar från engelskans (Net asset value) det ger dig helt enkelt en väldigt god överblick avbolagets ekonomi och det gick bankrupt imorgon. Vad har bolaget för tillgångar som kan säljas kontra sina skulder när bolagets avslutas på momangen. Det betyder att du som aktieägarna kan räkna ut om bolagets ligger plus i substansvärde eller minus om bolaget är i skuld.
  • Investmentbolag rabatt (Substansrabatt)
    När ett bolag ligger på minus i rabatt beror det på att det är kristider i marknaden generellt sätt vilket möjliggör för att handla investmentbolag på REA. Med tanke på att investmentbolagen är några av dem skarpaste hjärnorna vi har i investmentbranschen kan vi oftast vara trygga med att placera vårt kapital med dem när marknaden flyr.
  • Investmentbolag substanspremie
    Något som blivit populärt är att handla Investmentbolag till en premie för att dem historiskt sett haft god avkastning. Det kan bli problematiskt när marknaden vänder om du handlar till premie då utdelningen kan svikta och du kan ha köpt för högt. Handla istället investmentbolag rabatt när det är rätt i tiden för att gå in.

Om man är helt grön på aktiemarknaden investerar man säkerligen via investmentbolag avanza där man även har tillgång till investmentbolag fonder bland annat OMX som täcker flera av Sveriges investmentbolag. Är man lite mer erfaren kanske man investerar direkt i exempelvis spiltan investmentbolag eller Investor substansrabatt då det antagligen ger högre avkastning.

Vid hårda tider handlas investmentbolag till rabatt

Ett år som 2022 med två års tillgångar utraderade genom att aktiemarknaden befunnit sig i en euforisk bubbla ända sedan Quantitative easing började avta 2018 har gett goda substansvärden för REA. Flera av dem bra investmentbolagen handlas till rabatt och det skall vi vara glada för.

När hårda tider infinner sig som under 2022 skall vi vara glada för att vi får handla några av Sveriges bästa bolag billigt, det är nämligen så att exempelvis Investor äger en stor del av börsens large cap bolag. Large cap bolag är dem största bolagen på börsen och innefattar ofta globalt expanderade bolag som finns över hela världen, exempel på detta är bland annat byggbolagen Skanska och NCC.

Premie på investmentbolag är det värt det?

Om investmentbolaget värderas i goda tider kan man ofta se att det är en premie på bolaget, en grön plus siffra. Det betyder att bolaget till viss del har goda tillgångar men även att dem är dyrare än normalt. När du investerar med premie skall du dock inte se det som att du köper till överpris för bolagen har fortfarande mycket starka tillgångar och det är bättre att vara exponerad mot aktiemarknaden än inte.

När du investerar i bolagen som har ett högt substansvärde är det därför viktigt att du som sparare förstår att du har gått in lite dyrare än normalt men samtidigt så kommer bolaget med stor sannolikhet fortsätta växa över tid och således ditt kapital.

Vilka investmentbolag ska man köpa 2022?

Bolag du bör köpa under 2022 är dem som du känner dig trygg med, utför grundlig research om bolaget och se det på lång sikt 10 år eller mer. Bolagen du köper under 2022 kan komma att tappa mer men kommer sannolikt att gå upp över tid.

Vad är rabatt premie investmentbolag?

En rabatt premie är ett bolag du köper till rabatt på börsen oftast investmentbolag som handlas till REA.

Ska jag köpa investmentbolag eller fonder?

Investmentbolag är en solklar vinnare när det kommer till avkastning, utdelning och tillväxt gentemot fonder som har dyra avgifter.

Hur beskattas investmentbolag?

Investmentbolag eliminerar dubbelbeskattning genom avdrag av sina tillgångar av underliggande bolag, det är därför fördelaktigt att investera i investmentbolag.

Vilka investmentbolag handlas med rabatt?

Hos Investingsbolag-index hittar du data för dem investmentbolag som handlas till rabatt, detta är vikigt att ha håll på då det uppdateras löpande.