Investor aktie|Köp|Riktkurs|Wallenberg

Investor aktie drivs av den anrika finansfamiljen Wallenberg, Med Jacob Wallenberg som ordförande och Marcus Wallenberg vice ordförande har dem total dominans på den Svenska börsen. Familjen wallenberg äger totalt 40% av den Svenska börsen till ett värde av 1846 Miljarder SEK. Investor är ett av Wallenbergsfärens såkallade ”investment vechicles” investmentbolag.

Investor har som syfte att köpa upp förvalta och förädla bolag för att ge avkastning till sina aktieägare. Investor är ett fantastiskt bolag att äga då dem oftast gör vinster även i mörka tider. i denna artikel går vi igenom investor analys, dess bolag och ägarstrukturen samt utdelningar.

Investor aktie är uppdelad i Investor B och Investor A varav den förstnämnda är den vi handlar via Avanza eller Nordnet.

Investor aktie avanza

Bolagets innehav i portföljen är till stor del i industrier men även banksektorn, medicinbolag, teknologibolag som får goda möjligheter för ingångar i andra bolag genom Wallenbergs stiftelser som ger stipendier till forskare.

 • Atlas Copco B 17,0%
 • ABB Ltd 12,0%
 • EQT 11,0%
 • Mölnlycke 9,0%
 • AstraZeneca 7,0%
 • SEB A 7,0%
 • Epiroc B 6,0%
 • NASDAQ OMX Group, Inc. 5,0%
 • Ericsson B 3,0%
 • Swedish Orphan Biovitrum 2,0%

Ägarlistan Investor aktie

Ägarlistan för bolag visar upp en lång rad med Stiftelser men även Amerikanska förmögenhetsförvaltare så som Blackrock och Vanguard. På toppen av ägarlistan står självfallet familjen Wallenberg själva genom sin stiftelse Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Det är viktigt att förstå att genom att Blackrock och Vanguard äger en del av Investor äger den även en del av 40% av den Svenska aktiemarknaden indirekt.

Ägarlista
10 största ägareKapitalRöster
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse20,00%43,00%
Alecta4,10%2,30%
AMF4,00%7,90%
BlackRock2,60%1,60%
Vanguard2,40%1,50%
SEB-foundation2,30%4,90%
SEB Fonder2,10%0,50%
First Eagle Investment Management, LLC2,10%1,50%
Marianne och Marcus Wallenberg Foundation1,90%4,20%
Swedbank Robur Fonder1,90%0,90%
Ägarlistan är tagen direkt från Avanza

Varför du bör investera i investor aktier

När man bibehåller en sådan dominans över den Svenska aktiemarknaden kan vi inte mer än att se detta som ett fantastiskt index över Svenska large cap bolag. Det som skulle skada aktien kommer skada familjen Wallenberg och det har vi svårt att se att det skulle hända. Investor aktie kan därför vara en av dem bästa aktierna att köpa om du planerar för en trygg ekonomisk framtid. Investor b aktie är ett urmärkt exempel på Svensk exceptionalism inom finansvärlden.

Investor har gått mycket bra under en längre tid och vi har svårt att se någon form av värdeminskning även på sikt.

Aktiekurs investor

Nedan ser du Investor aktie i realtid.

Investor utdelning 2022

Investor aktie utdelning sker två gånger per år, för 2022 är det planerat följande.

Utdelning 1

3kr per aktie med en sista handelsdag för att kvalificera är den 3 maj.
Utbetalningsdagen är den 10 maj 2022.

Utdelning 2

1kr per aktie med en sista kvalificeringsdag den 3 november.
Utbetalningsdagen är den 10 november 2022.

sailing 2021 08 26 17 04 56 utc

A eller B aktie vad är skillnaden?

Rent krasst sätt är det ingen skillnad utan det handlar som småsparare om vilken aktie som är likvid att ta sig ut ifrån speciellt om du daytradar, köp den som är billigast det kommer inte göra någon större skillnad.

Anledningen att man delar in det i A och B aktier är att ägaren inte vill förlora för mycket makt. Oftast är A aktier det som är indelat i entreprenörens livsverk dem har oftast mer röster på bolagsstämman men som småsparare har du inte tillräckligt aktier ändå för att rösta. Man emitterar därför B aktier för att kunna ta in mer kapital på sikt i bolaget utan att förlora kontrollen.

Investor B

Investor b är det självklara valet som du som investerare vill gå in i, aktien är billigare än A aktien och ger en god avkastning både i värdeökning och utdelningar. Tänk på att köpa aktien hos en mäklare som inte tar courtage exempelvis XM.

Är det rätt tid just nu för att investera i Investor aktie?

Det beror på hur du ser på risk, börsen är på en historisk högpunkt men det har den varit under flera gånger under vår generation och även under föräldrarnas generationer och alltid återhämtat sig. Att investera i aktier är alltid en bra ide även om man kan få vänta ett par år om man råkar gå in på en topp, över tid ser du istort sett alltid vinst. Om man ser till diagrammet på investor b avanza kan man se flera dippar i marknaden över årtionden men aktien har alltid återhämtat sig.

Sammanfattningsvis är Investor ett mycket anskaffningsvärt bolag att ha i sin portfölj till låg risk.

Lennart Johansson
Lennart Johansson
Mitt intresse ligger i Svenska aktier, jag handlar fulltid med TA Algo och även Autotrader via Nordnet. Genom trading har jag hittat både ekonomiskt frihet och livsglädjen att göra något jag älskar att göra och det delar jag med mig till er.
Certifierad mjukvara för handel

TA algo har presterat sedan 2011 inom derivatbranschen. Den handlar automatiskt optioner, warranter och terminer med full automatiserad riskhantering.

 • Du får en gratis VPS där din terminal handlar från.
 • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
 • Robotrågivaren är kostnadsfri i enlighet med ESMAs regelverk.
 • Installationen av VPS och robotrådgivaren är kostnadsfri.