investor aktie
|

Investor AB|Investera|Priskurs | Utdelning

Investor aktie bildades och drivs av den anrika finansfamiljen Wallenberg. Med Jacob Wallenberg som ordförande och Marcus Wallenberg vice ordförande har dem total dominans på den Svenska börsen. Familjen wallenberg äger totalt 40% av den Svenska börsen till ett värde av 1846 Miljarder SEK. Investor är ett av Wallenbergsfärens såkallade ”investment vechicles” investmentbolag.

Om Investor B
BörsStockholmsbörsen
SektorFinans
TickerINVE B
VDJohan Forssell
OrdförandeJacob Wallenberg
Hemsidawww.investorab.com
Tabelle när lånad från Avanza.se

Investera i Investor AB

Investor har som syfte att köpa upp förvalta och förädla bolag för att ge avkastning till sina aktieägare. Investor är ett fantastiskt bolag att äga då dem oftast gör vinster även i mörka tider. i denna artikel går vi igenom investor analys, dess bolag och ägarstrukturen samt utdelningar.

Investor aktie är uppdelad i Investor B och Investor A varav den förstnämnda är den vi handlar via Avanza eller Nordnet.

När det gäller investeringar finns det få företag som är så pålitliga som Investor AB. Detta svenska företag har en lång historia av framgång och visar inga tecken på att sakta ner under de kommande åren. Här är fyra anledningar till varför Investor AB är den bästa investeringen du kan göra just nu:

 1. Företaget har en stark historik av tillväxt.

Sedan starten 1916 har Investor AB genererat en årlig avkastning på 11,5 %. Det är mer än dubbelt så mycket som S&P 500:s avkastning under samma period. Och det är inte bara den senaste tidens resultat som är imponerande; under hela sin historia har Investor AB konsekvent överträffat marknaden.

 1. Företaget är väldiversifierat över en rad olika branscher.

Investor AB äger andelar i några av världens mest framgångsrika företag, däribland Alibaba, Google, Facebook och Nike. Denna breda diversifiering bidrar till att skydda investerare från nedgångar i en enskild sektor.

 1. Företaget är engagerat i hållbara investeringar.

Investor AB är ledande när det gäller hållbara investeringar. Företaget har satt upp ett antal ambitiösa hållbarhetsmål, bland annat att bli koldioxidneutralt senast 2030 och att investera 1 miljard dollar i projekt för förnybar energi senast 2025. Dessa mål kommer att bidra till att minska miljöpåverkan samtidigt som de genererar stark avkastning för investerare.

 1. Företaget betalar ut en hälsosam utdelningsavkastning.

Investor AB betalar för närvarande ut en utdelningsavkastning på 2 %. Det är betydligt högre än vad du hittar hos de flesta andra aktier på marknaden idag. Och eftersom företaget har en historia av stadig utdelningstillväxt kan investerare förvänta sig att denna avkastning kommer att öka med tiden.

Investor aktie avanza

Bolagets innehav i portföljen är till stor del i industrier men även banksektorn, medicinbolag, teknologibolag som får goda möjligheter för ingångar i andra bolag genom Wallenbergs stiftelser som ger stipendier till forskare.

 • Atlas Copco B 17,0%
 • ABB Ltd 12,0%
 • EQT 11,0%
 • Mölnlycke 9,0%
 • AstraZeneca 7,0%
 • SEB A 7,0%
 • Epiroc B 6,0%
 • NASDAQ OMX Group, Inc. 5,0%
 • Ericsson B 3,0%
 • Swedish Orphan Biovitrum 2,0%

Ägarlistan

Ägarlistan för bolag visar upp en lång rad med Stiftelser men även Amerikanska förmögenhetsförvaltare så som Blackrock och Vanguard. På toppen av ägarlistan står självfallet familjen Wallenberg själva genom sin stiftelse Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Det är viktigt att förstå att genom att Blackrock och Vanguard äger en del av Investor äger den även en del av 40% av den Svenska aktiemarknaden indirekt.

Ägarlista
10 största ägareKapitalRöster
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse20,00%43,00%
Alecta4,10%2,30%
AMF4,00%7,90%
BlackRock2,60%1,60%
Vanguard2,40%1,50%
SEB-foundation2,30%4,90%
SEB Fonder2,10%0,50%
First Eagle Investment Management, LLC2,10%1,50%
Marianne och Marcus Wallenberg Foundation1,90%4,20%
Swedbank Robur Fonder1,90%0,90%
Ägarlistan är tagen direkt från Avanza
Insikter från Investors VD Johan Forssells senaste aktieköp

Den 18 Juli köpte Investors VD Johan Forssell 6,000 B-aktier i investmentbolaget för drygt 1 miljon kronor. Detta drag signalerar förtroende för bolagets framtidsutsikter och som investerare bör vi uppmärksamma detta.

Varför det spelar roll att Johan Forssell köpte aktier i Investor AB:
När ett företags vd köper aktier i sitt eget bolag skickar det en stark signal om förtroende till marknaden. Om de inte tror på företagets framtid, varför skulle de trots allt riskera sina egna pengar? Forssells köp visar att han tror att Investor AB är undervärderat av marknaden och att aktiekursen kommer att stiga i framtiden. Som aktieägare bör vi ta detta drag som ett positivt tecken.

Vad det kan betyda för bolagets framtid:
Detta köp kan vara ett tecken på att Investor AB planerar att göra några viktiga tillkännagivanden inom en snar framtid. Kanske överväger bolaget ett förvärv eller tar steg för att öka aktieägarvärdet genom aktieåterköp eller ökad utdelning. Oavsett vad de exakta planerna är står det klart att Forssell anser att Investor AB är positionerat för framgång under de kommande månaderna och åren

Varför du bör investera i investor aktier

När man bibehåller en sådan dominans över den Svenska aktiemarknaden kan vi inte mer än att se detta som ett fantastiskt index över Svenska large cap bolag. Det som skulle skada aktien kommer skada familjen Wallenberg och det har vi svårt att se att det skulle hända. Investor aktie kan därför vara en av dem bästa aktierna att köpa om du planerar för en trygg ekonomisk framtid. Investor b aktie är ett urmärkt exempel på Svensk exceptionalism inom finansvärlden.

Investor har gått mycket bra under en längre tid och vi har svårt att se någon form av värdeminskning även på sikt.

Investor utdelning 2022

Investor aktie utdelning sker två gånger per år, för 2022 är det planerat följande.

Utdelning 1

3kr per aktie med en sista handelsdag för att kvalificera är den 3 maj.
Utbetalningsdagen är den 10 maj 2022.

Utdelning 2

1kr per aktie med en sista kvalificeringsdag den 3 november.
Utbetalningsdagen är den 10 november 2022.

sailing 2021 08 26 17 04 56 utc

Skillnaden mellan A och B aktier?

Rent krasst sätt är det ingen skillnad om man ska köpa a eller b aktier utan det handlar som småsparare om vilken aktie som är likvid att ta sig ut ifrån speciellt om du daytradar, köp den som är billigast det kommer inte göra någon större skillnad.

Anledningen att man delar in det i A och B aktier är att ägaren inte vill förlora för mycket makt. Oftast är A aktier det som är indelat i entreprenörens livsverk dem har oftast mer röster på bolagsstämman men som småsparare har du inte tillräckligt aktier ändå för att rösta. Man emitterar därför B aktier för att kunna ta in mer kapital på sikt i bolaget utan att förlora kontrollen.

Är det rätt tid just nu för att investera i Investor aktie?

Det beror på hur du ser på risk, börsen är på en historisk högpunkt men det har den varit under flera gånger under vår generation och även under föräldrarnas generationer och alltid återhämtat sig. Att investera i aktier är alltid en bra ide även om man kan få vänta ett par år om man råkar gå in på en topp, över tid ser du istort sett alltid vinst. Om man ser till diagrammet på investor b avanza kan man se flera dippar i marknaden över årtionden men aktien har alltid återhämtat sig.

Sammanfattningsvis är Investor ett mycket anskaffningsvärt bolag att ha i sin portfölj till låg risk.

Hur står sig investor mot konkurrenten Kinnevik?

Både Investor AB och Kinnevik AB är svenska investmentbolag, men de har olika historik och är verksamma inom olika branscher.

Investor AB grundades redan 1916 och har varit börsnoterat sedan 1950. Kinnevik AB, å andra sidan, grundades 1936, men gick till börsen först 1986.

Investor är ett diversifierat investeringsbolag med innehav i en rad olika sektorer som teknik, detaljhandel, industrivaror och media. Kinnevik är mer fokuserat på telekom och e-handel, med stora investeringar i företag som Tele2, Millicom och Zalando.

Båda företagen har presterat bra genom åren, men Investor har varit den starkare aktören totalt sett. Under de senaste 10 åren har Investors aktiekurs till exempel ökat med imponerande 440 %, medan Kinneviks aktie bara har ökat med 190 %.

Denna skillnad kan delvis förklaras av de olika företagens olika inriktning. Investor är ett mer diversifierat företag vilket ger det en bredare bas att investera i och växa från. Kinnevik, å andra sidan, är mer koncentrerat till en bransch, vilket gör det mer sårbart för nedgångar inom hela sektorn.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Prisvinnande valutarobot från Finansbranschen.se
TA algo

TA algo

Handla på börsen automatiskt

Med över 4000 kunder & över 422% i avkastning under perioden 2018-2023 är vi utan tvekan Sveriges mest pålitliga och välkända valutarobot.

 • Fullt automatisk handel
 • Verifierade resultat
 • Avkastning i både upp och nedgång
 • Lättanvänd för småsparare

Handel med TA Algo är helt gratis för dig som kund.

Öppna konto

Patricia Industries – En del av bolaget

Patricia Industries, en del av Investor AB, är en företagsgrupp som satsar på långsiktig tillväxtpotential. Deras mål är att vara en hängiven ägare som arbetar med fantastiska företag för att hjälpa dem att nå sin fulla potential.
De har en bred portfölj av företag och varumärken inom tre områden:

 • Industriteknik
 • Konsumentvaror
 • Tjänster och Programvara

Inom Industrial Technologies investerar dem i företag som utvecklar och marknadsför produkter, tjänster och lösningar som gör industriella processer mer effektiva och hållbara.
Inom Consumer Goods arbetar de med företag som utvecklar och marknadsför produkter inom hälsa och personlig vård, hem och trädgård, mat och tillbehör för husdjur och andra konsumentvarukategorier. Och inom Services & Software investerar de i företag som utvecklar ledande programvara och erbjuder unika tjänster på sina marknader.

Patricia Industries i korthet

Patricia Industries grundades 2015 som en del av Investor AB. De ägs till 100 % av Investor AB.
De har för närvarande 46 portföljbolag och varumärken med verksamhet i mer än 30 länder. Deras företag sysselsätter över 37,000 personer och har en omsättning på cirka 56 miljarder kronor.

Wallenbergstiftelsernas största tillgångar är Investor och FAM

Wallenbergstiftelsernas, den framstående svenska familjestiftelsen, har två huvudinvesteringar som utgör kärnan i dess tillgångar på 13 miljarder dollar (11,5 miljarder euro). För det första finns det börsnoterade investeringsbolaget Investor AB, där stiftelsen äger 33,5 % av aktierna. För det andra finns det helägda industriella holdingbolaget FAM, vars verksamhet omfattar skogsbruk, fastigheter och riskkapitalinvesteringar.

De två bolagen har olika profiler och strategier, men båda har gjort bra ifrån sig för stiftelsen över tid. Investors långsiktiga värdeskapande för aktieägarna har varit imponerande, medan FAM har vuxit genom både organiska medel och aktivt ägande. Och även om de är helt olika djur finns det också några viktiga likheter mellan dem. Här är en titt på var och en i tur och ordning

Investor AB: Ett svenskt investeringsbolag
Investor AB är ett ledande nordiskt investeringsbolag med fokus på långsiktigt värdeskapande för sina aktieägare. Bolaget har en stark historik av att producera avkastning som över tid har överträffat både aktiemarknaden och sina konkurrenter. Den 31 december 2019 var Investors substansvärde 302 miljarder kronor (cirka 32 miljarder dollar) och hade ett börsvärde på 243 miljarder kronor (cirka 26 miljarder dollar)

 • FAM: Ett diversifierat industriellt holdingbolag: FAM är ett industriellt holdingbolag med verksamhet inom skogsbruk, fastigheter och riskkapitalinvesteringar. Företaget äger en portfölj av väletablerade företag som genererar ett stabilt kassaflöde samt nyare satsningar med högre tillväxtpotential. Den 31 december 2019 uppgick FAM:s totala tillgångar till 60 miljarder kronor (cirka 6,4 miljarder dollar).
 • Olika men likartade: två viktiga slutsatser: För det första är det viktigt att notera att även om Investor och FAM har olika primära verksamheter och arbetar enligt olika modeller har de båda visat sig vara utmärkta investeringar för Wallenbergstiftelsernas över tid. Detta beror till stor del på att de båda är högkvalitativa företag med ledningsgrupper i världsklass som är laserfokuserade på att skapa aktieägarvärde.

För det andra, även om de skiljer sig åt i vissa avseenden finns det också några viktiga likheter mellan Investor och FAM. Båda företagen har till exempel stor erfarenhet inom sina respektive branscher och djup domänkompetens. Dessutom har båda företagen ett långsiktigt perspektiv när det gäller sina investeringar och har en historia av framgångsrikt värdeskapande för sina aktieägare.

Vad har hänt med Investor B?

Vad har hänt med investerare B:s andel år 2022? Den 31 december 2020 var värdet på investerare B-aktien 9,57 dollar. Den 3 januari 2021 var aktierna värda 8,85 dollar.
Vad har hänt? Värdeminskningen kan tillskrivas en rad olika faktorer, bland annat den globala pandemin och den ekonomiska recession som följde. Dessutom har stigande räntor och inflation gjort aktier mindre attraktiva för investerare, vilket fått många att sälja sina innehav och investera i andra tillgångar.
Som ett resultat av detta har värdet på Investor B-aktien sjunkit under det senaste året. Det är dock viktigt att komma ihåg att aktiekurser är volatila och kan fluktuera snabbt. Därför kan Investor B få se värdet på sina aktier öka i framtiden.

Vilka aktier ingår i Investor B?

Investor AB är ett svenskt investeringsbolag som grundades 1916. Företagets portfölj innehåller aktier i ett antal svenska företag, bland annat Atlas Copco, AstraZeneca, ERICsson och Volvo. Investor AB är också den största aktieägaren i Nordea, den största banken i Skandinavien. Totalt äger företaget andelar i mer än 40 företag.