Kinnevik aktie
|

Kinnevik aktie|Köp|Utdelning|Stenbeck

Kinnevik aktie historik & bolag är ett av Sveriges mest omskrivna koncerner, bolaget grundades 1936 av Hugo Stenbeck, Wilhelm Klingspor & Robert von Horn. Bolaget investerade i tidigt skede i konfektyr, jordbruk och arealer av skogsbruk. Noterbara bolag som skapades under denna tiden var bland annat Korsnäs Sågverks AB och Mellersta Sveriges Lantbruks AB.

Bolagets strategiska framgång noterades i dess lyckade investeringar i Svensk industri genom förvärv vilket pågick i decennier.Man förvärvade bolag så som:

 • Auto-marine
 • Höganäs
 • Sandvikens Järnverk (Sandvik)

Bolaget noterades på Stockholmsbörsen i mitten av 1900 talet närmare bestämt 1954, runt 1960 förvärvade Kinnevik även Korsnäs Marma Långrörs AB vilket gör dem till en dominerande arealägare för skogsbruk i Sverige. Kinnevik innehav expanderades kraftigt under senare delen av 1900 talet när Jan Stenbeck tar över koncernen. Jan Stenbeck är en av Sveriges mest omskrivna entreprenörer på både gott och ont, men ingen kan dock ta ifrån honom hur han tog sig ur krisen med korsnäs och konkurrerade mot Wallenbergarna.

När det gäller investeringar finns det många olika faktorer som du måste ta hänsyn till. Du måste titta på företagets historia, deras nuvarande situation och vart de är på väg i framtiden. I den här artikeln kommer vi att jämföra Kinnevik AB och Investor AB och hjälpa dig att bestämma vilket företag som är rätt för dig. Vi kommer att ta en titt på deras resultatredovisning för 2021 och se hur varje företag förväntas växa under de kommande åren.

Investeringar är en knepig bransch och det finns inga garantier för att tjäna pengar. Men om du gör din forskning och investerar i rätt företag kan du tjäna mycket pengar med tiden. Både Kinnevik AB och Investor AB är bra företag att investera i och båda har stor tillväxtpotential. Om du är ute efter att tjäna rejäla pengar bör du definitivt överväga att investera i båda dessa företag.

Kinnevik AB Vinst prognos 2022-2023

Analytiker förväntar sig att Kinneviks resultat kommer att öka betydligt under de kommande två åren. De prognostiserar att företaget kommer att tjäna 13,13 kronor per aktie 2022 och 16,20 kronor per aktie 2023. Detta motsvarar en sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) på 22 procent.

Investor AB:s vinstprognos 2022-2023

Investor AB förväntas också få en betydande vinsttillväxt under de kommande två åren. Analytiker prognostiserar att bolaget kommer att tjäna 31,47 kronor per aktie år 2022 och 37,48 kronor per aktie år 2023. Detta motsvarar en sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) på 11 procent.

Som du kan se är både Kinnevik AB och Investor AB förväntas ha en stark vinsttillväxt under de kommande två åren. Om du vill investera i ett företag med stor tillväxtpotential bör båda dessa företag stå högt upp på din lista.

P/E-tal

En annan viktig faktor att ta hänsyn till när du investerar är förhållandet mellan pris och vinst (P/E). Detta förhållande mäter hur mycket investerare är villiga att betala för varje dollar av ett företags vinst. Ett högre P/E-tal innebär att investerarna är villiga att betala mer för varje krona i vinst och vice versa.

Vilka bolag äger Kinnevik AB?

Kinnevik Ab har idag investeringar brett och slätt över hela börsen Stenbeck familjen som idag leds är Cristina Stenbeck från USA har tagit rygg på sin fars arv och tagit in Kinnevik i en ny tid av entreprörsandra. I portföljen finns en mängd bolag, bland annat:

 • Tele2
 • Monese
 • Lunar
 • Mathem
 • Vivino
 • Karma
 • Superb
 • Joint academy
 • Omnipresent
 • Jobandtalent
 • Oda
 • Common
 • Sure

Kinnevik AB är ett svenskt investeringsbolag som år 2018 har de investeringar i över 80 företag. Nedan följer en lista över de företag som Kinnevik AB äger, samt en kort beskrivning av varje företag.

Telekomoperatör: Detta företag tillhandahåller kommunikationstjänster och har verksamhet i Sverige, Bulgarien, Kroatien, Estland, Finland, Tyskland, Kazakstan, Lettland Litauen, Kroatien, Montenegro, Norge Polen och Serbien.

Modern Times Group: Detta företag är en ledande internationell digital underhållningsgrupp och de äger flera TV-kanaler och produktionsbolag. Deras verksamhet finns i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Spanien och Tjeckien

E-handel: Detta segment omfattar marknadsplatser på nätet som t.ex CDON, en detaljhandlare på nätet som är verksam i Norden, Polen och Ryssland.

Betalningslösningar: Detta företag tillhandahåller betalningslösningar till handlare och konsumenter. Deras tjänster är tillgängliga i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Polen.

Trycksaker: Detta företag är en ledande leverantör av tryckta och digitala informationsprodukter och tjänster i Norden. De är verksamma i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Kinnevik AB har också investeringar i flera andra företag som inte är listade här. Dessa företag spänner över ett stort antal branscher, såsom mode, matleveranser, spel med mera. Det bör dock noteras att Kinnevik AB har ett starkt fokus på digital underhållning och e-handel. Så om du funderar på att investera i Kinnevik AB, är detta två branscher som du bör hålla ett öga på.

Kinnevik aktiekurs 2010 – 2022

Bolaget har haft svårt att hantera bortgången av Jan Stenbeck och hans toppstyrda ledarmentalitet, hans dotter Cristina har försökt balansera bolaget och att ta det in i mer disruptiva teknologier i framkanten av IT området. Problemet med bolag inom IT är att dem ofta inte ger avkastning som börsen förväntar sig.

Under Jan Stenbecks tid var det lukrativt och framtidstänkande att ge sig in i telekom branschen men vi ser inte riktigt att avkastningen hängt med i Kinnevik med allt för stora investeringar i just IT-branschen.

Investera i kinnevik b aktie

På Avanza har Kinnevik aktie minst sagt haft ett jobbigt årtionde, tunga investeringsposter o bolag som inte direkt visar avkastning inom teknologiesektorn drar ner aktiens värde och aktien är ungefär på samma nivå som 2014 trots flera år av QE från Riksbanken.

På ett års sikt har vi istort förlorat all uppgång ochman har inte lyckats leverera det som marknaden förväntat från en sådan anrik koncern.

Det pratas även om en kinnevik-aktie split som skall hända under 2022 men det är fortfarande inte konfirmerat.


Aktie har fått mycket kritik men man skall även komma ihåg att Jan under sin tid även var på väg att få sälja tillgångar flera gånger. Det är en risktagande familje som tillgrund i sitt risktagande kommit så långt i Sveriges entreprenörshistoria. Kinnevik substansvärde har ifrågasatts i pressen och även Dagens industri till grund av dem nya investeringarna i branschen utan en direkt vinst eller avkastning till investmentbolaget.

[stock_market_widget type=”card” template=”chart4″ assets=”KINV-B.ST” display_currency_symbol=”true” api=”yf” chart_range=”5y” chart_interval=”1wk”]

Kinnevik aktie|Utdelning 2022

Företaget har fortfarande inte fastställt sin utdelning år 2022 men man kan simpelt följa den hos Kinnevik ABs hemsida.

Kinnevik aktie utdelning 2022 förväntas bli lägre än väntat med tanke på hur kursen fallit och raderat samtliga nivåer av vinst under gånget år 2022.

Kinnevik aktie utdelning 2021 gav en rejäl skjuts till aktieägarna och gav mycket bra resultat trots COVID och perioden innan.

Bör man köpa Kinnevik aktie under 2022?

Kinnevik är ett svenskt investeringsbolag med en historia som går tillbaka till 1936. Företaget investerar i ett brett spektrum av branscher, bland annat telekommunikation, media och e-handel. Kinneviks aktier är noterade på Stockholmsbörsen och har varit en av de bäst presterande aktierna i Sverige under det senaste decenniet.

Kinneviks aktiekurs har mer än tredubblats sedan 2012 och företagets marknadsvärde har ökat från 30 miljarder kronor till 100 miljarder kronor under samma period Kinneviks starka resultat har drivits av dess investeringar i snabbväxande företag som Zalando, Millicom och Tele2. Kinneviks aktier handlas för närvarande till en hög värdering och vissa analytiker har ifrågasatt om företaget kan fortsätta att leverera så stark avkastning i framtiden.

Kinneviks ledningsgrupp har dock konsekvent levererat på sina löften, och jag tror att Kinnevik är väl positionerat för att fortsätta leverera stark avkastning till aktieägarna på lång sikt. Därför tror jag att Kinnevik-aktier kommer att vara en bra investering 2022.

Även om aktien har fallit under årets gång är det också viktigt att komma ihåg att det var svängiga tider under Jan Stenbecks ledning, det var först under hans senare år som hans visioner runt mobiltelefoni och mobilnät lyckades. Vi tror på att Cristina satsar rätt på framtida teknologier precis som sin far lyckades göra och hans far innan dess. Därför anser vi att Kinnevik aktie är billig.

Vart kan jag köpa Kinnevik b?

Du kan bland annat köpa kinnevik b aktie på Avanza eller Nordnet men vi rekommenderar XM där du har bättre möjligheter för daytrading.

Har du några tankar om Kinnevik AB? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Om du gillade den här artikeln, se till att kolla in våra andra blogginlägg för mer innehåll som detta! Och om du vill lära dig mer om investeringar, se till att anmäla dig till vårt nyhetsbrev där vi skickar ut tips och tricks varje vecka. Tack för att du läste!