svensk krona

Kronan faller [EUR/SEK 2023]

Kronan tar rederligt med stryk till grund på konflikten mellan Ryssland och Ukraina. ”Vi har ingen ammunition”, säger Stefan ingves på Riksbanken. Räntan är på nollan och REPO-Räntan är svår att höja till grund av Svenskarnas skuldsättning. Det är en rejäl rävsax. Svensk ekonomi har placerat sig i sedan 2008 med Quantitative easing och en svag kurs på Kronan. USD/SEK är en bra jämförelse och under Irak kriget fick vi sex kronor för dollarn. Idag är det nästan 10 Kronor. Det svenskar verkar ha svårt att förstå är att USA inte alltid är till vår gynning. Visst dem stora bolagen gör fina vinster. Den Svenska befolkning blir dock allt fattigare till grund av föregående påstående.

Kronan

Svensk valuta har historisk sett varit en mycket stark valuta. Vi har avsiktligen velat hålla denna låg med tanke på att vi är en exportnation. Det har gynnat det Svenska folket och den Svenska staten att Kronan varit förhållandevis svag till omvärlden historisk sett.

kronan
Den svenska kronan har varit nationens stolthet i många generationer av Svenskar.

Svensk valuta

Den Svenska kronan är nationens stolthet det har iaf varit det med tanke på att vi myntat den med kungar och även drottningar genom tiderna. Idag är vår Svenska valuta klassificerad som den sämsta valutan av dem tio stora valutorna skallade ”Major paren”.

Kronans värde genom åren

Fram till 1992 använde riksbanken en såkallad fast växelkurs eller på engelskan en pegged currency det ändrades dock till en flytande valuta för att ge vår exportnation möjligheten att nedvärdera valutan. Det har gynnat landet oerhört med en svag valuta även om det på senare tid när människor har börjat resa och fått bättre ställt märker hur det börjar bli dyrare att betala med kronor. Riksbanken har helt och hållet gått ifrån att fastställa en kronkurs för Svensk valuta utan fokuserar på att manipulera Svenska kronor med inflationen istället.

SEK Värde

Vad är den Svenska kronan egentligen värd när vi åker till utlandet, Det har blivit betydligt dyrare att resa till utlandet dem senaste 15 åren. Sveriges ekonomi har gått rätt risigt även om dem offentliga finanserna varit starka. Åkte du till USA 2014 låg dollarn på ungefär 6.38 SEK idag ligger den nästan på 10 SEK, det är en försvagning av Svenskarnas köpkraft på nästan 40 procent på ett par år.

Dollar värde

Dollarns värde har ökat markant sedan lägsta kursen under George Bush regim och irakkriget har vi haft en fallande krona mot dollarn. När irakkriget bröt ut fick vi en enorm sjuts i att köpa dollar för kronor.

Euro mot kronan

Euron har under 20 år visat fantastiska resultat men samtidigt skedde något under bankkrisen 2008 som gjorde att hela Eurozonen blev ett konkursbo. Man hade heller inte samma funktionalitet som federal reserve att trycka pengar. Detta skadade den långsiktiga eurokursen.

Riksbankens valutakurs

Riksbanken sätter inte längre valutakursen vilket var det som ändrades vid 1992 när man gjorde om kronan i grunden från en fast kurs till en flytande. Det är en såkallad Pegged till Floating kurs.

Bolånemarknaden & Kronkursen

I snart tre generationer av Svenskar har vi använt våra hem som vår största inkomstkälla, vi dör ofta som miljonärer med huset avbetalt. Problemet är bara att det är inte alla delar i världen där bostadsmarknaden faktiskt går upp. Anledningen att det gör det i Sverige är att vi har haft en växande befolkning.

svenska kronor
svenska kronor är essensen av Stockholms fasad.

Kronan kommer fortsätta falla sålänge riksbanken inte höjer räntan vilket kommer slå ut större delen av bostadsmarknaden. Bolånen klarar inte den typen av räntehöjning som krävs för att rädda kronkursen, vilket försätter stefan ingves och riksbanken i en mycket knivig sits.

Vår trading mot kronan är upp med 121% sedan 2019 och är man intresserad av hur ni kan handla med robot precis som oss, helt gratis. Då skall ni skapa ett konto hos världens bästa valutamäklare XM på länken nedan då ni får vår valutarobot helt gratis.

[builtinshort id=”1″]

Vad är SEK förkortning för?

SEK står för Svensk Krona.

Kommer kronan fortsätta falla?

Ja, kronan kommer fortsätta falla tills dess att Riksbanken höjer räntan vilket kommer skicka in mer kapital i kronan och stärka den.

Om kronan faller, ökar mina aktier då?

Det är svårt att prata om enskilda aktier men när kronan faller stärks aktiemarknaden generellt.