kryptovaluta för nybörjare

Kryptovaluta för nybörjare

kryptovaluta för nybörjare
Bilden visar män som gräver Bitcoins.

I den här guiden går vi igenom hur kryptovaluta för nybörjare går till. Tanken är att vi ska lära ut kryptovaluta för nybörjare, dvs. det mest grundläggande så att du kan känna dig trygg när du börjar handla med dem.


Vad är en kryptovaluta?

En kryptovaluta är en digital valuta som är decentraliserad. Det innebär att det inte finns någon central server som hanterar transaktionerna. Alla transaktioner med kryptovalutor går via en digital huvudbok som kallas blockkedja.

I blockkedjan finns ett system integrerat som kallas ”peer-to-peer” (P2P), som innebär person till person. Användare både skickar och tar emot delar av kryptovalutor sinsemellan varandra.

Till skillnad från en fiatvaluta som t.ex kronan så är inte kryptovalutan kontrollerad av en central bank. Den distribueras heller inte ut av en regering utan skapas via en process som kallas mining.

Kryptovalutor är inte lika stabila som fiatvalutor, men kan heller inte manipuleras som en fiatvaluta. En regering kan trycka mer fiatvaluta när det behövs, men det går inte att göra med en kryptovaluta.

Den är decentraliserad

En kryptovaluta har inte en central myndighet som t.ex en bank. Alla kryptovalutor valideras istället i ett öppet och distribuerat nätverk.

Transaktioner kan inte förändras

Alla transaktioner registreras i blockkedjan och kan inte redigeras eller ändras. Det är omöjligt för någon som inte har en privat nyckel att flytta en tillgång av krypto.

En kryptovaluta är relativt anonym

På blockkedjan behöver inte den som äger tillgången att identifiera sig vid en transaktion. Man kan använda sin digitala plånbok för att verifiera transaktioner anonymt.

En transaktion på blockkedjan är däremot synlig för alla. Plånboksadresser identifierar plånböcker och alla dess transaktioner.

Begränsat antal

De flesta kryptovalutor kan endast ha ett begränsat antal. Det kommer t.ex endast att finnas tjugoen miljoner Bitcoins. En fiatvaluta fungerar tvärtom eftersom att centralbanker kan manipulera valutans värde. En centralbank kan även trycka hur mycket fiatvaluta som helst.

Hur fungerar en kryptovaluta för nybörjare?

En kryptovaluta är utformad för att bytas mellan flera parter, precis som en fiatvaluta. Den största skillnaden är att kryptovalutor körs på en blockkedja som använder kryptografi. Det är främst för att säkra transaktioner, men också för att kontrollera utbudet. Man bekräftar även överföringar i blockkedjan.

Blockkedjan

En blockkedja är en digital databas som lagrar alla transaktioner som görs med kryptovalutor. Detta händer i block som registreras efter att matematiska beräkningar har verifierats. Man lagrar sedan kryptovalutor i elektroniska plånböcker.

För att använda en plånbok behöver man en unik, privat nyckel för att verifiera transaktioner. Den privata nyckeln skapas när man skapar plånboken.

Stora prisförändringar

Kryptovalutor har blivit känt för att röra sig upp och ner i stora volymer. Investeringar i kryptovalutor kan ge en väldigt bra avkastning men kommer också med en väldigt stor risk. Det är viktigt att man har råd att förlora om man ska handla med en kryptovaluta.

Så här fungerar mining för kryptovalutor!

kryptovaluta mining
Bilden visar fler män som gräver Bitcoins.

När en kryptovaluta skapas så kallas det för ”mining”, dvs. grävning. Man säger alltså att man gräver fram kryptovalutor. Det här görs från mining-datorer som konstant arbetar med att lösa matematiska formler. Processen säkerställer att tidigare transaktioner är verifierade klokt och att nya block skapas i blockkedjan.

Kontroll av transaktioner

Datorer som är kopplade för att gräva letar efter väntande transaktioner från en pool. De kollar sedan att avsändaren har rätt mängd med pengar för att genomföra transaktionen.

Skapandet av nya block

Datorerna sammanställer sedan alla transaktioner som är giltiga. Det sammanställs i ett helt nytt block som löser en komplicerad, matematisk algoritm. När det är klart så uppdateras blocket samt delas i nätverket på blockkedjan.

Den första kryptovalutan

Bitcoin är den första decentraliserade kryptovalutan som kom på tal för första gången 2009 då den lanserades. Den är skapad av aliaset Satoshi Nakamoto, som man än idag inte vet om det är en grupp eller individ.

Även fast Bitcoin lanserades 2009 så kunde man inte börja handla förens 2010. Den första handeln med Bitcoin kunde man göra på BitcoinMarket.com, som idag är nedlagd.

Det första fysiska köpet med Bitcoins var två pizzor. På den tiden gick den transaktionen på 10.000 BTC. Värdet på BTC var då 0,0041 dollar för en hel btc, så den totala summan blev 41 dollar.

Vill du lära dig om handelsrobotar? Gå vidare till nästa artikel här!