Lågkonjunktur
|

Är det din första lågkonjunktur? Läs då det här!

I år 2022 har aktiemarknaden raderat uppgången som varit i två år. Aktiemarknaden har befunnit sig i stadiet av eufori, vilket händer när marknaden absolut inte längre tror att den kan gå nedåt. Nu när vi vet att aktiemarknaden har drabbats hårt av inflationen och att Riksbanken valt att chockhöja styrräntan uppstår frågor så som, vad tar vi oss till, vart skall jag flytta mitt kapital för maximal avkastning?

I denna artikel kommer vi beskriva vanliga tecken av en lågkonjunktur och för dig som går igenom det för första gången kan det ge dig goda insikter i hur du bör agera.

Hur stor är kraschen i aktiemarknaden 2022 i jämförelse med kraschen 2008

För att få en uppfattning om hur stor börskraschen 2022 kan bli måste vi först förstå hur 2008 års krasch gick till:

Börskraschen 2008 orsakades av ett antal faktorer: övervärdering av tillgångar, höga nivåer av hävstångseffekt och skuldsättning samt slapp reglering

Övervärdering av tillgångar är när priserna på tillgångar, t.ex. aktier och fastigheter, överstiger deras verkliga underliggande värde. Detta kan ske av en rad olika skäl, t.ex. investerarnas optimism eller irrationella överdrift. När tillgångspriserna är övervärderade innebär det att det är mer riskfyllt att investera i dessa tillgångar och att det är mer sannolikt att en korrigering eller krasch inträffar

Höga nivåer av hävstångseffekt och hävstångseffekt avser när investerare använder sig av skulder för att finansiera sina investeringar. Detta kan förstärka vinster i goda tider, men också förluster i dåliga tider. Hävstångseffekter används ofta av hedgefonder och andra spekulativa investerare

Slapp reglering innebär att det finns färre regler och restriktioner på finansmarknaderna. Detta kan leda till ett mer riskfyllt beteende eftersom investerare kan ta på sig mer skulder och göra mer hävstångseffektiva satsningar. Det kan också leda till bedrägerier och missbruk eftersom det inte finns lika många kontroller och balanser

Börskraschen 2008 orsakades av en kombination av övervärdering av tillgångar, hög skuldsättning och hävstångseffekt samt slapp reglering. Samma faktorer finns på aktiemarknaden i dag, vilket innebär att en ny krasch är möjlig.

Vad kan du göra för att skydda din portfölj i händelse av en börskrasch?

Det finns ett antal saker du kan göra för att skydda din portfölj från en börskrasch:

Diversifiera dina investeringar. Det innebär att investera i olika tillgångsklasser, till exempel aktier, obligationer och fastigheter. Detta bidrar till att skydda din portfölj från förluster i en enda tillgångsklass.

– Minska din exponering för mer riskfyllda tillgångar. Detta innebär bland annat att sälja eller blankning av aktier och investera i säkra tillgångar som guld eller statsobligationer.

– Använd stop-loss-order. Detta är en order att sälja en tillgång när den når ett visst pris. Detta kan bidra till att begränsa dina förluster.

Vart skall jag investera om inte i aktiemarknaden?

Aktiemarknaden är inte det enda stället där du kan tjäna pengar. Det finns andra investeringsmöjligheter som kan vara lika lukrativa, om inte mer lukrativa. Här är några exempel:

1. Fastigheter

2. Samlingsföremål

3. Ädelmetaller

4. Råvaror

5. Utländsk valuta

6. Hedgefonder

7. Privatkapital

8. riskkapital

9. Börshandlade fonder (ETF:er)

Detta är bara några exempel, men det finns många andra ställen där du kan investera dina pengar för att få maximal avkastning. Det viktiga är att diversifiera dina tillgångar så att du inte lägger alla dina ägg i samma korg. På så sätt har du, om en investering går dåligt, fortfarande andra som går bra.

När det gäller investeringar finns det ingen universallösning. Det beror på dina individuella mål och din risktolerans. Men om du letar efter sätt att tjäna pengar på lång sikt är detta några bra alternativ att överväga.

Detta är bara några exempel på var du kan lägga dina pengar för att tjäna mer pengar på lång sikt. Gör din forskning och hitta en investering som passar bäst för dina behov och mål. Med rätt investering kan du tjäna mycket pengar på lång sikt!

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Prisvinnande valutarobot från Finansbranschen.se
TA algo

TA algo

Handla på börsen automatiskt

Med över 4000 kunder & över 422% i avkastning under perioden 2018-2023 är vi utan tvekan Sveriges mest pålitliga och välkända valutarobot.

  • Fullt automatisk handel
  • Verifierade resultat
  • Avkastning i både upp och nedgång
  • Lättanvänd för småsparare

Handel med TA Algo är helt gratis för dig som kund.

Öppna konto

Vad bör jag tänka på vid investeringar under lågkonjunkturer?

När aktiemarknaden kraschar kan det vara en bra tidpunkt att köpa aktier till rabatterat pris. Men du bör bara göra detta om du är beredd att behålla aktierna på lång sikt. Om du planerar att sälja så fort marknaden återhämtar sig kan det sluta med att du förlorar pengar.

Det är också viktigt att diversifiera dina investeringar under en lågkonjunktur. Det innebär att investera i olika tillgångsklasser, till exempel obligationer, fastigheter och råvaror. På så sätt har du, om en investering går ner, fortfarande andra som går bra.

Vad är egentligen tecken på en lågkonjunktur?

  • – Stigande arbetslöshet
  • – Sjunkande aktiekurser
  • – Sjunkande huspriser
  • – Minskad konsumtion
  • – Ökade lånekostnader
övervärdering
övervärdering syns inte bara i aktiemarknaden men även i Bitcoin under inflation lågkonjunktur.

Skall man vara likvid i en lågkonjunktur eller investera?

Det beror på dina individuella mål och din risktolerans. Om du behöver pengarna för ett kortsiktigt mål, t.ex. för att köpa ett hus eller ta en semester, bör du hålla dig likvid. Men om du investerar på lång sikt kan det vara en bra idé att investera i tillgångar som har potential att öka i värde, till exempel aktier, fastigheter eller samlarobjekt.

Det finns mycke att tänka på vid en lågkonjunktur och ofta är så det att man tänker fel tack vare personliga trygghetskrav. Det är en bra ide att läsa på bland annat rapporter så som konjunkturinstitutet prognos 2022.

Vad kan regeringen göra vid lågkonjunktur är en fråga som ofta uppstår och normalt sett höjs räntorna för att skydda kronan men vid en ökande inflation blir riksbanken och regeringen bakbunden. Vilket kan leda till stagflation under en lågkonjunktur i Sverige

Trots nackdelarna finns det vissa fördelar med lågkonjunktur

– Mer tid att tillbringa med familjen

– Mer tid att fokusera på din hälsa

– Mer tid att ägna dig åt hobbies och intressen

– Mer tid för att läsa, lära dig nya saker och skaffa dig nya färdigheter

– En möjlighet att omvärdera dina prioriteringar och göra livsstilsförändringar

– En chans att spara pengar och minska skulderna

Nackdelar med lågkonjunktur

– Du kan förlora ditt jobb eller behöva gå ner i lön

– Dina arbetstider kan minskas

– Du kan ha svårt att hitta ett jobb om du är arbetslös

– Du kanske måste ta ett sämre betalt arbete än du är van vid

– Priserna på varor och tjänster kan stiga medan din inkomst är oförändrad eller sjunker