Margin Call: Allt Du Behöver Veta [2022]

Vad Händer Vid Ett Margin Call?

När en investerare handlar med lånade pengar riskerar de att förlora mer än vad som ursprungligen investerades. Om värdet faller för mycket hos mäklaren så kan det innebära problem! Detta kallas för margin call, eller ”marginalkrav” som man säger på svenska och innebär att man måste börja fylla på sin marginal genom att sätta in mer pengar på sitt konto.

Ett margin call inträffar när mäklaren kräver att man sätter in ytterligare pengar på sitt konto så att det når upp till minimivärdet. Detta kallas ”underhållsmarginal” och krävs för att upprätthålla det nödvändiga beloppet, så att handelsaktiviteten (och vinsterna) inte ska avbrytas.

Om ett margin call uppstår är det en indikation på att något har gått fel med en eller flera av värdepapperen på kontot. Man har två alternativ när detta inträffar;

  • Lägga till mer pengar på kontot, eller
  • Stänga förlustpositioner på kontot

Margin Call Hur Undviker Man Det?

Som vi tidigare skev så kan tillräckligt med pengar till hands på kontot hjälpa till att förhindra eventuella förluster vid ett marginalkrav. Här nedan kommer några ytterligare möjligheter att undvika det på:

  • Förstå Riskhantering Bättre: Vikten av penninghantering förbises ofta när det gäller handel, men detta inkluderar även att använda marginal. Om man inte håller en strikt kontroll över sina finanser och den mycket risk man är villig att ta, så kan katastrofen slå till när som helst. Fråga bara de som förlorade allt under finanskrisen 2008!
  • Förstå Dina Marginalkrav Bättre: Man måste känna till marginalkraven för sina värdepapper innan man handlar dem. Detta eftersom det är svårt nog att försöka hålla jämna steg med bara en position, än mindre att hantera flera samtidigt!
  • Använd Dig Av Riskhanteringen: Man bör alltid använda stopp loss för att hantera sin portfölj för att undvika ett margin call. Detta är ett utmärkt sätt för investerare som är mer riskbenägna eller vill ha en extra säkerhet om något går åt fel håll med marknadspriset. På så sätt riskerar man inte att förlora pengar på grund av att priskursen är för hög/låg. Man kan också använda det som ett verktyg för sin portfölj, så att man alltid vet hur mycket man riskerar i varje trade.
  • Bli Inte För Girig: Det är vanligt att man har ett behov av att rusa huvudstupa in i en ny möjlighet, utan att tänka på sin egen säkerhet. Man ser bara det som finns framför en, så mycket att det blir lockande och svårt att inte motstå chansen. Detta kan dock snabbt leda till att ens portfölj rör sig mot ett marginal call!

Om man får ett margin call så behöver man omgående sätta in mer pengar på sitt konto! Skulle man inte ha tillräckligt med pengar för att täcka sin position när marginalkravet kommer in, så kommer man att tvingas till tvångslikvidation. I det här fallet rekommenderar vi att man möter eventuella krav snabbt och löser vad som orsakade dessa problem, innan det leder till realiserad förlust.

Sammanfattning

Det värsta som kan hända en trader är att få sina positioner stängda på grund av marginalkrav. Det betyder att man inte har någon marginal kvar för att ta fler förluster och då vill mäklaren ha mer pengar som säkerhet, innan de fortsätter handeln med dem – vilket inte är ekonomiskt roligt! Men om vi alla hanterade våra affärer bättre skulle detta inte hända alls, eftersom det då aldrig skulle finnas en punkt där man har mindre än 100 % i marginal.

Margin call är trots detta en mycket vanlig företeelse hos amatörhandlare och erfarna som försöker behålla sina förlorande positioner. Man kommer vid dessa tillfällen försöka lägga till medel, även om det potentiellt kan innebära en större förlust. Det är därför viktigt att ta sig tid att lära sig allt de viktiga, för att minimera risken att hamna i ett margin call från första början.

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Therese Vingåker är forskarassistent i tillämpad matematik vid TA-gruppen med en gedigen bakgrund på Chalmers tekniska högskola. Hon avslutade sina grundstudier i matematik och fysik vid Uppsala universitet 2016. Hennes nuvarande forskning ligger inom området spektralteori och matematisk fysik, med tillämpningar på plasmafysik och kvantmekanik.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

  • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
  • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.