MetaTrader 4 för nybörjare diagram

Metatrader 4 (MT4): Komplett Guide 2023

MetaTrader 4, även känd som MT4, är en av de mest populära plattformarna för valutahandel och andra finansiella instrument. Den har funnits sedan 2005 och har utvecklats till en komplett lösning för handel med en mängd olika marknader, inklusive valutor, aktier, råvaror och index. I denna artikel kommer vi att gå igenom grunderna för MetaTrader 4 och ge en översikt över vad det är för något, hur det fungerar och vilka fördelar och nackdelar det har. Vi kommer också att ge tips om hur du kan använda MetaTrader 4 på bästa sätt och vad du ska tänka på när du väljer en mäklare eller plattform som använder MT4.

Vad är MetaTrader 4?

MetaTrader 4 är en handelsplattform som används av mäklare och investerare för att handla valutor, aktier, råvaror och andra finansiella instrument. Den har en mängd olika verktyg och funktioner för handel, inklusive grafer, teknisk analys, nyhetsflöden och automatiserade handelsstrategier.

Hur MetaTrader 4 fungerar

Man använder plattformen för att handla på finansiella marknader. Du kan använda MT4 genom att skapa ett konto hos en mäklare eller investeringsplattform som erbjuder plattformen. När du har loggat in på ditt konto kan du börja handla genom att välja ett finansiellt instrument, såsom en valuta eller en aktie, och placera en order. Du kan använda verktyg som grafer och teknisk analys för att hjälpa dig att fatta beslut om vilka affärer du ska göra. Du kan också använda automatiserade handelsstrategier, så kallade Expert Advisors, för att hjälpa dig att handla på ett systematiskt sätt.

Fördelar och nackdelar med MetaTrader 4

Plattformen erbjuder många olika verktyg och funktioner för handel, inklusive grafer, teknisk analys och automatiserade handelsstrategier. Men som allt annat har MT4 både fördelar och nackdelar. Här nedanför tittar vi närmare på vad som är bra och mindre bra med MetaTrader 4, så att du kan avgöra om plattformen är rätt för dig.

Fördelar

MetaTrader 4 har många fördelar och nackdelar att beakta. Några av de största fördelarna med plattformen är:

 • Många verktyg och funktioner: MT4 har en mängd olika verktyg och funktioner för handel, inklusive grafer, teknisk analys och automatiserade handelsstrategier. Det gör att du kan anpassa plattformen efter dina behov och handelsstil.
 • Stöd för olika marknader: Du kan handla med en mängd olika finansiella instrument på MetaTrader 4, inklusive valutor, aktier, råvaror och index. Det gör att du kan diversifiera din portfölj och handla på olika marknader.
 • Möjlighet till automatiserad handel: Du kan använda automatiserade handelsstrategier, så kallade Expert Advisors, för att hjälpa dig att handla på ett systematiskt sätt. Se till att du väljer en strategi som passar din handelsstil och riskprofil.
 • Riskhantering: Använd verktyg som stop-loss orders och take-profit orders för att hjälpa dig att hantera risken i dina affärer. Se också till att du inte satsar mer pengar än du har råd att förlora.
 • Ha realistiska förväntningar: Handel med finansiella instrument innebär alltid risker, så se till att du har realistiska förväntningar och inte förväntar dig för stora vinster.

Nackdelar

Här är några nackdelar med MetaTrader 4:

 • Möjligheten till höga kostnader: Användningen av MetaTrader 4 kan vara kostsam, både vad gäller mäklare och eventuella tilläggsverktyg.
 • Behovet av en internetuppkoppling: För att använda MetaTrader 4 behöver du en fungerande internetuppkoppling.
 • Risken för tekniska problem: Plattformen kan ibland drabbas av tekniska problem som kan påverka din handel.
 • Kräver lärande: MetaTrader 4 har många olika verktyg och funktioner, så det kan ta tid att lära sig att använda dem på bästa sätt.

MetaTrader 4 jämfört med andra plattformar

Här kommer en tabell som jämför MetaTrader 4 med andra plattformar som erbjuder liknande funktioner:

PlattformVerktyg och funktionerKostnaderReglering
MetaTrader 4Många verktyg och funktioner för handel, inklusive grafer, teknisk analys, automatiserade handelsstrategier.Möjlighet till höga kostnader, beroende på mäklare och tilläggsverktyg.Reglerad av många tillförlitliga myndigheter, inklusive CySEC, FCA och ASIC.
E-TradeHandel med aktier, optioner, fonder, valutor och andra instrument. Möjlighet till automatiserad handel och rådgivningstjänster.Växlande kostnader, beroende på handelsvolym och val av konto.Reglerad av myndigheter som FINRA och SEC.
TradingViewGrafer, teknisk analys, nyhetsflöden och möjlighet till social trading.Gratis för enklare version, men möjlighet till månatliga prenumerationer för avancerade funktioner.Inte en handelsplattform, utan en marknadsplats för finansiell information.
ThinkorswimAvancerade verktyg för teknisk analys, inklusive möjlighet till paper trading. Möjlighet till handel med aktier, optioner, fonder, futures och valutor.Kostnader varierar beroende på val av konto.Reglerad av myndigheter som FINRA och SEC.
WebullHandel med aktier, optioner, fonder och ETF:er. Möjlighet till realtidsmarknadsdata och teknisk analys.Gratis.Reglerad av myndigheter som FINRA och SEC.

Hur man väljer en mäklare eller investeringsplattform som använder MetaTrader 4

När du väljer en mäklare eller investeringsplattform som använder MetaTrader 4 är det viktigt att du tänker på flera olika faktorer. Här är några tips på vad du bör tänka på:

 • Kostnader: Jämför olika mäklare och plattformar för att se vilka avgifter de tar för att handla med MT4, och välj den som har lägst kostnad för dig.
 • Tillgång till marknaden: Se till att du kan handla med alla de finansiella instrument du är intresserad av, och att mäklaren eller plattformen har tillgång till olika marknader och börser.
 • Kundservice: Välj en mäklare eller plattform som har bra kundservice, så att du kan få hjälp med eventuella frågor eller problem.
 • Reglering: Se till att mäklaren eller plattformen är reglerad av en tillförlitlig myndighet, så att du kan känna dig säker på att dina pengar är i trygga händer.
 • Recensioner och omdömen: Läs recensioner och omdömen från andra användare för att få en uppfattning om hur bra mäklaren eller plattformen är.

Vanliga Frågor & Svar – FAQ 2023

Vad är MetaTrader 4?

MetaTrader 4 är en handelsplattform som används av mäklare och investerare för att handla valutor, aktier, råvaror och andra finansiella instrument. Den har en mängd olika verktyg och funktioner för handel, inklusive grafer, teknisk analys, nyhetsflöden och automatiserade handelsstrategier.

Hur fungerar MetaTrader 4?

Du kan använda MetaTrader 4 genom att skapa ett konto hos en mäklare eller investeringsplattform som erbjuder plattformen. När du har loggat in på ditt konto kan du börja handla genom att välja ett finansiellt instrument, såsom en valuta eller aktie, och placera en order. Du kan använda verktyg som grafer och teknisk analys för att hjälpa dig att fatta beslut om vilka affärer du ska göra. Du kan också använda automatiserade handelsstrategier, så kallade Expert Advisors, för att hjälpa dig att handla på ett systematiskt sätt.

Vad är fördelarna och nackdelarna med MetaTrader 4?

Fördelarna med MetaTrader 4 inkluderar: många verktyg och funktioner, stöd för olika marknader, möjlighet till automatiserad handel och bra användarvänlighet. Nackdelarna inkluderar: möjligheten till höga kostnader, behovet av en internetuppkoppling och risken för tekniska problem.

Hur väljer jag en mäklare eller investeringsplattform som använder MetaTrader 4?

När du väljer en mäklare eller investeringsplattform som använder MetaTrader 4 är det viktigt att du tänker på faktorer som kostnader, tillgång till marknaden, kundservice, reglering och recensioner och omdömen. Jämför olika mäklare och plattformar för att se vilka som passar dina behov bäst.

Vad är tipsen för att använda MetaTrader 4 på bästa sätt?

Här är några tips på hur du kan använda MetaTrader 4 på bästa sätt: Lär dig verktygen och funktionerna, använd teknisk analys, utnyttja automatiserade handelsstrategier, hantera risken med hjälp av verktyg som stop-loss orders och take-profit orders, och ha realistiska förväntningar på dina investeringar. Se även till att du väljer en mäklare eller investeringsplattform som erbjuder bra kundservice och är reglerad av en tillförlitlig myndighet.