Nokia Aktie: NOK Aktiekurs Nedanför 2022

Om man är född på 90-talet så minns man säkerligen mobiltelefonerna med antenn som bland annat Nokia aktie en gång var baserad på. Sedan dess har bolaget gjort enorma framsteg och är än idag väldigt omtalade. Nokia Corporation är ett finskt företag som tillverkar telekommunikationsutrustning. Deras huvudprodukt är nätverk, särskilt för mobiltelefoner, efter att deras division såldes till Microsoft 1999 och står nu för över 30 procent av de globala exportintäkterna!

Nokia är alltså en världsledande innovationsledare som har åtagit sig att skapa trygghet, pålitlighet och tillförlitlighet. Som en branschinnovatör inom kommunikationsteknik med prisbelönt forskning vid Bell Labs utvecklar de nätverk som ger människor möjlighet till uppkoppling samtidigt som de skapar nya sätt för företag över hela världen att samarbeta på distans.

Företaget har verksamhet i mer än 150 länder och erbjuder produkter till konsumenter och är engagerade i att tillhandahålla innovativ teknik som hjälper till att lösa kundernas problem, oavsett om det är genom telekommunikationstjänster som bredbandsanslutning till internet, eller innovationer inom hälsovården som medicintekniska produkter.

År 2002 var Finlands totala export, mätt i förhållande till BNP på 3,21 %, värd 6 miljarder dollar.

Nokia Aktie

Styrelsen i Nokia har godkänt ett återköpsprogram av Nokia aktier som kommer att ge tillbaka upp till 600 miljoner euro i två faser. Den första fasen, som inleddes den 14 Februari 2022 och avslutas senast den 22 December 2032 med ett sammanlagt köpeskillingsmaximum på 300 miljoner euro, godkändes i enlighet med marknadsmissbruksförordningen (EU) 596/2014(MAR).

Avanza Nokia

Hos Avanza kan man hitta deras ägarlista med de 10 största ägarna. Den ser ut så här:

10 största ägareKapitalRöster
SOLIDIUM OY5,3%5,3%
KESKINÄINEN TYÖELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ VARMA1,7%1,7%
KESKINÄINEN ELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ILMARINEN1,2%1,2%
NOKIA OYJ0,5%0,5%
KESKINÄINEN TYÖELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ELO0,5%0,5%
VALTION ELÄKERAHASTO0,4%0,4%
Svenska Litteratursällskapet i Finland0,3%0,3%
OY LIVAL AB0,3%0,3%
OP-Suomi – Sijoitusrahasto0,3%0,3%
Nordea Pro Finland Fund0,2%0,2%

Nokia Utdelning 2021

Årsstämman har sammanträtt och beslutat att inga utdelningar för Nokia aktie kommer att delas ut genom beslut av årsstämman. De bemyndigade också styrelseledamöterna att efter eget gottfinnande besluta om huruvida eller hur mycket pengar som ska gå tillbaka till företagets kassa som en policy för att behålla framtida års vinster för just Nokia aktie, vilket kan leda till att de investerar mer resurser internt i stället för att dela ut aktier genom utdelningsbetalningar som tidigare. Resultatet var annorlunda än vad många investerare förväntade sig, men det är ändå goda nyheter eftersom det har gjorts investeringar under de senaste månaderna.

Bemyndigandet är giltigt fram till öppnandet av den nästa årsstämma som hålls därefter och det kan användas för att dela ut tillgångar i fyra omgångar under bemyndigandets giltighetstid. Detta gäller så länge inte styrelsen av motiverade skäl beslutar något annat. Styrelsen kommer att fatta separata beslut om beloppet och tidpunkten för varje sådan tillgångsutdelning med preliminära avstämnings- och betalningsdatum enligt nedan. Bolaget tillkännager varje sådant styrelsebeslut separat och bekräftar de relevanta avstämnings- och betalningsdagarna.

Nokia aktie utdelning 2022 såg annorlunda ut. Där beslutade styrelsen istället att dela ut en utdelning på 0,02 euro per aktie den 28 april 2022, som kommer att betalas ut i Maj med senaste förfallodag den 12:e.

Gå vidare och läs om preferensaktier om aktier överlag intresserar dig!

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Jag är en frilansande skribent med fokus på teknisk SEO och content writing inom kryptobranschen och finansmarknaden. Hos TA Gruppen täcker jag utbildningskurser & råvaruartiklar.
Certifierad mjukvara för handel

TA algo har presterat sedan 2011 inom derivatbranschen. Den handlar automatiskt optioner, warranter och terminer med full automatiserad riskhantering.

  • Du får en gratis VPS där din terminal handlar från.
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Robotrågivaren är kostnadsfri i enlighet med ESMAs regelverk.
  • Installationen av VPS och robotrådgivaren är kostnadsfri.