nokia aktie

Nokia Aktie | Aktiekurs 2022 | Historik

Om man är född på 90-talet så minns man säkerligen mobiltelefonerna med antenn som bland annat Nokia aktie en gång var baserad på. Sedan dess har bolaget gjort enorma framsteg och är än idag väldigt omtalade. Nokia Corporation är ett finskt multinationellt företag inom telekommunikation, informationsteknik och konsumentelektronik som grundades 1865. Deras huvudprodukt är nätverk, särskilt för mobiltelefoner, efter att deras division såldes till Microsoft 1999 och står nu för över 30 procent av de globala exportintäkterna!

Nokia är alltså en världsledande innovationsledare som har åtagit sig att skapa trygghet, pålitlighet och tillförlitlighet. Som en branschinnovatör inom kommunikationsteknik med prisbelönt forskning vid Bell Labs utvecklar de nätverk som ger människor möjlighet till uppkoppling samtidigt som de skapar nya sätt för företag över hela världen att samarbeta på distans.

Företaget har verksamhet i mer än 150 länder och erbjuder produkter till konsumenter och är engagerade i att tillhandahålla innovativ teknik som hjälper till att lösa kundernas problem, oavsett om det är genom telekommunikationstjänster som bredbandsanslutning till internet, eller innovationer inom hälsovården som medicintekniska produkter.

År 2002 var Finlands totala export, mätt i förhållande till BNP på 3,21 %, värd 6 miljarder dollar.

En video om någon som väljer att investera i Nokia:s aktie.

Nokia Aktie Historik

Nokia är ett publikt aktiebolag som är noterat på Helsingforsbörsen och New York Stock Exchange. Det är världens 274:e största företag enligt Fortune Global 500, mätt i intäkter 2013, efter att ha nått en toppnotering på 85:e plats 2009. Det ingår även i börsindexet Euro Stoxx 50.

Nokias huvudkontor ligger i Esbo i huvudstadsregionen Helsingfors. År 2014 hade Nokia 61,656 anställda i 120 länder, gjorde affärer i mer än 150 länder och rapporterade årliga intäkter på cirka 12,73 miljarder euro.

Styrelsen i Nokia har godkänt ett återköpsprogram av Nokia aktier som kommer att ge tillbaka upp till 600 miljoner euro i två faser. Den första fasen, som inleddes den 14 Februari 2022, avslutas senast den 22 December 2032. Detta med ett sammanlagt köpeskillingsmaximum på 300 miljoner euro, som godkändes i enlighet med marknadsmissbruksförordningen (EU) 596/2014(MAR).

Företaget har haft olika branscher under sin 151-åriga historia. Företaget grundades ursprungligen som ett massafabrik och är nu inriktat på storskalig telekommunikationsinfrastruktur, teknikutveckling och licensiering. Nokia är också en viktig aktör inom mobiltelefonen och har bidragit till utvecklingen av både GSM- och CDMA-standarderna.

Det är viktigt att förstå att det finns risk för att du inte får tillbaka de pengar som investerats i finansiella instrument. Investera därför aldrig mer än vad du har råd att förlora.

Avanza Nokia

Hos Avanza kan man hitta deras ägarlista med de 10 största ägarna. Den ser ut så här:

10 största ägareKapitalRöster
SOLIDIUM OY5,3%5,3%
KESKINÄINEN TYÖELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ VARMA1,7%1,7%
KESKINÄINEN ELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ILMARINEN1,2%1,2%
NOKIA OYJ0,5%0,5%
KESKINÄINEN TYÖELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ ELO0,5%0,5%
VALTION ELÄKERAHASTO0,4%0,4%
Svenska Litteratursällskapet i Finland0,3%0,3%
OY LIVAL AB0,3%0,3%
OP-Suomi – Sijoitusrahasto0,3%0,3%
Nordea Pro Finland Fund0,2%0,2%
Nokia Utdelning 2021

Årsstämman har sammanträtt och beslutat att inga utdelningar för Nokia:s aktie kommer att delas ut genom beslut av årsstämman. De bemyndigade också styrelseledamöterna att efter eget gottfinnande besluta om huruvida eller hur mycket pengar som ska gå tillbaka till företagets kassa. Detta som en policy för att behålla framtida års vinster för just deras aktie, vilket kan leda till att de investerar mer resurser internt i stället för att dela ut aktier genom utdelningsbetalningar som tidigare. Resultatet var annorlunda än vad många investerare förväntade sig, men det är ändå goda nyheter eftersom det har gjorts investeringar under de senaste månaderna.

Bemyndigandet är giltigt fram till öppnandet av den nästa årsstämma som hålls därefter och det kan användas för att dela ut tillgångar i fyra omgångar under bemyndigandets giltighetstid. Detta gäller så länge inte styrelsen av motiverade skäl beslutar något annat. Styrelsen kommer att fatta separata beslut om beloppet och tidpunkten för varje sådan tillgångsutdelning med preliminära avstämnings- och betalningsdatum enligt nedan. Bolaget tillkännager varje sådant styrelsebeslut separat och bekräftar de relevanta avstämnings- och betalningsdagarna.

Nokia:s aktieutdelning 2022 såg annorlunda ut. Där beslutade styrelsen istället att dela ut en utdelning på 0,02 euro per aktie den 28 april 2022, som kommer att betalas ut i Maj med senaste förfallodag den 12:e.

Gå vidare och läs om preferensaktier om aktier överlag intresserar dig!

Aktiekursen stiger

Nokias aktiekurs steg efter att företaget meddelat ett starkt kvartalsresultat. Nokia rapporterade en vinst på 1,2 miljarder euro för kvartalet, en ökning från 993 miljoner euro för ett år sedan. Nokia meddelade också att man skulle återföra 3 miljarder euro till aktieägarna genom ett aktieåterköpsprogram.

Nokias aktiekurs har varit under press den senaste tiden men de starka resultat och programmet för aktieåterbäring kan bidra till att vända utvecklingen. Nokia är en global ledare inom mobilkommunikation, och med sitt senaste köp av Alcatel-Lucent är företaget väl positionerat för att fortsätta att driva på innovationen inom telekomområdet.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Prisvinnande valutarobot från Finansbranschen.se
TA algo

TA algo

Handla på börsen automatiskt

Med över 4000 kunder & över 422% i avkastning under perioden 2018-2023 är vi utan tvekan Sveriges mest pålitliga och välkända valutarobot.

  • Fullt automatisk handel
  • Verifierade resultat
  • Avkastning i både upp och nedgång
  • Lättanvänd för småsparare

Handel med TA Algo är helt gratis för dig som kund.

Öppna konto

Vad du bör veta om Nokia Oyj

Det finlandsbaserade företaget verksammar inom nätverk och internetprotokoll, mjukvara och förenliga marknadstjänster. Företagets verksamhet omfattar nokia networks och nokia technologies, där deras segment består av Ultra Broadband Networks, IP Networks and Applications, och Nokia Technologies. Ultra Broadband Networks är ett segment som består av mobilnät och fasta nät rörelsesegment. Segmentet IP Networks and Applications består av IP/optiska nätverk samt applikationsprogramvara och analytics rörelsesegment. Segmentet applikationsprogramvara och analytics erbjuder mjukvarulösningar som ger hantering av kundupplevelse, nätdrift och ledning, kommunikation och samarbete, politik och laddning. Det ger även ett moln, internet, säkerhet och analys-plattformar som möjliggör digitala tjänsteleverantörer och företag som accelererar och optimera kundupplevelsen. Företaget har Comptel Oyj bland sitt dotterbolag.