nordea aktie

Nordea Aktie Utdelning 2023 | Aktiekurs | Investera

Nordea är en nordisk finanskoncern med huvudkontor i Stockholm. Det är Nordens största bank och en av de största bankerna i Europa med över 11 miljoner kunder. Nordea-aktien, som har tickern NDA_SE har varit noterad på Nasdaq Stockholm sedan 1983.

Företaget grundades 1820 som en svensk stat-ägda banken. År 1995 slogs den samman med den finska statsägda banken Merita Bank. Detta skapade den största banken i Skandinavien och en av de tio största bankerna i Europa vid den tiden. År 2000 avknoppades Nordea från sitt holdingbolag och blev ett publikt aktiebolag som noterades på Stockholmsbörsen.

Nordea har en stark närvaro i alla de nordiska länderna samt i Polen, Ryssland och de baltiska staterna. År 2016 uppgick Nordeas räntenetto till 55 miljarder kronor och de totala tillgångarna till 2430 miljarder kronor.

Nordea-aktien är en av de mest populära aktierna på marknaden. Här ger vi dig all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut om du ska investera i detta företag eller inte. Vi kommer att täcka allt från dess historia till dess framtidsutsikter.

nordea bank logotyp
Nordea Banks logotyp
Om Nordea Bank Abp
BörsStockholmsbörsen
SektorFinans
TickerNDA SE
VDFrank Vang-Jensen
Hemsidawww.nordea.com
Tabellen är lånad från Avanza.se

Investera i Nordea Bank aktie

Nordea-aktien är ett populärt investeringsval av många skäl. För det första är det ett stort och väletablerat företag med en lång historia. För det andra har det en stark närvaro i Norden, som är känt för sin stabilitet. För det tredje erbjuder Nordea-aktier en hög utdelningsavkastning.

Det finns därför många anledningar till varför du kan överväga att investera i Nordea-aktier. Här är några av dem:

 1. Banken är välkapitaliserad och har en stark finansiell ställning.
 2. Nordea är Nordens största bank med över 11 miljoner kunder.
 3. Banken har en lång framgångshistoria som går tillbaka till 1820.
 4. Nordea erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster, bland annat inom bankverksamhet, försäkringar och kapitalförvaltning.
 5. Banken har en stor internationell närvaro med filialer i över 20 länder världen över.
 6. Nordea är noterat på Nasdaq OMX Stockholmsbörsen och är ett av de största företagen som är noterade.
Nordea ger deras tittare aktietips. Rekommenderas starkt!

Köpa Nordea Aktier: Steg-För-Steg Guide

Det första steget för att investera i Nordea är att välja rätt plattform. Det finns många handelssajter där ute, men vi rekommenderar att du använder en licensierad nätmäklare av säkerhetsskäl och för att de erbjuder andra viktiga tjänster som kan göra dina investeringar bättre och enklare.

Ett exempel är när det är dags att köpa aktier från en mäklares webbplatsgränssnitt. Då är det viktigt att det ser bra ut och är lätt att förstå. Man behöver även hitta en mäklare med låga avgifter och schyssta insättnings- och uttagsmöjligheter.

Följ våra instruktioner här nedan om hur Du kan komma igång och köpa Nordeas aktie!

Det här kommer ta dig cirka: 3 minuter

Steg 1: Välj din aktiemäklare

Tänk på att det finns flera olika kriterier och faktorer att ta hänsyn till när du väljer handelsplattform. Vill du till exempel ha ett enkelt gränssnitt eller fokuserar du hellre på låga avgifter? Vilken typ av säkerhetsåtgärder erbjuder den (t.ex. tvåfakactorsautentisering)?

De mäklare som vi rekommenderar är alla perfekta val för nybörjare, men också för den erfarna aktiehandlaren som vill köpa Nordea-aktier.

Steg 2: Registrera ditt handelskonto och Sätt in pengar

För att köpa aktier i Nordea behöver du först ett konto. Följ stegen här nedan för att komma igång:

 1. Öppna en gratis demo- eller live-konto genom att fylla i ditt namn, mejladress och telefonnummer
 2. Bekräfta ditt telefonnummer och mejladress enligt instruktionerna
 3. Klicka på ”Deposit”-knappen och sätt in ditt önskade kapital (minst $250)

Hos våra rekommenderade mäklare har du möjlighet att sätta in pengar via kort, banköverföring eller kryptovalutor. Alla mäklare är reglerade, vilket innebär att det både är enkelt och säkert att sätta in och ta ut pengar.

Steg 3: Köp Nordea-aktie

valj nordea aktie
Så här ser listan med aktier ut i MetaTrader 4.

Att köpa Nordea-aktier är enkelt med våra rekommenderade mäklare. Du hittar aktien genom att söka efter den i en sökfält eller genom att bläddra bland alla tillgängliga aktier under menyn. Där kan du sortera dem utifrån vad som intresserar DIG mest – oavsett om det är prisfluktuationer, marknadsstorlek/volym ELLER historisk data.

Informationen på sidan om aktier hjälper dig att avgöra om det är värt att köpa Nordea-aktier eller inte. Du kan se all viktig statistik om dem, samt hur mycket de är värda nu och vilken marknadsavkastning det skulle kunna bli för att investera i dem om du köper till det priset som visas!

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital.
 • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Nordea Aktie Riktkurs 2023

Nordea Bank har nyligen offentliggjort sin riktkurs för 2023. Detta är ett utmärkt tillfälle att ta en titt på vad man kan förvänta sig av banken under de kommande åren. Medan vissa investerare kan bli avskräckta av riktpriset kan andra se det som en möjlighet att gå in i detta företag medan det fortfarande växer.

Nordeas riktkurs för 2022 är 11,50 euro, vilket är en betydande ökning från den nuvarande kursen på 0,69 euro. Denna riktkurs baseras på bankens uppskattningar av den framtida tillväxten och lönsamheten. Även om detta kan tyckas vara en stor ökning är det viktigt att komma ihåg att Nordea fortfarande är en relativt liten bank. Därför är tillväxtpotentialen mycket större än för andra banker.

Investerare som överväger att köpa Nordea-aktier bör komma ihåg att riktkursen inte är en garanti för framgång. Det ger dock en bra indikation på var banken tror att dess aktiekurs kommer att ligga i framtiden.

Nordea aktie utdelning 2022: Vad investerare behöver veta

Bolagets styrelseledamöter meddelade att utdelningens totala belopp uppgick till 2,681,766,380 euro. Det kan tyckas vara en överväldigande summa, men som faktiskt är ganska liten när den sätts i relation till deras nuvarande marknadsvärde.

I enlighet med bemyndigandet från bolagsstämman beslutade styrelsen att betala en utdelning på avstämningsdagen för utdelningen 0,69 euro per aktie (inflationsjusterad) den 28 mars 2022. Utdelningen betalades ut den 4 April 2022. Detta betalades ut i en rat.

Nordea har en lång historia av att betala utdelning till aktieägarna och har konsekvent ökat sina utdelningar under de senaste åren. År 2020 betalade företaget en utdelning på 0,60 euro per aktie och 2021 höjdes den till 0,65 euro per aktie. Företagets utdelning för 2022 innebär en ytterligare ökning med 0,04 euro per aktie.

Nordeas utdelningspolicy är utformad för att ge aktieägarna en regelbunden inkomstström och göra det möjligt för företaget att återinvestera i sin verksamhet. Företaget har uppgett att det avser att betala ut minst 50 % av sin vinst i form av utdelning i framtiden.

En väldigt innehållsrik bolagspresentation av Nordea!

Nordeas flytt till Finland

Den 6 september 2018 meddelade Nordea att de skulle flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors som svar på den svenska regeringens höjning av den så kallade resolutionsavgiften. Denna avgift tas ut av svenska banker vid inteckningar och används för att hjälpa till att rädda dem vid finansiella kriser. Nordeas flytt är betydelsefull eftersom det är första gången en storbank väljer att lämna Sverige till följd av denna avgift.

Resolutionsavgiften infördes första gången 2015 och har höjts successivt sedan dess. Den är för närvarande fastställd till 0,2 % av en banks täckta insättningar och förväntas öka till 0,5 % år 2020. Avgiften är utformad för att se till att skattebetalarna inte får stå för notan för att rädda banker under finanskriser.

Nordeas flytt av sitt huvudkontor är betydelsefullt eftersom det är första gången som en storbank väljer att lämna Sverige till följd av denna avgift. Även om andra banker har övervägt att flytta, har ingen av dem faktiskt genomfört det förrän nu. Nordeas flytt kommer sannolikt att sätta press på den svenska regeringen att ompröva resolutionsavgiften, eftersom det potentiellt skulle kunna leda till att fler banker följer efter.

Vad innebär detta för investerare?
På kort sikt kan det råda viss osäkerhet när situationen utvecklas. På lång sikt bör detta dock inte ha någon större inverkan på investeringar i svenska banker. Resolutionsavgiften är fortfarande relativt låg jämfört med andra länder, och det är osannolikt att många fler banker kommer att följa Nordeas exempel och flytta sitt huvudkontor. Det bör därför inte få någon större inverkan på investeringar i svenska banker på lång sikt.

Aktieägarnas nomineringsråd

I Nordea Bank Ab finns aktieägarnas nomineringsråd där rådet har valt en valberedning för att förbereda förslag till årsstämman om val av styrelseledamöter, styrelseordförande och ersättning till styrelseledamöter. Dessutom har valberedningen vissa andra uppgifter i enlighet med sin arbetsordning.

Följande personer har valts till valberedningen av aktieägarna vid årsstämman i September 2022 är följande:

 • Niko Pakalén, partner, Cevian Capital 
 • Lars Ingemann Nielsen, vice vd och finansdirektör för Nordea-fonden
 • Ann Grevelius, styrelseledamot, Alecta
 • Ossian Ekdahl, Chef Ägaransvar, Första AP-fonden
 • Stephen Hester, Styrelseordföranden i Nordea Bank Abp 
Nordeas ersättning till styrelsen

Så här ser styrelsen ersättning ut för ledamöter årsstämman 2022:

 • Ordföranden 340,000 euro,
 • Vice ordföranden 160,000 euro och
 • Övriga ledamöter 102,000 euro.

Handla Nordea aktie med Avanza

Nordea aktie är en av de mest populära aktierna som handlas på börsen. Om du vill investera i Nordea är det viktigt att hitta en mäklare som kan erbjuda dig bra priser och service. Avanza är en mäklare som specialiserar sig på Nordea-aktier och erbjuder konkurrenskraftiga priser för investerare.

Avanza erbjuder investerare:

 • Bra priser på Nordea-aktier
 • En plattform som är lätt att använda
 • Bra kundservice

Om du funderar på att investera i Nordea-aktier är Avanza ett bra alternativ. Med sina konkurrenskraftiga priser och sin lättanvända plattform är det ett bra val för investerare som vill handa Nordea:s aktie.

Vanliga Frågor & Svar – FAQ – Nordea 2023

Vad är Nordea?

Nordea är en nordisk finanskoncern med huvudkontor i Stockholm. Det är Nordens största bank och en av de största bankerna i Europa med över 11 miljoner kunder. Nordea-aktien, med tickern NDA_SE, är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 1983.

Hur blev Nordea till det det är idag?

Nordea grundades 1820 som en svensk stat-ägd bank. År 1995 slogs den samman med den finska statsägda banken Merita Bank, vilket skapade den största banken i Skandinavien och en av de tio största bankerna i Europa vid den tiden. År 2000 avknoppades Nordea från sitt holdingbolag och blev ett publikt aktiebolag som noterades på Stockholmsbörsen.

Var finns Nordea verksamt?

Nordea har en stark närvaro i alla de nordiska länderna samt i Polen, Ryssland och de baltiska staterna.

Hur har Nordea gått ekonomiskt?

År 2016 uppgick Nordeas räntenetto till 55 miljarder kronor och de totala tillgångarna till 2430 miljarder kronor. Information om Nordeas ekonomiska prestationer efter 2016 finns inte tillgänglig.

Varför är Nordea-aktien ett populärt investeringsval?

Nordea-aktien är ett populärt investeringsval av många skäl. För det första är det ett stort och väletablerat företag med en lång historia. För det andra har det en stark närvaro i Norden, som är känt för sin stabilitet. För det tredje erbjuder Nordea-aktier en hög utdelningsavkastning.

Vad är fördelarna med att investera i Nordea-aktier?

Fördelar med att investera i Nordea-aktier inkluderar:
Banken är välkapitaliserad och har en stark finansiell ställning.
Banken har en lång framgångshistoria som går tillbaka till 1820.
Nordea erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster, inklusive bankverksamhet, försäkringar och kapitalförvaltning.
Banken har en stor internationell närvaro med filialer i över 20 länder världen över.

Hur går man tillväga för att köpa Nordea aktier?

Det första steget är att välja en licensierad nätmäklare. Därefter behöver man öppna ett konto, verifiera sin identitet och sätta in pengar. När det är gjort kan man börja handla Nordea-aktier genom att söka efter tickern NDA_SE på mäklarens plattform.

Vad är Nordea utdelning 2022?

Nordea beslutade att betala en utdelning på 0,69 euro per aktie (inflationsjusterad) den 28 mars 2022, som betalades ut den 4 april 2022. Företaget har en lång historia av att betala utdelning till aktieägarna och har konsekvent ökat sina utdelningar under de senaste åren.

Varför flyttade Nordea sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors?

Nordea flyttade sitt huvudkontor som svar på den svenska regeringens höjning av den så kallade resolutionsavgiften. Denna avgift tas ut av svenska banker vid inteckningar och används för att hjälpa till att rädda dem vid finansiella kriser. Nordea är den första stora banken som väljer att lämna Sverige till följd av denna avgift. Flytten kan sätta press på den svenska regeringen att ompröva resolutionsavgiften.