passiv inkomst

En Passiv Inkomst: Att Tjäna Pengar På Trading

Att tjäna pengar passivt är en dröm för många investerare. Det är något som många arbetar för att uppnå, men det är oftast lättare sagt en gjort. För att uppnå detta behöver man först och främst förstå den grundläggande skillnaden mellan aktiv inkomst och passiv inkomst.

Genom att skapa sig en passiv inkomst så möjliggör man mer tid åt annat, samtidigt som man lämnar över hanteringen till någon eller något som kan sin sak. Faktum är att det är några av de största anledningarna till att folk söker sig till just passiva inkomster.

Vi kommer i det här inlägget gå igenom hur man genererar sig en passiv inkomst genom olika tekniker inom aktiehandel och valutahandel!

Vad Är Passiv Inkomst?

En passiv inkomst är när du investerar i något som genererar inkomster för dig, istället för att generera inkomsterna själv. Det kan handla om saker som fastigheter, aktier, obligationer eller till och med att starta ett företag. Oftast så tänker man på avkastning när man realiserar en passiv inkomst.

När det gäller trading så finns det egentligen två primära handelssätt som kan generera en inkomst; aktiv trading och passiv trading. Vi kommer här nedanför att förklara båda delarna.

Passiv Trading

Genom att aktivt investera i finansiella marknader utan att själv ta beslut, så kan man säga att man utför passiv trading. Det vanligaste är att man använder sig av en trading robot som gör arbetet åt en. Man kan också lämna över kontrollen till en förvaltare som ser till att placera ditt kapital åt dig.

En av fördelarna med att investera passivt är att man får mer tid till annat. Om man känner sig trygg med att själv inte ha kontroll så är det ett perfekt sätt att utföra det på. En av nackdelarna är dock att det oftast inte kommer helt kostnadsfritt.

Aktiv Trading

Att handla aktivt är egentligen motsatsen till passivt. Är man en day trader som utför aktiv trading, så sköter man investeringarna helt själv. Man tar alltså ingen hjälp från någon annan (oftat) utan är i full kontroll. Fördelen med de är att man kan, om man är duktig, ta riktigt lönsamma beslut som kan generera mycket pengar. Nackdelen är dock att det oftast finns någon som är bättre lämpad att investera dina pengar.

Kan Man Tjäna Pengar På Passiv Inkomst?

Att tjäna pengar passivt har blivit mer vanligt än vad man kan tro. Idag finns det massor av tjänster som erbjuder automatisk robothandel, mjukvaror och andra liknande tjänster. Vad som dock är viktigt att förstå är att det inte kommer utan risk. Man behöver investera pengar för att tjäna pengar och det är inte alltid som investeringar går vägen, även om de är passivt lagda.

Här är en lista på passiva inkomster:

  • Robothandel: Något som ökar i intresse är trading med automatik via artificiell intelligens. Om det utförs på rätt sätt så finns det nämligen möjlighet till stor avkastning, utan att behöva göra något själv. Det beror på att dessa robotar själva gör tekniska analyser och tar beslut utan känslor, till skillnad från oss människor som gärna agerar med känslor.

En av fördelarna med robothandel är att man kan handla på flera marknader, med flera positioner på samma gång. Det som kan vara mindre bra är att man oftast känner att man inte är i kontroll.

  • Mjukvaror: Det finns vissa finansiella mjukvaror som kan skapa passiva inkomster åt användare. Automatiserade aktiehandelsplattformar är en utav dem, som mer eller mindre sköter din trading, helt eller delvis. Det enda man behöver göra är att ställa in vissa parametrar för riskhantering.

Med en automatiserad mjukvara behöver man dock vara vaksam då det finns oseriösa aktörer på denna marknad. Viktigt att kolla licenser och recensioner på nätet innan man investerar pengar, så att man inte förlorar dem i onödan.

passiva inkomster
Bilden visar en man som tjänar pengar passivt på trading.
  • Algoritmisk trading: Även trading med algoritmer är snarlikt robothandel, förutom att hela automationen är baserad på algoritmer. Vad det innebär är att den handlaren först och främst är inställd med olika paramterar. Med tiden så lär den även upp sig själv och blir bättre.

Fördelen med en algoritmisk trader är att den gör arbetet själv. Dessutom kan man förvänta sig bättre resultat med tiden. Det negativa kan vara att det ibland tar tid innan man ser vinster.

  • Copy Trading: Det här är ett sätt som med åren blivit allt mer populärt för passiv inkomst. Till skillnad från robothandel som aktivt arbetar, så arbetar istället personer aktivt med trading. Det innebär att man som investerare kan följa en annan investerares portfölj medan hen handlar. Om man då följer en investerare som normalt sett gör goda resultat, så kan man alltså förvänta sig att själv göra lönsamma resultat.

Det som är väldigt bra med den här typen av trading är att man inte behöver ta tuffa beslut själv. Samtidigt behöver man inte förlita sig på datorer (som för robothandel), vilket en del kan vara lite rädda för. Det som däremot många anser vara negativt är att vissa mäklare och investerare tar relativt höga procent för tjänsten.

Några sista ord

Att välja mellan aktiv och passiv trading är för många en bagatell. Som nybörjare är det oftast inte roligt att realisera förluster, utan att förstå varför man förlorar. På grund utav detta kan det vara en bra anledning till att testa exempelvis robothandel, som är ett perfekt sätt att låta sina pengar arbeta för en.

Det viktigaste för dig som är i tankarna om att börja tjäna pengar passivt, är att hitta den metod som passar din portfölj bäst. Vissa är nämligen ute efter högre avkastning på kortare tid och därför behöver man hitta något som passar din riskaptit. Ett tips är att åtminstonde testa något som du kanske inte har testat förut, för det är då som man ibland hittar vad som passar en själv bäst!