pension

Pensionsmyndigheten Köpstoppar Rysslandsfonder Över 1 Natt

Våra fonder i Ryssland köpstoppades över en natt, vad betyder det för min pension? Häng med i artikeln där vi går igenom vad du kan göra och hur detta påverkar PPM Rysslandsfonder.

East capital ryssland ppm

pension, east capital ryssland morningstar
East capital ryssland morningstar i fritt fall

PPM-fonden East capital Rysslands kurs ligger i frifall. Hela uppgången som var 2021 är raderad och lite till. Får USA som dem vill kommer vi se många småsparare förlora en stor del av sin pension. Frågan är, var de värt det?


Är Svenska PPM-fonder så säkra och trygga som Pensionsmyndigheten och förvaltningsbolagen verkligen vill ge intrycket av?

Hur kan jag se min tjänstepension?

Som pensionsparare känns det just nu lite bittert men finns det en möjlighet att ta sig ur detta, och kan man på något sätt kompensera för förlusten när även börsen visar rött?

Vart kan jag hitta ett brett sortiment av fonder som går att handla per automatik utan att jag behöver trada själv?

Vi bestämde oss för att fråga experten Daniel Tomic, senior FX analytiker på Northway investments.

Vart ska man placera sin pension?

Just nu är det viktigt att sitta still i båten säger Daniel Tomic. Småsparare säljer alltid när det rasar och vi med lite is i magen sitter kvar. Nu är Ryska fonder köpstoppade och man vill få det att låta som att det är Ryssland som är ”the bad guy” men sanning är att det är vi som sanktionerat dem och sanktioner är ekonomisk krigsföring. Vi har således enbart oss själva att skylla. Det finns dock sätt att kompensera om man är villig att ta en risk.

Daniel Tomic förklarar iskallt att PPM-systemet i sig är ett pyramidspel och pekar på vår artikel. Det som är intressant med detta läget som uppstått är att man har betalat ca sju procent av sin lön till sin pension och valt att placera detta i bland annat rysslandsfonder. Det finurliga med detta system är att man kan skylla på att kunden, det vill säga spararen är den som skall förlora kapitalet medans staten beslagtar Rysslands egendomar överallt i världen. Dessa beslagtagna yachter, herrgårdar och slott kommer aldrig att gå till dem som investerat. ”Frågan man måste ställa sig är om staten vill vårt eget bästa eller skor dem mer om sig själv”, säger Daniel.

pension
pension

Daniel börjar tala om robothandel och vi stoppar honom en sekund då vi kanske anser att det inte passar gemene man. ”Men låt mig förklara innan ni avbryter”, säger Daniel. ”Om jag visar er ett trackrecord på sju år av handel med hävstång med en uppsida på 439 Procent, hade det varit av intresse?”


”Se det som ett privat pensionsparande man senare kan diversifera in i aktier och fonder i Sverige. Med en liten investering i relevans till er pension kan ni därför motverka förlusten av rysslands fonderna väldigt snabbt. Allt har ju en nedsida och det är självfallet att det även finns risk i trading, men som alla sett finns det även det i fonder.”

Privat pensionssparande genom automatisk handel

Det viktigaste att förstå nämner Daniel är att gemene man inte har is i magen, när det är nedgångar vill dem oftast sälja och rädda det som finns kvar. En robot kan lösa detta utan att du behöver oroa dig, den tar beslut baserat på förprogrammerad logik, inte på känslor.

Men hur kan vi veta att det är säkert för våra läsare, så att vi ej rekommenderar något där dem kan förlora pengar?Självklart finns det alltid en risk men man skall inte hoppa på mirakel. Mjukvaran handlar med väldigt låga inställningar för trygghet för kunderna. Vi har idag över 3600 kunder sedan sju år tillbaka som kontinuerligt gjort vinst. Har ni haft förlust år frågar vi. Nej men däremot var det nära 2018 när Brexit skedde då dök hela marknaden på bred front, en så kallad svart svan.

Hur ligger ni till i dagsläget och vad kan en medel till långsiktig sparare förvänta sig? Vi snittar runt 49% per år vilket få anser vara väldigt bra, vi är nöjda med prestationen. Om man nu är intresserad av att gå med i pensionsparandet via er mjukvara hur går man till väga? Man kan kontakta oss på info@affilium.network eller via Simon Matsson på TA Gruppen som är en av utvecklare till mjukvaran.