PPM Fonder: Din Pension Pensionsmyndigheten

Premiepensionen, eller PPM fonder förkortat, kan definieras som ett separat konto där dina besparingar investeras och växer skattefritt. Det innebär att du kan göra ditt eget fondval eller använda förvalsalternativet, som är AP7. Detta har faktiskt lyckats få en mycket bra avkastning och till lågt pris, så detta beslut brukar inte vara särskilt dåligt ur något perspektiv!

PPM Fonder Vad Är Det?

När du sparar i ppm fonder som gått bäst är det som att äga aktier i alla de olika värdepapper som innehas av detta företag. Så när vi väljer våra fonder genom PPM-systemet och investerar i enlighet med detta, får man inte bara tillgång till högkvalitativa investeringar utan blir också delägare med rösträtt för dessa tillgångar!

De bästa ppm-fonderna 2022 samt de ppm-fonder som gått bäst är vanligtvis den samling som svenskar föredrar. Man kan via pensionsmyndigheten byta fonder, men eftersom att man i Sverige anser att de är att prioritera så föredrar man att hålla dem. Här nedan finner du en blandad lista på några som experter tycker man ska hålla ett öga på:

Namn på PPM-fond
Swedbank Robur Technology A – (24,28% snittavkastning senaste 10 år)
Länsförsäkringar Fastighetsfond A – (25,34% snittavkastning senaste 10 år)
Öhman Global Wealth – (24,35% snittavkastning senaste 10 år)
Blackrock – Wordl Energy A2 – (17,2% snittavkastning senaste 3 månader)

Premiepensionsfonder

Om man tittar till Swedbank PPM fonder så erbjuder de en fondlista med hundratals fonder från en mängd olika företag, bland annat deras egna. De fonder som förvaltas av Swedbank Robur Fonder AB, som är ett dotterbolag till Sveriges största bank och försäkringsbolag, erbjuder den investeringspotential. Detta fick dem att sticka ut från andra finansiella företag som också erbjuder sådana tjänster, men som inte har tillgång till alla dessa olika källor för att investera pengar. Det är bland annat konton som är baserade i olika länder med olika banklagar som säkerställer öppenhet när det gäller hur vinsterna fördelas mellan de inblandade intressenterna.

I den här videon får du en pedagogisk förklaring om hur man byter PPM fonder.

Vad händer med den nya fondtorgsnämnden?

Den svenska fondtorgsnämnden ansvarar för att upphandla, analysera och granska premiepensionsfonder. För närvarande har de ett förvaltat kapital på cirka 1000 miljarder kronor i totala tillgångar under förvaltning (AUM). I Fondtorgsnämndens uppdrag ingår att se till att hållbarhetsmålen uppfylls samtidigt som man fokuserar på kvalitet när det gäller att bedöma investeringar inom landets två största pensionssystem; Axelta-Sparbanking Institutes tillsammans med Pensio Nya Sverige AB(PENS).

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Mellanösterns främsta onlinemäklare
Mellanösterns främsta onlinemäklare

Mellanösterns snabbast växande börs för robothandel

 • Förmånskundspaketet - Gratis
 • Aktiehandel på autopilot - Gratis
 • Riskhanteringspaketet - Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen

Vad är en fondportfölj med handelsstoppade fonder?

När ett handelsstopp utlyses i en fond kan man inte sälja eller köpa några fonder under den perioden. Stoppet kan vara från minuter till dagar beroende på sällsynta fall där investerare kan behöva dem längre än planerat – vilket blir problematiskt om du hoppades att positionen skulle ha stängts vid det laget! Vissa fondbolag har valt att skjuta upp köp och försäljning av andelar i vissa fonder. Detta beror på svårigheter att beräkna andelspriser, vilket har gjort det omöjligt för dem att sälja eller köpa fler andelar tills de kan åtgärda detta problem först.

När ett handelsstopp utlyses beror det på att det finns ny information som måste offentliggöras. Marknaden har delats upp i två grupper; de som handlar på grundval av rykten och ofullständiga fakta kontra alla andra med officiella uttalanden från företag eller statliga myndigheter, som tillhandahåller kompletta datamängder för sina investeringar. Investerare vill så klart med sina ppm fonder logga in och hantera detta efter ett eventuellt avbrott så att man inte förlorar pengar på grund av för tidigt övergivande (eller ”försäljning”) innan någon vet vad som kommer att hända!

Så köper och byter du fonder i PPM

Det är mycket enkelt att köpa och byta fonder. Så här fungerar det:

 1. Besök pensionsmyndigheten på webben
 2. Klicka på ”logga in” med ditt BankID eller mobilt bankID Freja e-issued passwords accepteras också. Du kan använda utländska pass om de finns tillgängliga för att logga in på den här webbplatsen också!
 3. För att se din fondportfölj, klicka på ”Byt fonder”.
 4. Nu kan du lägga upp till 5 PPM-fonder. Välj fond genom att klicka på ”+”.

Så enkelt är det att köpa och byta fonder i PPM!

Robur Technology – en fond för framtiden

I en tid då tekniken förändras och utvecklas snabbt kan det vara svårt att följa med i de senaste trenderna och veta var man ska investera sina pengar. En fond som du dock kan överväga är Robur Technology. Detta är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen investerar över hela världen i stora och medelstora företag inom IT-sektorn. Denna sektor omfattar till exempel företag som är verksamma inom mjukvara, halvledare, elektronisk handel och sakernas internet.

Eftersom denna fond fokuserar på företag inom IT-sektorn är den väl positionerad för att dra nytta av den långsiktiga tillväxtpotentialen i denna snabbt växande bransch. Dessutom är Robur Technology en diversifierad fond som investerar i en mängd olika företag, vilket bidrar till att minska risken.

Varför investera i Robur Technology?

Det finns flera skäl till varför du kan överväga att investera i Robur Technology. För det första är IT-sektorn, som nämnts ovan, en av de snabbast växande branscherna i världen. Detta innebär att det finns en stor potential för tillväxt och uppgångspotential för investerare.

Dessutom är denna fond diversifierad över ett antal olika företag, vilket bidrar till att minska risken. att investera i en fond som denna ger dig exponering mot en mängd olika företag och sektorer inom IT-industrin, vilket kan hjälpa dig att klara av alla stormar som kan komma.

Slutligen är Robur Technology en aktivt förvaltad fond, vilket innebär att det är ett team av professionella som fattar beslut om var pengarna ska investeras. Detta kan ge sinnesro för investerare som inte har tid eller expertis att följa marknaderna noga på egen hand.

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Therese Vingåker är forskarassistent i tillämpad matematik vid TA-gruppen med en gedigen bakgrund på Chalmers tekniska högskola. Hon avslutade sina grundstudier i matematik och fysik vid Uppsala universitet 2016. Hennes nuvarande forskning ligger inom området spektralteori och matematisk fysik, med tillämpningar på plasmafysik och kvantmekanik.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

 • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
 • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
 • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
 • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.