Ränta på ränta effekten: Formulan 2022 🗻

Ränta på ränta är ofta kallad världens åttonde underverk och det är utav en god anledning. Formulan används ofta när du skall räkna på sparande eller beräkna avkastning för ditt ISK-konto. Ränta på ränta kan ge dig fantastisk avkastning men man behöver ha en sak till utöver detta, tålamod.

När du handlar på aktiemarknaden är det dem små värdeökningarna som läggs på hög som blir din ränta på ränta, ofta benämns även detta som compounding både på engelska och Svenska. Värdeökningen ökar från år till år, men hur kommer det sig att vi kan ha en stadigvarande konstant ökning?

Inom finansbranschen är ränta på ränta den exponentiella tillväxten av ett finansiellt instrument som ackumuleras med tiden. Effekten kan bero på återinvestering av vinster och/eller kapitalvinster, eller på att räntebetalningar flyttas från en period till nästa.

Det sägs ofta att den starkaste kraften i universum är ränta på ränta. I den här artikeln ska vi visa dig hur ränta på ränta kan fungera för dig och hjälpa dig att generera miljoner över tid!

Räntesumman kallas ofta för ”snöbollseffekten” eftersom den gör att dina pengar växer i exponentiell takt. Ju längre du låter räntan stiga, desto större blir ditt sparande.

Låt oss till exempel säga att du har en aktieportfölj som ger en årlig avkastning på 12 %. Om du återinvesterar dina vinster och inte om du rör pengarna i 30 år kommer din portfölj att vara värd mycket mer än bara investeringsbeloppet.

Naturligtvis har inte alla den lyxen av tid när det gäller ränta på ränta. Men om du börjar tidigt och låter dina pengar växa så länge som möjligt kan du ändå skörda frukterna av denna kraftfulla kraft.

Så hur kan du komma igång? Det första steget är att hitta ett finansiellt instrument som ger dig en hög avkastning. Det kan vara aktier, obligationer, fastigheter eller till och med ett sparkonto. När du har hittat en investering som passar dina behov är nästa steg att låta den växa!

återinvestera dina vinster och låta dem ligga länge. Ju längre du låter dina pengar växa, desto mer blir de värda.

Det är viktigt att komma ihåg att ränta på ränta är en kraftfull kraft, men det tar tid att verka. Genom att börja tidigt och låta dina pengar växa så länge som möjligt kan du utnyttja denna effekt på bästa sätt och generera miljoner med tiden!

Med avbrott för finanskriser i världen och långkonjunkturer, om man ser på aktiemarknaden över dem senaste sjuttioen åren med en snittuppgång i S&P500 med 14% enligt Yahoo finance.

När du skall beräkna avkastning är det därför extremt viktigt att du tar i beaktning just formulan för exponentiell värdeökning. Om du även hanterar dina tillgångar som ett sparkonto och lägger undan en portion av din lön varje månad får du dessutom dubbel ränta på ränta på dina aktier och fonder.

Ränta

Vad är egentligen ränta? Om du placerar pengar på ditt ISK konto hos Avanza och du får en värdeökning skall inte detta betecknas som ränta utan värdeökning på ditt kapital, men du kan använda samma matematik som ränta på ränta-formulan som är slarvigt använd i folkmun som värdeökning.
Denna värdeökning sker dagligen, månatligen, årligen vilket gör att det kapital som värdeökningen skett på även det blir multiplicerat under samma tidsperioder. Detta ger dig en utökad vinst på vinst!

Ditt konto växer därför som en rullande snöboll eller en lavin som färdas i nedförsbacke och tar med sig allt i sin väg och växer, därför är det såpass kraftfullt med Compounding.

Ränta betyder det här

Ränta kan appliceras på flera tillgångsklasser. Det kan vara ditt hus om du anser detta vara en tillgång, ditt sparkonto, dina aktier och fonder. Allt som ger dig exponentiell avkastning där avkastningen går in i något nytt som även det ger dig avkastning skall anses som compounding. Det är viktigt att ta i beaktning att det även finns negativ ränta på ränta som går åt andra hållet, ta till exempel värdeminskningen på en bil.

Negativ ränta på ränta är livsfarligt och i många fall rent slösaktigt. Det ger dig ett sämre liv i exponentiell hastighet och det är därför viktigt att vända en sådan trend genom att investera.

Det enklaste sättet för dig att investera kapital är att göra det automatiskt genom en robot. Du betalar 240 SEK i månaden för att hålla din server online medans roboten arbetar gratis åt dig från din Metatrader-plattform som är installerad på din server. I din MT4 plattform, om du samarbetar med oss på TA Gruppen kan vi hjälpa dig installera TA Algo kostnadsfritt som ger dig potentiell avkastning varje dag – 5 dagar i veckan.

Hur räknar man ut ränta på ränta

För att räkna ut ränta på ränta behöver du ta din startsumma, din ökning av din startsumma och multiplicera detta med antalet dagar eller år som du vill räkna ut din ränta på ränta, vi rekommenderar en räntekalkylator och det finns flera bra på marknaden. Tänk på att vi även beskriver hur du utökat ditt sparande genom matematik längre ned i tråden så att du har full koll på dina investeringar.

  • Nordeas räntekalkylator
  • Swedbanks räntekalkylator
  • Avanzas räntekalkylator
Räkna procent ökning

Hur formulan utökar ditt handlande eller sparande i procent kan du egentligen simpelt använda formulan för procentuell ökning.

Exempel: Jonas har köpt 1 Ericsson aktie för 94kr. Den har växt till 98.7kr och Jonas vill veta hur mycket han har tjänat i tillväxt på sitt konto. Jonas dividerar det startsumman med den nya summan 98.7/94=1.05. Jonas kapital har utökat med 5%.

Effekt formel för hävstång

Att räkna ut rentabilitet är inte alltid lätt. I folkmunn kallar vi denna formel för Johanssons formel. Rentabiliteten är viktig för att förstå hur ditt kapital använder hävstång för att applicera ränta på ränta i sin helhet. För den som är intresserad av Johanssons formel kan ni läsa mer om den via Wikipedia.

Hävstång är något vi använder i vårt dagliga liv konstant. Du tar ett jobb för att ge dig hävstång att spara till bostadsrätten. Din bostadsrätt ökar i värde medans du bibehåller dina kostnader och levnadsstandard, vilket ger dig en passiv inkomst med hävstång som gör dig rik.

ränta på ränta
ränta på ränta genom TA Algo till bostadsrätten

Sparande med ränta

Sparkonton är idag nästan ett förlorande koncept att bibehålla sina pengar på. Tack vare den höga inflationen förlorar du pengar på att behålla pengarna på kontot. Det viktigaste är att sätta dina pengar i användning för att dem skall växa snabbare än inflationen. I ett läge som idag 2022 kan det nästan verka omöjligt, men det finns fortfarande sätt att slå inflationen och ändå tjäna stora belopp.

TA Algo slog inflationen med råge

I enlighet med den nyaste infomationen från Lennart Johansson från TA gruppen har 3600+ redan löst detta problem genom att använda TA Algo gratis i sitt sparande. Med en snitt-avkastning dem senaste 7 åren på 49% har dessa svenskar slagit inflationen även i år och sett sina förmögenheter växa med ränta på ränta.

Beräkna avkastningen

Beräkna avkastningen genom att föra loggbok på alla dina positioner och vinster men även dina förluster. Du behöver hålla stenkoll på samtliga förluster och varför det blev förluster. Om du tar förluster i blindo kommer det hända igen och igen. När du för loggbok på förlusten kan det vara viktigt att skriva en notis bredvid din förlustposition om varför du stängde på förlust, om det var hjärnspökena som skrämde dig. Var ärlig mot dig själv – ingen annan skall läsa din loggbok.

När du nu kan diarieföra förlusterna kan du även beräkna avkastningen. Vi föredrar att arbeta i excel eller Google Sheets då det ger en lättöverskådlig bild över vad du behöver tänka på när du tradar. Excel innehåller dessutom funktioner vilket gör det lättare för dig att summera dina förluster och vinster i marknaden. Använder du Metatrader sköts detta automatiskt genom handelsplattformen när du begär ut en rapport där du automatiskt kan beräkna ränta på ränta.

Vad ger bättre ränta på ränta utdelningsaktier eller tillväxtaktier?

Debatten om utdelningsaktier kontra tillväxtaktier har funnits i årtionden. Det finns för- och nackdelar med båda investeringsstrategierna.

Utdelningsaktier betalar vanligtvis ut en del av sin vinst till aktieägarna i form av utdelning. Dessa utbetalningar kan ge inkomster även när aktiekursen står stilla eller sjunker.

Tillväxtaktier brukar å andra sidan inte betala utdelning. I stället återinvesterar de sina vinster i verksamheten för att driva på framtida tillväxt. Detta kan leda till högre aktiekurser med tiden, men det finns ingen garanti för framgång.

Så vilken strategi är bäst? Det beror på dina mål som investerare. Om du är ute efter omedelbar inkomst kan utdelningsaktier vara ett bra val. Men om om du strävar efter långsiktiga kapitalvinster kan tillväxtaktier vara ett bättre alternativ.

Du behöver naturligtvis inte välja mellan utdelningsaktier och tillväxtaktier. Du kan äga båda typerna av investeringar i din portfölj. Men det är viktigt att förstå skillnaden mellan de två innan du börjar investera.

Utdelningsaktier kan ge inkomster även när aktiekursen är oförändrad eller sjunker, men tillväxtaktier betalar vanligtvis ingen utdelning. Istället återinvesterar de sina vinster i verksamheten för att driva framtida tillväxt. Detta kan leda till högre aktiekurser med tiden, men det finns ingen garanti för framgång.

Så vilken strategi är bäst? Det beror på dina mål som investerare. Om du är ute efter omedelbar inkomst är utdelningsaktier

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Mellanösterns främsta onlinemäklare
Mellanösterns främsta onlinemäklare

Mellanösterns snabbast växande börs för robothandel

  • Förmånskundspaketet - Gratis
  • Aktiehandel på autopilot - Gratis
  • Riskhanteringspaketet - Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen

Tips för att få ränta på ränta på Aktier och fonder

När man ser till en av Sveriges främsta verktyg för att skaffa sig just compounding och en edge mot inflationen så väljer Svenskar oftast fonder och aktier. En undersökning av Euroclear visar 2020 att 20% av Svenska befolkningen äger aktier. Det må anses fantastiskt och det visar också till hur stor marknaden är i Sverige för just aktiehandel.

Det viktigaste är att aldrig sälja sina aktier såvida du inte distribuerar portföljen in i nya aktier, för att då få ränta på ränta eller snabba på uppgången om du tror på en specifik aktie.

Vad menas med ränta på ränta?

Compounding av kapital är värdeökningen på värdeökningen av ditt sparande.

Vad kan man få för ränta på 10 miljoner?

Genom aktiv förvaltning kan du få upp till 49% avkastning på 10 miljoner kronor genom TA algo i snitt baserat på dem senaste 7 åren.

När börjar ränta på ränta märkas?

Du märker av det direkt när du gör vinst och återigen när du gör vinst på din vinst.

Är fonder ränta på ränta?

Fonder ger dig ränta på ränta genom att handla med fonderna och återinvestera avkastningen i andra aktier som fonderna är baserade på. Problemet med fonder överlag är att dem ofta ha höga avgifter.

Vad är ränta på ränta-effekten?

Den innefattar att du får vinst på din nuvarande värdeökning. Detta ger din vinst ytterligare en vinst på vinsten som sedan ger dig återigen vinst på värdeökningen vilket exponentiellt tar dig frammåt med stormsteg.

I dagens läge 2022 är inflationen på tapeten konstant, detta ger dig en negativ ränta på ränta. När du går till ICA för att handla är nu varorna mycket dyrare ibland med tvåsiffrig höjning på matvarorna. Det är viktigt att räkna på hur inflationen påverkar ditt liv för att du skall kunna budgettera din ekonomi och ditt fortsatta sparande.

Om man surfar in på ekonomifakta har dem en mycket bra inflationskalkyklator som hjälper dig i din ekonomi.

Om jag vill spara till en bostadsrätt hur gör jag det lättast med ränta på ränta?

Det bästa sättet att spara till en bostadsrätt är att börja tidigt och låta pengarna växa så länge som möjligt. På så sätt får du mest tid på dig att dra nytta av kraften i den sammansatta räntan.

Du kan börja med att öppna ett sparkonto och lägga undan pengar varje månad. Om du kan, försök att hitta ett konto som erbjuder en hög ränta så att du kan maximera dina inkomster.

Du kan också överväga att investera i ett depåbevis eller ett penningmarknadskonto. Dessa alternativ erbjuder vanligtvis högre ränta än sparkonton, men de kan ha strängare uttagsregler.

När du har sparat ihop lite pengar kan du börja titta på att köpa en bostadsrätt. Det finns många olika finansieringsalternativdu kan använda dig av!

Fördelarna med sammansatt ränta

När den ränta som betalas på ett bankkonto stannar kvar på kontot, tjänas det också in ränta på det. Detta kallas kumulativ ränta, sammansatt ränta eller ränta-på-ränta-effekt. Beloppet efter en viss tidsperiod kan då beräknas. p är räntesatsen för en viss period, ofta men inte alltid för ett helt år, och t är antalet perioder.

Räntesränta kan ha en betydande inverkan på din investeringsportfölj, och det är viktigt att förstå hur den fungerar för att kunna dra nytta av den. I allmänhet gäller att ju längre du låter dina pengar vara investerade, desto mer tid har de att växa genom sammansatt ränta

Här är ett exempel för att illustrera hur detta fungerar: Låt oss säga att du investerar 100,000 kronor med en årlig räntesats på 5 %. Efter ett år är din investering värd 150,000 kronor. De 5000 kronor i ränta som du tjänade in under år 1 läggs till din ursprungliga investering, så under år 2 tjänar du ränta på hela 150,000 kronor. Som ett resultat av detta kommer ditt kontosaldo att växa ännu snabbare under år 2 än under år 1.

Samma princip gäller oavsett om du tjänar enkel eller sammansatt ränta på dina investeringar. Med sammansatt ränta tjänar du dock inte bara ränta på din ursprungliga investering utan även på ackumulerad ränta från tidigare perioder. Så som du kan se kan sammansatt ränta ha en stor inverkan över tid – även om avkastningen är relativt låg

Hur bra ränta på ränta ger det att äga skog?

Räntan på att äga en skog kan variera beroende på fastighetens storlek och läge. De flesta som äger skog får dock mellan 0,25 % och 0,75 % i ränta per år. Det betyder att om du har en skog på 100 000 dollar kan du tjäna mellan 250 och 750 dollar i ränta varje år!

Det finns naturligtvis andra faktorer som kan påverka din avkastning, till exempel vilken typ av träd du har på din fastighet och hur väl de sköts. Men på det hela taget är det att äga en skog ett utmärkt sätt att tjäna en passiv inkomst!

Kan det vara bra att äga åkermark med arende för ränta på ränta?

Det beror på dina mål som investerare. Om du är ute efter omedelbar inkomst kan det vara en bra idé att äga jordbruksmark med en andel av räntan. Men om du siktar på långsiktiga kapitalvinster finns det andra alternativ som kan vara bättre lämpade för dig.

Det är naturligtvis viktigt att göra din forskning innan du fattar några beslut. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när det gäller att investera i jordbruksmark. Men om du är tålmodig och gör din hemläxa kan ägande av jordbruksmark vara ett utmärkt sätt att tjäna passiva inkomster!

Lennart Johansson
Lennart Johansson
Lennart Johansson är student vid Luleå tekniska universitet i Sverige. Han har en bakgrund som systemingenjör på Microsoft på Irland. Lennart studerade rymdteknik, vilket gav bränsle åt hans kärlek till rymden och allt som har med den att göra. Han är en ivrig inlärare och älskar att utmana sig själv med nya saker. Lennart letar alltid efter möjligheter att utveckla sig själv och förbättra sina färdigheter. Han brinner också för att hjälpa andra att växa och uppnå sin potential.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

  • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
  • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.