Riksbankens senaste rapport

Riksbankens senaste rapport

Screenshot 32
Taget från riksbanken.se
[toc]

Enligt riksbanken skall QE fortsätta under 2022

Enligt riksbanken skall QE fortsätta under år 2022. Man köper obligationer för 37 miljarder SEK och detta till grund för att bibehålla reporäntan på en låg procent tack vare bolånen och svenskars skuldsättning.

https://www.riksbank.se/sv/penningpolitik/penningpolitisk-rapport/2022/penningpolitisk-rapport-februari-2022/

Man pratar om att omvärlden säger en sak medans Riksbanken säger en annan. Detta beror på att Riksbanken och marknaden inte alltid spelar på samma ton. Marknaden inser att omvärlden med den enorma inflation som skapats måste höja sina räntor för att få bukt med USD/SEK, EUR/SEK kurs. Kronan är den sämst presterande bland dem 10 stora valutorna, och bara det säger ju en och samma sak.

Sveriges framtid ser dyster ut!


Riksbanken har inte möjlighet att höja räntan till grund på Europas näst högsta överbelåning per capita efter Danmark.

http://Källa https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2020/svenskar-har-nast-mest-skulder/

Blir vi svenskar fattigare?

Svensken blir fattigare för varje år med inflationsmålet på 2% som är en gömd skatt för gemene man. Ser man det däremot på en tio års period är det ränta på ränta på 2 procent upphöjt till tio. På tio år har du kvar 817 kr av din tusenlapp. Detta ställer till det för dem i samhället som inte har en växande inkomst så som lågavlönade och pensionärer.

Screenshot 33
Taget från riksbanken.se

Aktier eller pension?

Jag har personligen alltid sagt att pensionen borde avskaffas och att kapitalet istället borde sättas in i aktier. Detta hade gjort så att pensionärerna kan leva på utdelning vid gammal ålder. Då hade även efterlevande fått ett arv i form av aktier. Staten tar idag all pension när du avlider och ger inget till dina efterlevande, inget alls. Hade du som privatperson istället haft detta i aktier hade dina efterlevande blivit miljonärer.

Kan räntan höjas?

Med den stora skuldsättning som Svenskar idag har blir det ofta svårt att skapa sig ett liv i Sverige, speciellt för dem som inte följt systemet till punkt o prickar. Utlandssvenskar som flyttar hem drabbas extra hårt av lång bostadsköer och allmänna problem.

I utlandet börjar man prata om att höja räntorna rejält och man börjar även höra liknande jargong från banksektorn, 4 procent skall enligt dem vara normalt, vår fråga är hur många av hushållen som skulle klara det med den enorma överbelåningen.