RSI

RSI Indikator: Vad Är Det? Vi har svaret! 📊

Vad är RSI?

RSI står för Relative Strength Index och är en av de mest populära trading indikatorer för teknisk analys. Det är en så kallad momentumoscillator som återspeglar förändringar av prisrörelser. Den fungerar bra på alla finansiella marknader inkl. kryptovalutor.

En oscillator som en RSI indikator ligger alltid under ett prisdiagram, och inte på ett prisdiagram som vissa indikatorer.

Man önskar sig generellt ett högt RSI, vilket innebär ett kortsiktigt momentum som är starkt när vi har eller ska köpa aktier. Det beror på att det ofta indikerar på att fler investerare är på väg att handla och att uppgången ska fortsätta.

En aktie med ett lågt RSI indikerar oftast en översåld period med negativt momentum.

rsi indikator
Bilden visar RSI-indikatorn.

Anledningen till varför man väljer att använda en RSI indikator är för att hitta rörelser i indikatorn samtidigt som man kollar rörelser i marknadspriset. På så sätt kan man hitta köp- och säljsignaler. Man kan också hitta marknadens momentum mycket enklare med indikatorn än utan.

Vem skapade RSI?

RSI indikator skapades av J Welles Wilder Jr år 1978 i en bok om trading med teknisk analys. Boken var formulerad av honom själv strax efter att han slutade som maskiningenjör. Han handlade nämligen med aktier och råvaror men stötte på ett problem på vägen som gjorde att han skapade indikatorn.

Wilder ville veta om priset var för dyrt för att öppna en lång position i en uppåtgående trend, eller om det var för billigt att öppna en kort position i en nedåtgående trend. Det här problemet löste han genom att skapa RSI.

Vad är en momentum-indikator?

Man mäter hastigheten och förändringen av prisrörelser med en momentum-indikator. När priset stiger i ett prisdiagram så berättar den att priset rör sig högre. Om en momentum-indikator stiger så berättar den att priset rör sig högre med en högre hastighet. Ett annat ord för det här är att momentum mäter lutningen på en pristrend.

En momentum-indikator fungerar bäst med andra indikatorer eftersom att den saknar egenskaper som att indikera åt vilken riktning marknaden ska åt. Den fokuserar enbart på hastighet och styrka.

momentum
Bilden visar momentum-bollar.

Varför är momentum viktigt?

En av anledningarna till att man kollar på en momentum-indikator är för att kolla momentum i marknaden. Momentum leder nämligen priset och förändras före ett prisdiagram. Man kallar därför RSI för en ledande indikator.

För att förstå det hela lite bättre så kan man ta ett exempel när man kastar med en boll. När bollen är uppe i luften så kommer den att sakta ner, dvs. att momentum faller. Bollen stannar till slut när den nått sin höjd och börjar istället att falla. På samma sätt kan en investerare läsa av momentum i en marknad och få en bättre bild över när en marknad kan vara på väg att vända.

Hur man köper med RSI

När man läser av RSI så kan man få värdefull information om marknaden. Man kan t.ex hitta upprepbara beteenden precis som ett diagrammönster.

Handlare använder RSI framgångsrikt på fyra olika sätt.

Vad betyder överköpt och översålt?

En RSI 100 pendlar mellan 100 och 0.. Den kan aldrig läsas av mindre än noll eller mer än 100. Det finns två band som visar 70 och 30. När indikatorn bryter något av dessa band så kan man få en aning om marknaden är överköpt eller översåld.

RSI indikator

Överköpt betyder att marknaden indikerar ovanligt stor styrka och kommer troligtvis att bli svagare.

Översålt betyder istället att marknaden indikerar det motsatta, att marknaden börjar bli ovanligt svag och troligtvis kommer att öka.

Om en RSI-indikator visar att en tillgång är överköpt och pekar nedåt så är det en indikation på att priset ska fortsätta så. Det gäller på samma sätt om en tillgång är översåld och pekar uppåt då den kan indikera uppgång.

Om man ska utföra den här strategin så kan man vända tills RSI sjunker under 70 från en överköpt nivå om man ska ta en kort position. Skulle RSI sedan stiga över 30 från en översåld nivå så kan man ta en lång position. Och så fortsätter det på det viset.

Relative Strength Index RSI med 50-nivå

Man kan lägga till en mittlinje i RSI inställningar som agerar som mellannivå på 50. Då kan man t.ex bekräfta en nedåtgående trend när RSI intervall bryter 50 till under 50. Om den bryter under 50 till över 50 så bekräftas istället en uppåtgående trend.

image
Bilden visar RSI med 50-nivå inställt.

Man kan leta efter divergens

Om man handlar med en RSI indikator så kan man också leta efter divergens mellan RSI och marknadspriset. Som investerare letar man då efter situationer när momentum rör sig i motsatt rikning än priset.

Divergens

Indikatorer som RSI kan vara användbara för att hitta ledtrådar om när man ska öppna affärer – men ibland misslyckas de. När detta händer bevittnar du ett divergerande mönster på marknaden som kan signalera en möjlighet, eller fara med dina investeringar.

När det relativa styrkeindexet visar ett överköpt tillstånd, så indikerar mönstret att trenden kan vara på väg att vända och att det är dags att sälja av sina aktier. Marknaderna förändras dock alltid och vad som kan vara ett tecken på slutet för en investerare kan också innebära en möjlighet att tjäna pengar. När RSI till exempel indikerar att aktier har blivit översålda, så är det dags för dig att flytta dina korta positioner till långa. Det betyder helt enkelt att det är en divergens på gång.

Divergensmönster är kraftfulla verktyg för att förstå och tolka data. De fungerar bara i det aktuella marknadssammanhanget, men att veta när dessa förhållanden förändras kan ge dig en fördel gentemot andra handlare som inte vet så mycket om hur dessa trender utvecklas över tid.

RSI Aktier

Vid aktiehandel så är RSI ett väldigt bra hjälpmedel för att ta beslut. Det är många aktiehandlares favoritverktyg för att förutspå framtida rörelser. Man behöver dessutom inte vara ett mattegeni när det finns indikatorer som denna. Det beror på att man enkelt kan se visuellt när en aktie är överköpt och när en aktie är översåld.

Det är särskilt pålitligt att använda RSI när man handlar aktier så länge det inte finns en avvikande trend. Indikatorn anpassar sig oftast till de ständigt föränderliga aktiekurserna.

RSI Avanza

Om man handlar aktier hos Avanza så kan man med hjälp av RSI identifiera överköpta och översålda perioder i marknaden. På deras blogg tipsar de om funktioner som investerare kan använda sig av på deras plattform. Man kan t.ex använda deras avancerade kontograf som bland annat innefattar ”RSI-boxen”, som är en mätare som visar hur aktien har rört sig i relation till RSI-värdet.

Avanza har även en aktielista med en filtreringsfunktion som bland annat innefattar RSI och RSI-trend. Det innebär att man även kan se trenden för RSI, och inte bara talet.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

  • Courtagefri automatiserad handel.
  • Full kontroll över ditt kapital.
  • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

RSI jämfört med MCAD

Vid det här laget vet vi att en RSI-indikator mäter ifall en marknad är överköpt eller översåld. Indikatorn MCAD mäter istället skillnaden av 26-dagars exponentiellt glidande medelvärde. Det kan låta avancerat, men vad den egentligen gör är att generera köp- och säljsignaler med två medeltal mot varandra.

Båda dessa indikatorer är viktiga redskap för framgångsrik aktiehandel, men de kan ibland ge felaktig information. Anledningen till det är för att de hämtar sin data ifrån olika ställen. RSI kollar mer på prisrörelser och momentum överlag, medan MCAD kollar på glidande medelvärden.

Fördelar- och nackdelar med RSI

Vi sammanfattar indikatorer och i det här fallet gör vi det med RSI. Här nedan hittar du bra användningsområden och vad som gör indikatorn mindre bra.

Fördelar

  • Den indikerar marknadsförhållanden som är överköpt- och översålt
  • Man kan se data från 14 dagar tillbaka
  • Den tar faktorer som hastighet och moment i beaktande

Nackdelar

RSI indikator ger ibland falska signaler

Som ni kan läsa i den här artikeln så finns det många fördelar med en RSI indikator. Det händer tyvärr att ledande indikatorer ger falska signaler och kan ibland anses vara mindre tillförlitliga än övriga indikatorer. Anledningen är för att varje förändring i momentum inte innebär att priset kommer ändra riktning helt.

Du bör tänka efter innan du använder RSI på CFD-kontrakt eftersom det ibland kan vara missvisande, då det oftast finns en market maker bakom priskurserna.

Man vet inte hur stor en prisvändning kan bli

Det finns många prisnivåer som kan brytas men det är oklart hur stor eller liten en prisrörelse kommer att vara. Man kan helt enkelt inte förutsäga det här, även om man klart kan se brytningar.

Om du är intresserad av att se analyser där man bland annat använder RSI så kan du klicka här (Öppnas i nytt fönster)

Vad betyder momentum?

Inom fysiken är momentum ett mått på ett föremåls hastighet och massa. Den innefattar två variabler: hastighet och närhet till andra föremål. Allt som definieras som ett objekt har en massa, och därför har det ett momentum. Ju mer saker som rör sig med hög hastighet, desto större momentum.

Inom trading så är momentum bland annat när investerare köper tillgångar som stiger och sedan säljer dem när de ser ut att ha nått sin topp. Denna typ av handel har gång på gång visat sig ge imponerande resultat, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för handlare. Handel med momentum kan vara fördelaktigt eftersom att det fungerar med volatilitet. Att använda sig av de innebär inte bara att man ska tjäna pengar på en uppåtgående trend, utan också att dra nytta när priset börjar gå ner.

Vanliga Frågor & Svar

Vad är RSI 14?

Det är ett relativt styrkeindex som jämnats ut på en period av 14 dagar. På så sätt får man reda på när en aktie har varit överköpt, översåld eller relativt neutral.

Vad är ett bra RSI?

För att förstå indikatorn och dess nivåer så behöver man veta att en RSI över värdet 70 innebär en överköpt period, medan ett värde under 30 innebär en översåld period. Allt däremellan anses vara neutralt.

Vad är bästa perioden för RSI?

Det är alltid relativt till en investerares egna handelsstrategi, men frågar man skaparen av RSI, Welles Wilder så är det 14-dagars perioden.