Sandvik aktie är ett mycket anriktbolag som grundades 1862, det är en svensk ingenjörssaga från gamla tider och är en av bolagen som grundat den Svenska industrialismen. Sandvik är ett bolag som går under benämningen verkstadsbolag och har som främsta grenar gruv och bergbrytning, krossning och sortering även metalbearbetning med en enorm forskning inom matrialteknologi.

Historik om Sandvik

Sandvik la grunden för Bessemerprocessen av Svenskt Stål, det var under en affärsresa i England 1857 som Konsul Göran Fredrik Göransson köpte en femtedel av Bessemers patent i Sverige. Detta gav grunden för den Svenska stålindustrin i Gästrikland vid Edskensmasugn där nya maskiner installerades med ny teknologi. Projektet led nederlag då brittiska ingenjörer inte lyckades att framställa bessermergöten och Göran Fredrik Göransson tog över ledningen, även fast han totalt saknade bakgrund inom metallframställning.

Dem Svenska ingenjörerna lyckades tillsammans med brittiska under fredrikssons tid som Ordförande att slutföra exprimenten vilket även bidrog till att processen även spred sig till England. Med bakgrunden att föra ut processen till resterande industrin skapades Järnverks aktiebolag med Göransson i ledningen och masugnen i Sandviken skapades.

Hållbar ingenjörsskap

Sandvik tillhandahåller och planerar lösningar och innovation enligt deras egna slagord hållbar ingenjörskap.

Sandvik med sina 44000 anställda världen över innehar 6400 patent inom teknologi och bearbetning av industriella matrial. men det slutar inte där företaget ger även en mycket bra utdelning varje år och har intäkter på 99 miljarder SEK årligen.

Sandvik aktie historik hittar ni nedan sedan tio år tillbaka.

 • Sandvik (OTCPK:SDVKY) har tecknat en revolverande kreditfacilitet på 11 miljarder kronor kopplat till dess hållbarhetsmål, med en grupp om 14 banker.
 • Faciliteten har en löptid på fem år med två ettåriga förlängningsmöjligheter och kommer att användas för allmänna företagsändamål och för att refinansiera den befintliga kreditfaciliteten på 9 miljarder kronor.
 • Den nya kreditfaciliteten har en tydlig koppling till Sandviks hållbarhetsmål för 2030 när det gäller ambitionerna att minska koldioxidutsläppen med 50% och öka avfallscirkulariteten till 90%.

Sandvik AB är ett svenskt företag som tillverkar och säljer verktyg, gruv- och anläggningsutrustning samt tjänster. Med ett börsvärde på över 35 miljarder dollar är det ett av de största företagen i Sverige. Företaget har cirka 47 000 anställda och är verksamt i mer än 130 länder. Sandviks produkter används inom en rad olika branscher, bland annat gruvdrift, olje- och gasborrning, byggnation, metallbearbetning och kraftproduktion.

Under de senaste åren har företaget fokuserat på att utöka sin digitala verksamhet. Sandviks andel av den globala marknaden för industrimaskiner är cirka fyra procent. I USA uppgick företagets försäljning till 13 miljarder dollar 2019. Sandvik AB grundades 1862 av Göran Fredrik Göransson.

År 1876 ändrades företagets namn till Sandviken Metallverken och 1902 till Sandviken Stege och Maskinfabrik. År 1968 ändrades namnet tillbaka till Sandvik AB. Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige.

Om du funderar på att investera i Sandvik AB är det viktigt att veta lite om företaget och deras plats på marknaden. Med en lång historia och ett börsvärde på över 35 miljarder dollar är de ett av de största företagen i Sverige med fokus på gruv- och anläggningsutrustning.

De har en global räckvidd med cirka 47 000 anställda som är verksamma i 130 länder världen över. Och trots att de har funnits i över 150 år har de har följt med i utvecklingen genom att utöka sin digitala verksamhet under de senaste åren.

Deras andel av den globala marknaden för industrimaskiner är cirka fyra procent, men de är en stor aktör i USA, där deras försäljning uppgick till 13 miljarder dollar 2019. Så om du letar efter en solid investering med en lång historia och global räckvidd kan Sandvik AB vara värt att överväga.

Sandvik Aktiekurs

Sandvik har inte bara imponerande siffror men storleken på detta globala bolag är kopiöst, detta är ett av bolagen som är grundbulten i Svensk industrialism. Sandvik aktiekurs går stadigt som dem flesta verkstadsbolag. Verkstadsbolagen går ofta långsammare än överhypade IT jättar men det är också för att dem tillhör den gamla tidsåldern av det industriella samhället.

Sandvik är ett svenskt multinationellt verkstadsföretag med ett brett utbud av produkter inom gruv- och byggnadsindustrin. Företagets aktiekurs har varit volatil under de senaste åren, men har generellt sett haft en uppåtgående trend. Med tanke på Sandviks starka meritlista och dess exponering mot flera recessionssäkra branscher är det troligt att bolagets aktiekurs kommer att klara den kommande recessionen bättre än de flesta.

Sandviks aktiekurs har faktiskt redan börjat återhämta sig från Covid-19-pandemin, och den förväntas fortsätta att stiga under de kommande åren. Sandvik är därför en bra satsning för investerare som letar efter kvalitetsbolag som kan klara av ekonomiska nedgångar.

Anskaffningsvärde sandvik aktie är billigt kontra den mycket fina avkastningen och tillväxten.

Intäkter99 miljarder SEK (cirka)
Antal anställda44 000 (cirka)
StyrelseordförandeJohan Molin
VD och koncernchefStefan Widing
Investeringar i FoU3,7 miljarder SEK (cirka)
Antal aktiva patent6 400 (cirka)
HuvudkontorStockholm, Sverige
Grundat år1862
Taget från Sandviks hemsida

Sandvik aktier utdelning 2022

Sandvik beslutade vid årsstämman att göra en kontantutdelning på 4.75 SEK per aktie. utbetalningsdatumet blev fastställt till den 29 April 2022. Utdelningen utbetalas via Euroclear Sweden AB Onsdagen den 4 maj. Utskiftning sandvik aktier 2022 bör hända under samma period.

Sandvik är en Large cap utdelnings aktie som ger en mycket stabil och god avkastning för att inte nämna värdeökning i aktien överlag, det är en mycket anskaffningsvärd aktie man kan ligga tungt i med lättja och fortsatt sova gott.

Sandviks utdelningspolicy är att dela ut cirka 30-40 procent av företagets vinst till aktieägarna. Det långsiktiga målet är att bibehålla och gradvis öka utdelningen i linje med vinsttillväxten

Styrelsen har föreslagit en utdelning på 11,50 SEK per aktie för 2019, vilket motsvarar en utdelningsandel på cirka 36 procent. Baserat på nuvarande prognoser förväntas utdelningsandelen ligga i intervallet 30-40 procent under de kommande åren

När vi ser längre fram förväntar vi oss att Sandviks utdelningspolicy kommer att fortsätta att stödja aktieägarens avkastning genom både stigande utdelningar och kursuppgång i aktien.

Om vi antar en måttlig ekonomisk tillväxt, förutspår vi att Sandvik kommer att generera en genomsnittlig årlig avkastning på eget kapital på cirka 20 procent från 2022.

Investera i sandvik aktie

Att investera i en anrik large cap aktie är en bra ide, anledningen att det är tryggt och stabilt är att det är ett av världens största bolag med en fantastisk ledarskapskultur. Utöver en fantastisk förvaltning av bolaget är det även ett ingenjörsbolag som ger goda framtidsutsikter för Svenskar men även mänskligheten.

För att investera lättast i Sandvik aktie rekommenderar vi att man använder Ymer Exchange, du kan enkelt låta TA algo handla aktien åt dig via automatiserad handel. Sandvik analys & riskhantering sköts fullt automatiskt och du kan sova väl genom att investera i sandvik aktie.

Förutom Sandviks starka ledningsgrupp ger företagets ingenjörsfokus goda utsikter för framtida tillväxt.

För dem som vill investera i Sandvik-aktier erbjuder Ymer.exchange ett bekvämt sätt att göra det via automatiserad handel. Sandvik-analys och riskhantering hanteras helt automatiskt, vilket ger investerare sinnesro att deras investering är i goda händer. Med ett starkt resultat av utdelningstillväxt är Sandvik-aktier en attraktiv investering för dem som söker inkomststabilitet.

Gör Så Här För Att Köpa Sandvik Aktier 2022

I den här korta guiden går vi igenom processen för att köpa Sandvik-aktier på Ymer Exchange. Det tar bara några minuter och du behöver sedan inte leta längre! Stegen är liknande för våra andra rekommenderade mäklare också – så om det fungerar bättre med en viss börs är det bara att välja det alternativet istället (vi erbjuder alltså flera olika alternativ).

Steg 1: Välj en rekommenderad aktiemäklare

Ymer Exchange Logo
Aktiemäklaren Ymer Exchange logotyp.

Ymer Exchange-plattformen erbjuder en rad funktioner som i dagsläget är branschledande. Du kan till exempel handla med riktigt låga avgifter samtidigt som du kan få experthjälp av en account manager. Tack vare detta har det visat sig vara ett av de mest populära investeringsalternativ!

Klicka här för att öppna ett konto hos Acuindex

Steg 2: Öppna ett handelskonto och sätt in ditt handelskapital

Ymer Exchange Registreringsformulär
Registreringsformuläret för Ymer Exchange.

Det första du behöver göra är att registrera dig som investerare hos Ymer Exchange. Du kan göra detta både på datorn och mobilen, allt som krävs är en stabil internetanslutning (eller Wi-Fi). På registreringssidan anger du bara din information: Namn, e-postadress, telefonnummer och lösenord!

Nästa steg är att göra en insättning av investeringsmedel. Om du är på din dator klickar du på ”Deposit” uppe i högra hörnet och anger hur mycket pengar som behöver deponeras samt vilken betalningsmetod som ska användas för denna transaktion. Du kan välja mellan kortbetalning, banköverföring eller kryptovalutor.

Steg 3: Köp Sandvik-aktier

valj sandvik aktie
Så här ser listan ut där man väljer aktier.

Nu är det äntligen dags att investera i Sandvik-aktier! För att navigera dig fram till den aktie du vill ha använder du helt enkelt deras sökfält på Ymer Exchange handelsplattform och skriver ”Sandvik” i sökrutan.

När du klickar på en akties namn kommer du till huvudsidan för aktien där du hittar historisk data och annat värdefullt. Om allt ser okej ut så öppnar du en ”Köp”-order och väljer positionsstorlek. Vill du istället korta aktien, så väljer du ”Sälj”-order.

Vi önskar dig stort lycka till med din aktiehandel!

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Mellanösterns främsta onlinemäklare
Mellanösterns främsta onlinemäklare

Mellanösterns snabbast växande börs för robothandel

 • Förmånskundspaketet - Gratis
 • Aktiehandel på autopilot - Gratis
 • Riskhanteringspaketet - Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen

Värmesystem och industriella bearbetningssystem från Sandvik AB

Sandvik AB är ett Sverigebaserat multinationellt företag som sysslar med högteknologiska produkter för verkstadssektorn. Det har fem affärsområden som är: stål, gruvdrift, konstruktion, energi och medicinsk teknik. I den här artikeln kommer vi att fokusera på två av dessa områden: värmesystem och industriella bearbetningssystem. Sandvik AB tillverkar ett brett utbud av värmesystem och industriella bearbetningssystem för en mängd olika branscher.

Några av deras produktkategorier är

-Värmesystem för processindustrier

-Industriella ugnar

-Ugnar för glödgning

-Ugnar för härdning

Utöver dessa produktkategorier tillverkar Sandvik AB också en mängd olika skärande verktyg för metallbearbetning. Deras bidrag till marknaden är betydande, eftersom de är en av de viktigaste produkterna på marknaden. Företagets produkter används inom en rad olika branscher, t.ex. fordonsindustrin, flygindustrin, elektronikindustrin och den medicinska industrin. Inom fordonsindustrin används deras produkter vid tillverkning av bilar och lastbilar. Inom flyg- och rymdindustrin används deras produkter i tillverkningen av flygplan. Inom elektronikindustrin används deras produkter vid tillverkning av elektroniska komponenter. Inom den medicinska industrin används deras produkter vid tillverkning av medicinska apparater.

Rostfritt stål speciella legeringar från Sandvik

Dessa produkter används i många olika branscher, t.ex. inom den kemiska industrin, olje- och gasindustrin, kraftverksindustrin och livsmedels- och dryckesindustrin. Företagets produkter används i ett stort antal tillämpningar, t.ex. värmeväxlare, tryckkärl, rörsystem, lagringstankar och processutrustning. Inom den kemiska industrin används deras produkter inom tillverkningen av kemikalier, inom olje- och gasindustrin används deras produkter vid produktion av olja och gas, inom kraftverksindustrin används deras produkter vid produktion av elektricitet och inom livsmedels- och dryckesindustrin används deras produkter vid produktion av livsmedel och drycker.

Innovationer hos Sandvik

En annan innovation från Sandvik Osprey är metallpulvret som man var pionjär för för 12 år sedan för en process som då kallades rapid prototyping, och som nu är råvaran som används av många av Sandviks kunder samt Sandviks Additive Manufacturing Center (”AMC”), som just öppnats. i Sandviken, Sverige, där tillämpningar för additiv tillverkning undersöks (även kallat 3D-utskrift).

Vi är unika eftersom vi har vår egen pulverkapacitet”, förklarade Mikael Schuisky, chef för AMC. ”Så vi kan fokusera på att utveckla processer.” Han tillade att pulverproduktionskapacitet är avgörande för att producera de högkvalitativa delarna som kan hamna i en flygplansmotor.

Till skillnad från teleskopprojekten är det mesta av AMC:s arbete fokuserat på att förbättra befintliga produkter och sedan få ut dem på marknaden snabbt. Den använder målmedvetet befintliga små och medelstora maskiner för sin material- och processutveckling, så dess underliggande teknologiplattform kan enkelt replikeras och skalas. Personalen kommer både inifrån och utanför organisationen, men har nära kontakt med Sandviks operativa enheter. Veckomöten granskar och omprioriterar projekt.
Sådana aktiviteter kompletterar innovationen som pågår inom företaget.

Omkring en femtedel av deras forskning är grundläggande, och resten är tillämpad forskning baserad på kundernas behov”, säger Simon matsson vid TA Gruppen. FoU-cheferna från olika företag träffas regelbundet för att dela idéer och de arbetar med gemensamma projekt.

En rigorös produktutvecklingsprocess informerar om dessa idéer och projekt, inklusive ett affärscase-tillvägagångssätt som grundar möjligheter i vad som är möjligt med befintliga produktionskapaciteter, risk/belöningsförhållanden och andra nyckeltal.

Pareto höjer riktkursen till 280kr

Pareto höjer riktkursen för Sandvik från 270 till 280kr det är inte förvånansvärt med tanke på att det är en stabil anrik verkstadsaktie. Deras köp rekommendation upprepas i aktien framgår av en analys enligt dagens industri. Det är både bra och viktigt att se en seriös marketmaker så som Pareto securities på ut och höja Sandvik aktiekurs till skyarna.

Sandvik aktie utdelning är något som pratas väl om i diverse forum som till exempel ”Sandvik aktie avanza” det är ett bra large cap bolag för utdelning i portföljen samtidigt som det har en stadigvarande värdeökning över tid.

Sandvik AB & dess partnerskap med högskolorna

Kungliga tekniska högskolan

Sandvik är en omnämnd partner med båda Kungliga tekniska högskolan där dem bidrar med stipendier för att gynna bolagets tillväxt och forskning inom gruvbrytning och metallprocessering. Dem har gett ut stipendier till forskare otaliga gångar för att hjälpa både bolaget men även Sveriges universitetskultur att växa. Det som är bra för Sandvik aktiekurs är alltså även bra för samhället överlag.

Handelshögskolan Stockholm

Bolaget är även en direkt sponsrande partner till Sveriges främsta universitet för management och ekonomi. Handelshögskolan får stipendier och bidrag från Sandvik som direkt delas ut till forskning inom bolagets verksamhetsområden. Bidragen gynnar universitet som även får en direkt inkörsport till Sveriges främsta universitet inom Ekonomi.

Om du skall investera i Sandvik

Bör du göra det snart för historisk sett är aktien nu mycket billig baserat på 52 veckor tillbaka i tiden har vi tagit fram data för att du skall ha möjlighet att göra ditt beslut så lätt om möjligt.

 1. Sandvik (OTCPK:SDVKY) undertecknade ett avtal om att förvärva tillgångarna från det USA-baserade företaget Peterson Tool, leverantör av maskinspecifika anpassade skärverktygslösningar.
  Transaktionen förväntas avslutas under andra kvartalet eller tredje kvartalet 2022.
 2. Produktutbudet inkluderar skräddarsydda hårdmetallskär för högproduktionssvarvning och räfflor, främst inom de allmänna verkstads- och fordonssegmenten.
 3. Bolaget kommer att rapporteras i affärsenheten GWS Tool i Walter, en division inom affärsområdet Sandvik Manufacturing and Machining Solutions.
 4. 2021 hade PTC intäkter på 9 miljoner USD och en EBITA-marginal som var neutral för Sandvik Manufacturing and Machining Solutions; påverkan på Sandviks vinst per aktie kommer att vara begränsad men ändå något positiv.
 5. Sandvik Materials Technology, enhet inom Sandvik (OTCPK:SDVKY), fick en stor order på avancerade rör för energisegmentet.
 6. Ordern bokades under 1Q22 och är värderad till ~SEK 800 miljoner, med leveranser planerade mellan 2023 och 2025.

Lundbergsfären och Industrivärden & Sandvik

Industrivärden köpte nyligen ytterligare en miljon aktier i Sandvik och det är ingen hemlighet att Lundbergsfären och Sandvik har gått hand i hand i många år tillbaka, det är ett fåtal finans och industrifamiljen som äger större delen av den Svenska börsens large cap bolag. I just detta large cap bolag hittar vi storägare som industrivärden och dess fonder.

Komplett bolagsfakta

För att hitta en sandvik komplett bolagsfakta bör man söka sig till bolagets hemsida eller gå igenom ekonomisk data från Börsdata eller valfri exchange, exempelvis Avanza eller Nordnet. Sandvik ämnar att göra en utskiftning av sandvik aktier 2022 vilket man kan läsa om på senaste bolagsstämman, på engelska benämns detta som en Swap deal, anledningen att man gör detta är för dealen med LTI.

Räntekostnaden beräknas hamna på 1.4mkr per år baserat på det nuvarande ränteläget.

Hur går Sandvik?

Sandvik går förhållandevis bra under 2022 men rasar lite till grund av börsens övervärdering. Man tog en miljardsmäll när man lämnade Ryssland vilket får anses vara en engångskostnad. Fortfarande ett mycket anskaffningsvärt bolag att köpa.

När är det utdelning på Sandvik?

29 April 2022 om 4.74 SEK per aktie år 2022 Utdelning.

Vad händer med Sandvik?

Sandvik går från klarhet till klarhet och undviker sanktionerna genom att lämna Ryska marknaden. Överlag är det bra att lämna den Ryska marknaden men man förlorar tillgång till billiga råvaror.

Sandvik AB:s aktieägare beslutade idag, vid bolagets årsstämma, att distribuera och notera Alleima. Distributionen förväntas vara genomförd den 31 augusti 2022 och Alleima-aktien kommer att börja handlas på Nasdaq Stockholm samma datum.

Utdelningen kommer att ske i form av en utdelning av en B-aktie i Alleima för varje A- och B-aktie i Sandvik. Avstämningsdag för utdelningen är den 29 augusti 2022. Aktieägare i Sandvik som den 26 augusti 2022 är registrerade som ägare av Sandviks A- och B-aktier kommer att ha rätt att erhålla aktier i Alleima.

Den sista dagen för handel med Sandviks aktier inklusive rätten att erhålla aktier i Alleima kommer att vara den 25 augusti 2022. Information om prospekt och kapitalmarknadsdag kommer att meddelas separat. Detta pressmeddelande publicerades klockan 07:45 CEST den 27 april 2021. En kallelse till årsstämman finns på www.sandvik.com/agm2021 . Kallelsen innehåller instruktioner för aktieägare om hur de kan delta i årsstämman och utöva sin rösträtt elektroniskt eller per post.”

Alleimas oberoende kommer att göra det möjligt för företaget att genomföra sin strategi mer effektivt och driva tillväxt, innovation, operativ och kommersiell effektivitet samt hållbarhet. Som världsledande tillverkare av avancerade rostfria stål, speciallegeringar och värmesystem kommer Alleima att kunna stärka sin ställning på marknaden.

För den framtida Sandvik-koncernen kommer förändringen att möjliggöra ett starkare fokus på lönsam tillväxt inom de återstående områdena, såsom gruvdrift och stenbrytning, krossning och siktning, metallbearbetning och digital tillverkning. Detta skärpta fokus har potential att skapa långsiktigt värde för aktieägarna. Sandvik planerar att emittera nya aktier under 2022 för att genomföra separationen.

Hur ser framtidsutsikter ut för Sandvik AB & vad är deras Marknadsandel globalt?

Utsikterna för Sandvik AB är positiva, och företaget förväntas generera en genomsnittlig årlig avkastning på eget kapital på cirka 20 procent från 2022.

Denna starka prestation baseras på deras solida marknadsandel globalt, där företaget har en andel på fyra procent av den globala marknaden för industrimaskiner. Dessutom är de också en stor aktör på den amerikanska marknaden, där deras försäljning uppgick till 13 miljarder dollar 2019. Med en sådan stark närvaro på både globala och inhemska marknader är Sandvik AB väl positionerat för fortsatt tillväxt under de kommande åren.

För att sammanfatta det hela:

Om du funderar på att investera i Sandvik AB är det viktigt att veta att de är ett stort svenskt företag med en lång historia som går tillbaka till 1862.

Vad tycker du? Har du investerat i Sandvik AB eller funderar du på det? Låt oss veta dina tankar i kommentarerna nedan. Tack för att du läser!

Lägg gärna till dina tankar om detta företag nedan i kommentarsfältet. Har du erfarenhet av deras produkter? Funderar du på att investera i dem? Vi vill gärna höra från dig!

Lennart Johansson
Lennart Johansson
Lennart Johansson är student vid Luleå tekniska universitet i Sverige. Han har en bakgrund som systemingenjör på Microsoft på Irland. Lennart studerade rymdteknik, vilket gav bränsle åt hans kärlek till rymden och allt som har med den att göra. Han är en ivrig inlärare och älskar att utmana sig själv med nya saker. Lennart letar alltid efter möjligheter att utveckla sig själv och förbättra sina färdigheter. Han brinner också för att hjälpa andra att växa och uppnå sin potential.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

 • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
 • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
 • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
 • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.