sbb aktie
|

SBB Aktie|Aktiekurs | Ska man investera? 2023

Ilja Batlan är ett namn på allas läppar när det kommer till SBB aktie. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB är ett utvecklingsbolag inom fastighetesbranschen som har för intresse att äga, förvalta och förädla fastigheter över hela världen.

En stor portion av dessa fastigheter befinner sig i Norden där aktien även är listade,, nämligen precis i vårt fagra land, Sverige.

Affärsiden har många inslag men ett starkt inslag från deras aktie är att omstrukturera hyresrätter till såkallade samhällsfastigheter.

Som det står på deras hemsida så är bostadsbristen ett av dem största problemen i ett annat rätt så problemfritt samhälle i vårt land. Det gäller inte enbart i Sverige utan även i Danmark och i Norge där även SBB är verksamma.

Om SBB-aktie

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) är en fastighetskoncern som grundades 2016 av bland annat den tidigare socialdemokratiska politikern Ilija Batljan. Bolagets affärsidé är att köpa upp och utveckla offentliga lokaler från kommuner för att sedan hyra tillbaka dessa till kommunerna till ett marknadsvärde. Totalt äger bolaget mer än 13 000 lägenheter i Sverige, främst byggda under miljonprogrammet för bostäder.

Fördelar med att investera i aktien

Det finns flera anledningar till varför Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB kan vara en bra investering för dig

Först och främst har företaget en solid affärsmodell. Det köper upp offentliga lokaler från likviditetssvaga kommuner och hyr sedan ut dessa tillbaka till kommunerna till marknadsvärde. Detta ger företaget en stadig inkomstström, vilket är perfekt för investerare som söker stabilitet och förutsägbara utdelningar.

Dessutom är Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB ett välskött företag. Det leds av erfarna yrkesmän med dokumenterad erfarenhet inom fastighetsbranschen. Detta ger investerare sinnesro i vetskapen om att deras pengar är i goda händer.

Slutligen har företaget starka tillväxtutsikter. Med allt fler kommuner som har ekonomiska svårigheter finns det goda chanser att Samhällsbyggnadsbolaget kommer att kunna fortsätta att köpa upp offentliga lokaler till ett attraktivt pris. Detta kan leda till ännu högre utdelningar till aktieägarna i framtiden.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Prisvinnande valutarobot från Finansbranschen.se
TA algo

TA algo

Handla på börsen automatiskt

Med över 4000 kunder & över 422% i avkastning under perioden 2018-2023 är vi utan tvekan Sveriges mest pålitliga och välkända valutarobot.

  • Fullt automatisk handel
  • Verifierade resultat
  • Avkastning i både upp och nedgång
  • Lättanvänd för småsparare

Handel med TA Algo är helt gratis för dig som kund.

Öppna konto

Nackdelarna med att investera i aktien

Naturligtvis är ingen investering utan risk och det finns vissa potentiella nackdelar med att investera i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

För det första är kommunsektorn i sig riskfylld. Kommunerna kan när som helst ändra sin politik, vilket skulle kunna påverka bolagets affärsmodell negativt. Om kommunerna till exempel skulle besluta att sluta sälja offentliga lokaler till privata företag måste Samhällsbyggnadsbolaget hitta ett annat sätt att utveckla sin verksamhet.

För det andra finns det alltid en möjlighet att räntorna kan stiga kraftigt i framtiden. Detta skulle öka Samhällsbyggnadsbolagets lånekostnader och äta upp dess vinster. Högre räntor skulle också kunna göra det svårare för kommunerna att ha råd att hyra tillbaka offentliga lokaler av bolaget, vilket återigen skulle påverka bolagets affärsmodell negativt.

Slutligen bör det noteras att aktier i Samhällsbyggnadset fortfarande är relativt nya på marknaden och därför inte är särskilt kända eller förstådda av de flesta investerare. Denna brist på likviditet kan göra det svårt att sälja dina aktier till ett rättvist pris om du någonsin behöver eller vill göra det.

Bör du investera i samhällsbyggnadsbolag b aktie?

Fastighetsbranschen är en av dem bästa branscherna att investera i i lågkonjunkturer, det är för att värdet av fastighetsbranschen alltid står säkert såvida dem inte är för belånade. SBB har en rekommenderad belåningsgrad och intäkterna är mycket bra. Ilja Batlan har dessutom ett mycket gott kontaktnät och en stark vilja att leda samhällsbyggnadsbolaget aktie till nya höjder.

En video som sammanfattar läget i SBB ganska så bra!

Kreditbyrån fitch bekräftar SBBs kreditbetyg BBB

Hyresintäkterna är goda även framöver trots inflation. Man kan tycka att intäkterna kan tänkas skadas av tyngre renoveringskostnader och högre löner men sanningen är att vi kommer med stor sannolikhet få leva med denna inflationen och avböja lönehöjningar för att klara samhället.

Orderdjupet i SBB aktie

Handelsvolymen ligger i snitt runt 40mkr och det är en blygsam ordervolym. Fastighetsbolag är överlag inte jätteheta för småsparare då det är en tråkig branch precis som industri. Det är dock viktigt att förstå att man investerar i något av värde när man investerar i fastighetsbolag.

SBB aktie avanza ägarlistan

Dem största ägarna i bolagetKapitalRöster
Ilija Batljan, privat och genom bolag8,1%31,5%
Dragfast AB6,6%12,3%
Länsförsäkringar Fonder4,0%1,9%
AB Arvid Svensson4,0%12,7%
Sven-Olof Johansson (genom bolag)3,3%7,2%
Handelsbanken Fonder3,2%1,5%
Vanguard2,7%1,2%
Læringsverkstedet Gruppen AS2,7%1,2%
BlackRock2,6%1,2%
Avanza Pension2,4%1,1%
https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/913957/samhallsbyggnadsbo–i-norden-d

Som man även kan se är både blackrock och vanguard delägare i SBB vilket är viktigt att komma ihåg då detta är världens största bolag inom förmögenhetsförvaltning.

På Flashback & deras egna aktieforum verkar enbart ha gott att säga om bolaget i sig vid en snabb googling får vi fram bra och positiva resultat.

SBB utdelning 2022

Utdelningen är fastställd till 0.5 SEK per aktie vilket inte är det högsta men det är en mycket god utdelning för att vara ett fastighetsbolag. SBB B aktie är överlag ett mycket välmående fastighetsbolag som klarar smällen med inflation väldigt bra. Goda hyresintäkter ger också aktien en mycket god stridskassa för dem tuffa tider världen står inför sedan 2022.

SBB Aktieanalys

Bolaget har goda PE tal över om något övervärderade med tanke på fortsatt QE sedan 2016. Vi tror på Ilja och det bekräftas via Fitch som ger bolaget BBB med positiva utsikter för framtiden. Den nordiska bostadssektorn kan komma under stress tack vare höjda räntor men samtididgt är SBB med fokuserade på hyresfastigheter med en belåning på ungefär 70%.

Vi tror att SBB precis som innan klarar av det höjda tempot av riksbanken och skjuter över kostnaderna på slutkund vilket inte borde drabba aktieägarna.

SBB har ett fantastiskt track record när det kommer att ge tillbaka till aktieägarna, både via utdelning och tillväxt om än knapp under 2022. Vi ser dock inga negativa utsikter för bostadsmarknaden på bolagssidan även om det finns negativa förutsättningar på den privata sidan för att man inte har samma flexibilitet.

SBB är ett fastighetsbolag som nyligen har utsatts för kritik från blankare som anser att aktiekursen är övervärderad. Trots detta upprepar analytiker på Kepler Chevreux sin köprekommendation för SBB och hänvisar till bolagets attraktiva värdering och potentialen för avyttringar av portföljen att driva upp aktiekursen. De noterar också att SBB:s hyresintäkter minskade något under tredje kvartalet i år, men de förväntar sig att denna nedgång är tillfällig eftersom SBB fortsätter att sälja av tillgångar för att förbättra sitt resultat. Sammantaget utgör SBB en attraktiv investeringsmöjlighet för investerare som vill kapitalisera på fastighetssektorn.

Många investerare som vill köpa aktier i SBB, den ledande leverantören av fastighets- och bostadstjänster i regionen, vänder sig till analysföretaget Kepler för att få vägledning. Enligt Kepler utgör den nuvarande aktiekursen i SBB en övertygande investeringsmöjlighet och aktien erbjuder en betydande vinstpotential.

Förutom sina starka fundamentala faktorer och sin motståndskraft mot ekonomiska nedgångar erbjuder SBB också aktieägarna chansen att delta i återköp av både obligationer och aktier. Med alla dessa faktorer sammantaget är det uppenbart att SBB är ett smart val för alla investerare som vill komma in på fastighetsmarknaden.

Så oavsett om du är en erfaren investerare eller nybörjare, se till att överväga SBB som en del av din portfölj.

Slutsats

Som med alla investeringar finns det både risker och vinster förknippade med att investera i Samhällsbyggnadset i Norden AB. Om du är villig att ta en viss risk i utbyte mot potentiellt höga vinster kan det dock vara värt att överväga som en del av din investeringsportfölj. Innan du fattar några beslut bör du dock alltid göra din egen forskning och tala med en finansiell rådgivare för att få professionell rådgivning.

Vanliga Frågor & Svar – FAQ – SBB Aktie

Vad är SBB Aktie?

SBB Aktie är aktien för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, en fastighetskoncern som äger, förvaltar och förädlar fastigheter över hela världen. En stor del av dessa fastigheter finns i Norden, främst i Sverige, Danmark och Norge. SBB har en affärsmodell där de köper upp offentliga lokaler från kommuner och hyr sedan ut dessa tillbaka till marknadsvärde.

Vad är fördelarna med att investera i SBB Aktie?

Det finns flera fördelar med att investera i SBB Aktie:
Solid affärsmodell: SBB har en stabil inkomstström genom att hyra ut offentliga lokaler till marknadsvärde.
Erfarna ledning: SBB är välskött och leds av erfarna yrkesmän med dokumenterad erfarenhet inom fastighetsbranschen.
Starka tillväxtutsikter: Många kommuner har ekonomiska svårigheter och det finns goda chanser att SBB kan fortsätta att köpa upp offentliga lokaler till attraktiva priser, vilket kan leda till högre utdelningar i framtiden.

Vad är nackdelarna med att investera i SBB Aktie?

Nackdelarna med att investera i SBB Aktie inkluderar:
Återstående risk: SBB är fortfarande en ganska ungt företag och det finns en viss risk för investerare.
Konkurrens: Det finns andra företag inom fastighetsbranschen som kan utgöra konkurrens för SBB.
Ekonomiska faktorer: Övergripande ekonomiska faktorer som rådande marknadsvillkor och räntor kan påverka SBB:s affärsverksamhet och aktiekurs.

Är SBB Aktie en bra investering?

Det är svårt att ge ett allmänt giltigt svar på om SBB Aktie är en bra investering eftersom det beror på många faktorer, inklusive den investerares riskprofil, ekonomiska mål och andra investeringar i portföljen. Det är viktigt att göra sin egen research och väga fördelarna och nackdelarna innan man bestämmer sig för att investera i SBB Aktie eller någon annan aktie.

Vad är utdelningen för SBB för 2022?

Utdelningen för SBB för 2022 är fastställd till 0.5 SEK per aktie.

Är det hög utdelning för ett fastighetsbolag?

Enligt texten är utdelningen på 0.5 SEK per aktie ”inte det högsta men det är en mycket god utdelning för att vara ett fastighetsbolag.”

Hur har SBB presterat finansiellt?

SBB anses vara ett välmående fastighetsbolag med goda hyresintäkter och en stark stridskassa. Bolaget har även goda PE-tal (price-to-earnings ratio) och har fått en positiv bedömning av Fitch med en rating på BBB och positiva utsikter för framtiden.

Kan räntehöjningar påverka SBB negativt?

Enligt texten finns det en risk för att den nordiska bostadssektorn kan komma under stress på grund av höjda räntor, men SBB har en fokus på hyresfastigheter och en belåning på cirka 70%, vilket kan hjälpa bolaget att klara av den ökade pressen. Analytiker tror också att SBB kommer att klara av det höjda tempot av riksbanken och skjuta över kostnaderna på slutkunden, vilket inte borde påverka aktieägarna negativt.

Varför tror analytiker att SBB är en attraktiv investeringsmöjlighet?

Analystöret Kepler Chevreux rekommenderar att man köper aktier i SBB och hänvisar till bolagets attraktiva värdering och potentialen för avyttringar av portföljen att driva upp aktiekursen. De noterar även att SBB har starka fundamentala faktorer och motståndskraft mot ekonomiska nedgångar, samt ger aktieägarna chansen att delta i återköp av både obligationer och aktier.