SEB Aktie

Investera i SEB Aktie 2022 – Riktkurs, Utdelning och Mer Information

SEB aktie: SEB är en viktig aktör på den nordiska marknaden, med en historia som sträcker sig över 150 år. Banken erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster till kunder i de nordiska och baltiska länderna, inklusive rådgivning om investeringar, lån och andra bankprodukter. SEB har även närvaro i Nordamerika och Asien för att tillhandahålla förmedlingstjänster mellan investerare och den nordiska marknaden. Banken har sitt huvudkontor i Stockholm och har ett starkt fokus på att tillhandahålla utmärkt kundservice och möta kundernas behov. Utöver sitt fokus på de nordiska länderna betjänar SEB även kunder i Nordamerika och Asien.

SEB:s huvudkontor ligger i Stockholm. Banken har ett starkt fokus på att tillhandahålla utmärkt kundservice och möta kundernas behov. Utöver sitt fokus på de nordiska länderna betjänar SEB även kunder i Nordamerika och Asien.

Länder för SEB aktieTjänster för SEB aktie
SverigeRådgivning om investeringar, lån, bankkonto, kort, betalningstjänster, pension, försäkringar
DanmarkRådgivning om investeringar, lån, bankkonto, kort, betalningstjänster, pension, försäkringar
NorgeRådgivning om investeringar, lån, bankkonto, kort, betalningstjänster, pension, försäkringar
FinlandRådgivning om investeringar, lån, bankkonto, kort, betalningstjänster, pension, försäkringar
EstlandRådgivning om investeringar, lån, bankkonto, kort, betalningstjänster, pension, försäkringar
LettlandRådgivning om investeringar, lån, bankkonto, kort, betalningstjänster, pension, försäkringar
LitauenRådgivning om investeringar, lån, bankkonto, kort, betalningstjänster, pension, försäkringar
NordamerikaFörmedlingstjänster mellan investerare och den nordiska marknaden
AsienFörmedlingstjänster mellan investerare och den nordiska marknaden

Observera att ovanstående tabell är en generell representation av SEB:s verksamhet och tjänster i de olika länderna. Det finns möjlighet att SEB:s tjänsteutbud kan variera i olika länder och på olika marknader. För att få en mer detaljerad bild över SEB:s tjänster i varje land rekommenderar jag att du besöker bankens hemsida eller kontaktar dem direkt på www.seb.se

Investera i SEB Aktie

Aktierna i den svenska banken SEB har gått på högvarv de senaste åren och det finns flera skäl att tro att aktien fortfarande har utrymme att växa ännu mer. Man kan dessutom både investera i deras A-aktie och C-aktie. Vi kommer därför att diskutera tre viktiga skäl till varför vi tror att SEB är en bra långsiktig investering.

 1. ekonomisk medvind: Sveriges ekonomi befinner sig för närvarande i en stark uppgång, trots tuffa runt om i världen. Denna gynnsamma ekonomiska bakgrund väntas leda till fortsatt lånetillväxt för SEB, vilket bör öka bankens resultat.
 2. Aktiekursutveckling: SEB:s aktier har redan gett en stark avkastning de senaste åren, men vi tror att det fortfarande finns en uppåtgående potential. Aktien handlas till ett framåtblickande P/E-tal på 11,4, vilket ser attraktivt ut med tanke på bankens långsiktiga vinsttillväxtpotential. Dessutom erbjuder SEB:s aktier en utdelningsavkastning på 3,4 %.
 3. Övertygande värdering: När man värderar en bankaktie är ett vanligt använt mått pris-till-värde-kvot för materiellt bokfört värde (PTBV). SEB:s PTBV ligger för närvarande på 1,3, vilket tyder på att marknaden undervärderar bankens tillgångar. Detta kan vara en möjlighet för tålmodiga investerare att plocka upp aktier till en rabatt.

Sammanfattningsvis anser vi att SEB är en övertygande investering på nuvarande nivåer. Aktien erbjuder en attraktiv uppgångspotential tack vare gynnsamma ekonomiska medvindar och dess relativt låga värdering. Aktier i SEB erbjuder också inkomstsökande investerare en övertygande utdelningsavkastning på 3,4 %.

SEB A-aktie

A-aktien har ett högre röstvärde än B-aktien och det betyder att den kan handlas för 10 gånger så mycket. I händelse av lika röstetal vinner A-aktier. Så här ser SEB:s A-aktie ut:

[stock_market_widget type=”card” template=”chart4″ assets=”SEB-A.ST” display_currency_symbol=”true” api=”yf” chart_range=”1mo” chart_interval=”1d”]

SEB C-aktie

Anledningen till att det finns en C-aktie är för att underlätta utländskt aktieägande. SEB:s C-aktie utgör endast 1,1 % av företagets aktiekapital. På grund utav detta har banken utrett möjligheten att skapa ett aktieslag där båda deras aktier (A och C) är lika mycket värda. Så här ser SEB:s C-aktie ut:

[stock_market_widget type=”card” template=”chart4″ assets=”SEB-C.ST” display_currency_symbol=”true” api=”yf” chart_range=”1mo” chart_interval=”1d”]

Här får du som är intresserad av att investera i banksektorn reda på riskerna.

SEB aktie Affärstrategi & konkurrens

SEB:s affärsstrategi bygger på en långsiktigt hållbar affärsmodell där banken strävar efter att leverera lönsamma och hållbara finansiella lösningar till sina kunder. Banken har en stark närvaro i de nordiska länderna och strävar efter att vara den ledande banken inom företag, institutioner och privatpersoner i regionen. SEB har också en stark närvaro i Nordamerika och Asien, där banken tillhandahåller förmedlingstjänster mellan investerare och den nordiska marknaden.

seb

SEB:s största konkurrenter på den nordiska marknaden är andra stora nordiska banker, inklusive Nordea, Danske Bank och DNB. Bankerna konkurrerar om kunder genom att erbjuda olika finansiella produkter och tjänster, samt genom att försöka leverera den bästa kundservice och möta kundernas behov. På den internationella marknaden konkurrerar SEB med andra stora internationella banker, inklusive JPMorgan, Citigroup och Deutsche Bank.

Köpa SEB aktie: Steg-för-Steg instruktioner

När du letar efter en investering som ska få dina pengar att växa är det viktigt att hitta en med låga avgifter och lättanvända funktioner. Fel plattform kan kosta mer än vad vi egentligen tjänar vår avkastning på så låt mig visa hur allt detta fungerar!

Läs vidare för att få veta hur du kan handla SEB:s aktie via Accuindex!

Det här tar dig cirka: 3 minuter

Steg 1: Välj en handelsplattform för SEB aktie

Detta är en guide för hur du väljer den bästa handelsplattformen för dina behov.
Vi rekommenderar att du använder Accuindex eftersom den har varit både säker ( regulator ) och användarvänlig sedan år tillbaka.

Öppna ett konto

Steg 2: Registrera dina uppgifter och öppna konto

3 minuter är allt som krävs för att bli kund hos Accuindex! Du behöver ditt namn, ditt telefonnummer och din e-postadress för att skapa ett konto. När du har skickat in den informationen kommer de att kunna skapa en individualiserad profil så att du kan börja handla med lätthet – det är bara att besöka deras webbplats eller ringa dem idag på (ange kontaktuppgifter).

För att komma igång och handla med SEB-aktier måste du sätta in pengar på ditt konto. Vi rekommenderar följande 3 alternativ:

 • Kryptovaluta (Bitcoin)
 • Kortbetalning via AdvCash

Steg 3: Köp SEB aktie

Genom att använda deras enkla gränssnitt och intuitiva verktyg kan du vara säker på att din investering kommer att gå som planerat.
Accuindex har all information som behövs för att hjälpa handlare som du själv att fatta välgrundade beslut om sina framtida affärer innan de sker!

Välj SEB-aktien

Klicka på sök-ikonen eller bläddra bland aktier för att välja din investering.

Öppna en position

Du kan få en bra uppfattning om hur det går för aktien genom att handla den. Det är enkelt – allt du behöver göra är att dubbelklicka på namnet och sedan dyker en annan sida upp med information om hur de har presterat över tid! Du öppnar sedan en position därefter.

Välj storlek på köpet

När du har bestämt storleken på din position är det dags att lägga din position. Gränssnittet är intuitivt och lätt att använda, så även om detta inte är något som du har gjort tidigare så kommer du enkelt att kunna göra det fortsättningsvis.

TA Algo

Handla valutapar automatiskt med oss
Med över 4000 kunder & över 422% i avkastning under perioden 2018-2023 är vi utan tvekan Sveriges mest pålitliga och välkända valutarobot.

 • Fullt automatisk handel
 • Verifierade resultat
 • Avkastning i både upp och nedgång
 • Över 4000 nöjda kunder

Handel med TA Algo är helt gratis för dig som kund.

Hur ser SEB aktie mål och värderingar ut och vad gör banken för att leva upp till dem?

SEB:s mål och värderingar handlar om att leverera lönsamma och hållbara finansiella lösningar till sina kunder, samt att vara en bra samhällsmedborgare och att skapa långsiktig värde för sina aktieägare. Banken har även ett starkt fokus på hållbarhet och strävar efter att vara en ansvarstagande och hållbar finansiell aktör.

För att leva upp till sina mål och värderingar gör SEB en rad olika saker. Banken har till exempel etablerat olika program och initiativ för att förbättra sin hållbarhetsprestanda, inklusive insatser för att minska sitt klimatavtryck och att stödja hållbara investeringar. Banken har också en rad olika styrdokument och policyer för att säkerställa att de agerar ansvarstagande och etiskt riktigt.

Vad är SEB aktie hållbarhetsarbete och hur påverkar det bankens verksamhet?

SEB har ett starkt fokus på hållbarhet och strävar efter att vara en ansvarstagande och hållbar finansiell aktör. Banken har etablerat olika program och initiativ för att förbättra sin hållbarhetsprestanda, inklusive insatser för att minska sitt klimatavtryck och att stödja hållbara investeringar. Banken har också en rad olika styrdokument och policyer för att säkerställa att de agerar ansvarstagande och etiskt riktigt.

SEB:s hållbarhetsarbete påverkar bankens verksamhet på många olika sätt. För det första ger hållbarhet en grund för långsiktig lönsamhet och ökar förtroendet för banken hos kunder, aktieägare och andra intressenter. Hållbarhetsarbetet kan också bidra till att skapa en mer attraktiv arbetsplats och att locka och behålla kvalificerad personal. Dessutom kan det hjälpa banken att hantera olika risker och förbättra sin förmåga att hantera förändringar i den omgivande omvärlden.

Vad är SEB aktie produkt och tjänsteutbud och vilka är de mest populära?

En del av produkterna och tjänsterna som SEB har listat inkluderar olika sätt att betala och ta emot betalningar, inklusive Autogiro, Bankgiro Inbetalningar, Betalservice via internet och kuvert, E-faktura och SEPA-betalningar. Andra produkter och tjänster inkluderar olika sorters bankkonton, inklusive Privatkonto, SEB Debit, SEB Credit och Valutakonto. Banken erbjuder också valutahandel på internetbanken, lån, investeringsrådgivning, försäkringar, kortbetalningar på nätet och Swish. Det finns alltså många olika produkter och tjänster att välja mellan, och det är viktigt att välja de som möter ens individuella behov och önskemål.

Nordea Markets höjer riktkursen för SEB aktie

I en färsk analys höjde Nordea Markets riktkursen för SEB från 129 till 136 kronor. Köprekommendationen upprepades.

Vad som kan ha bidragit till denna ökade riktkurs:

 • Starkare kapitalposition: En av de viktigaste orsakerna till höjningen av riktkursen är SEB:s starkare kapitalposition. Den svenska bankens CET1-kvot ökande under andra kvartalet 2020, jämfört med 18,9 % under första kvartalet. Detta har givit SEB en stark position för att klara av alla potentiella utmaningar som kan uppstå under de kommande månaderna.
 • Ökade avsättningar för kreditförluster: En annan faktor som beaktats är SEB:s ökade avsättningar för kreditförluster. Mot bakgrund av den rådande ekonomiska miljön har banken avsatt ytterligare 3 miljarder kronor för att täcka eventuella dåliga lån. Detta visar att SEB intar en försiktig hållning till utlåning, vilket är ett positivt tecken för investerare.

SEB aktie utdelning 2022

Den 22 Mars 2022 höll SEB i en årsstämma där styrelsen fastställde utdelning om 6,00 kronor för både A och C-aktien. Denna utdelning skedde två dagar senare, den 24 Mars.

Bankmännen i styrelsen kommer att få sammanlagt 3 500 000 kronor. Ordföranden får 1,100,000 svenska kronor, medan varje vice ordförande och suppleant får 850,000 kronor vardera.

Tjänster som erbjuds av SEB

För att man ska få en bättre inblick i varför många väljer att investera i SEB så är det bland annat för att de erbjuder bra banktjänster. Här nedan är några tjänster i deras utbud:

 • Investment Banking: SEB erbjuder ett komplett utbud av investmentbanktjänster till både företag och institutionella investerare. Dessa tjänster omfattar rådgivning om fusioner och förvärv, kapitalmarknader för aktier och lån, projektfinansiering, omstruktureringar med mera.
 • Lån: SEB erbjuder både företags- och privatlån till kunder i Norden. Några av de låneprodukter som SEB erbjuder är bostadslån, billån, privatlån och studielån.
 • Sparkonton: Kunderna kan välja mellan en rad olika alternativ för sparkonton beroende på deras behov. SEB erbjuder både sparkonton med fast och rörlig ränta med konkurrenskraftiga räntor.
 • Checkkonton: SEB:s alternativ för checkkonton erbjuder både online- och mobilbankfunktioner. Kunderna kan välja mellan flera olika valutor när de öppnar ett checkkonto hos SEB
 • Affärsbanker: SEB:s bankprodukter för företag omfattar företagskreditkort, företagslån, handelstjänster, lönetjänster med mera.

Är SEB aktie en bra aktie?

Många som tror på en fortsatt god utveckling för svenska banker väljer att investera i SEB. Om man kollar till utvecklingen de senaste 5 åren så ligger aktien nästan på samma kurs som för 5 år sedan.

Varför är SEB aktie C dyrare än SEB A?

Det beror på att handelsvolymerna för C-aktien är begränsade och kostar därför mer att köpa.