SEB Aktie 2022 | Invest | Riktkurs | Utdelning

SEB är en nordisk finanskoncern som har varit verksam i över 150 år. Banken erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster till kunder i de nordiska och baltiska länderna, inklusive rådgivning om investeringar, lån och andra bankprodukter. SEB har även kontor i Nordamerika och Asien för att tillhandahålla förmedlingstjänster mellan investerare och den nordiska marknaden.

SEB:s huvudkontor ligger i Stockholm. Banken har ett starkt fokus på att tillhandahålla utmärkt kundservice och möta kundernas behov. Utöver sitt fokus på de nordiska länderna betjänar SEB även kunder i Nordamerika och Asien.

Investera i SEB Aktie

Aktierna i den svenska banken SEB har gått på högvarv de senaste åren och det finns flera skäl att tro att aktien fortfarande har utrymme att växa ännu mer. Man kan dessutom både investera i deras A-aktie och C-aktie. Vi kommer därför att diskutera tre viktiga skäl till varför vi tror att SEB är en bra långsiktig investering.

 1. ekonomisk medvind: Sveriges ekonomi befinner sig för närvarande i en stark uppgång, trots tuffa runt om i världen. Denna gynnsamma ekonomiska bakgrund väntas leda till fortsatt lånetillväxt för SEB, vilket bör öka bankens resultat.
 2. Aktiekursutveckling: SEB:s aktier har redan gett en stark avkastning de senaste åren, men vi tror att det fortfarande finns en uppåtgående potential. Aktien handlas till ett framåtblickande P/E-tal på 11,4, vilket ser attraktivt ut med tanke på bankens långsiktiga vinsttillväxtpotential. Dessutom erbjuder SEB:s aktier en utdelningsavkastning på 3,4 %.
 3. Övertygande värdering: När man värderar en bankaktie är ett vanligt använt mått pris-till-värde-kvot för materiellt bokfört värde (PTBV). SEB:s PTBV ligger för närvarande på 1,3, vilket tyder på att marknaden undervärderar bankens tillgångar. Detta kan vara en möjlighet för tålmodiga investerare att plocka upp aktier till en rabatt.

Sammanfattningsvis anser vi att SEB är en övertygande investering på nuvarande nivåer. Aktien erbjuder en attraktiv uppgångspotential tack vare gynnsamma ekonomiska medvindar och dess relativt låga värdering. Aktier i SEB erbjuder också inkomstsökande investerare en övertygande utdelningsavkastning på 3,4 %.

SEB A-aktie

A-aktien har ett högre röstvärde än B-aktien och det betyder att den kan handlas för 10 gånger så mycket. I händelse av lika röstetal vinner A-aktier. Så här ser SEB:s A-aktie ut:

SEB C-aktie

Anledningen till att det finns en C-aktie är för att underlätta utländskt aktieägande. SEB:s C-aktie utgör endast 1,1 % av företagets aktiekapital. På grund utav detta har banken utrett möjligheten att skapa ett aktieslag där båda deras aktier (A och C) är lika mycket värda. Så här ser SEB:s C-aktie ut:

Här får du som är intresserad av att investera i banksektorn reda på riskerna.

Köpa SEB-aktier: Steg-för-Steg instruktioner

När du letar efter en investering som ska få dina pengar att växa är det viktigt att hitta en med låga avgifter och lättanvända funktioner. Fel plattform kan kosta mer än vad vi egentligen tjänar vår avkastning på så låt mig visa hur allt detta fungerar!

Läs vidare för att få veta hur du kan handla SEB:s aktie via Accuindex!

Det här tar dig cirka: 3 minuter

Steg 1: Välj en handelsplattform

Detta är en guide för hur du väljer den bästa handelsplattformen för dina behov.
Vi rekommenderar att du använder Accuindex eftersom den har varit både säker ( regulator ) och användarvänlig sedan år tillbaka.

Öppna ett konto

Steg 2: Registrera dina uppgifter och öppna konto

3 minuter är allt som krävs för att bli kund hos Accuindex! Du behöver ditt namn, ditt telefonnummer och din e-postadress för att skapa ett konto. När du har skickat in den informationen kommer de att kunna skapa en individualiserad profil så att du kan börja handla med lätthet – det är bara att besöka deras webbplats eller ringa dem idag på (ange kontaktuppgifter).

För att komma igång och handla med SEB-aktier måste du sätta in pengar på ditt konto. Vi rekommenderar följande 3 alternativ:

 • Kryptovaluta (Bitcoin)
 • Kortbetalning via AdvCash

Steg 3: Köp SEB-aktier

Genom att använda deras enkla gränssnitt och intuitiva verktyg kan du vara säker på att din investering kommer att gå som planerat.
Accuindex har all information som behövs för att hjälpa handlare som du själv att fatta välgrundade beslut om sina framtida affärer innan de sker!

Välj SEB-aktien

Klicka på sök-ikonen eller bläddra bland aktier för att välja din investering.

Öppna en position

Du kan få en bra uppfattning om hur det går för aktien genom att handla den. Det är enkelt – allt du behöver göra är att dubbelklicka på namnet och sedan dyker en annan sida upp med information om hur de har presterat över tid! Du öppnar sedan en position därefter.

Välj storlek på köpet

När du har bestämt storleken på din position är det dags att lägga din position. Gränssnittet är intuitivt och lätt att använda, så även om detta inte är något som du har gjort tidigare så kommer du enkelt att kunna göra det fortsättningsvis.

En Svensk profitabel handelsrobot

3700+ Svenskar gjorde vinster när börsen föll 2022 med hjälp av TA algo.

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor & derivatprodukter. Roboten har ett gediget track record av vinster och skyddar dig som kund mot börsfall.
När börsen föll 2022 förlorade ingen av våra kunder pengar utan tjänade istället. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019.

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto.
 • Roboten är helt gratis för alla kunder.

Nordea Markets höjer riktkursen för SEB

I en färsk analys höjde Nordea Markets riktkursen för SEB från 129 till 136 kronor. Köprekommendationen upprepades.

Vad som kan ha bidragit till denna ökade riktkurs:

 • Starkare kapitalposition: En av de viktigaste orsakerna till höjningen av riktkursen är SEB:s starkare kapitalposition. Den svenska bankens CET1-kvot ökande under andra kvartalet 2020, jämfört med 18,9 % under första kvartalet. Detta har givit SEB en stark position för att klara av alla potentiella utmaningar som kan uppstå under de kommande månaderna.
 • Ökade avsättningar för kreditförluster: En annan faktor som beaktats är SEB:s ökade avsättningar för kreditförluster. Mot bakgrund av den rådande ekonomiska miljön har banken avsatt ytterligare 3 miljarder kronor för att täcka eventuella dåliga lån. Detta visar att SEB intar en försiktig hållning till utlåning, vilket är ett positivt tecken för investerare.

SEB:s utdelning 2022

Den 22 Mars 2022 höll SEB i en årsstämma där styrelsen fastställde utdelning om 6,00 kronor för både A och C-aktien. Denna utdelning skedde två dagar senare, den 24 Mars.

Bankmännen i styrelsen kommer att få sammanlagt 3 500 000 kronor. Ordföranden får 1,100,000 svenska kronor, medan varje vice ordförande och suppleant får 850,000 kronor vardera.

Tjänster som erbjuds av SEB

För att man ska få en bättre inblick i varför många väljer att investera i SEB så är det bland annat för att de erbjuder bra banktjänster. Här nedan är några tjänster i deras utbud:

 • Investment Banking: SEB erbjuder ett komplett utbud av investmentbanktjänster till både företag och institutionella investerare. Dessa tjänster omfattar rådgivning om fusioner och förvärv, kapitalmarknader för aktier och lån, projektfinansiering, omstruktureringar med mera.
 • Lån: SEB erbjuder både företags- och privatlån till kunder i Norden. Några av de låneprodukter som SEB erbjuder är bostadslån, billån, privatlån och studielån.
 • Sparkonton: Kunderna kan välja mellan en rad olika alternativ för sparkonton beroende på deras behov. SEB erbjuder både sparkonton med fast och rörlig ränta med konkurrenskraftiga räntor.
 • Checkkonton: SEB:s alternativ för checkkonton erbjuder både online- och mobilbankfunktioner. Kunderna kan välja mellan flera olika valutor när de öppnar ett checkkonto hos SEB
 • Affärsbanker: SEB:s bankprodukter för företag omfattar företagskreditkort, företagslån, handelstjänster, lönetjänster med mera.

Är SEB en bra aktie?

Många som tror på en fortsatt god utveckling för svenska banker väljer att investera i SEB. Om man kollar till utvecklingen de senaste 5 åren så ligger aktien nästan på samma kurs som för 5 år sedan.

Varför är SEB C dyrare än SEB A?

Det beror på att handelsvolymerna för C-aktien är begränsade och kostar därför mer att köpa.

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Therese Vingåker är forskarassistent i tillämpad matematik vid TA-gruppen med en gedigen bakgrund på Chalmers tekniska högskola. Hon avslutade sina grundstudier i matematik och fysik vid Uppsala universitet 2016. Hennes nuvarande forskning ligger inom området spektralteori och matematisk fysik, med tillämpningar på plasmafysik och kvantmekanik.
En Svensk profitabel handelsrobot

3700+ Svenskar gjorde vinster när börsen föll 2022 med hjälp av TA algo.

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor & derivatprodukter. Roboten har ett gediget track record av vinster och skyddar dig som kund mot börsfall.
När börsen föll 2022 förlorade ingen av våra kunder pengar utan tjänade istället. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019.

 • Courtagefri automatiserad handel.
 • Full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto.
 • Roboten är helt gratis för alla kunder.